Fedezd fel Wuppertalt a repülő vonattal

A németországi Wuppertal a világ első lebegő vasútjáról, a Schwebebahnról ismert, melyet gyakran "repülő vonatként" emlegetnek. Ez a nem mindennapi közlekedési eszköz nemcsak praktikus, de különleges látványosság is. Fedezd fel Wuppertalt és környékét ezzel a Balázs utazik kalauzzal.germany_covers.png

img_7525.jpg

Miért utazz Wuppertalba?

Wuppertal ideális úti cél, ha szeretnél valami újat, szokatlant felfedezni Németország nyugati részén. Közel van Düsseldorfhoz és Kölnhöz, így könnyen elérhető és érdemes a népszerű városok mellett itt is egy-két napot eltölteni. A város különlegessége a híres lebegő vasút (Schwebebahn), amely egyedülálló Európában.

Wuppertal nem egy tömegturisztikai hely, a kitaposott ösvényen túl van, de mégis benne van a német vérkeringésben. Izgalmas látni, ahogyan egy ipari város kultúrával és művészettel alakul át. A környéken jó kirándulóhelyek vannak, fel lehet mászni az ország legmagasabb vasúti hídjára és a közeli Solingenben a kések városába is ellátogathatunk.

 img_7803.jpg

 

5_1.png

 

 

Hol van Wuppertal?

Wuppertal Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Németország nyugati részén található. A város a Wupper folyó völgyében fekszik, amely jelentős szerepet játszott a város ipari fejlődésében. A környező dombok és erdők kellemes hátteret nyújtanak.

Wuppertal közlekedési szempontból kiváló helyen található, 30 kilométerre Düsseldorftól és 50 kilométerre Kölntől, így tökéletes kirándulás lehet egy-egy napra ezekből a városokból. 

Budapestről közvetlen repülőjárattal Düsseldorfba, Kölnbe és Dortmundba is repülhetsz. Onnan vonattal tovább Wuppertalba.   

 

Wuppertal történelme

Wuppertal története több mint ezer évre nyúlik vissza. A város különböző települések egyesítésével jött létre 1929-ben, és a neve is ebből az időszakból származik, amely a Wupper folyóra utal. Az ipari forradalom idején Wuppertal Németország egyik legfontosabb textilipari központjává vált. Mária Terézia csipkéit és vásznait is innen szállították. A 19. században a városban található textilgyárak, szövödék és festőüzemek jelentős szerepet játszottak a gazdasági növekedésben. A Wupper folyó vize nélkülözhetetlen volt a textilfestés és egyéb ipari folyamatok során, ezért a város elhelyezkedése stratégiai fontosságú volt. Ma 360.000-ren laknak a városban.

 img_7797.jpg

 

Wuppertalt a német Manchesternek is hívták.

 

Városnézés Wuppertalban

Wuppertal több látnivalóval és kulturális attrakcióval büszkélkedik. Az egyik legismertebb nevezetessége az ikonikus Schwebebahn, amely a világ legrégebbi felfüggesztett vasútja.

 img_8703.jpg

Induljunk el ezzel az ikonikus „repülő vonattal” a város felfedezésére!

 

Schwebebahn – az ikonikus lebegő vasút

A Wuppertaler Schwebebahn a város egyik legjelentősebb látványossága és közlekedési eszköze. Az 1901-ben megnyitott magasvasút a világ legrégebbi felfüggesztett vasútja, amely ma is működik. A

Az ötlet eredetileg Eugen Langen német mérnöktől származik, aki 1893-ban bemutatta a rendszert a bécsi világkiállításon. A vasút építése 1898-ban kezdődött, és az első szakaszt 1901-ben nyitották meg a nyilvánosság számára II. Vilmos német császár részvételével.

Érdekesség

A MOMA (Museum of Modern Art) gyűjteményében található egy fekete-fehér film 1902-ből, amit Biograph 68 mm-es filmtekercsre rögzítettek. "A Repülő Vonat" című felvétel majdnem olyan lenyűgöző, mint az a mérnöki bravúr, amit megörökít. Ezek a felvételek különösen érdekesek a MOMA Filmkutató Központban, mert nagy képterületük lenyűgöző vizuális tisztaságot és minőséget biztosít a szokásos 35 mm-es vagy 16 mm-es filmekhez képest. 

A felvételt kiszínezve és hanghatásokkal szerkesztve megnézheted ezen a linken

A Schwebebahn egyedülálló technikai megoldása, hogy a vonatokat felső sínrendszerre függesztik, így azok a levegőben „lebegnek”.

Ilyen működő függővasútból talán 10 darab van összesen a világon. A szomszédos Düsseldorfban a repülőtér és a vonatállomás között is hasonló szállítja az utasokat, de van Drezdában és Dortmundban is, ezen kívül Japánban (Kamakura, Chiba), Kínában és Oroszországban. 

PRAKTIKUS

A vasútvonal 13,3 kilométer hosszú, amiből 10 km a Wupper folyó felett van.

A 20 megállós utazás egy irányba 25 perc.

Kb. 60 km/h sebességgel repül a vonat, amit nem befolyásolnak a piros lámpák.

Naponta 89000, évente közel 25 millió embert szállít a vonat.

Csúcsidőben hétköznap 3 percenként, hétvégén 4-6 percenként közlekedik. 

 img_7730.jpg

Tuffi, a repülő elefánt

A Schwebebahn egyik legismertebb története Tuffi, az elefánt esete. 1950-ben egy cirkusz részeként Tuffit a kiselefántot a Schwebebahnon szállították, hogy reklámozzák a cirkuszt, ám az állat megriadt és kiugrott a vasútból. Szerencsére Tuffi csak kisebb sérüléseket szenvedett, a kiselefántnak azóta több szobrot is emeltek. aicolorize_2_20240520.jpeg 

 

Látnivalók a lebegő vasút mentén

A Vohwinkel végállomás közelében a házak között „zakatol” a magasvasút. Szinte kávét és süteményt is beadhatnának a házak ablakaiból. A helyiek már hozzászoktak a nyikorgáshoz, de pár éve az új szerelvényeknek köszönhetően kevésbé zajos a közlekedés. Utópisztikus élmény itt végig menni.

A magasvasút áthalad az autópálya felett, ahol a sínek tartóoszlopait meg kellett emelni. Furcsa, de különleges is egyben az autópálya felett lebegni. 

img_8697.jpg

A Zoo/Stadion állomásnál a Wuppertali Állatkert várja a látogatókat, amely az egyik legszebb állatkert Németországban. Az 1881-ben dombokra épült állatkertben nagy elefánt rész van és az Aralandia, ahol 1000 m2-en szabadon repülnek a papagájok. A szomszédban van a helyi focistadion.

              

BALÁZS UTAZIK TIPP

A vonaton érdemes a legvégében felszállni és ott utazni, mert ott egy nagy panorámaablakon keresztül nézelődhetsz.

 

img_7723.jpg

  

Bayer gyár – festékből aszpirin

1863-ban idősebb Friedrich Bayer gyárat alapított itt. Kezdetben a cég szintetikus festékek gyártására specializálódott, de hamarosan bővítette tevékenységi körét a gyógyszeripar irányába. A Bayer gyár Wuppertalban fontos szerepet játszott a modern gyógyszeripar kialakulásában, és számos úttörő felfedezés és fejlesztés kötődik ide. Az egyik legjelentősebb felfedezés a Bayer történetében az aszpirin (acetilszalicilsav) kifejlesztése volt 1897-ben. Az aszpirin gyorsan világhírűvé vált, és a Bayer egyik legismertebb termékévé vált.  A gyárépületek mellett is elhalad a vonat.

Állomás: Varresbecker Strasse / Westende

 

img_8662.jpg

 

BALÁZS UTAZIK TIPP

Töltsd le vagy hallgasd a Spotify/Apple Music oldalakon az ingyenes audio guide-ot, ami részletes információkat nyújt a vasút történetéről, az állomásokról és a város látványosságairól. Az állomások között 1-1 perces infómorzsákat kapsz. 

 

 

Briller Viertel – a villanegyed

A Briller Viertel villanegyed a város egyik legexkluzívabb és legszebb része. Az itt található történelmi villák és épületek lenyűgöző példái a 19. és 20. századi építészetnek. A negyed csendes utcái és zöld területei ideálisak egy délelőtti sétára.

Állomás: Robert-Daum-Platz

 

Luisen Viertel

A Luisenviertel a város pezsgő negyede, amely számos étteremmel, bárral és klubbal várja a látogatókat. A negyed hangulatos utcáin (Luisenstrasse és Friedrich-Ebert-Strasse) sétálva kiváló lehetőség nyílik a helyi ízek megkóstolására. A bazilika előtt egy piac és kiülős kávézók vannak. 

Állomás: Robert-Daum-Platz

 img_7926.jpg

Történelmi épületek és múzeumok

A Johannisbergen található a régi városháza (Historische Stadthalle), ami egy szép neobarokk épület. Az 1900-ban megnyitott épület a város egyik legjelentősebb kulturális és közösségi központja, aminek kiváló az akusztikája.

A Schwimmoper egy uszoda és sportlétesítmény, amelyet 1957-ben nyitottak meg. Az épület a modernizmus jegyeit hordozza magán, és a neve (Schwimmoper) az operaházhoz hasonló építészeti stílusából ered.

Állomás: Ohlingsmühle/Stadthalle

 

img_7943.jpg

 

A császár vasútja

A Kaiserwagen-ben vagyis a császári vonaton 1900-ban II. Vilmos császár és Auguste Viktoria utaztak egy próbaúton. A szerelvényt azóta restaurálták és ünnepi eseményekre, esküvőkre akár bérelhető is. Néha különleges városnéző programok vannak benne. Jelenleg modernizálják, hogy az új rendszeren is működni tudjon. Várható újra indulása 2025-ben lesz.

Fotó: Stadt Wuppertal 

 img_8721.jpg

Főpályaudvar és a nyüzsgő belváros

Ha vonattal érkezel Wuppertalba, akkor minden bizonnyal itt fogsz leszállni a Hauptbahnhofnál. A környék nagy része sétálóutca, amik közül kiemelkedik a Königsallee sok üzlettel és étteremmel. Itt van a turisztikai információs iroda is, ahol ingyenesen lehet térképeket beszerezni, valamint jópofa szuveníreket is árulnak (amiket máshol nem láttam a városban). A kinyitható térkép, ami a lebegő vasút állomásait mutatja be innen is letölthető.  A lebegő vasutat érdemes itt is lefotózni, ahogy a nézelődő emberek feje felett elrepül a folyó irányába.

A Von der Heydt Múzeum rövid sétára található, ami nagy művészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Állomás: Wuppertal HBF/Döppersberg

 img_7948.jpg

 

Schwebodrom

A Schwebodrom egy interaktív kiállítás, amely a függővasút történetét és a 19. századi városi mobilitást mutatja be. A VR szemüveges virtuális túrán egy 1929-es függővasúton, történelmi épületek és járművek között lehet nézelődni. 

Közeli állomás: Werther Brücke

img_7829.jpg

   

Waldfrieden szoborpark

A Skulpturenpark Waldfrieden egy különleges szabadtéri szoborpark, amely többek között Tony Cragg szobrászművész alkotásait mutatja be. Az angol-német kortárs szobrász Wuppertalban él, de munkáit világszerte mutatják be köztereken és múzeumokban. A park egy erdős területen helyezkedik el, ahol a látogatók természetközeli környezetben élvezhetik a művészeti alkotásokat. 

Közeli állomás: 20 perc séta a Landgericht állomástól

  img_0215.jpgA kép illusztráció egy másik parkból. Tony Cragg szobra Chemnitz mellett, ami 2025-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. 

Operaház

Az 1905-ben épült Operaház a háborúban megsemmisült, de 50 évvel később újjáépült. A Pina Bausch Dance Theater Wuppertal egyik legfontosabb kulturális intézménye. A világhírű táncművész, Pina Bausch által alapított társulat számos innovatív és lenyűgöző előadást mutat be, amelyek világszerte ismertté tették a várost a kortárs táncművészet kedvelői körében. 

A wuppertali iparkultúra múzeuma (Museum Industriekultur Wuppertal) Friedrich Engels családjának a tulajdonában volt.

Állomás: Adlerbrücke / Opernhaus 

viktor_copyright_alex_gouliaev.jpg"Viktor" táncelőadás a Pina Bausch társulat előadásában. Fotó: Alex Gouliaev

 

Wuppertal időjárás

Mivel a város egy völgyben található, nagyon gyakran esik az eső. Mindenképp vigyél magaddal esernyőt.

 

Gáztartály és Visiodrome - 360 fokos filmek

A Gaskessel egy egyedülálló kulturális helyszín Wuppertalban. Európa legnagyobb 360 fokos vetítővászna van az egykori gáztartály belsejében. 6500 négyzetméterre vetítenek 65 millió pixelt.  A várost meghatározó 66 méter magas épületében lenyűgöző filmeket és interaktív kiállításokat láthatunk, de van itt prémium konditerem és egy étterem is. A Visiodrome egyik legnépszerűbb attrakciója a Leonardo da Vinci – uomo universale kiállítás, amely Leonardo da Vinci életét és munkásságát mutatja be modern technológiai eszközökkel. A kiállítás tematikája évente változik. Az épület tetején van egy skywalk, ahonnan remek a kilátás a környékre.

JEGYEK: vedd meg előre a belépőjegyed ezen az oldalon

TIPP: vigyél magaddal pulcsit vagy kabátot, mert a gáztartályban ugyanolyan idő van belül, mint kívül.  

Állomás: Oberbarmen / Berliner Platz (végállomás) 

 

Kerékpárral a vasúti síneken

A 23 km hosszú Nordbahnstrasse egy népszerű kerékpárút, amely a régi vasúti síneken halad párhuzamosan a lebegő vasúttal. A New York-i High Line parkhoz hasonlít, csak jóval hosszabb. A kerékpárút mentén pihenőhelyek és éttermek találhatók (pl. a Mirke).   

Fotó: nordbahntrasse.de / Christa Mrozek

Praktikus info a Schwebebahnhoz

Jegyárak:

24 órás jegy 8,30 €. Ha többen utaztok együtt, akkor a többieknek fejenként 4,2 € a napijegy.

48 órás jegy 15,80 € (további utazóknak fejenként 8 €).

Rövidtávú jegy (max.2 megálló, 20 perc): 2,10 €.

A 90 percig érvényes jegy 3,40 €. 

Kapható KombiTicket Zoo, amivel a vasút is használható és belépőjegyet is kapsz az állatkertbe (19 €). 

A havidíjas Németország vonatbérlet (Deutschland Ticket 49 €) tartalmazza az utazást a tömegközlekedési eszközökön, így a Schwebebahnon is.  

Jegyeket az állomásokon található automatákból tudsz venni vagy online. Töltsd le a WSW Ticket vagy a Handyticket Deutschland appokat.  

 wuppertal_bahn.pngFotó: Max Wipperling, Elberfeld, Public domain, via Wikimedia Commons

Kirándulások Wuppertal környéken

 

Düsseldorf és Köln

Ha Düsseldorfban vagy Kölnben vagy, érdemes egy napot Wuppertalra és környékére is szánni. Wuppertal 15 perc vonatútra van Düsseldorftól és 45 percre Kölntől. Mindkét város könnyen elérhető átszállás nélkül vagy autóval.

 

Solingen

A közeli Solingen szintén Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található, és híres a kés- és ollógyártásáról.  Solingen 25 kilométerre fekszik Wuppertaltól és körülbelül 35 kilométerre Düsseldorftól, így könnyen megközelíthető mindkét városból autóval vagy tömegközlekedéssel.

Érdemes Grafrath városközpontjában a hagyományos fakeretes házak között nézelődni és beülni egy kávé-sütire vagy egy korsó sörre a Marktbrunnen tér egyik hangulatos helyére.

img_8381.jpg

A közelben található a Német Késmúzeum (Deutsches Klingenmuseum), amely bemutatja a régió híres kézműipari hagyományait. A múzeum interaktív kiállításai betekintést nyújtanak a kések és ollók gyártásának történetébe és technikáiba. 

img_8333.jpg

A Gesenkschmiede Hendrichs egykori kovácsműhely ma egy ipari múzeum. 1886-1986 között az ollók pengéit kovácsolták itt. Az LVR-Industriemuseum Solingen részét képező egykori gyárépület eredeti állapotában maradt meg, beleértve a gépeket, cseppkalapácsokat, préseket és marógépeket. A műhelyben végig lehet követni az ollók készítésének folyamatát. 

A környék egyik legimpozánsabb látványossága a Schloss Burg, egy középkori vár, amely a Wupper folyó völgyében magasodik. A vár eredetileg a 12. században épült, és az évszázadok során többször is átépítették és felújították. Egyik különlegessége, hogy libegővel is megközelíthető (Seilbahn Burg). 

 

 

A Müngsten vasúti híd Németország legmagasabb vasúti hídja, amely lenyűgöző mérnöki teljesítmény. A híd a Wupper folyó völgyét íveli át, és lenyűgöző panorámát kínál a környező tájról. A híd megmászása különleges élmény, ahova a Brückensteig szervez túrákat. A biztonsági bemutató után a híd pillérjein található lépcsőkön lehet felmászni a híd tetejére. Zseniális! 

snapshot_202404110_190442.jpg

TUDTAD?

A német ívhíd most a UNESCO világörökségi cím felé tart, de nem egyedül, hanem nemzetközi együttműködésben portugál, francia és olasz hidakkal.  A "19. század végi európai ívhidak" elnevezésű nemzetközi pályázat felkerült a német ideiglenes listára, amit jelölni fognak a világörökségi titulusra is. 

 

Szállások Wuppertalban

Wuppertalban akkor is érdemes szállodákat nézni, ha a közeli Düsseldorfban egy esemény vagy kongresszus miatt már elkeltek a szobák vagy azok nagyon drágák. Vonattal 20 perc alatt kényelmesen elérhető a düsseldorfi pályaudvar, így pénztárcabarát lehet itt megszállni.

Én a Vienna House Easy by Windham Wuppertal hotelben töltöttem pár éjszakát. A vasútállomásról 10 perc sétára található és szép kilátás van a trendi szobákból. A svédasztalos reggeli finom volt és jó kávét adtak. A szomszédos úszómedence (Schwimmoper) a szálloda vendégeknek ingyenesen látogatható.

img_7531.jpg

További szállodákat Wuppertalban és környékén itt kereshetsz:  

 

ÜVEGZSEB: 

Az utazásomat a Német Turisztikai Hivatal szervezte, amit köszönök. A blogbejegyzés és a vélemények, ahogy mindig a saját élményeimet tükrözik.

#VisitGermany #GermanyTourism


3_1.png

 

További blogok Németországról:

Több, mint iparváros - Chemnitz lesz Európa Kulturális Fővárosa 2025

Németország romantikus kincsesládája - Koblenz a Rajna és Mosel mentén

Raktárnegyed kultúrára hangolva - Hamburg

Művészet a vasgyárban - Völklingen

A majom, az elefánt és a hipszter tengerész - Gintúra Németországban

 

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr2518408681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (5) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) Köln (3) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (23) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (41) provence (5) rádió (3) Reggeli (4) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (11) Sajtó (29) sajtozsemle (31) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Stuttgart (3) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása