Több mint iparváros: Chemnitz lesz Európa Kulturális Fővárosa

Chemnitz nem tartozik a tipikus németországi úti célok közé. Szászország harmadik legnagyobb városa gyakran eltűnik a közeli, kulturálisan vibráló Lipcse és Drezda árnyékában. Most azonban eljött az ideje, hogy felfedezzük az egykori Karl-Marx-Stadt gazdag kulturális kínálatát, ami 2025-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz.orange_art_gallery_new_content_arts_entertainment_facebook_post_1.png

 

Ez a részletes kalauz Chemnitz építészeti remekeit, kulturális kincseit, művészeti alkotásait, ipari emlékeit, „ostmodern” és alternatív látnivalóit mutatja be.

 

Miért pont Chemnitz?

Nem egy szokványos turisztikai célpont, így jó választás azok számára, akik szeretnék elkerülni a tömegturizmust és felfedezni valami újat. Chemnitz sokkal nyugisabb, mint Lipcse, Drezda vagy Berlin (persze azokat sem szabad kihagyni!). Amit itt kapsz: gazdag ipari örökség, modern művészeti galériák és múzeumok, és egy időutazás az egykori „keletnémet világba”. Az Európa Kulturális Főváros cím pedig csak gazdagítja majd a város kulturális kínálatát 2025-ben.

Ha egy kevésbé felkapott, de kulturálisan gazdag és meglepetésekkel teli úti célt keresel, Chemnitz jó választás lehet 1-2 napra.

 4.png

Balázs utazik TIPP: Ha Lipcsébe vagy Drezdába utazol, maradj még egy napot a környéken és fedezd fel Chemnitz-t és környékét is! 

 img_9807.JPG

 

Hol van Chemnitz?

Chemnitz Németország keleti részén található, az Érchegység lábánál. Budapesttől autóval 700 kilométér, Berlintől 285 km, Prágától 160 km, Karlovy Varytól 95 km. Lipcsétől és Drezdától 80 km-re van, ahonnan 30 percenként vonatok is indulnak a városba. A legközelebbi repülőtér a Leipzig/Halle Airport és a Dresden Airport. De lehet repülni Berlinbe (BER) vagy Prágába is és onnan vonattal tovább utazni. Közlekedési tippeket lentebb találsz!

 deutschlandkarte-de.webp

Forrás: Visit Saxony

TUDTAD?

Az Érchegység (németül Erzgebirge, csehül Krušné hory) Németország és Csehország határán helyezkedik el, ami 2019 óta az UNESCO Világörökség része. A régiónak gazdag bányászati történelme és kulturális jelentősége van. A középkor óta bányásznak itt ezüstöt, ónt, cinket és urániumot. 

img_0173.JPG

 

A bányászattal kezdődött minden, ami hozzájárult a régió és Európa gazdasági fejlődéséhez.

 

Chemnitz (rövid) történelme

Chemnitz-t már a 12. században létezett. A 18. században a textilipar dominált a város gazdaságában, majd a 19. században gyors iparosodás következett, különösen a gépiparban. Ekkor kapta a "Szászországi Manchester" becenevet. A második világháború alatt jelentős bombázások célpontja volt, mert a gyárakban jelentős volt a háborús gépek gyártása. A város épületeinek 80%-a megsemmisült. A háború után Kelet-Németország része lett és a szocialista kormányzat alatt gyorsan újjáépült. 1953-ban a várost átnevezték Karl-Marx-Stadtra, tisztelegve a híres filozófus és gazdasági elméletei előtt. Az NDK időszakában egy modern, szocialista mintaváros volt. 

A német újraegyesítés után, 1990-ben a város visszakapta eredeti nevét. Az elmúlt pár évtizedben sokan költöztek el a városból és 2018-ban durva szélsőjobboldali zavargások is voltak, aminek mára nyoma sincs. A 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése új löketet adott a városlakóknak és a látogatóknak bemutatva, hogy Chemnitz egy sokszínű és nyitott hely.

 

Fotók: Wikimedia Commons, Chemnitz Universitatsarchiv, Stadtarchiv Chemnitz, SLUB / Deutsche Fotothek / Gerhard Hofert

 

Látnivalók Chemnitzben

Chemnitz látnivalói a szocialista emlékek, az indusztriális helyszínek és a művészeti intézmények köré csoportosulnak. Ezek a nevezetességek izgalmas kombinációt alkotnak, és földrajzilag is egymáshoz közel helyezkednek el, így könnyedén felfedezhetők.

 

Karl Marx szobor

A város legikonikusabb emlékműve, a világ második legnagyobb fejszobra. Talán a szocialista időszak egyik legismertebb szimbóluma volt, amit a berlini fal leomlása után sem tüntettek el a városból. A helyiek Nischl-nek, vagyis koponyának becézik és általában gördeszkások trükkjeinek a hátterét adja ma.

img_8925.JPG

A szobrot Lev Kerbel szovjet szobrász tervezte, a hátterében a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” felirattal négy nyelven. Az 1971-ben felállított monumentális bronzfej 7,1 méter magas, a talapzattal együtt 13 méter magas és 40 tonnányi.

TIPP: Marx Károlyból egy popkulturális ikon lett. Polókon, bögréken láthatjuk az arcát, sőt egy helyi kólamárka is a nevét viseli, de akár Marx-os gumikacsát is be lehet szerezni.

img_9473.JPG

 

Történelmi városközpont

Kevés a régi épület a városban, de a főtéren két városháza is van. Az új Városháza túlélte a második világháborús bombázást, amely látogatható is, sőt a tornyába is fel lehet menni. A toronyóra harangjátéka minden nap 11-kor, 16-kor és 19-kor szólal meg a szuperlassú mozgó bronzfigurákkal. Az épület aljában van a turisztikai információs iroda, ahol egyedi szuveníreket lehet venni.

 

Roter Turm

A Vörös torony a város legrégibb épülete. Eredetileg a 12. században épült a középkori városi fal részeként, amit később börtönként és tűzoltótoronyként is használtak. Érdekesség, hogy egy Chemnitzben alapított német mosószermárka, a FIT a Vörös torony alakú műanyagpalackokba tölti a folyókény mosószert.

 img_8950.JPG

Étterem tipp: A Galerie Roter Turm bevásárlóközpontban több étterem és sok üzlet található. Az ALEX-nek nincs pláza hangulata és a teraszon is lehet ülni. A piactéren található Peter Pane különleges hamburgereket kínál.   

 

Siegert Ház

Az egyedüli barokk homlokzat az óvárosban, ami kilóg az összképből. A díszes rózsaszínű épület a piactér mellett található és fontos történelmi múltja van, mert az itt élő Johann Georg Siegertnek köszönhetően kezdődött el a textilipar Chemnitzben. Az előtte lévő modern szökőkúttal remek a kontraszt.

 img_9644.JPG

 

Schocken Ház és a smac

A smac, vagyis a Szászországi Régészeti Múzeum a híres Schocken házban található, amit az 1930-as években Erich Mendelsohn, a modern építészet egyik vezető alakja tervezett.

img_0503.JPG

Az épület egykor a Schocken áruházlánc számára készült, és a modernista építészet kiemelkedő példája. Jellegzetes formája és kialakítása a funkcionalizmus és az áramvonalas modern stílus elemeit ötvözi. Az épület ívelt, lekerekített sarkai és széles, folyamatos ablaksorai a dinamizmust és az újítást hivatottak kifejezni. Az épület, a Shocken család és az áruház története a múzeum kisebb részét képezi, de nagyon érdekes.   

A smac állandó kiállítása az emberi történelem több mint 300 000 évét öleli fel, Szászország területére koncentrálva. A kiállítások bemutatják a régió őstörténetét és különös hangsúlyt fektetnek a régészeti leletekre. 

 

Az „Ostmoderne” – a Kelet-német modernizmus jellemzői

A kelet-német építészet és művészet jellegzetes példái város-szerte láthatók. A második világháború után a régi épületeket ugyanis nem hozták rendbe, hanem helyükre modern és funkcionális épületeket emeltek.

Ezeknek a jellemzői, hogy monumentálisak, tele vannak szimbólumokkal és funkcionálisak, vagyis praktikus célokat szolgálnak. Sok lakóépület, közösségi központ és kulturális intézmény úgy lett kialakítva, hogy szolgálja a közösséget, miközben kifejezi a szocialista ideológiát. Sokszor szürke betont és más robosztus anyagokat használtak, ami tükrözte az ipari erőt és a tartósságot, ráadásul ezek költséghatékonyak voltak.

A művészetekben a szocialista realizmus stílus az uralkodó. Gyakran ábrázolják a munkásokat, parasztokat és hősöket idealizált formában.

img_0500.JPG

 

Stadthalle

A kongresszusi központ egy fontos rendezvényhelyszín, ahol kiállítások, vásárok, koncertek vannak. A 1974-ben megnyílt épület modern stílusával a város egyik jelképe lett. Egybeépült vele egy 400 szobás szálloda is, ami a 70-es években nagyon menő volt. Az épület külső homlokzata formázott kövekből áll, a belső részen pedig egy hatalmas színes festmény van, aminek a címe: „A tudomány liberalizációja a szocialista forradalmon keresztül”. A színpad mögött pedig egy rejtett orgona található, ami ritkaság a nem vallási épületekben.

 

A Stadthalle Parkban, az épület előtt számos szobor van, amik egy része a szocialista időkből maradt itt. Némelyiken olyan felirat is van, mint „az embernek két szeme van, a pártnak ezer”.

A Congress Hotel Chemnitz 26. emeletén egy étterem található, ahonnan remek kilátás van az egész városra. Érdemes itt megszállni vagy felmenni egy kávéra. 

 

Theaterplatz

Egy igazán szép tér, ahol az Operaház, a Szent Péter templom és a Bauhaus stílusú Hotel Chemnitzer Hof található. Nyáron szabadtéri koncertek és filmvetítések vannak itt.

  

Kunstsammlungen Chemnitz

A téren található a művészeti múzeum, ami a város egyik legjelentősebb kulturális intézménye, amit 1909-ben Richard Möbius tervezett. A múzeum több, mint 70000 kiállítási tárgyat tartalmaz. A gyűjtemény magában foglalja a Chemnitzben született, német expresszionista Karl Schmidt-Rottluff műveinek az egyik legnagyobb gyűjteményét. 

TIPP: Minden hónap első péntekjén ingyenes a belépés a Kunstsammlungen és a Museum Gunzenhauser kiállításaira. 

 

Stadtbad

A városi fürdő egykor Európa legnagyobb és legmodernebb beltéri úszómedencéje volt. Az 1925-ben épült uszodában érdemes pár hosszt úszni a 25 és 50-méteres medencékben és utána egyet szaunázni.  

 img_9106-2.JPG

  

Omnibusz-állomás

Az építészet kedvelőinek lesz igazán különleges ez az autóbuszállomás. 1968-ban ez volt a legmodernebb épület Európában az 1200 négyzetméteres lebegő tetővel. A buszpályaudvar mellett van egy érdekes szökőkút a Klapperbrunnen, ami egy szimbolikus fa levelekkel.

 img_9789.JPG

Ha már közlekedés, akkor nézd meg a vasúti főpályaudvar új kortárs épületét is (Chemnitzer Hauptbahnhof), ami esténként modern díszkivilágításban villog.

 img_0544.JPG

 

Ipari emlékek

Szászország ipari központjában évszázadok óta hatalmas gyárak voltak, azonban az iparágak változásával sok történelmi épület új életre kelt és új funkciót kapott.

 img_9615.JPG

Theodor Haase Fabrik

A régi fonalfestő gyár épületét felújították, ahova a Baby Smile német fotóelőhívó cég költözött be. Németország-szerte 450 fényképész dolgozik a kórházakban, hogy megörökítsék az újszülött babákat. A fotókat az ipari emlékmű épületében hívják elő, naponta nagyjából húszezret. Az épületben fotókiállítások is vannak. 

 img_9118.JPG

Iparmúzeum

Nem hangzott túl izgalmasnak elsőre, de annál pozitívabb meglepetés volt az Industriemuseum, ami betekintést ad a régió gazdag ipari örökségébe. A múzeum azokat a technológiákat és ipari folyamatokat mutatja be, amelyek meghatározták a régió gazdasági fejlődését.

Az egykori iparnegyedben található a múzeum, a városközponttól kb. 10 percre busszal.

Az épületben anno egy fontos gépgyár volt, ahol különböző textilipari gépeket és autó alkatrészeket gyártottak. A bejárat melletti gépházban nézd meg a gőzgép bemutatót!

 

 

Ha már autók…

Chemnitztől 45 percre van Zwickau városa, ahol az August Horch Múzeum található. A német autóipar történetébe és a Horch, Audi, Auto Union és Trabant márkákba kapunk betekintést itt. A múzeum August Horch egykori műhelyében van. Ő volt az Audi alapítója és az autóipar egyik úttörője. Nekem leginkább az NDK ikonikus Trabant kiállítása tetszett. 

 

Az ipari épületek sok helyen új funkciót kaptak. A Schönherrfabrik anno egy szövőgépeket készítő gyár volt, ma irodák, fitneszterem, wellness, művészeti központ és éttermek vannak itt. A Wirkbau textilipari épülete szintén új funkciót kapott. Több, mint 50 cég, oktatási intézmény, startup vállalkozás, kávézó és étterem található itt. Nézz be a Bohnenmeister kávépörkölő üzem és kávézóba vagy a Galerie Borssenanger-be a kortárs kiállításra, de éjszaka az Atomino diszkóban is bulizhatsz.

bohnenmeister.jpgFotó: Bohnenmeister

 

IRÁNY A PARK!

A város központjától nem messze található a Schlossteich tó, egy zöld oázis, ahol vízi biciklit is lehet nyáron bérelni. A közeli Schlossberg-ben hagyományos német favázas házak vannak és remek éttermek. 

Street art

 

Lulatsch

A szivárványos kémény egy izgalmas művészeti installáció. A 302 méter magas kémény egy helyi hőerőmű része, ami az 1960-as években épült. Hosszú ideig ez volt Európa legmagasabb kéménye. A szürke és rideg kéményt 2013-ban egy francia művész, Daniel Buren hét különböző színre festette be, amviel a világ legmagasabb művészeti alkotása lett. Esti kivilágításban fel sem tűnik, hogy egy erőmű része. A nem működő kémény kihasználására ötletpályázatot írtak ki. Lehet, hogy pár év múlva egy zipline pálya része lesz, de akár egy futurisztikus liftes kilátó is épülhet a tetejére.  

 img_0527.JPG

A Georgestrasse 24-26. szám alatti sokemeletes panelház mindegyik oldalát színes és nagyon vidám falfestménnyel dekorálták ki. Összesen 5000 m2-nyi falfelületet festettek ki. 

 

Az egykor szebb napokat is látott sétáló- és bevásárlóutca a Brühl a szomszédban található. Itt is van pár izgalmas falfestmény és néhány design bolt, ahol helyi művészek lenyomatait és ruháit lehet megvenni. Nézz be a Spangel Tangel design boltba!  

 

Ez a falfestmény a Gustav-Freytag Straße 24-nél található. A kép címe: „Brich aus!” vagyis Szabadulj ki!
img_9743.JPG

 

A szocializmusból is van itt izgalmas utcai művészet. Az egyik ólom-intarziás falikép szobor néptánc mulatságot mutat be, a másikon egy kerékpár verseny van. Az alkotásokat a Brückenstrasse-n találod. 

Chemnitzi pingvinek

Mégis mit keresnek itt császárpingvinek? A 14 bronz madár szobrát Peter Kallfels készítette 2004-ben. A Klosterstrasse-n található kompozíció áthalad a keleti 12°55'11" hosszúsági körön, ami 15 000 kilométer múlva az Antarktiszon köt ki, ahol a világ legnagyobb császárpingvin kolóniája él. Ráadásul Chemnitz térképe és az Antarktisz körvonala nagyon hasonló. Így minden világos.  img_8970.JPG

untitled_design.jpg

 

  

Európa Kulturális Fővárosa 2025

A programok 2025-ben lesznek Chemnitzben és környékén, beleértve a történelmi belvárost, ipari övezeteket, és a zöld parkokat. Az események során Chemnitz különböző kulturális intézményei és nyilvános terei is bekapcsolódnak a rendezvényekbe. A városvezetés 60 millió eurót fektet be az infrastruktúra fejlesztésébe.

Már most izgalmas programokat készítenek elő, de a teljes programot 2024. októberében mutatják be. A város nagy múzeumjai új kiállításokkal készülnek. Többek között elhozzák Edvard Munch norvég festő munkáit is. Lesz opera világpremier és rengeteg kortárs kulturális- és sport fesztivál is.

Az egyik fő projekt a PURPLE PATH művészeti és szoborösvény, amely a város környékén található 38 kisebb közösséget vonja be. Harminc nemzetközi kortárs alkotást mutatnak majd be nyilvános tereken. Pár alkotás már 2024-ben is megtekinthető!  

A #3000Garages projekt részeként a város szerte elhelyezkedő garázsokat használják fel művészeti és közösségi térként. Több info

 img_0226.JPG

 

Gunzenhauser Múzeum

Modern és kortárs művészeti múzeum a 20. század elejéről egy különleges épületben, amit Fred Otto tervezett 1930-ban. Eredetileg takarékpénztárként funkcionált, de 2007-ben múzeummá alakították, amikor a német galéria tulajdonos Dr. Alfred Gunzenhauser a múzeumnak adományozta 2400 darabos kollekcióját. A múzeumban van a világ egyik legnagyobb Otto Dix gyűjteménye, de van itt Andy Warhol és David Hockney mű is.

 

 

Villa Esche

Az art nouveau villát a híres belga építész és designer, Henry van de Velde tervezte. Az épület az 1900-as évek elején épült és jó példája az organikus formavilágnak és funkcionalizmusnak. A különleges családi otthon Herbert Esche textilgyáros megbízásából épült, aki a német textilipar egyik kulcsfigurája volt. 

Különlegesen szép art nouveau villákat és épületeket a Kassberg negyedben is találsz.  

 

 

PRAKTIKUS

Szállások Chemnitzben

A városban 20 szálloda van, ebből öt a belváros szívében található. Vannak ifjúsági szállások és vendégházak is.

Én a Biendo Hotelben töltöttem el pár éjszakát, ami a város főterén található. Az egyszerű, de praktikus szobákhoz kiváló reggeli és ingyenes tömegközlekedési bérlet is járt. A szomszédban volt az újonnan épült Super 8 by Wyndham Chemnitz. Ha a kilátásért választasz szobát, akkor a Congress Hotel Chemnitzben foglalj a felső emeleteken, ahonnan az egész város belátható. Az eleganciát a Hotel an der Oper-ban és a Hotel Chemnitzer Hof-ban vagy a Seaside Residenz Hotel-ben keresd. Az alexxanders Hotel & Boardinghouse a pályaudvarhoz van közel és modern szobái és étterme van. A limehome Chemnitz-ben teljes apartmanokat tudsz bérelni rövid távra. Az ifjúsági szállások közül a Youth Hostel Chemnitz "eins" egy ipari erőmű régi átalakítóházában található.

További hoteleket Chemnitzben ezen a linken találsz.

 

 

 

Közlekedés a városban

Gyalogosan és tömegközlekedéssel a legtöbb látnivaló elérhető. A kiterjedt villamos és buszhálózattal szinte bárhova el lehet jutni a CVAG hálózatán (Chemnitzer Verkehrs AG). Egy buszjegy 2,5 euróba kerül, de érdemes napijegyet venni 5 euróért. Napijegyet akár 2-5 főnek is lehet váltani. A két fős napijegy 8,50 euroba kerül.

Vannak olyan hosszútávú vonatjegyek, amikkel lehet használni a városi tömegközlekedést a vonatállomásra vagy onnan a szállásig.

Ha a városon túl a régióban is utaznál tömegközlekedéssel, akkor a VMS (Verkehrsverbund Mittelsachsen) jegyeit kell megvenned.  

Jegyet az automatából, a járművön a sofőrtől vagy a fedélzeten lévő automatából lehet vásárolni. Érdemes regisztrálni a HandyTicket Deutschland app-on vagy a moovme app-on, ahol online lehet az utazást megtervezni és a jegyeket megvenni. Ez a legpraktikusabb.    

A főpályaudvarról villamossal, busszal vagy akár gyalog 15 perc alatt jutsz be a központba.

A Deutschland-Ticket-tel (D-Ticket) egész Németországban korlátlanul lehet a vonatokon és minden tömegközlekedési eszközön utazni havi 49 euróért. Az előfizetéses bérlet nem érvényes az ICE, IC/EC vonatokra. További részletek 

 A blogbejegyzésben szerepelő helyszíneket és látnivalókat ezen a Google térképen találod bejelölve.

 

 

Zárszó

Chemnitz egy különleges város, amely a legtöbbször árnyékba kerül a közeli Drezda és Lipcse miatt. Az itt eltöltött pár nap megmutatta nekem, hogy rengeteg olyan látnivaló és élmény van itt, amit máshol nem tapasztalhattam volna meg. Az újragondolt ipari műemlékek, a kelet-német szocialista építészet, a street art és a nagyon gazdag múzeumok nagyon tetszettek.

Kifejezetten izgalmas volt egy kevésbé felkapott város mélyebb bugyrait megismerni. Úgy érzem izgalmas helyszín ez a felfedezésre, pláne 2025-ben az Európa Kulturális Fővárosa évben!

#chemnitz2025 #chemnitz #germanytourism #visitgermany

 img_8880.JPG

 

Kövess Facebookon, Instagrammon, Youtube-on és Tiktok-on!

 

4.png

 

orange_art_gallery_new_content_arts_entertainment_facebook_post.png

ÜVEGZSEB: Chemnitzben rendezték 2024. áprilisában a GTM Germany Travel Mart-ot, ami egy turisztikai szakmai vásár. Az utazásomat a Német Turisztikai Hivatal szervezte.  Ahogy mindig, a cikkben szereplő vélemények a saját élményeimet tükrözik.
A bejegyzésben affiliate linkeket találhatsz. Ha ezekre a szállás vagy program linkekre kattintasz, jutalékot kaphatok a szolgáltatóktól. Ez neked nem kerül extra költségbe, nekem az utazásaim finanszírozásában segít. Köszönöm, ha így foglalsz.   
 
Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr7018395921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (21) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (41) provence (5) rádió (3) Reggeli (4) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (11) Sajtó (29) sajtozsemle (31) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása