Pécs, ahogy még nem láttad
természetközeli, kulturális és gasztro újdonságok 

Nyáron Pécs csak úgy pezseg, ráadásul számos fesztivál fokozza ilyenkor az amúgy is mediterrán hangulatot. Pécs történelmi és kulturális gazdagsága egész évben lenyűgöző. Itt található a híres Székesegyház, a Zsolnay Kulturális Negyed, vannak világörökségek, török-kori emlékek és persze a varázslatos Mecsek. 

img_4005.jpg

Legutóbb 2020-ban voltam Pécsen, már akkor lenyűgözött, hogy mennyi élmény van itt.

A TOP PÉCSI ÉLMÉNYEIMRŐL A KORÁBBI BESZÁMOLÓT ITT TALÁLOD.

4_1.png

 

Nem is sejtettem, még mennyi rejtett kincset és izgalmas újdonságot tartogat a város. Pécs bebizonyította, hogy folyamatosan meg tud újulni és igenis érdemes ide visszatérni.

Pécs látnivalók

A mostani látogatásom alatt elmerültem Pécs eddig (számomra) ismeretlen helyeinek varázsában, láttam cool kiállításokat és kortárs látnivalókat, részt vettem a zenével teli utcai életben és bejártam a Mecsek természetközeli újdonságait is.

A helyeket tematika szerint GASZTRÓ-MECSEK-COOL-MOZGÁS-TÖRTÉNELEM témakörökre osztottam.

A térképen vagy ezen a linken megtalálod a bejegyzésben szereplő helyeket!

GASZTRÓ

 

rokusch

A rokusch coffee and drinks Pécs egyik gyöngyszeme, ahol a helyi CrackerJack kávépörkölő specialty kávéit élvezhetjük. Közben finom péksüteményeket és különleges pizzákat is kóstolhatunk kilátással a paneldzsungelre. 2019-ben a város legjobb vendéglátóhelye címet kapták meg a Made in Pécs díjátadón, 2024-ben a Street Kitchen Guide alapján kávézó kategóriában második helyezést szereztek. 

 

Morzsa

A pécsi Morzsa nem csupán egy étterem, ahol egész nap lehet étkezni, hanem egy igazi gasztronómiai alkotóműhely, ahol Kurucz Attila progresszív bisztrókonyhája kel életre. Az étterem a shokunin szemléletet követi, amely az alapanyagok tiszteletén, kíméletes feldolgozásán és a nagy technológiai precizitáson alapul. Mindezt egyedi hangvétellel és hetente változó szezonális étlappal párosítják.

Érdemes akár már reggel jönni a kovászos kenyérért és Tomin Lili péksütijeiért vagy bruncholni egyet szerdánként. A kávé Koppenhágából jön, a borok pedig natúrak (bár ezt a kifejezést a házigazdák utálják). A vacsorát az étlapról egyesével vagy sokfogásos kóstolómenüben is lehet fogyasztani. Ennek ellenére semmi feszengős nincs a helyben. A szűrt savas és mentes víz korlátlanul fogyasztható ingyen és még a kulacsodat is feltöltik, ha kéred. Laptopozni csak délután 5-ig lehet.

2023-ban elnyerték a Michelin Bib Gourmand minősítést, ami a kiemelkedő ár-érték arányú éttermeket díjazza. Emellett a Dining Guide Top 100 listáján a 34. helyen végeztek, valamint Magyarország legjobb reggelizőhelye is ők lettek 2024-ben.

 

Umami PTE kávézó

Az umami kávézó a Pécsi Tudományegyetem campusán található, modern és barátságos hely, ahol minőségi specialty kávét és egészséges ételeket kínálnak „menzás” stílusban. Az egyetemisták és a helyiek egyaránt kedvelik az itteni hangulatot, ami ideális tanulásra és beszélgetésre is. Délután mezze előétel-válogatás kapható.

TUDTAD? Az umami egy japán eredetű szó, ami az édes, savanyú, sós és keserű alapvető ízek mellett az önállóan nem érzékelhető ötödik ízt jelenti, amitől az étel teljessé válik. 

 

Blöff Bisztró

A pécsi Blöff Bisztró modern, barátságos hangulatával és különleges kínálatával hamar a helyiek és a látogatók kedvencévé vált. A Széchenyi tér mellett található étteremben a hagyományos bisztrókultúrát ötvözik az új trendekkel. A bisztróban rendelhetők tengeri ételek, mediterrán és balkáni fogások és jó a borválaszték is, amiben a villányi borvidék tételei is megtalálhatók. 

 

TIPP: ha nyáron szabadtéren vacsoráznál, mindenképp legyen nálad szúnyogriasztó. Ha nincs, inkább kérj asztalt belül!

 

Pécsi Vásárcsarnok

pécsi vásárcsarnok új épülete modern és tágas. Egy építészeti színfolt a város központjában, amely akár a piaci árusok temploma is lehetne a különleges belső boltíveivel. Az épületet Sztranyák Gergő és Getto Tamás tervezték, amit a 2024-es Európai Unió Kortárs Építészeti Díjra jelöltek.

A helyi termelők standjai mellett találunk apró éttermeket és büféket is, ahol akár a napot is kezdhetjük egy kiadós piacos reggelizéssel. Keresd fel a Kincses Baranya standját az oldalsó részen, ahol helyi, kézműves termékeket: mézet, lekvárokat, szörpöket, tésztákat lehet vásárolni egyenesen a termelőtől.

 

TIPP: Minden szombaton a belvárosi Búza téren termelői és kézműves piac van. A piac hangulata barátságos és pezsgő, ahol közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk, támogatva ezzel a helyi gazdaságot.

 6_1.png

MECSEK

Pécsi TV-torony

Pécs számtalan értéke és kulturális öröksége mellett azzal is büszkélkedhet, hogy a Misina-tetőn épült meg 1973-ban a 197 méter magas TV-torony, Magyarország legmagasabb építménye. 

Az épület tetejére lifttel lehet felmenni (belépőjegyet kell váltani), ahol egy kilátóterasz és alatta egy étterem található. A kilátóteraszról tiszta időben akár 100 kilométerre is ellátni, ami páratlan panorámát kínál a környező tájra. Az étteremben csak egy limonádét ittam, ami nem volt nagy szám, de jól esett a nagy melegben.  

 

Misina Tetőpont - Családi és Mozgástér

A Misina Tetőpont egy régi, lepusztult étterem-diszkó épületből közösségi véleményezés alapján lett felújítva. Ma kávézót, skybart, rendezvénytermet és panoráma teraszt találunk itt.

dji_fly_20240630_152026_455_1719753701675_photo_optimized_1.jpg

A földszinti barátságos kávézóban finom a Frey cukrászdában készült süteményeket és kávét kínálnak. A tetőteraszon található skybar-ban gombócos fagyi és koktélok kaphatók és remek a kilátás a TV toronyra és a városra. Hasonló a panoráma a lombkorona stégről is.

 

A játszótér tágas és a teraszon nyugiban lehet napozni és olvasni. Számos túraútvonal indul innen a Mecsek legszebb részeire.

A környéken összesen 850 km túraútvonal, 300 feltárt barlang, 595 forrás, 55 km kerékpárút, 23 kilátó és 170+ természetközeli szálláshely található. Érdemes egy túrát tenni a Kis és Nagy Tubes kilátókhoz.  

 

 

TIPP: A Misina kártyával a túrázók plusz szolgáltatásokat érhetnek el. A kártyát 5000 forintos kaucióval lehet kiváltani, amivel utána ingyen használható az értékmegőrző, öltözők és zuhanyzók. 

 

Meseerdő

A Meseerdő Pécs egyik legvarázslatosabb látványossága, amely a város és környékének mesés történeteit kelti életre. A Meseerdőt Császár Levente és Radnai Éva álmodták meg, akik Pécs legendáit gyűjtötték össze, amit a „Dömör Király” történetben egyesítettek. Az eredmény egy interaktív élményhelyszín lett. Habár kifejezetten a gyerekeknek készült, de még én is élveztem a sétát a parkban a kreatív szobrok miatt.

 

A városi vidámpark volt régen ezen a területen, ma egy 12 állomásból álló vidám parkséta várja a látogatókat. Az állomások egy-egy mesehelyszínt jelenítenek meg, ahol interaktív elemek, játékok és installációk vannak. A meséket a táblákon elolvashatjuk vagy a weboldalon hallgathatjuk végig a törpékről, a föld alatti bányák világáról, a rejtélyes várról, a varázslatos kútról és a Mecsek óriásairól. 

TIPP: A Mecseki kisvasút is kedvelt családi program. A dömösi kisvasút festői útvonalon halad át a Mecsek erdein. 

TIPP 2: A Meseerdő mellett pár száz méterre van a Flóra pihenő és a város hintája remek kilátással. 

 

Pintér Kert Arborétum

A Pintér Kert Arborétum Pécs egyik legnyugisabb természeti látványossága, amely a város nyugati részén, a Mecsek lejtőin található. Az arborétum a Duna-Dráva Nemzeti Park gondozásában áll, és a terület egyedülálló növényvilágát mutatja be.

Az arborétum története az 1920-as évekre nyúlik vissza, amikor Pintér János pécsi banktisztviselő elkezdte kialakítani ezt a különleges kertet a villája körül. A botanikai érdeklődésű Pintér kihasználta az egyedi klíma adottságot és sok különleges fajt ültetett. Az arborétum területe ma több mint 1,5 hektár, ahol több, mint 300 különböző fa- és cserjefaj található, amikből 30 védett. Ezen kívül szobrok is vannak a soklépcsős kertben.

 

 

Tettyei mésztufa-barlang

A nyári meleg egyik legjobb pontja egy rövid hűsöléshez, ahol barlangtúrákat kínálnak és ahol a látogatók megismerhetik a barlangok kialakulásának folyamatát és történetét. A kiállítás során egy helyi idegenvezetővel lehet bejárni a barlangot, aki megmutatja a föld alatti világ különleges szépségeit.

A barlang különlegessége a mésztufa, ami egy porózus, könnyű kőzet. A mésztufa barlang kialakulása a évmilliókkal ezelőtt kezdődött, amikor a karsztforrásokból származó víz magas mésztartalmú oldatokat hozott a felszínre. Ezek az oldatok a levegőn kicsapódtak, és mésztufa rétegeket hoztak létre, amelyekből a barlang fokozatosan kialakult. Az évezredek során a mésztufa rétegek felhalmozódtak, és a barlang természetes folyamatok révén bővült.

A barlangot a középkorban a pálos szerzetesek használták, akik a közeli kolostorban éltek. A barlangban található természetes üregeket és járatokat menedékként és spájzként használták.  A Tettyei mésztufa-barlangot a 20. század elején fedezték fel újra, és azóta számos régészeti és geológiai kutatás zajlott itt. 

 

Crema

A barlang mellett egy modern házban van a Crema, ami egy specialty kávézó. Az eldugott kincset Anna és Erik irányítják és készítik az italokat. A hangulatos mediterrán kertben madárcsicsergéssel érkezik a kávé. A különlegességek között cold brew, matcha latte és eszpresszó tonik is van és persze édességek. Az egyedi csészéket és porcelánokat kifejezetten ide készítette egy helyi keramikus Vincze Judit Polly.

Tettyei romok

Az egykori pálos kolostor maradványai vannak itt, amelyet a 13. században alapítottak. A pálos szerzetesek Magyarország egyetlen eredetileg magyar alapítású szerzetesrendje. A kolostor a középkorban fontos vallási és kulturális központ volt.

A török hódoltság idején a kolostort erődítményként használták, de később ismét elhagyatottá vált és fokozatosan romosodott. Ma már csak a falak és egyes épületrészek maradványai láthatók, amelyek romantikus hangulatot adnak.

 

 

Szárnyas Niké szobra

A Szárnyas Niké szobra is a Mecsek oldalában található, a Tettye alatt pár kilométerrel, ami a város egyik jellegzetes műemléke. A szobor talpától gyönyörű kilátás nyílik Pécsre és a Mecsekre.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére emelték 1965-ben. Azért került Pécsre, mert a város fontos szerepet játszott az 1956-os eseményekben, és ez az emlékmű tiszteleg azok előtt, akik részt vettek a forradalomban. A Tettyei Niké a győzelem görög istennőjét ábrázolja, és a szabadság és győzelem szimbólumaként tekintenek rá. 

TIPP: A szobor túloldalán van egy nagyobb parkoló, de óvatosan menj át az úton.

img_5057.jpg

 

Vasarely Jel-szobor

A Vasarely Jel-szobor Pécs egyik ikonikus műalkotása, amelyet 1977-ben állítottak. A szobor Victor Vasarely, a híres op-art művész alkotása, és a művész geometrikus formavilágát tükrözi. A szobor dinamikus vonalai és formái különleges vizuális élményt nyújtanak, és a térbeliséggel játszanak, amely Vasarely munkáinak egyik jellegzetessége.

img_5214.jpg

 TIPP: A pécsi születésű művész szobrait, festményeit a Vasarely Múzeumban tekintheted meg. 

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkert 1960 óta várja a látogatókat, ma több mint 200 állatfajnak ad otthon, köztük ritka és egzotikus állatoknak is. Az állatkert célja az állatok természetes élőhelyének bemutatása és a fajok megőrzése, de különféle oktatási programokat is kínálnak. 

 

Bagolyvár étterem

A Bagolyvár étterem színvonalas konyhájáról és vad specialitásairól ismert. Az étterem lenyűgöző panorámát kínál a teraszáról. A Bagolyvár étterem jó választás a Mecsek felfedezése után egy naplementés vacsorára. 

 

COOL

Art of Skate

Az Art of Skate gördeszka kiállítás a Pécsi Galériában a főtéren cool betekintést nyújt a gördeszkázás világába. A kiállítás a gördeszka kultúráját és történetét mutatja be, Kaliforniától Pécsig 100 alkotással. Van benne divat, sport, extrémitás, művészet, street style, fotó és néhány relikvia is.

A kiállítást 2022-ben Párizsban már bemutatták, onnan hozták át Pécsre, kiegészítve néhány helyi elemmel, mint a Vasarely ihlette gördeszka. A gördeszkázás már olimpia sport, így a tokiói és a párizsi olimpiáról is kerültek érdekességek a tárlatba.

 

 

Street UP nemzetközi urban art kiállítás

A Street UP nemzetközi street art kiállítás a Zsolnay negyed M21 Galériájában található. A világ különböző pontjairól érkező utcai művészek alkotásait mutatja be és a nemzetközi művészek mellett, magyar street art alkotók munkái is helyet kaptak. A kiállítás inspiráló élményt nyújt az utcai művészet iránt érdeklődőknek.

Viszont most nem a város tűzfalain, hanem múzeumi környezetben vannak ezek az alkotások, ami furcsa. Én imádom a street artot és külföldön is hajlandó vagyok nagy távokat megtenni azért, hogy egy-egy izgalmas művet lássak. Így furcsa volt ezeket az utcai alkotásokat most egy légkondis, csöndes múzeumban látni. Habár nagyon tetszett a kiállítás, szívesebben néztem volna ezeket az alkotásokat az „eredeti” helyükön a köztereken.

A streetartot nagyon hiányoltam Pécs utcáiról. Kevés alkotás van a városban, pedig tűzfal és panelház fal is akad bőven. Érdemes lenne a város arculatát ezzel még színesebbé tenni.

Viszont a tárlat végén a szuvenírboltnál lehet szavazni a kedvenc kiállított alkotódra, akit fel fognak kérni, hogy Pécsen készítsen egy köztéri alkotást. Ez egy remek kezdeményezés!

 

A város falain - Jacques Villeglé kiállítása

Magyarországon először mutatják be Jacques Villeglé a pop-art előfutárának és a street art hírnökének munkásságát. Ő volt az, aki Párizs utcáin a reklámplakátokat úgy tépkedte le, hogy abból műalkotások készültek.

Műveit a párizsi Pompidou Központ és a New york-i MOMA-ban is bemutatták. Most a Zsolnay negyedben tekinthető meg "A város falain" című kiállítás 140 alkotása, amik 74 év alatt, 1947 és 2021 között készültek. Vannak tépett plakátok, kollázsok, a falakon talált graffitik, filmek, matricák és kriptográfiák (kódolt üzenetek) által alkotott ábécé.

 

Design üzletek Pécsen

Pécs központjában több design üzletet is találunk, ahol egyedi ajándékokat lehet venni. A híres Pécsi Kesztyű  és a Zsolnay különlegességeket már sokan ismerik. De itt az ideje a többi helyi művészt is megismerni és támogatni.

A Design Patika helyi művészek alkotásait kínálja. A grafikus képeslapok és plakátok mellett, ékszerek, táskák, és ruhák is vannak. Érdemes elnézni a Monokrom Design Store-ba és a Coollab-ba is, mert ott is különleges dizájn tárgyakat kínálnak.  

 

Utcazene Pécs belvárosában

Pécs belvárosában állandóan zene szól. Van, hogy a teraszokról szól a zene, de sokszor utcazenészekbe botlani, akik különböző zenei stílusokkal lépnek fel. A népzene, pop-rock és a horvát-balkáni táncház egyaránt színesítik a város kulturális életét, és igazi közösségi élményt nyújtanak. Nem beszélve az ingyenes fesztiválokról, ahol pedig nagyszínpadon lépnek fel az ország legjobb zenészei.

 

Fesztiválok a városban

Pécs egész évben számos fesztiválnak ad otthont, amelyek közül kiemelkedik a Sétatér Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál és a Múzeum Utca Plusz. Ezek az események változatos programokat kínálnak, beleértve a koncerteket, művészeti kiállításokat és gasztronómiai élményeket.

TIPP: Érdemes a pécsi utazást egy helyi fesztivál köré szervezni, mert akkor még sokszínűbb lesz a város hangulata.

Pécsi Programok 2024-ben

Múzeum Utca+ Fesztivál (2024. augusztus 17-19.)

Kovász Fesztivál (2024. augusztus 19.)

Szamárfül Fesztivál (2024. augusztus 23-25.)

Városnapja Koncert (2024. szeptember 1.)

Pécslit Irodalmi Fesztivál (2024. szeptember 9-14.)

Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (2024. szeptember 13-17.)

III. Tangó Fesztivál (2024. szeptember)

Zsolnay Negyed Éjszakája (2024. szeptember 14.)

Pécsi Napok (2024. szeptember 18-22.)

Pécsi Tanuló Város Fesztivál UNESCO (2024. szeptember 19-21.)

XXVIII. Európai Bordalfesztivál (2024. szeptember 22.) 

img_0825.JPG

 

 

Repülőgép spotting a Pécs-Pogány Airporton

A Pécs-Pogány nemzetközi repülőtérről egyelőre sok járat nincsen, de a mostani szezonban közvetlenül lehet Münchenbe, Máltára és Korfura is eljutni a UniversalAir járataival. A repülőtér nyilvános teraszáról viszont lehet figyelni az induló és érkező gépeket, lehet integetni az elutazó ismerősöknek. A repülőtérre és vissza, a város ingyenes shuttlebusz szolgáltatást biztosít a menetrendhez igazodva. 

 

 

SZÁLLÁS PÉCS TIPP

Pécs belvárosában sok szálloda és vendégház van. Amikor nagyobb fesztivál vagy esemény van a városban, érdemes időben lefoglalni a szobákat, mert azok hamar megtelhetnek. Az egyetemi diplomaosztó ünnepség miatt az utazásomkor megtelt a város, így én is két helyen aludtam.

Pécsi szállodákat ezen a linken találsz.

Az R73 Residences-ben egy mini stúdióm volt konyhával, nappalival és kényelmes ággyal mindez a világűr tematikával megfűszerezve. A hotelben volt szauna és fitnesz terem, valamint finom svédasztalos reggeli. A parkolás a ház előtt vagy pár perc sétára egy zárt parkolóban lehetséges.   

A másik éjszakát a Zsolnay negyed vendégházában töltöttem. Ennek különlegessége, hogy a történelmi gyárnegyed területén van a vendégház, így este és kora reggel csak te vagy ott. Ez kb. 15 perc sétára van a városközpontjától, de az épület előtt van egy PÉCSIKE közösségi kerékpár állomás, így gyorsan be tudsz tekerni a központba. Az egyszerű reggeli a kávézóban volt, a parkolás az utcán vagy egy közeli parkolóházban lehetséges. A vendégházban van közös konyha, ha főzni szeretnél. A szobában nagyon hiányoltam a Zsolnay csempéket, a történelmi dekorációt, amivel sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a különleges helyszínből.  

 

 

MOZGÁS

PÉCSIKE

A PÉCSIKE közösségi kerékpárkölcsönző rendszer Pécs egyik fontos kezdeményezése volt. A belváros több pontján elérhető elektromos bérbiciklikkel kényelmesen és környezetbarát módon lehet Pécs belvárosát felfedezni. A biciklik bérlése nagyon kedvező áron van és érdemes előre regisztrálni online, de akár a helyszínen is lehet a kioszkoknál.   img_4801_1.jpg

Tüskésrét

A pécsiek Margitszigete vagy Central Parkja a Tüskésrét a város központjától kicsit odébb van. Több sportpálya és kikapcsolódási lehetőség van a tó körül, ahol akár egy jót is lehet enni, inni. Van itt futópálya, kerékpárút és akadálypálya, strandröplabda pálya, street workout park, kajak-kenu lehetőség és vízipark.

 

Central Wakeboard

A Tüskésréten található wakeboard pálya a vízi sportok kedvelőinek kínál változatos kikapcsolódási lehetőségeket. Nemcsak a profi sportolók, de a kezdők is megtalálhatják itt a kihívást. A wakeboard mellett van vízisí és kneeboarding is. Lehet felszerelést bérelni és kezdő oktatáson részt venni. A helyszínen van zuhanyzó és öltöző.

 

img_3513.jpg

Kirándulás a környéken - Villány, Siklós, Harkány

Villány, Magyarország egyik legismertebb borvidéke, könnyen elérhető Pécsről autóval vagy akár vonattal is. Villányban lehetőség van elektromos bicikli bérlésre, amivel még élvezetesebb a környék felfedezése. A villányi borvidék festői tájain tekerve számos borászatot, pincészetet és gasztro manufaktúrát kereshetünk fel. Palkonya műemléki pincesora, a villányi pincesor, a siklósi vár és a termál fürdő és a harkányi gyógyfürdő is remek úticélok. Engem Kincses Márk navigált a környéken, aki minden apró részletét és csodás szegletét ismeri a vidéknek! Lépj kapcsolatba vele, ha szeretnél kerékpáros túrára menni a környéken! 

dji_fly_20240629_164926_439_1719672644735_photo_optimized.jpg

dji_fly_20240629_164406_427_1719672356104_photo_optimized.jpg

 

Gördülő Dűlők

Érdemes a Gördülő dűlők fesztiválra időzíteni a villányi kirándulást. Ez egy kerékpáros gasztrotúra, amely a környék legszebb helyeit és legjobb gasztronómiai élményeit kínálja. Én a pincészetek mellett Palkonyán a Trifla Kóstolóházba mentem, ahol szarvasgombás szendvicset ettem, a Blum pincében lencsés gulyáslevest, a Trinitás Sajtműhelyben pedig Juliska túrótortáját kóstoltam meg. Ezen kívül kecskesajtos fügét és rengeteg sportfröccsöt ittam miközben Siklós várát és a zöldellő dűlőket láttam. A fesztivált évente kétszer nyáron és ősszel szervezik és kiváló lehetőség arra, hogy a kerékpározás közben különleges gasztronómia élményt kapjunk.

A Szüreti Gördülő Dűlők élménybringatúra 2024. szeptember 14-én lesz. 

 

TÖRTÉNELEM

Történelmi látnivalókról, világörökségi helyszínekről ebben a cikkben írtam korábban:

HÉTVÉGI MENŐSÉGEK 48 ÓRÁBAN PÉCSEN

Pécs gazdag történelme és kulturális öröksége miatt számos világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. A Pécsi Székesegyház a város egyik legismertebb és legimpozánsabb épülete, amely több mint ezer éves múltra tekint vissza. Az Ókeresztény sírkamrák a város legjelentősebb régészeti leletei közé tartoznak. Ezek a 4. századból származó sírkamrák különleges betekintést nyújtanak a korai keresztény közösségek életébe és temetkezési szokásaiba. A Középkori Egyetem Magyarország első egyeteme volt, melyet 1367-ben alapítottak és amely az egyik legfontosabb kulturális és tudományos intézmény volt a középkorban.  

A Gázi Kászim pasa dzsámija a török építészet egyik legszebb példája Magyarországon. A 16. században épült dzsámi a város főterén van és ma keresztény templomként működik. A Zsolnay negyed Pécs egyik legfontosabb kulturális központja, ahol rengeteg látnivaló van (múzeumok, galériák, műhelyek, emlékhelyek). A Janus Pannonius Múzeumok különböző tematikájú kiállításokat kínálnak. A Zsolnay Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Csontváry Múzeum és az új látogatóközpont a Széchenyi téren mind-mind gazdagítják Pécs kulturális kínálatát. 

  

Jakováli-Haszán Dzsámi

A Jakováli-Haszán pasa dzsámija Pécs egyik legértékesebb oszmán kori emléke. A „minaretes dzsámi” a 16. században épült és ma is eredeti formájában látható. Régen dervis kolostor volt körülötte. Az épület ma működő mecset, így a látogatók betekintést nyerhetnek a muszlim vallási szertartásokba. A dzsámi belső tere egyszerű, de elegáns, és különleges hangulatot áraszt a színes ólomüveg ablakok fényjátékával. A kiállításon vallási tárgyakat láthatunk, a látogatóközpontban pedig egy videós bemutató van a dervisekről, a kertben kellemes megpihenni kicsit.

A dzsámitól 20 perc sétára van Idrisz Baba türbéje. A türbe egy török síremlék, ahol a szerzetes dervis sírja található.

 

TIPP: minden szombaton 16 órakor és csütörtökön 11 órakor „Püspökök, pasák és vezírek” címmel történelmi sétát indítanak, amely érinti a dzsámit is.  

 2_2.png

 

A korábbi pécsi kalandjaimat itt olvashatod:

PÉCSI - HÉTVÉGI MENŐSÉGEK 48 ÓRÁBAN

PÉCS A KULTÚRA VÁROSA

Ezt a videót 2020-ban készítettem az akkori élményeimről: 

 

ÜVEGZSEB: Köszönöm a meghívást Pécs Városának és a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft-nek,  a szakmai segítséget a program összeállításában Kincses Márknak, Csiszár Dávidnak és Szabóné Görföl Anitának.

A bejegyzésben szereplő vélemények, ahogy mindig, a saját élményeimet tükrözik.

A bejegyzésben affiliate szállás és program linkek is lehetnek, amik után jutalékot kaphatok (de ettől te nem fizetsz többet).  

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr10018452807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (5) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) Köln (3) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (23) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (42) provence (5) rádió (3) Reggeli (5) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (12) Sajtó (30) sajtozsemle (32) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Stuttgart (3) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (4) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása