Baklava, bazárok és ősi templomok: Törökország a földrengés után

Irány Gaziantep, Sanliurfa, Mardin és Diyarbakir!

Elmerültem egy ősi kultúra gazdag világában, ahol a történelmi Mezopotámia öröksége találkozik Törökország délkeleti csodáival. Ez a régió egy igazi kincsesbánya azok számára, akik nem a szokásos úticélokat keresik.

 

2023. februárban Törökország délkeleti régiójában és a szomszédos Szíriában a 7,8-as és 7,5-ös erősségű földrengések jelentős pusztítást okoztak. 160 000 épület leomlott vagy súlyosan megsérült, 50.000 ember vesztette életét, 3 millió embernek kellett elköltöznie a természeti katasztrófa miatt. Most különösen fontos, hogy a térség újraéledjen, és ebben a turizmus kulcsszerepet játszhat.

A földrengés óta eltelt közel másfél évben a történelmi emlékek nagy részét helyreállították, de Antakya történelmi központja Hatay provinciában még mindig zárva tart – írja a Lonely Planet 2023. februári cikke

 

TURIZMUS MENTŐÖV A FÖLDRENGÉS UTÁN

A helyi gazdaság nagymértékben függ a turizmusból származó bevételektől, amelyek most létfontosságúak a régió újjáépítéséhez és a helyi közösségek támogatásához. A térségbe való utazás nem csak pénzügyi támogatást nyújt, hanem hozzájárul a helyiek moráljának erősítéséhez is. A turisták jelenléte segíthet újraéleszteni a helyi vállalkozásokat, a szállodákat, az éttermeket és a piacokat, amelyek mind a földrengés után próbálnak talpra állni.

Támogatni a régiót egyszerű: látogass el a történelmi és kulturális helyszínekre, fogyassz helyi éttermekben, és vásárolj helyi termékeket. Így nemcsak felejthetetlen élményeket szerezhetsz, hanem közvetlenül hozzájárulsz a közösségek újjáépítéséhez és fejlődéséhez.

  img_7608.JPG

A földrengés előtt nem sokkal jártam ezen a vidéken a Mettravel szervezésében. Minden lépés egy időutazás volt, ahol az ókori emlékek és a modern hagyományok összefonódtak.

4_1.png

Fedezd fel velem Gaziantep varázslatos bazárjait, a világ legnagyobb mozaikgyűjteményét és kóstold meg az eredeti baklavát, hajókázz a Tigris és Eufrátesz folyókon, csodáld meg Göbeklitepe ősi templomát, amelyek átírják a történelemkönyveket és látogasd meg Sanliurfa szent helyeit és Mardin zegzugos utcáit.

Google térkép a meglátogatott helyekről

GAZIANTEP

Egy történelmileg gazdag város Dél-Törökországban, amely az ország egyik legrégebbi folyamatosan lakott települése. Az Anatóliai-fennsík déli részén helyezkedik el, közel a szír határhoz. Gaziantep híres gazdag kulturális örökségéről, történelmi emlékeiről és gasztronómiájáról. Gaziantep része az UNESCO Creative City of Gastronomy hálózatnak is.

 img_5811.JPG

Zeugma Mozaik Múzeum Gaziantep egyik legismertebb kulturális látnivalója. A múzeum a világ egyik legnagyobb mozaikgyűjteményét tartalmazza, amelyek nagy részét a közeli, az Eufrátesz folyó partján fekvő egykori római város, Zeugma ásatásai során találták. A lenyűgöző mozaikok között található a híres "Cigánylány" mozaik, amely a múzeum szimbólumává vált. Ezt hívják a zeugmai Mona Lisának.

 

 

A Gaziantep kale vagy várkastély a város szimbóluma volt a központban. A földrengésben nagy része leomlott, de 2024. végére a tervek szerint ismét megújul. A vár több évszázados történelme során különböző kultúrák és civilizációk uralták, és a város védelmében fontos szerepet játszott. A várból szép kilátás nyílik. img_6140.JPG

A bazár egy színekkel, illatokkal, zajokkal és misztikus fényekkel teli hely. A hagyományos török piacon autentikus ajándékokat vásárolhatnak. A bazár labirintusszerű utcái tele vannak fűszerekkel, textíliákkal, kézműves termékekkel és édességekkel, köztük a híres gaziantepi baklavával és pisztáciával. Ráadásul itt nem nyomulnak a turistákra a kofák, úgy, mint Isztambulban. Itt nyugisabban lehet nézelődni. 

A fémműves bazárban, az apró műhelyek előtti járdákon hangos ritmikus fémkalapácsolás különleges zenei élményt nyújt. 

Jemeni cipők

A bazár könyékén sok helyen készítenek és árulnak jemeni cipőket. A kézzel készült bőrcipő nyáron hűt, télen melegít. A Trója című filmbe, amiben Brad Pit játszott, 600 pár ilyen cipőt rendeltek meg Gaziantepből. 

img_6008.JPG

  

A Güllüoğlu az egyik legismertebb baklavakészítő Gaziantepben. A családi vállalkozás több generációra nyúlik vissza, és a tradicionális receptek mellett a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel. A Nasir Araligi utcában egymás mellett vannak a baklava cukrászdák, nézz be a Tahmis Baklavaba is. 

img_6053.JPG

A baklava története

Az édesség gyökerei több száz évre nyúlnak vissza. Eredete vitatott, de a szomszédos Szíriából származhat a recept. Gaziantep különösen híres a baklavájáról, amit az itteni készítők különleges technikákkal és helyi termesztésű, világhírű pisztáciával készítenek.

 

Az Emine Göğüs Gasztronómiai Múzeum a város étkezési hagyományait mutatja be. A múzeum végigvezeti a látogatókat a helyi konyha történetén, bemutatva az egyedi ételeket és az elkészítési módszereket. A múzeum kiváltható egy helyi étterem meglátogatásával!

Zahter tea

Helyi különlegesség, amelyet a vadon termő növényekből készítenek. A zahter, más néven vad oregánó, különleges ízt ad a teának.img_6045.JPG

A Hamam múzeum (Türk Hamam Müzesi) a török fürdők kultúráját és történelmét mutatja be. A múzeumot egy régi, felújított török fürdőben rendezték be. A hamamok nemcsak a testi tisztálkodás helyszínei voltak, hanem közösségi terek is, ahol az emberek találkozhattak, beszélgethettek és üzleteket köthettek. Ha inkább az immerzív élményeket részesíted előnyben, akkor érdemes egy valódi törökfürdőbe ellátogatnod, például a Naib Hamamba. Itt a férfiak és nők külön időpontokban relaxálhatnak. 

Induljunk tovább Gaziantepből!

 

HALFETI

Halfeti egy kisváros, amelyet részben elárasztott az Eufrátesz folyóra épült duzzasztógát. Az elárasztott részek romantikus hangulatot árasztanak, és a helyiek gyakran nevezik "a víz alatti városnak". A félig elmerült épületek, a mecsetek tornyai kiemelkednek a vízből, különleges látványt nyújtanak.

 dji_0241.JPG

Az Eufrátesz folyó Törökország egyik legfontosabb vízforrása. A folyó nemcsak történelmi jelentőségű, hanem a mezőgazdaság és az energiaellátás szempontjából is kulcsfontosságú. Az Eufrátesz partján fekvő települések évszázadok óta függenek a folyó vízétől, amely életet ad a száraz, sivatagos tájaknak.

 dji_0252.JPG

Érdemes egy kirándulóhajóra szállni és azzal felfedezni az elárasztott épületeket és élvezni a mesés tájat (és a harsány zenét a fedélzeten). Utána jöhet egy finom török ebéd a part menti éttermek egyikében. 

img_6391.JPG

img_6293.JPG

Egy kis kitérőre van innen Birecik és a Kelaynak madárvédelmi terület (Kelaynak Kuşları Koruma Alanı), ami a veszélyeztetett tarvarjú (Geronticus eremita) védelmét és megőrzését szolgálja. Itt az állatvédő vezető szokott bemutatót tartani és van egy apró múzeum is.

A kopasz íbisz egykor széles körben elterjedt volt Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, de mára kritikusan veszélyeztetett, csak néhány él a vadonban. A madárnak vörös és csupasz pofája és hosszú, lefelé hajló vörös csőre van.  

GÖBEKLITEPE

A régészeti lelőhely a világ egyik legrégibb ismert templomkomplexumát rejti. A helyszín több mint 12 000 éves, és feltárása alapvetően változtatta meg a történelem előtti időkről alkotott képünket. Göbeklitepe felfedezése előtt úgy vélték, hogy az emberi civilizációk jóval később kezdtek el templomokat építeni.

A hatalmas kőoszlopokra bonyolult díszítéseket és faragásokat véstek. Ezek a kőoszlopok különféle állatokat és szimbolikus alakzatokat ábrázolnak, és a korai emberi kultúrák vallási életéről nyújtanak értékes információkat. Göbeklitepe feltárása során több rétegnyi építményt találtak, amelyek egymásra épültek az évszázadok során.

Valószínűleg rituális központként használták, ahol az emberek különböző vallási szertartásokat végeztek. A komplexum elrendezése és a kőoszlopok díszítése arra utal, hogy a korai emberek már ekkoriban is komplex hitrendszerekkel és társadalmi szerveződéssel rendelkeztek.

A modern látogatóközpontban egy audio-vizuális bemutató van, majd irány a szabadtéri múzeum. A parkoló mellett egy kis kávézó is található.

 

 

SANLIURFA

Sanliurfa vagy más néven Urfa, egy történelmi város számos vallási és kulturális vonatkozással. A város az ókori Mezopotámia része volt, és több ezer éves múltra tekint vissza. Sanliurfa az iszlám, keresztény és zsidó vallás szempontjából is jelentős helyszín, számos szent hely és történelmi emlék található itt.

img_6597.JPG

Az iszlám helyek közé tartoznak a mecsetek a Gölbasi parkban.  A történelmi épületek a Szent halas tó (Balıklıgöl) körül vannak. A hagyomány szerint, amikor Ábrahám prófétát Nimród király a tűzbe vetette, ő csodával határos módon megmenekült. A tűz helyén víz lett, a parázsból pedig halak. A tóban ma is rengeteg óriásponty úszik és a környék szent helynek számít, amit gyakran látogatnak zarándokok.

Az egyik mecsetben egy barlang található, ahol a legenda szerint Ábrahám próféta született.

 

 

A Sanliurfa Múzeum gazdag régészeti gyűjteménnyel rendelkezik. A városközpontban található a régi bazár, ahol a látogatók helyi kézműves termékeket és élelmiszereket vásárolhatnak. A város tetején pedig egy ősi erőd és a Sanliurfa kastély maradványai vannak. 

img_6686.JPG

Sanliurfa jellegzetes ételei közé tartozik a çiğ köfte, a kebab különböző változatai, és a lahmacun a török pizza.

img_7623.JPG

img_7627.JPG

A ciğ köfte nyers bulgur, paradicsompaszta, fűszerek és gyakran nyers marhahús keverékéből készül, bár ma már gyakran húsmentesen készítik. Az összetevőket addig gyúrják, amíg egy sűrű, fűszeres masszát nem kapnak, majd apró golyókat formáznak belőle, amelyeket salátával és citrommal tálalnak.

 

Az egyik legnépszerűbb esti program a sira gecesi, ami egy hagyományos török est. Én a Sembol Ocakbasi étteremben jártam, ahol a cipő levétele után, a földön törökülésben ülve kóstolhatjuk meg a fenti ételeket tradicionális török zene és tánc kíséretében.

A halay egy hagyományos török néptánc, amely gyakran része a vacsora programoknak. A táncot csoportokban táncolják, kéz a kézben, és ritmikus lépésekkel és ugrásokkal kísérik a zene ütemét

img_6746.JPG

 

HARRAN

Harran is egy történelmi település, amely a méhkas formájú agyagházairól híres.  A város több ezer éves múltra tekint vissza, és már az ókori Mezopotámia idején is jelentős központ volt. Harran az egyik legrégibb folyamatosan lakott település a világon, és az Ószövetségben is említik, mint Ábrahám otthonát.

A Harran Kulturális Ház látogatható, ahol helyi kávét és teát kínálnak, be lehet nézni a zegzugos házakba is. Ez egy kicsit már túl turistás volt nekem, így a szomszédban pihenő tevékkel haverkodtam össze.  

Nem messze találhatók a Harrani Egyetem ősi romjai is, amely az iszlám világ egyik legrégibb egyeteme volt a 8-12. századok között.

 dji_0311.JPG

 

MARDIN

Mardin egy festői szépségű város, ami a történelmi épületeiről és a meredek domboldalakra épült házairól híres. A város különleges atmoszférája és ókori és középkori építészete vonzza a látogatókat.

fullsizerender.jpg

 

A Deyrulzafaran kolostor az egyik legöregebb és legfontosabb szír ortodox kolostor. A kolostor több mint 1500 éves és a szír keresztények kulturális és vallási központjaként szolgál. Az ősi épületek tetejéről gyönyörű a kilátás a környező vidékre és még bort is lehet kóstolni.

 img_6961.JPG

dji_0339.JPG

 

A Lego-szerű házak Mardin jellegzetes építészeti stílusát tükrözik, amelyeket a meredek hegyoldalakra építettek, így a házak szinte egymás tetején helyezkednek el.

 img_6997.JPG

A városközpont tele van szűk utcákkal és történelmi épületekkel. A hangulatos üzletek és éttermek a Tellallar Carsisi utcában vannak. Érdemes egy tetőteraszos helyre beülni, inni egy méregerős kurd kávét és hallgatni a müezzin hangját.

 

Ez is egy varázslatos hely.

 

 

MIDYAT

Midyat Mardin közelében található és gazdag kurd és szír örökséggel rendelkezik. Az óvárosban csodálatos épületek vannak különböző korokból és kultúrákból, akik békésen tudtak itt együtt élni.

img_7331.JPG

Érdemes benézni a Devlet Konuk Evi múzeumházba, ahol láthatjuk a régi szobákat, belső udvarokat és remek a kilátás a tetőteraszról.

Midyat híres filigrán ezüst ékszereiről. A régi városrészben számos üzlet található, amelyek ezeket a filigrán ékszereket kínálják. Meg lehet nézni a kézműves megmunkálást, adnak egy finom teát és persze vásárolni is lehet.

A filigrán technika rendkívül finom és aprólékos munkát igényel, amely során az ezüstöt vékony szálakká alakítják, majd bonyolult mintákat formálnak belőle. Ezek az ékszerek különleges szépségükkel és mesteri kidolgozásukkal tűnnek ki.

 

HASENKEYF

Hasankeyf a Tigris folyó partján fekszik. Ez a hely több mint 12 000 éves múltra tekint vissza, és számos civilizáció otthona volt, beleértve a rómaiakat, a bizánciakat, az arabokat és az oszmánokat. A város híres volt barlanglakásairól, ősi mecseteiről, hidairól és a középkori váráról.

img_7425.JPG

Ma Hasankeyf helyzete drámaian megváltozott. Az Ilisu-gát megépítése következtében a várost elárasztotta a víz, amely a Tigris folyó vízszintjének emelkedését okozta. A projekt célja az volt, hogy vízenergiát termeljen és a régió mezőgazdaságát támogassa.

 

Az elárasztott város

Az Ilisu-gát megépítése és az általa okozott elárasztás miatt a város lakosságát át kellett költöztetni. Az embereket új lakóhelyekre telepítették, el kellett hagyniuk őseik földjét. Habár a kiemelten fontos épületeket egyszerűen arrébb mozdították, az új település nem tudta teljes mértékben pótolni a régi Hasankeyf történelmi és kulturális jelentőségét.

A város elöntésével egyedülálló kulturális és történelmi örökség került a víz alá. Sokan, köztük civil szervezetek is aggályukat fejezték ki a projekt miatt, hangsúlyozva, hogy a kulturális emlékek megsemmisítése helyrehozhatatlan veszteséget jelent az emberiség számára.

 

Nem ismerem a projekt hátterét és szereplőit, de kívülállóként kifejezetten érdekes az egész történet. A tó partján ma hangulatos kávézók és éttermek vannak és el lehet menni hajókirándulásokra is, sőt kajakot is lehet bérelni, ahonnan láthatók a régi barlanglakások.  

 

 

DIYARBAKIR

Diyarbakir a széles városfalairól és gazdag történelméről ismert. A város jelentős szerepet játszik a régió kultúrájában és gazdaságában. A Kínai Nagy Fal után ez a második leghosszabb és legszélesebb komplett védelmi fal a világon. 

img_7977_1.JPG

A karavánszerájok a város történelmi múltjának fontos részei. Ezek a régi, több száz éves épületek egykor a kereskedők és utazók pihenőhelyei voltak. Ma már turistalátványosságok, ahol éttermek és szuvenírboltok vannak, de léteznek hangulatos hotellé alakított karavánszerájok is.

Az Ongözlü híd 10 boltívből áll és a 11. századból maradt meg. A hídon utcazenészek vannak, a folyó partján pedig hangulatos kávézók.

img_8073.JPG

A helyi konyha igazán különleges. Itt is csodás baklavákat készítenek, de Diyarbakir tradicionális édessége, a künefe, ami a ropogós tészta és az olvadt sajt cukorsziruppal való találkozása. A forró desszertet pisztáciával vagy dióval szórják meg.

A város híres a hatalmas méretű és kiváló minőségű dinnyéiről. Rendeznek itt görögdinnye fesztivált és versenyeket is.img_7853.JPG

 

 

KARAKUS TUMULUS

A Karakuş Tumulus egy régészeti emlékhely Adıyaman közelében. A tumulus egy nagy földhalom, amelyet királyi síremléknek építettek az i.e. 1. században. A hatalmas földhalom körül több oszlop  található, amelyek tetején különböző faragványok vannak, például egy bikafej, egy oroszlán és egy sas. Ezek adták a helyszín nevét, mivel a "karakuş" törökül fekete madarat jelent.

Az ősi síemlék mellett egy kortárs, szabadtéri kiállítás is látható volt, ahol magyar művész munkájával is találkoztam.

Innen 10 km-re van a Cendere-híd. Az ókori római híd a Kahta folyón ível át, és a világ egyik legjobb állapotban megmaradt római kori hídja. A 2. században építették a rómaiak Septimius Severus császár uralkodása alatt, a császár tiszteletére. A köveket a közeli hegyekből hozták és habarcs használata nélkül rakták össze. Az eredetileg 120 méter hosszú és 7 méter széles híd négy hatalmas oszlopra támaszkodik, amelyek közül kettő ma is áll.

 dji_0357.JPG

 

NEMRUT HEGY

A Nemrut-hegy csúcsán monumentális fejszobrok találhatók. Innen igazán spirituális élmény végig nézni a naplementét vagy napfelketét. A hegyre való túra autóval és gyalog is lehetséges.

 

 

A fejszobrokat időszámításunk előtt az I. században emelte I. Antiokhosz király a Kommagéné királyság emlékére. A hatalmas kőszobrok az uralkodót és különböző istenségeket ábrázolnak, és a világ egyik legfontosabb régészeti lelőhelyei közé tartoznak.

 

 

KAPPADÓKIA

Ha már a régióban járunk, lehet érdemes felkeresni Kappadókiát is. Ez egy másik régiója az országnak, nem Mezopotámiához tartozik. Gazianteptől 400 km (5 óra), Diyarbakirtól 640 km (8 óra) távolságra található autóval.

Kappadókia egy varázslatos régió Törökország középső részén, ami különleges földtani képződményeiről híres. A tájat tündérkémények és a barlanglakások uralják.

A hőlégballonozás egyedülálló élményt nyújt hajnalban. Madártávlatból csodálhatjuk meg a lenyűgöző táját, ahogy lassan emelkedünk a levegőbe és lebegünk a tündérkémények között.

A Göreme Szabadtéri Múzeum egy UNESCO világörökségi helyszín, amely a 10. és 12. század között épült bizánci sziklakápolnákat és kolostorokat mutatja be. A freskókkal díszített templomok és kolostorok a keresztény művészet és vallás fontos emlékei.

A Meskendir-völgy, a Love-völgy és a Dervent-völgy a sziklaformációiról és színárnyalatairól ismert. Itt jókat lehet túrázni és akár egy teve formájú követ is megnézhetünk.

Részt vehetünk egy hagyományos forgó dervis előadáson, amelyek a szúfi miszticizmus részét képezik. Ezek az előadások spirituális élményt nyújtanak a dervisek rituális táncával.

A régióban számos kézműves korongozó műhely és bolt található, ahol ki lehet próbálni a hagyományos kerámiakészítést.

 

ÖSSZEGZÉS

Törökország délkeleti része, az egykori Mezopotámia lenyűgöző hely. Imádtam ezt a 8 napos fárasztó körutazást, amit a Mettravel utazási iroda szervezett. Csodás látnivalók, izgalmas természeti helyszínek és különleges gasztronómiai élményekben volt részem. Betekintést kaptam egy mesés kultúrába. Ezt az utazást azoknak ajánlom, akik szeretnek letérni a kitaposott ösvényről, de mindezt komfortosan akarják megtenni.

A 2023-mas földrengés óta nem jártam a környéken, de a hírekből az derült kik hogy a régió ismét nyitott a turistákra. Azonban nagyfokú érzékenységgel szabad csak a helyiekkel beszélni és tiszteletben kell tartani a gyászukat. A cikkben szereplő helyszínek nagy része nyitva van, de az utazás előtt érdemes ellenőrizni az aktuális helyzetet.

 

 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓ AZ UTAZÁSHOZ

 

Utazás

Nincsenek közvetlen járatok Budapestről Gaziantepbe vagy Diyarbakirba, oda csak isztambuli átszállással lehet eljutni. A Turkish Airlines és a Pegasus Airlines is kínálnak járatokat Budapestről Isztambulba, ahonnan csatlakozó járatok indulnak Gaziantepbe és Diyarbakirba. A repülési idő Isztambulba 2 óra, onnan 1 óra 45 perc tovább.

Isztambulba fapadossal is el lehet jutni, de késés esetén veszélybe kerül a második repülőjárat. 

Ha Kappadókiába utazol, akkor Kayseri repülőterére fogsz érkezni.

A fenti programokat tudod úgy kombinálni, hogy Gaziantepbe érkezel és Diyarbakirból repülsz haza vagy fordítva. 

Autót a repülőtereken tudsz bérelni, mindenképpen foglald le előre. Autóbérlés információ ezen a linken! 

Vagy fedezd fel a helyszíneket szervezett körutazás keretében.  

 img_5299.JPG

Szállások

 

   

 

   

 Pénznem

Törökország hivatalos pénzneme a török líra (TRY). Magyarországon és a török repülőtéren is tudsz váltani pénzt, de szinte mindenhol van ATM, ahol fel lehet venni helyi valutát. Törökországban forintot nem váltanak, készülj euróval vagy dollárral. A legtöbb helyen lehet kártyával fizetni, de a bazárban és utcai helyeken készpénzt használnak.

Nyelv 

A hivatalos nyelv a török, de a turisztikai helyeken sokan beszélnek angolul.

Telefon

Törökország az EU díjzónán kívüli ország. Nézd meg a telefonszolgáltatód, hogy milyen roaming csomagokat kínál, hogy elkerüld a magas díjakat. 

Vagy vegyél e-sim-et, amivel nagyon kedvező áron tudsz majd netezni. Részletek és vásárlás ezen a linken!

Időzóna

Törökország időzónája a GMT+3. Télen két órával járnak Magyarország előtt, nyáron egy óra a különbség, mert nincs téli-nyári időátállás.

Elektromos hálózat

Az elektromos hálózat feszültsége 220V, 50Hz, és az aljzatok a C és F típusúak, amelyek azonosak a magyar szabvánnyal.

Vízum:

Magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra, ha legfeljebb 90 napot tartózkodnak Törökországban. Útlevél szükséges az utazáshoz, amely a hazaérkezés napját követő 180 napig érvényes kell, hogy legyen.

Utazási biztosítás:

Mindenképp köss utazási biztosítást, amely fedezi az egészségügyi és egyéb vészhelyzeti költségeket.

Biztonság:

Előfordulhatnak földrengések a környéken. Habár közel van a szír határ (kb. 100 km), de ez jelenleg nincs befolyással a régió biztonságára. További információt a konzuli szolgálat oldalán vagy ezen az angol linken találsz.

 

@balazsutazik Törökország csodái #kappadokia #gaziantep #sanliurfa #törökország #mettravel #mettravel_utazasok @Go Türkiye @Turkish Airlines ♬ original sound - balazsutazik

ÜVEGZSEB:

Az utazást 2022. októberében a Mettravel Kft. utazási iroda szervezte együttműködésben a Turkish Airlines, Jolly Tur és TGA Turkey-vel, akiknek köszönöm a meghívást. 

Ezeket a helyszíneket 2025. májusában egy kulturális körutazáson a Mettravel programjában is megtalálod.  

Az itt szereplő beszámolók és fotók a saját véleményemet tükrözik, mint mindig.

A blogban szereplő linkek affiliate linkek is lehetnek, amelyek után jutalékot kaphatok.

 

6.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr5118427609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (5) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) Köln (3) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (23) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (41) provence (5) rádió (3) Reggeli (4) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (11) Sajtó (29) sajtozsemle (31) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Stuttgart (3) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (4) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása