A majom, az elefánt és a hipszter tengerész – Gintúra Németországban

Fenntartható szeszfőzdék, titkos receptúra, legendás történetek és afrikai szerelem. A német ginek nyomába eredtem.

Németország sörnagyhatalom, amit senki nem vitathat el tőlük. A rajnai rizlingek világhírűek, sőt még a cseresznyés snapszok is számos családi vitrin hátsó részén fellelhetők. A német alkohol-háromszög mellett azonban érdemes odafigyelni a német ginekre is.

A Német Turisztikai Hivatal prémium gin-kóstoló estéjén 4 különleges tételt kóstoltam az ország különböző vidékeiről. A gintonikok ízlelgetése közben Németországot is bejártam és kedvet kaptam ahhoz, hogy mostantól az az úticélok ginkultúráját is megismerjem. Irány Stuttgart, a Fekete-erdő vidéke, Mecklenburg és Hamburg! 

 

GINSTR WINTER GIN – STUTTGART

A stuttgarti dry gin egy borász és egy helyi rádiós barátságából született. 2016-ban alkották meg az italt, amely rövid pályafutása során elnyerte „a világ legjobb ginje” címet is egy nemzetközi alkoholszemlén. Egyik különlegessége, hogy teljesen fenntartható módon készül. Minden alapanyag Stuttgart és környéki farmokról származik, így minimalizálva a szállítás okozta károsanyag kibocsátást. Amit nem maguk termesztenek, azt a helyi piacon veszik meg. A vizet a Boden-tóból szűrik, amit helyi ásványvízzel tisztítanak tovább.

img_3808.JPG

FŰSZEREK: 46 különböző fűszer kerül az italba, köztük a legtisztább borókabogyó, citrusfélék, rozmaring, kardamon, koriander, édesgyökér, kaffir lime levelek, narancsvirág, hibiszkuszvirág, gránátalma szemek.

GINTONIK: A Prémium Gin mixere az alapital fahéjas süti, friss mandarin, narancs és sült szilva ízvilágához a magyar „Balatonik” tonikot választotta. Ez kiemelte a gin ízét és nem nyomta azt el. A téli ízvilághoz egy fahéjdarab került a pohárba.

STUTTGART: Baden-Württemberg tartomány fővárosában több német nagyvállalat központja található. Itt van a Mercedes-Benz, Daimler AG, Porsche és Bosch is. A város egy völgyben található, amit meredek szőlőültetvények vesznek körül. Érdemes megnézni a TV tornyot, az épülő pályaudvart, a helyi királyok rezidenciáját a Palotatéren, sétálni a parkokban, vásárolni a Könisgstrassen. A Markthalle vásárcsarnokban a világ ízeit kóstolhatjuk és menő designer tárgyakat vásárolhatunk. Érdemes felkeresni a városi könyvtár lenyűgöző, modern épületét. A Mercedes-Benz Múzeum és a Porsche Múzeum a két legfelkapottabb látnivaló Stuttgartban.

Olvasd el a fenntartható utazásról szóló beszámolót Stuttgartból.

Szállások Stuttgartban.

 

MONKEY47 – SCHWARZWALD

A feketeerdei gin különlegessége nem csak az ízében, hanem a történetében is keresendő. 1945-ben egy angol légierőst, Monty Collinst a felosztott Berlin brit területére helyeztek át. A háború pusztítása után a berlini állatkert újraépítésébe kezdett, ahol egy Max nevű makákót szponzorált. Pár évvel később az északi Fekete-erdő régióba költözött, hogy kitanulja az órásmesterséget, de mivel ahhoz nem volt tehetsége, inkább egy fogadót nyitott, amit a Vad Majomnak nevezett el.

Angolként hiányzott neki a gin, így belekezdett annak helyi gyártásába. A borókabogyó, ami a gin alapja bőséges volt a környékén. Ezt használják a fekete-erdei sonka készítéséhez is. A tiszta vízből és a különleges fűszerekből, gyógynövényekből sem volt hiány. Az 1960-as évek után sok mindent nem tudunk Collinsról és gin receptjéről. A századfordulón azonban a vidéki vendégház padlásán egy öreg fadobozban egy üveget és egy levelet talált az új tulajdonos. A kézzel címkézett poros üvegen a Max the Monkey – Schwarzwald Dry Gin név szerepelt. A kísérőlevélben személyes történetek, fotók és az ital részletes receptje volt. Itt kezdődött el a Majom új története.  

 img_3825.JPG

FŰSZEREK: 47 különböző fűszer és gyógynövény található benne. A legkiemelkedőbb ízt a helyi vörös áfonya adja, de érezhető a ropogós citrus, az édes virágaroma, a borsmenta, a keserű gyümölcsök mély és harmonikus balansza.

GINTONIK: Fever Tree tonikkal, liofilizált málnával keverve.  

SCWHARZWALD: A Fekete-erdő Németország délnyugati részén Baden Württemberg tartományban található. A nemzeti park buja erdői hatalmas területen helyezkednek el gazdag állatvilággal. A környék a kakukkos falióráiról vált híressé és természetesen a fekete erdő tortáról. Az Europa-Park, a legnagyobb német-nyelvű vidámpark több mint 13 hullámvasúttal télen-nyáron nyitva van. Érdemes felkeresni Freiburg egyetemi városát is, ahol igazi német romantikát tapasztalhatunk.

Szállások a Fekete-erdő környékén.

 

ELEPHANT GIN – MECKLENBURG

Ezt a gint egy német házaspár afrikai utazása inspirálta. Kenyában, Tanzániában és Dél-Afrikában a naplementés gintonikozások és az afrikai elefántok látványa és nehéz sorsa adta az ötletet, hogy hazatérésük után, Németországban belevágjanak ebbe a vállalkozásba. A profit 15%-át elefántvédelemre fordítják. Eddig több, mint egymillió eurót adtak a partnerszervezeteiknek Afrikában. A címkéket kézzel írja egy kalligráfus és mindegyik főzetet egy általuk támogatott elefántról nevezik el.

img_3836.JPG

FŰSZEREK: 14 összetevő virágillattal, gyümölcsös és fűszeres ízekkel. A borókabogyó ízét hegyi fenyők és lágyszárú növények színesítik. Jellegzetes a főzde melletti gyümölcsösből származó friss alma, szegfűbors és gyömbér összhatása is.

GINTONIK: szárított almával és gyömbérrel, Fever Tree Mediterrán tonikkal.

MECKLENBURG-ELŐ-POMERÁNIA: Németország északkeleti részén található közel Lengyelországhoz. 1900 kilométer hosszan kanyarog a tengerpart az elegáns Balti-tengeri szállodák és fehér-homokos tengerpart mentén. Az apró halászfalvaktól nem messze lenyűgöző kastélyok találhatók. Érdemes Greifswald egyetemi városát bejárni, valamint Heringsdorf és az Usedom sziget spa kultúrájában megmártózni. A terület leginkább természeti értékeiről ismert, a napsütéses tájon híresek az almaültetvények. Rengeteg tó és kiterjedt csatornahálózat van, ahol érdemes lakóhajót bérelni.  

Szállások Mecklenburg-Elő-Pomerániában 

KNUT HANSEN – HAMBURG

A kerámia palackon egy vakítóan kékszemű, tetovált, hipszter tengerész képe van. Ő Knut Hansen legendás hamburgi tengerész, akit semmi és senki nem tudott megállítani utazásai során, hogy oda hajózzon, ahova csak akart. A legenda szerint nem rumot, hanem gint fogyasztott a tengerjárás közben. Annyira legendás ez a tengerész, hogy sem az életéről, sem az útjairól nem találtam információt. Mondjuk azt, hogy ő testesíti meg a kalandvágyó, északnémet embert a zárt kerámiapalackban. A családi vállalkozás már több nemzetközi díjat is bezsebelt.

img_3850.JPG

FŰSZEREK: leginkább észak-németországi fűszereket használnak. Az almát az Elba folyó mentén szedik, a bazsalikomot és uborkát a családi üvegházban termesztik, a rózsaszirmokat pedig a Balti-tenger gátjai mentén gyűjtik.

GINTONIK: friss narancs és egy vékony szelet uborka kerül a ginbe, Fever Tree mediterrán tonikkal keverve.

HAMBURG: a tengeri metropolisz Németország második legnagyobb városa. Kozmopolita hangulata van, ami köszönhető a világ egyik legnagyobb kikötőjének is. A régi raktárnegyed téglaépületeiben már nem a hajókon szállított áruk találhatók, hanem múzeumok, kávézók és egyedi butikok. A város ikonikus épülete az Elbphilharmonie koncertcsarnok. A halpiac vasárnap hajnalban nyit és reggel fél 10-kor zár. A kereskedők mellett számos turista is érkeziki, főleg olyanok, akik az éjszakát a közeli vigalmi negyedben a Reeperbahn-on töltötték és a reggeli kávét a nyüzsgő piacon akarják elfogyasztani. A Városháza impozáns épülete, a drága negyedek és luxus villák különleges atmoszférát adnak ennek a kikötővárosnak. Számos elegáns tengerjáró hajó indul Hamburgból Izland és Skandinávia felé.

Szállások Hamburgban. 

Talán pont Knut Hansen unokaöccsét sikerült lefotóznom a képen, aki egy városnéző hajón volt a kapitány. Négy gin, négy német vidék. Én így utaztam be Németországot péntek este egy budapesti lakásétteremben.

Ha többet szeretnél megtudni a különleges ginek világáról, a Prémium Gin kóstolóin személyesen vagy a most megjelent  "Ultimiate Guide to Gin, Gin&Tonik és egyéb koktélok" (Kocsis Lilla, Nagy Zoltán) könyvből is meríthetsz ötleteket, hogy felkészülj a nyári grill hétvégékre. 

Korábbi élményeim Németországból:

 4_1.png

Kövess a Facebookon, Instagrammon és Youtube-on.

 #visitgermany #germanytourism #feelgood 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr7418004280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása