EB2024: szurkolói útmutató Köln felfedezéséhez

A 2024. június 15-i Magyarország-Svájc Európa Bajnokság mérkőzés izgalmán túl Köln gazdag kulturális élete is várja a látogatókat, legyen szó történelmi nevezetességekről, múzeumokról, vagy csak egy kellemes sétáról a Rajna mentén.

Szurkolói útmutató Kölnbe nem csak focidrukkereknek: 10 látnivaló és élmény, amelyeket nem szabad kihagyni!  

UPDATE: A meccset 1:3-ra Svájc nyerte. 

img_9193.jpg

 Német Sport és Olimpia Múzeum

A Deutsches Sport & Olympia Museum interaktív kiállításai átvezetik a látogatókat Németország sporttörténetén, az ókori olimpiai játékoktól kezdve a modern kori versenyekig. Különösen érdekes a téli sportokra és az olimpiai aranyérmekre fókuszáló szekció.

img_8718.jpg

 

4_1.png

 

Lebegés a város felett

A Kölni Seilbahn egy kötélpályás libegőkabin, ami a Rajnát szeli át, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a folyóra. Ez a rövid, de emlékezetes utazás kiváló lehetőséget kínál a város fényképezésére a magasból.

img_9538.jpg

Irány az Óváros

Az Altstadt hangulatos macskaköves utcáit, történelmi épületeit és a középkori Városházát gyalogosan érdemes felfedezni. A kölni Dóm a világ legnagyobb gótikus katedrálisai közé tartozik és az UNESCO világörökség része.

BALÁZS UTAZIK TIPP:

A dóm déli kereszthajójában nézd meg a színes pixel kockákat ábrázoló ólomüvegablakot, amit Gerhard Richter tervezett 2007-ben. Erről részletesebben ebben a cikkben írtam.

Kölni víz

A Farina Illatmúzeumban született meg a világhírű Eau de Cologne, vagyis a kölni víz. A múzeum az eredeti 18. századi termelőhelyiségekben kapott helyet, és itt mutatják be a kölni víz gyártásának folyamatát, a különböző történelmi tárgyakat és a korabeli desztilláló berendezéseket. 

A 4711 Cologne House története is a 18. századig nyúlik vissza, amikor Johann Maria Farina egy friss és kellemes illatot alkotott, amit később a kölni víznek neveztek el. A márkanevet, a 4711-et, a cég tulajdonosa, Wilhelm Mülhens kapta meg, miután hozzájutott az illat eredeti receptjéhez és saját márkaként kezdte el forgalmazni. 

 

Így készül a csoki

A kölni Csokoládé Múzeum egy édes kaland, ahol a csokoládé készítésének minden lépését meg lehet ismerni, sőt akár egy saját tábla csokoládét is készíthetünk. A múzeum csokiboltjában helyben készült édességeket kínálnak.

 

Michael Schumacher személyes kincsei

Forma-1 rajongóknak kötelező a Michael Schumacher Magángyűjtemény, ahol a legendás versenyző autói, trófeái és személyes tárgyai tekinthetők meg. A kiállítás egyedülálló betekintést nyújt Schumacher pályafutásába és a motorsport világába.

May be an image of 2 peopleFotó: facebook.com/MichaelSchumacherPrivateCollection

 

Hajókázás a Rajnán

Egy hajóút a Rajnán kihagyhatatlan élmény. A kirándulóhajókból különleges perspektívából nézhetjük meg az ikonikus Hohenzollern hidat a többezer szerelmes lakattal és a modern kikötőnegyed híres daruházait és a konténerkikötőt is.

 

Street art és éjszakai élet

Ehrenfeld a város bohém negyede, ami tele van színes falfestményekkel, hangulatos üzletekkel és kávézókkal. A multikulturális és kreatív városrészben vibráló éjszakai élet van sok bárral és élőzenés klubbal. 

 

BALÁZS UTAZIK TIPP:

Ne hagyd ki a Kölsch-t, a helyi világos sört, amit csak ebben a régióban gyártanak.

Kortárs mecset

Nézz be a közeli impozáns kölni központi mecsetbe, amely modern stílusban épült. Ez Németország legnagyobb iszlám vallási épülete.  

 

Hajrá!

2024. június 14-től július 14-e között a háromszoros európai bajnok Németország lesz a házigazdája az UEFA EURO 2024 bajnokságnak. A meccseket a 10 házigazda városban rendezik. A nyitómérkőzést Münchenben, a döntőt pedig Berlinben rendezik.

A kölni Stadion összesen öt mérkőzésnek ad otthont, négy csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt:

június 15. szombat, 15:00: Magyarország vs. Svájc
június 19. szerda, 21:00: Skócia vs. Svájc
június 22. szerda, 21:00: Belgium vs. Románia
június 25. kedd, 21:00: Anglia vs. Szlovénia
június 30. vasárnap, 21:00: Nyolcaddöntő

 

BALÁZS UTAZIK TIPP

A magyar meccsnapon ingyenes magyar nyelvű gyalogos városnézést indít a kölni turisztikai hivatal. Részletek és regisztráció ezen a linken.

 

A Heumarkt-on van a legfontosabb rajongói zóna, ami a bajnokság 31 napján nyitva van. A kölni stadionban játszott meccseket pedig élőben nézheted az óvárosi Tanzbrunnen óriás kivetítőjén a Rajna túl oldalán a Dómmal a háttérben. Ide egy ingyenes komp biztosítja az összeköttetést. 

 Fotó: UEFA.com

 

Szállások Kölnben

Az EB alatt a szállodaárak nagyon magasak. Érdemes nem csak a meccsvárosokban körülnézni, hanem a környéken is. A vonatos közlekedés kiváló Németországban, ráadásul kedvezményes vonatjegyet válthatnak a focidrukkerek. Szállodákat ezen a linken találsz vagy keres ezen a térképen: 

 

 
img_9547.jpg

 

Ennek a blognak egy rövidebb verziója nyomtatásban megjelent a FUTBALL-EB 2024 Magazinban a G-Adam Sport kiadásában. A magazinban számos információ van a csapatokról, sztárokról, taktikákról és van benne ajándék EB-menetrend és a magyar válogatott posztere, valamint focikártya is. A magazin megvásárolható az újságárúsknál vagy online ezen a linken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr3218428001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (5) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) Köln (3) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (23) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (41) provence (5) rádió (3) Reggeli (4) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (11) Sajtó (29) sajtozsemle (31) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Stuttgart (3) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása