48 óra Kairóban – útiterv és látnivalók 

48_ora_kairo_1.pngKészülj fel egy felejthetetlen utazásra Kairóba, Egyiptom pulzáló szívébe, ahol az ősi fáraók és piramisok lenyűgöző világa vár rád. 

Ez a vibráló metropolisz, Afrika egyik legnagyobb városa, közel 20 millió lakosával, egy igazi kulturális olvasztótégely, ahol a modern építészet keveredik az iszlám művészet és építészet gyöngyszemeivel, valamint az időtlen ókori piramisokkal.

Utazásod során a Nílus partján elterülő Kairó gazdag kulturális örökségével ismerkedhetsz meg. Ez a részletes útikalauz segít abban, hogy a kairói látnivalók és érdekességek között válogatva a lehető legtöbbet hozd ki a 48 órás kairói utazásodból. Fedezd fel a város lenyűgöző épületeit, ízleld meg a helyi gasztronómia ízeit, és merülj el az ősi Egyiptom titkaiban!

A cikk végén praktikus információkat és kairói szállás javaslatokat találsz.

dsc03278.jpg

BUDAPEST-KAIRÓ REPÜLŐVEL

A Wizzair új járata Budapestről a Kairó melletti Giza Sphinx (SPX) repülőtérre érkezik. Ez a repülőtér 40 km-re, kb. 60 percre van Kairó központjától taxival. 

Az EgyptAir Budapest – Kairó járata a Cairo Airport-ra (CAI) érkezik. A belvárostól 20 km-re, kb. 30 percre van taxival.

A Budapest és Kairó közötti távolság légvonalban 2200 kilométer. A Budapest-Kairó repülési idő kb. 3 - 3,5 óra.

 img_1720.jpg

FONTOS: Érkezéskor egyiptomi vízumot kell venned a repülőtéren. Ennek ára 25 USD. Legyen nálad készpénz, mert bankkártyát legutóbb nem fogadtak el. A vízum 30 napig érvényes. A belépéshez nem szükséges előre, online vízumot intézni. 

4_1.png

 

ELSŐ NAP:

AZ ISZLÁM KAIRÓ

A város számos mecsetje és múzeuma a gazdag iszlám történelem és művészet lenyomata. Ezek a helyszínek nemcsak vallási, hanem történelmi jelentőséggel is bírnak, így kihagyhatatlanok a látogatók számára. Az UNESCO világörökségi rangra emelte az Iszlám Kairót. Egy napot mindenképp szentelj az iszlám látnivalóknak a városban.

 img_1950.jpg

JÓ TUDNI:

Kairó egy hatalmas és hektikus város, ami akár az edzett utazókon is ki tud fogni. Habár van metró és buszhálózat és persze taxik és Uberek, sőt még gyalogolni is lehet bizonyos helyeken, de szerintem nem könnyű orientálódni a városban.

A fiatalok beszélnek angolul, de a feliratozások nagy része csak arabul van. Vannak helyi és külföldi árak, nehéz megkülönböztetni, hogy mikor alkalmazzák azt vagy éppen lehúznak valahol.

Természetesen nem lehetetlen önállóan felfedezni a várost, de én a jobb élmény miatt, mindenképp helyi idegenvezetőt ajánlok, aki privát autóval, busszal vagy akár tömegközlekedéssel visz keresztül Kairó különleges helyszínein. Én a Travel Sawa helyi utazási iroda szervezésében voltam Kairóban, így sikerült a rövid idő alatt a legtöbbet kihoznom az utazásból. 

 

 

Látnivalók az iszlám Kairóban:

 

Ibn Tulun mecset

Az Ibn Tulun mecset Kairó egyik legfontosabb és legimpozánsabb történelmi épülete. A mecsetet Ibn Tulun kormányzó építtette a 9. században, és ez az egyik legkorábbi és legjobban megőrzött példája az iszlám építészetnek Egyiptomban. Az épület egyszerű, de mégis különleges hangulatot áraszt. A hatalmas belső udvart boltíves oszlopok veszik körül. Itt emelkedik a híres csigalépcsős minaret, ami egyedülálló az iszlám építészetben. A tetejéről különleges kilátás nyílik.

 

Gayer-Anderson Múzeum

Az Ibn Tulun mecset mellett található múzeumot a helyiek Beit al-Kiritliya-ként ismerik. Kairó egyik különleges kincse, amely betekintést nyújt egy történelmi egyiptomi otthonba. A múzeum két hagyományos arab házból áll, amelyeket a 16-17. században építettek. A 20. században a brit hadsereg ezredese, Gayer-Anderson alakította át, aki szenvedélyes műgyűjtő és egyiptológus volt. Számos ritka tárgyat és műalkotást gyűjtött össze, amelyek ma is a múzeumban vannak. A kollekcióban szerepelnek hagyományos bútorok, textíliák, kerámiák, üvegművészeti tárgyak és egyiptomi, perzsa, szíriai, és török műalkotások.

 img_1987-edit.jpg

Tuk-tukkal keresztül a városon

A következő látnivalóig érdemes egy tuk-tukot leinteni. A háromkerekű motorok villámgyorsan szelik a kacskaringós utcákat és kerülik ki a dugókat. Nem egy életbiztosítás velük utazni, de biztos, hogy élmény lesz.

Közvetlenül érezheted a város pulzálását, hallhatod az utcák zaját és érezheted a helyi élet ritmusát.

A viteldíj nagyon baráti, de mindenképpen előre kell megbeszélni a sofőrrel és számítani kell arra, hogy a turista még így is többszörösét fogja fizetni a helyi árnak. Tipp: ne fényképez rendőröket vagy rendőrkapitányságot menet közben és figyelj az értékeidre!

 


Hasszán szultán mecset

A Sultan Hassan mecset a város egyik legkiemelkedőbb építménye, az iszlám és mameluk építészet egyik remekműve, amit a 14. században építettek. A vallási helyszín mellett ez egy oktatási központ is volt, ahol a kor legkiválóbb tudósai tanítottak. A medresze (iskola) négy különböző jogi iskolát szolgált ki, ami ritkaságnak számított anno.

Az épület külső megjelenése is lenyűgöző, a magas minaretek és a monumentális bejárati kapu ikonikusak. A mecset a történelem során számos földrengést és egyéb katasztrófát élt túl.

 

TUDTAD?

Kairót az „ezer minaret városának” is hívják.

 img_1974.jpg

Al-Rifai mecset

A Hasszán szultán mecsettel szemben található ez a másik vallási épület, amely a Mohamed Ali családi mauzóleuma is. A jelenlegi épületet a 19. század végén emelték. A 6500 négyzetméteres belső tér egy részét imádkozásra használják, a többiben szentélyek és a királyi síremlékek találhatók. Itt van egy helyi, kiemelten fontos szentnek is a nyugvóhelye, valamint iráni vezetők sírjai, így sok zarándok keresi fel a mecsetet. 

 

Citadella

A Kahirei Citadella, más néven Saladin Citadellája a város keleti részén, egy magaslaton áll. A citadellát Szaladin szultán kezdte el építeni a 12. században, mint erődítményt a keresztes lovagok ellen. Az egyiptomi uralkodók és kormányzók székhelyeként szolgált, és a modern korban múzeumoknak és turisztikai látványosságoknak ad otthont. A Mohamed Ali Pasa mecset az egyik legkiemelkedőbb látványossága. A Citadellából jó időben lélegzetelállító kilátás van Kairóra és a távolban még a piramisok is látszódnak.

 img_2112.jpg

Mohamed Ali mecset

A Mohamed Ali Pasa mecset gyakran a "kairói alabástrom mecsetként" is emlegetik, mert az épület belső és külső falait alabástrom díszíti.  Ez Egyiptom egyik legikonikusabb vallási épülete. A mecsetet Egyiptom modernkori alapítójának, Mohamed Ali Pasa szultánnak az emlékére építették a 19. század elején.

Az épület lenyűgöző példája az oszmán-török építészeti stílusnak, amelyet a különleges kupolák, félköríves ablakok, és magas minaretek jellemeznek. A mecset legdominánsabb eleme az imaterem feletti 50 méter magas központi kupola.

 

PRAKTIKUS – HOGYAN ÖLTÖZZÜNK A MECSETBEN?

Az iszlám imahelyeken, még a modern Kairóban is visszafogottan kell öltözködni.  A mecsetek látogatása során fontos tiszteletben tartani az öltözködési szabályokat és az iszlám kulturális normákat.

Férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt viselni. A rövid ujjú póló férfiaknál nem gond. A nőknek ajánlott a vállukat, karjaikat és lábaikat is eltakarni. Rövidnadrág, szoknya, ujjatlan felsők és mély dekoltázs általában nem elfogadottak. 

Sok mecsetben elvárás, hogy a nők fejfedőt viseljenek. Ez általában egy sál vagy kendő, amely eltakarja a hajat. Ezt a szabályt érdemes mindig betartani, még akkor is, ha nincs kifejezetten előírva. A nőknek nem kell egész testet elfedő abaját viselni.

Az egyszerű, visszafogott öltözék ajánlott. Kerülni kell a túl szűk, áttetsző vagy feltűnő mintájú ruhadarabokat.

A mecsetekben általában le kell venni a cipőt a belépés előtt, így célszerű olyan lábbelit választani, amely könnyen le- és felvehető, valamint egy extra zoknit betenni a hátizsákba, ha nem akarunk mezítláb mászkálni a szőnyegeken és kövön.

 

El Moez utca

A fallal körülvett régi városrész egyik kiemelkedő látványossága az El Moez utca. Muiz vagy Muizz utcaként is szerepel a térképeken ez a történelmi hely, amely a világ egyik legnagyobb kültéri iszlám műemlékgyűjteménye. Az utca mentén mecsetek, medreszék (iszlám vallási iskolák), mauzóleumok és paloták vannak. A történelemi helyek mellett nagyon élénk a kereskedelem. Hagyományos kézműves boltok, kávézók és éttermek találhatók itt.

 

Khan El -Khalili bazár

Kairó egyik legrégibb és legnépszerűbb piaca, egy élénk és színes labirintus. A 14. században alapított bazár szűk utcáin és sikátoraiban megelevenednek a keleti mesék. Rengeteg szuvenír boltot, kézműves műhelyt és árust találunk itt. Árulnak itt mindent is, de leginkább emléktárgyakat, szobrokat, kézzel készített ékszereket, réz és fémeszközöket, szövött szőnyegeket, lámpákat, fűszereket, parfümöket.

Az egyedülálló atmoszféra része a kötelező alkudozás. A bazár kávézói és teázói pedig lehetőséget kínálnak, hogy egy pár pillanatra megpihenjünk az agresszívabb kofáktól.

 

Naguib Mahfouz Café

A kávézó a „Khan El Khalili Restaurant” néven is ismert. Ez egy tökéletes hely a nap végén egy autentikus egyiptomi vacsorára, napközben pedig egy frissítőre. A bazár szívében található különleges kávézó és étterem egyben kulturális intézmény is. Naguib Mahfouz egyiptomi író után nevezték el, miután 1988-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

Az atmoszféra a múlt század eleji Kairót idézi, amely egyedülálló hangulatot kölcsönöz a helynek. Vacsora közben az élő zene kicsit hangos, ami a helyieket egyáltalán nem zavarja. A pincérek rutinos mozdulatai és a különleges ízek miatt is érdemes ide betérni. Tipp: foglalj asztalt előre, főleg, ha vacsorázni szeretnél itt! 

 

 

MÁSODIK NAP:

A PIRAMISOK ÉS AZ EGYIPTOMI MÚZEUM

 

Egyiptomi Múzeum

Kezdjük a napot az Egyiptomi Múzeumban, ami a világ egyik leggazdagabb ókori egyiptomi műkincseinek gyűjteménye. A múzeumot 1902-ben nyitották meg a Tahrir téren, és azóta a világ egyiptológusainak és az ókori Egyiptom iránt érdeklődő turisták számára kötelező helyszín.

 Nekem kifejezetten különleges hely, mert 2004-ben Egyiptomban voltam kezdő idegenvezető és hetente hoztam magyar csoportokat a múzeumba, akiknek a helyi idegenvezetőket tolmácsoltam. A múzeum az elmúlt 20 évben nem sokat változott, így nosztalgikus volt visszatérni.

dsc03102_1.jpg

A múzeum gyűjteménye több mint 120 000 tárgyat tartalmaz, köztük olyan híres leleteket, mint a Tutanhamon fáraó sírjából származó kincsek, a Narmer paletta, valamint számos múmia és szarkofág. Hirtelen visszaköszönnek az iskolai történelem és művészettörténet órák és megelevenedik előtted az Ülő írnok, Rahotep és Nofret vagy Dzsószer és Khufu fáraók szobrai,  az „egyiptomi Mona Lisa”, ami valójában egy ludakról készített 4600 éves színes falfestmény.

A múzeum felfedezését mindenképp helyi idegenvezetővel ajánlom. Habár vannak angol feliratok a tárgyaknál, de egyszerűen túl sok látnivaló van és nehéz válogatni. Egy helyi idegenvezető célirányosan visz körbe és csak a lényeget mondja el a kiállított tárgyakról. Legalább 2 órát fogsz itt eltölteni.  

JÓ TUDNI: A Tutanhamon kincseinek szekciója különösen népszerű, ahol a fiatal fáraó aranymaszkja és más lenyűgöző tárgyak láthatók, amelyek a fáraó halála után több mint 3000 évvel kerültek felfedezésre. Ebben a teremben nem lehet fotózni és a tárgyak hamarosan átkerülnek az új Grand Egyptian Múzeumba (2024. közepén).  

 

PRAKTIKUS: A múzeum kijáratánál egy hatalmas és minőségi szuvenír bolt található, ahol fix áron veheted meg az egyiptomi kincsek másolatát. A szuvenír bolt után kisebb éttermek és kávézók vannak, de onnan már nem tudsz visszamenni a múzeumba.

 

Koshari Abou Tarek

Ebédre érdemes beugrani ebbe a többszintes tészta-empóriumba. A helyiek egyik legkedveltebb gyorsétterme, ami a maga giccses és zajos bájával semmi máshoz nem hasonlítható. Az autószerelő üzemekkel teli hangos utcába a munkások, az irodisták, a turisták és még nagykövetek is gyakran járnak, hogy kosharit kóstoljanak. Még Anthony Bourdain is megfordult itt.

A koshari egy tradicionális, vegetáriánus egyiptomi étel, ami rizsből, tésztából, lencséből, csicseriborsóból áll, és egy paradicsomos szósszal van leöntve, majd sült hagymával és különböző fűszerekkel tálalva. Tápláló, laktató finom és olcsó.

Az étteremben szökőkutak, aranyhalak, villogó led lámpák, kanyargó rézkorlátok, márványpadló és díszes csillárok váltják egymást. Minden emeleten egy mosolygó, bajszos fickó fotója kacsint rád. Ő Youssef Zaki, vagy ahogy mindenki ismeri Abou Tarek. Fiatal fiúként egy kocsiról kezdte árulni az egytálételt, hogy támogatni tudja a családját. Azon a sarkon, ahol engedély nélkül árulta az ebédet egy kávézó állt. Az üzlet tulajdonosától részletekben megvette az helyet és beindította a vállalkozását. Azóta egy többszintes koshari-palotát épített fel. Ne hagyd ki ezt az éttermet!

 

Felukka hajózás a Níluson

Hangulatos és pihentető élmény lesz egy felukka hajóval siklani a Níluson. A nyüzsgő város egy picit lecsendesedik a vízről, a nyugalmat csak a szomszédos bulihajók recsegő hangfalai vagy a pöfékelő motorok zavarhatják meg. A felukka egy hagyományos egyiptomi vitorláshajó, amely hosszú évszázadok óta használatban van a Níluson, elsősorban könnyű és elegáns szerkezete miatt. Az esti hajózások különösen népszerűek, amikor a látogatók a naplementét csodálhatják meg a folyóról, miközben a város fényei lassan felragyognak az esti égbolton. 

JÓ TUDNI: Ha az időjárás nem megfelelő és nincs szél, akkor motoros kishajók mennek a Níluson.

 img_20240110_222523_632.jpg

 

A Nílusról jól látható a Cairo Tower, aminek a tetejéről 360 fokos panoráma tárul eléd. A hajó elhalad a Zamalek negyed mellett, ami a Nílus közepén lévő Gezira-szigeten van. Ez Kairó egyik legexkluzívabb és legnyugodtabb negyede, tele elegáns utcákkal és gyönyörű 19. századi villákkal, kulturális intézményekkel, éttermekkel, kávézókkal, galériákkal és butikokkal. Itt található az Operaház és több nagy szálloda is. Érdemes visszatérni ide vacsorázni.  

 

A Gízai Piramisok

Egyiptom legismertebb és legikonikusabb nevezetességei Gízában találhatók, Kairótól nem messze, a Nílus nyugati partján. A piramisok monumentális síremlékek, ahova az ókori egyiptomi fáraókat temették. A hely nagyon enigmatikus, még akkor is ha tele van turistákkal, dudáló autókkal, szuveníreket áruló kofákkal vagy tevehajcsárokkal.

Folyamatosan azon gondolkodtam a piramisok mellett, hogyan tudták ezeket az óriásköveket ide hozni és egymásra pakolni a primitív eszközökkel? Hogyan állhatnak ezek a kövek még ma is itt, 4600 évvel később?

 img_2971.jpg

A komplexumban három fő piramis található:

  1. A Nagy Piramis (Kheopsz vagy Hufu piramisa): a legnagyobb és leghíresebb a három közül, amit i.e.2580-ban építettet a fáraó. Ez volt az ókori világ hét csodájának egyike, és az egyetlen, amely ma is áll.
  2. Khephrén (Hafré) piramisa: Kicsit kisebb, mint a Nagy Piramis. Kheopsz fia építtette. A piramis tetején még mindig látható a burkolat maradványai.
  3. Mükerinosz (Menkauré) piramisa: Ez a legkisebb a három közül, Kheopsz unokája építette.

 

Ezen kívül vannak további kisebb piramisok, halotti templomok és más sírok is a környéken. Egyes piramisok belsejébe is be lehet lépni, ahol a keskeny folyosókon és kamrákon keresztül fedezhető fel a piramisok belső szerkezete. A piramisok belseje szűk, magas a páratartalom, kevés a levegő és kemény felárat fizetsz a belépőért.

 

TIPP: nézz be a 9 Pyramids Lounge-ba egy frissítőre vagy egy gourmet ebédre a Khufu’s-ba, ahonnan a fotók alapján remek közvetlen kilátás nyílik a piramisokra. Ezek a 2023. szeptemberében átadott új látogatóközpontban találhatók, ahonnan a jövőben majd profi idegenvezetőket is lehet bérelni, valamint elektromos buszokkal szállítják majd az egyéni utazókat a piramis komplexum látnivalói között.  

 

Tevegelés vagy lovaskocsikázás

Kétségkívül hozzátartoznak a sivatagi hangulathoz a tevék. A díszes kelmékkel megpakolt állatok jól mutatnak a fotókon, pláne, ha te is rajta vagy. A piramisok tövénél, a dűnék között tevegelni sokak számára egyszeri és megismételhetetlen élmény.

Az etikus utazáshoz azonban hozzátartozik, hogy megfontoltan válasszunk az állatokat is alkalmazó programok közül. A tanulmányok szerint a tevére nincs kifejezetten rossz hatással a teveprogram, de az állatokat biztosan megterheli a folyamatos rendelkezésre állási kényszer. Ha jön egy turista, aki tevegelni szeretne, akkor már pattan is a sivatag tétova lova. Vizsgáljuk meg az állatokat a helyszínen, hogy milyen bőrben vannak és döntsünk az alapján, hogy tevegelünk-e vagy sem. 

Az etikus tevegelésről a Matador Network oldalán találsz egy angol nyelvű részletes cikket. 

 img_2833.jpg

Nagy Szfinx

A piramisok mellett található a Nagy Szfinx, egy hatalmas, fél-ember, fél-oroszlán szobor, amelyet gyakran Khefrén fáraóval hoznak kapcsolatba (i.e. 2500) bár a pontos eredete és jelentése még ma is rejtély. A 73 méter hosszú és 20 méter magas mészkőből faragott szobrot sok rejtély övezi.

 img_2957.jpg

TIPP: a piramisokra és környékére legalább 3 órát érdemes szánni. Itt is ajánlott helyi idegenvezetővel és privát autóval felfedezni a kilátópontokat, mert több kilométer távolság van köztük és nincsenek magyarázó feliratok.

A piramis komplexumot télen délután 5-kor (naplementekor) zárják. Fél 5-től elkezdik kihajtani a vendégeket, hangosbemondókon mondják be, hogy vége a napnak. Érdemes ezt elkerülni és hamarabb távozni, hogy a naplementét egy kellemes kávézó teraszáról tudd megnézni a közelből, mondjuk a Cleopatra Bistro teraszáról  vagy a legközelebbi Pizza Hut emeletéről.

 

FONTOS: A Grand Egyptian Museum a piramisok szomszédságában nyílik meg várhatóan 2024-ben. Jelenleg a múzeum előtere látogatható, valamint egy audiovizuális Tutankhamen kiállítás.

 

 

SZÁLLÁSOK EGYIPTOMBAN

Én a Tahrir tér mellett laktam a Cosmopolitan Hotelben. A helyi 4 csillagos szálloda európai hangulatú belső terei hangulatosak, elhelyezkedése és szolgáltatásai rendben vannak. A szobák felszereltségén és állapotán van még mit fejleszteni. Az árak korrektek.

img_1846.jpg

A Nílus partján nemzetközi szállodaláncok hoteljei vannak, amelyek nyugati árakon kínálják a szobákat, de itt a biztonság mellett egy jól ismert sztenderdet is kapsz, nagy meglepetés nem fog érni. Butikhoteleket találsz a Zamalek negyedben is a Nílus közepén.  

Ha luxusra vágy, és a szobából vagy a medencéből szeretnél a piramisokra látni, nézd meg a Marriott Mena House-t. A piramisokra van kilátásod a Stay Inn Pyramids hotel tetőteraszáról is, ez egy pénztárcabarát szálloda. 

No photo description available.Fotó: Marriott Mena House

Aktuális árakért és kairói szobákért, használd ezt a keresőmotort vagy kattints erre a booking.com linkre! 

 

 

48_ora_kairo.png

HASZNOS TIPPEK KAIRÓHOZ

Kairó izgalmas, pezsgő metropolisz, amely rengeteg kalandot és felfedeznivalót kínál. Azonban mint minden nagyvárosban, itt is fontos néhány praktikus tanácsot követni, hogy az utazás zökkenőmentes és élvezetes legyen.

 

Biztonság Kairóban

Mint minden nagyvárosban, vigyázz a személyes tárgyaiddal, és kerüld a túl zsúfolt helyeket. Késő esti órákban kerüld a sötét, elhagyatott utcákat, és lehetőség szerint csoportban vagy taxival közlekedj. Érdemes regisztrálni a külföldi utazásod a Konzuli szolgálatnál. Ha bármi komolyabb probléma történne, akkor könnyebb legyen a segítségnyújtás. További infó ezen a linken.

 

Víz, ételek

Kerüld a csapvíz ivását, helyette palackozott vizet fogyassz. Környezettudatosság ide vagy oda, az újratölthető palack itt kevésbé játszik. Kóstold meg a helyi ételeket megbízható éttermekben. Az utcai árusoknál ügyelj az étel frissességére és tisztaságára. Ha elkapna a „fáraó bosszúja”, így hívják a hasmenést, akkor használj helyi hasfogó gyógyszereket (pl. Antinal) és tegyél a hátizsákodba egy tekercs wc papírt, mert a nyilvános mosdókban az limitált. 

 

Közlekedés Kairóban

Kairóban a közlekedés kihívás lehet. A metró és a buszok rendszeresek és viszonylag olcsók, de nehéz rájönni, hogy mikor melyiket kell használni és hol kell leszállni. Több taxitípus van Kairóban. A fekete-fehér taxik légkondi nélküliek és taxióra nélkül mennek, a sárga taxik a legdrágábbak, de van benne légkondi és taxióra. Az Uber és Careem applikációk a legbiztonságosabb szerintem. Lehet tuk-tukkal közlekedni fillérekért, de előre meg kell egyezni az árban.

 

Pénz

A készpénz itt még mindig nagyon fontos. A helyi pénzt, az egyiptomi fontot (EGP) érdemes kis címletekben váltani. Sok helyen elfogadnak amerikai dollárt vagy eurót is, de rosszul váltják. Pénzt váltani a repülőtéren, hotelben vagy az utcán is lehet, de sok helyen van ATM is. Én egy ékszerboltban váltottam pénzt a bazárban.

Az alkudozás kötelező eleme a bazári vásárlásnak. Én a megajánlott ár feléről szoktam elkezdeni felfele menni, aztán valahol az eredeti ár 70%-nál állunk meg. Kávézóban és kisboltban is előfordult, hogy túl magasnak találtam a bemondott árat. Kiderült, hogy a turistáknak ezeken a helyeken is drágább árakat mondanak.

Árak

Az árak teljesen barátiak Kairóban (2023. dec). A múzeumokba és az ókori látnivalókhoz a belépőjegyek nyugati áron vannak, de az éttermekben és szuvenírboltok hazai vagy még olcsóbb áron vannak. A Piramis komplexumba a belépőjegy 360 EGP felnőtteknek (4000 Ft), diákoknak a fele. A Nagy piramis belsejébe a belépő 600 EGP (6700 Ft). Az Egyiptomi Múzeumba a belépőjegy felnőtteknek 450 EGP (5000 Ft), diákoknak 230 EGP (2500 Ft). Egy helyi gyorsétterem vagy utcai étkezdében egy menü 20-100 EGP között (250-1000 Ft) van. Egy jobb, helyi étteremben magyarországi árakon ehetsz hatalmas adag ételeket (2000-5000 Ft). Az elegáns éttermekben 3500 Ft-tól kezdődnek az árak. Egy egésznapos városnézés sofőrrel és idegenvezetővel (belépőjegyek és étkezés nélkül) 2 főre kb.120 USD (40 000 Ft).     

Borravaló

Rengeteg helyen van borravaló és kenőpénz. Legyen nálad helyi készpénz kis címletekben, amiket „ki tudsz osztani”, amikor szükséges. Én sokszor adtam helyi arcoknak, akiket lefotóztam. Gyakran a mosdóknál is kérnek jattot, de a tevehajcsár is elvárja a borravalót. Figyelj arra, hogy ne sértsd meg azzal senkit, hogy túl kevés borravalót adsz (pl. 50 Ft-nyi helyi pénzt).

 

Időeltolódás Kairóban

Magyarország és Egyiptom között 1 óra különbség van. Egyiptomban +1 órával kell előre állítani az órákat. Az GMT/UTC +2 időzónában található.

 

Fotózás Kairóban

Ne fényképez rendőröket, katonákat, ellenőrzőpontokat, katonai helyeket, kormányépületeket. Kérj engedélyt, ha portrékat készítesz a helyiekről. Ők esetenként elvárják, hogy borravalót adj nekik (főleg a turisztikai helyeken). Vannak olyan helyek, ahova telefont be lehet vinni fotózni, videózni, de nagyobb kamerát már nem engednek be.

 

Helyi idegenvezető és privát transzfer Kairóban

A legjobb élményhez és a legkevesebb fejfájáshoz érdemes egy helyi idegenvezetőt és sofőrt felbérelni. Akkor nem kell semmivel foglalkozni, csak fogyasztani az élményeket. Legyen szó repülőtéri transzferről, helyi programokról, étkezésről és az országon belüli utazásról, a Travel Sawa jó választás.

 

Ízelítő a következő cikkekből: 

48 ÓRA AZ EGYIPTOMI FEHÉR SIVATAGBAN

48 ÓRA LUXORBAN

 
img_2729.jpg

 

ÜVEGZSEB: Az egyiptomi utazásra a Travel Sawa utazási iroda vezetője Amr Badaway világutazó hívott meg. Az utazást és programokat ők állították össze, de a beszámoló ahogy mindig, most is a saját véleményemet tükrözi. 

FOTÓK: A rólam készült fotókat a tehetséges helyi fotós Ahmed Elwy, Amr Badaway és Szűcs "PetersPlanet" Péter készítette. A többi fotót Gyémánt Balázs készítette. A képek felhasználása engedély nélkül nem megengedett.  

 

4_1.png

Kövess a Facebookon, Instagrammon és Youtube-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr618299967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása