Síelés és városlátogatás Szlovéniában

Ez a tökéletes utazás télen havas hegyekkel és városnézéssel. Három olyan síközpontot mutatok meg Szlovéniában, amiket akár egy hétvégi városlátogatással is össze lehet kapcsolni. 

 szlovenia_sieles.png

Szlovénia ideális síhelyszín, köszönhetően a jó hóviszonyainak és földrajzi adottságainak. Az ország az Alpoktól az Adriáig terjed, így változatos téli-nyári úticélként szolgál: nyáron kirándulásokra, télen pedig síelésre és téli sportokra nyújt lehetőséget.

A sírégiók közül kiemelkedik Krvavec, Kranjska Gora és Mariborsko Pohorje, melyek mindegyike kiváló sípályákkal, modern síliftekkel, kölcsönzési lehetőségekkel és változatos szállásajánlatokkal várja a látogatókat (akár egy napra is).  

Ezt a három sírégiót könnyen összekapcsolhatod egy városlátogatással. Az egyik Ljubljanához, a másik Bledhez, a harmadik pedig Mariborhoz van közel, így ezek könnyen elérhetőek és akár tökéletes városlátogatás kiegészítésként is szolgálhatnak. Egy nap kulturális felfedezés a városban, egy nap a sípályán. Tökéletes kombináció a téli utazáshoz.

 

1. sírégió

Krvavec + Ljubljana

A Krvavec sírégió 25 kilométerre van Ljubljanától, így könnyen elérhető a szlovén fővárosból és a repülőtérről is. Egy pár napos városlátogatást akár egy rövid síeléssel is össze lehet itt kapcsolni.  

A sípályák 1450 és 1971 méter közötti magasságban vannak, ami megbízható hóviszonyokat biztosít december elejétől március végéig. Évente átlagosan 130 napot lehet itt síelni, 100 napos hógaranciával. Szükség esetén a pályákat hóágyúval frissítik.

Krvavecben 30 kilométernyi jól karbantartott sípálya van a kezdőktől a haladókon át a profikig. Vannak enyhe lejtők, meredekebb versenypályák, snowpark és gyerekpálya is.

Összesen 13 sílift van, így sokat nem kell várakozni sem. A lenti parkolóból a kabinos gondolával lehet feljutni a sípályákra. Ezt akár a nem sízők is használhatják, ha csak kirándulni indulnának a hegyre. 

Az új 6-személyes kényelmes, fűtött és szükség esetén fedett felvonót a síliftek Ferrarijának hívják itt.

 

Itt futottam össze a Zvita Feltna szlovén együttessel, akik legújabb videóklipjüket ezen a sípályán forgatták.

 

A környéken több szálloda és vendégház található. A pályákon található hüttékben, a krvaveci téli strandon és a pályaszállások éttermeiben érdemes megkóstolni a szlovén specialitásokat. A sípályák mellett van közvetlenül a Hotel Krvavec és a Hotel Rozka. A Hotel Krvacecben 80 vendég tud egyszerre éjszakázni, nagy étterme és közösségi tere van és remek bulikat csapnak a síelés után. 

A Hotel Rozka-t három generáció óta ugyanaz a családi vezeti. A lánytestvérek tartják a frontot, a partnereik a konyhában, bárban és a ház körül dolgoznak. Az apuka besegít a háttérben, az anyuka a lepedőket intézi, a nagymama pedig a konyhában segíti betanítani a szakácsokat a házi receptjeinek elkészítésére.  A standard szobák mellett van néhány delux szoba is. Ezen kívül szauna, sítároló és remek étterem helyi ízekkel. 

 

Az esti szánkózás a kivilágított 500 méteres pályán különleges élmény minden pénteken és szombaton fél 5 és 7 óra között.

 

TIPP: A síbérlet pénztárnál vagy a kölcsönzőhelyeken vegyél fel egy kinyomtatott sípálya térképet vagy fotózd le a telefonoddal. A sípályák és liftek nincsenek jól láthatóan számozva és az első pár csúszásnál jól fog jönni a térkép.

 

VIDEÓ A SÍPÁLYÁRÓL 

 

2023-24 síbérlet árak Krvavec-ben:

A felnőtt síbérlet 41 euroba kerül naponta, két napra 74,5 euro, három napra 109 euro. A 2-3 órás jegyek valamivel olcsóbbak és a családoknak is kínálnak kedvezményes bérleteket. Az esti szánkózás 25 euróba kerül.

Teljes sífelszerelést napi 47 eurótól bérelhetsz, de akár teljes síruha kölcsönzésre is lehetőség van. A síoktatás 50 euró óránként. Én a Jecom Sport-tól béreltem, ami a kabinos felvonó tetején található. Itt bronz, ezüst és arany bérleti csomagok közül lehet választani és lehetőség van a legújabb síléceket, snowboardokat, cipőket is kipróbálni.

 

TIPP: Kötelező bukósisakot viselni minden 14 év alatti gyerekeknek Szlovéniában. Ettől függetlenül minden síelő és snowboardos vegyen vagy béreljen fejvédőt. A szlovén pályákon mindenkin volt bukósisak.  

 

Sípályák Krvavec-ben:

Összesen: 30 km (kék: 8 km, piros: 15 km, fekete: 7 km)

Magasság: 1480-1971 m

Síelhető napok száma: kb. 130 nap/ szezon (100 nap sígarancia)

További információ 

 

A közeli város: Ljubljana

Szlovénia fővárosa magában is megér egy hosszú hétvégét. A hangulatos óvárosi utcái, a kilátás a várból, a gazdag kulturális élet, a sok-sok étterem és kávézó csalogató. A hófedte hegyeket akár a belvárosból is lehet látni. Télen érdemes összekapcsol a városlátogatást egy napi síeléssel.

A 2023-24-es szezonban nem üzemel síbusz Ljubljana és a Krvavec sípálya között. A városi busszal Cerklje-ig kell menni (kb.35 perc), ahonnan 3 km-re van a sífelvonó alsó állomása (taxi). Menetrend

 

TIPP: Mindenképp köss síbiztosítást! A sima utazási biztosítás vagy a bankkártyádhoz járó utasbiztosításnak nem része a síelés vagy az extrém sportok. Ha baleset történik és a hegyről mentőhelikopterrel kell lemenned az többezer euróba fog kerülni. Napi pár ezer forintot megér a biztonságod és nyugalmad!


 

2. sírégió:

Kranjska Gora + Bled

Kranjska Gora és környéke a téli sportok kedvelőinek remek élményeket kínál, a síeléstől a hócipős túrázáson át a szánkózásig. A régió sípályái és sífutópályái kiválóan karbantartottak, így minden szintű síelő megtalálhatja a számára megfelelő kihívást.

img_2531.JPG

18 különböző nehézségű sípálya található itt, amelyek a Vitranc-hegy oldalában húzódnak, 800 és 1215 méter közötti magasságban.

Az éjszakai síelés hetente többször (kedd, péntek, szombat), este 18 és 21 óra között érhető el. Az aktuális információk a hivatalos weboldalon vannak frissítve.

A sípálya közvetlenül elérhető a faluból, ahol több nagy szálloda, vendégház és több nagy parkoló is található. Éttermek, bárok, üzletek, síkölcsönzők sorakoznak egymás mellett. A környék szállodáiból az ingyenes síbuszokkal lehet a pályákhoz jutni. 

A helyi ízeket a pálya melletti Kosobrin hütte-étterem-fakabinban kóstoltam, ahol kiváló levest, helyi kolbászt és finom süteményeket kínáltak. 

 

 

Szállástipp Kranjska Gora-ban:

Kranjska Gora központjától kb. 1 km-re van a csodálatos Jasna tó és a Jasna Chalet Resort. A különleges öko-szálláshelyen 8 db jól felszerelt apartmant lehet kibérelni, mesés kilátással a tóra és a hegyekre. A tavalyi szezonban Szlovénia legjobb sí chalet díját nyerték el és több fenntarthatósági és innovációs címmel is rendelkeznek. Karbonsemlegesek és az épület fűtését is termálvizes pumpákkal kezelik, ráadásul a házak szlovén báránygyapjúval vannak hőszigetelve.  

 

A hálószobák kényelmesek, de egyszerűen berendezettek, mert a házigazdák célja, hogy a nappaliban-étkezőben gyűljenek össze a barátok és a család közösen. Némelyik apartmanhoz szauna is tartozik. A hotelnek hangulatos étterme, bárja, terasza és tűzrakó helye is van. Sőt, az Alpine Bubbles Winter Restaurant fűtött iglu étterem különleges gasztronómiai élményt nyújt. Pizsamás reggelit kínálnak: az előző este leadott reggeli kívánságot egy megbeszélt időpontba az apartmanba szállítják, így még főznöd sem kell.

 

 

2023-24 síbérlet árak Kranjska Gora-ban:

A felnőtt síbérlet 45 euróba kerül naponta, két napra 82 eur, három napra 124 eur.

A 2-3 órás jegyek 33-36 euróba kerülnek.  Gyerekek napijegye 27 eur, 2-3 órára 23-24 eur. Az esti síelés felnőtteknek 32 eur, gyerekeknek 23 eur. Figyelj arra, hogy a többnapos síbérletekkel vagy a napijegyekkel nem lehet igénybe venni az esti síelést, arra külön jegyet kell váltani.  

Sífelszerelést a pálya aljában lévő Intersport-Bernik-ben béreltem. A standard síszett (léc, bot, cipő) félnapra 18 eur, egész napra 24 euró. Bukósisak bérlés 3 eur, szánkó 10 eur-ba kerül naponta.

 

Sípályák Kranjska Gora-ban: 

Összesen: 20 km (kék: 10km, piros: 8km, fekete: 2km)

Sífutópálya: 40 km

Magasság: 810-1295 méter

További információ 

 

A közeli város: Bled

A legnépszerűbb szlovéniai úti cél, Bled félórás autóútra található. Bledben hajózz vagy evezz be a tó közepén található szigetre, ahol megkongathatod a templomharangot és ihatsz egy finom kávét. A környéken számos remek étterem van csodás kilátással a tóra.

Egy különleges gasztronómiai élményért, keresd fel a Michelin ajánlott Restaurant 1906 éttermet a Hotel Triglavban. Itt hétvégente csodásan talált ebédmenüt kapsz helyi specialitásokkal elfogadható áron vagy esténként a 6-8 fogásos degusztációs menüt is végig kóstolhatod (109 eur/fő+ borpárosítás).

 

 

Bledből naponta közlekedik síbusz Kranjska Goraba és vissza. Fejenként 10eur a retúr jegy és az utazás előtti napon kell helyet foglalni.

 

 

Szállástipp Bled-ben:

Bledtől pár kilométerre található a Ribno Alpine Hotel és a Ribno Alpine Glamping és a Ribno Luxury Glamping. Ez egy varázslatos komplexum a nyüzsis Bled-től nem messze van, ami nyáron a forgalom miatt kifejezetten ajánlott hely.

A szobák hangulatosak és kényelmesek és az egész szálloda a fenntarthatóság és a zero-waste elvét követi. A családi vállalkozásban a feleség vezeti a szállodát, a férj az asztalos műhelyében gyártja az összes fabútort és kiegészítőt. A hotel a kerékpáros utazók nagy kedvence, a recepció melletti közösségi tér versenykerékpáros relikviáival van tele. Az alagsorban kellemes wellness-részleg van két szaunával és egy isteni pezsgőfürdővel. A szálloda mellett található két glamping, ahol minden faházhoz meleg dézsafürdő is tartozik. A hely atmoszférája, a házigazdák gondoskodása és a szállás környezete különleges harmóniát alkot.

  

3. sírégió:

Pohorje + Maribor

A Maribor Pohorje Szlovénia legnagyobb síközpontja. Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor közvetlen közelében található. Ez van a legközelebb a magyar határhoz. A sípályák szinte Maribor belvárosába érkeznek. Az alsó kabinos felvonó a városi buszokkal 15 perc alatt elérhető. 

img_0687.JPG

A sípálya környékén wellness központok és sok szállásopció van. A természet csodálatos, a sípályák családbarátok, a kezdőktől a profikig mindenki számára akad pálya. A pályákat automatikusan hóágyúkkal kezelik, amik viszont csak mínusz fokokban működnek.

Mariborsko Pohorje több mint 41,5 km sípályát és 27 km hosszú sífutópályát kínál. Az esti síelés különösen népszerű (csütörtök, péntek, szombat), 7 kilométer megvilágított sípálya van, amin bizonyos napokon szánkókkal is lehet csúszni este. A közeli Areh sípályához az ingyenes síbuszokkal lehet átmenni, ha nem lenne megfelelő mennyiségű hó a lejtőkön.

A kabinos felvonó a város egyik jelképe, 1957 óta üzemel. 328 méterről 1042 méterre szállítja a vendégeket kb. 10 perc alatt. A pálya tetején túraútvonalak, kerékpárutak és sípályák várnak.

 

Sípályák Pohorje-ben:

Összesen: 41,5 km (kék: 23,5 km, piros: 13 km, fekete: 5 km)

Sífutópálya: 27 km

Magasság: 325-1327 méter

Síelhető napok száma: 110 (december elejétől március végéig)

További információ

 

TUDTAD? Szlovéniában rendeznek több Alpesi Sí Világkupa versenyt, köztük a híres Planica síugró versenyeket, a Golden Fox versenyt és a Rogla Világkupát.

 

2023-24 síbérlet árak Pohorje-ben:

A síbérletek ára hétköznap és hétvégén különböző. Felnőtt napijegy 39-43 euróba kerül, másfél napra 65 eur, két napra 76 eur, 2,5 napra 99 eur. A 3 órás jegy 33-39 euróba kerül.   

Gyerekek napijegye 33-37 eur, 3 órára 28-33 eur.

Az esti síelés (csütörtök, péntek, szombat) felnőtteknek 33 eur, gyerekeknek 28 eur.

A felvonó aljában lévő parkoló fizetős (óránként 1 eur), de a síbérlettel rendelkezőknek ingyenes (a jegyirodában kell kérni egy ingyenes kupont a kihajtáshoz)

A kabinos sífelvonót nem csak a sízők használhatják, de a kirándulni vágyók is. Az oda-vissza jegy felnőtteknek 16 eur felnőtteknek.

Sífelszerelést a felvonó alján vagy tetején is lehet bérelni. A standard síszett (léc, bot, cipő) egy napra kb. 34 euró. 

 

Szállástipp Pohorje-ben:

A kabinos felvonó aljában található Habakuk Hotel modern szobákkal, elegáns étteremmel, kellemes kávézóval és kényeztető wellness medencékkel és szaunával rendelkezik. Ha nem itt szállsz meg, a wellness-t érdemes kipróbálni. Az egész napos belépő törülközővel és fürdőköntössel 35-40 eur.

Vendégházakat és szállodákat a felvonó fenti állomásánál is találsz. Ide autóval is fel lehet jönni. Én Maribortól fél órányi útra szálltam meg az ország legöregebb városában Ptujban, a Grand Hotel Primus-ban. A klasszikus grand hotel nagy külső-belső termál medencékkel és hangulatos wellness részleggel rendelkezik, de nem ez a legideálisabb szállás, ha síelni érkezel.

 

 

 

A közeli város: Maribor

A síelés után nézz körül Mariborban. Keresd fel a világ legöregebb szőlőtőkéjét. A 450 éves tőke a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Itt megismerheted a hely történelmét egy virtuális valóság szemüvegen keresztül. A gyerekeknek lehet ez jópofa, de a felnőttek inkább igyanak még egy pohár bort.

Maribor egy gasztró-város, tele hangulatos kávézókkal, éttermekkel és kocsmákkal. Én a Nana Bistro and Coffee-ban vacsoráztam, ahol különlegesen tálalt ízek és finom borok voltak. 

Mariborba Budapestről 4 óra alatt juthatsz el Flixbus-szal vagy autóval. Ez van a legközelebb a sírégiók közül a magyar határhoz. 

 

 

ÜVEGZSEB: A téli szlovéniai utazást a Best Press Story szervezte a szlovén helyi turisztikai hivatalok felkérésére. Köszönöm a meghívást. A bejegyzésben szereplő vélemények, ahogy mindig a saját élményeimet és benyomásaimat tükrözik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8018318263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása