Zöld utakon az Őrségben

Ahogy az e-bike begyorsult, úgy lassultam le az Őrségben. Utána mindketten feltöltődtünk.

Az Őrség Nyugat-Magyarország egyik legfelkapottabb tája lett. Lelassulni, feltöltődni és az aktív pihenésért járnak ide. Én egy okostelefonos app és e-bike segítségével jártam be a környéket. 

img_2078.jpg

Az Őrség a zalai lankás dombokon túl, Vas-megyében található a magyar-szlovén határon. A takaros portákat fazekasműhelyek és tökmagolaj-préselők szegélyezik, a termelői piacokon friss lekvárt és homoktövis velőt, helyi csokoládét és házi süteményeket vehetünk. 

Egyre több a kilátótorony, ahonnan a vidék jellegzetes dombjait és az ott található szereket is csodálhatjuk. Ahogy ezt régen a határőrök is tették, innen származik ugyanis a vidék neve. A szerek dombra épült falvak voltak pár házzal. Az Őrség az ország talán legrégebbi magyar vidéke, mert a Honfoglalás óta folyamatosan lakják.

 

Az Őrségi Nemzeti Park idén 20 éves. A Natura 2000-es védettséget élvez az Őrség, a Vendvidék, a Rába folyó völgye, a Szentgyörgyvölgy és összesen 44 település. A nemzeti park igazgatóság központja Őriszentpéteren található. Hazai, regionális és európai pályázatokon vesznek részt, hogy növeljék a régió idegenforgalmát. A Green Exercise projekt célja, hogy olyan aktív turisztikai termékeket fejlesszenek a szlovén-magyar határtérségben, amikkel növelni tudják a kulturális és természeti örökség ismertségét.

 

Szalafő 

Az Őrség legtöbb népi értéket őrző település. Mellette alakították ki a pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttest, ahol több eredeti környezetükben megőrzött portát járhatunk be és nézhetjük meg, hogyan éltek itt az 1700-as években. A termelői piac hétvégén kötelező. Én paradicsompalántákat, homoktövis velőt, helyi málnás étcsokit és tökmagolajos fürjtojást vettem.

 

Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes 

A skanzen felfedezését a jegypénztárban kezdjük, ahol gyerekfoglalkoztató, mosdó és szuvenír bolt is található.

Érdemes letölteni az Őrségi Nemzeti Park applikációját, amelyben túraútvonalak vannak, valamint a skanzen helyszíneit audio-guide segít megismerni. Habár vannak táblák is kihelyezve, de mindenképpen ajánlom az app használatát, mert így halljuk az érdekességeket, miközben az épületek között sétálunk. Elviekben még nyomkodni sem kell a telefonunkat, mert a GPS alapján felismeri a helyzetünket és automatikusan lejátssza a megfelelő részt. Fülhallgatót vigyünk magunkkal, hogy másokat ne zavarjunk.   

A füstösház volt a családi élet központja, mert ez volt az egyetlen fűthető helyiség. A kemence nem csak meleget adott, de a sütést is itt oldották meg. Az abból kiömlő füst a szobában terjengett, mert csak pici ablak-szerű nyílásokon tudták kiszellőztetni a teret.

A kerített ház a legjelentősebb épület a skanzenben. Több épület vesz körül egy belső udvart, amelynek közepén trágyadomb volt régen. Az épületben szoba, konyha, kamra és pajta voltak. Itt található a kástu is, ami egy önálló fedett kisház. Ebben őrizték a család életéhez szükséges legfontosabb élelmiszereket, kolbászt, bort, pálinkát és a túléléshez fontos vetőmagokat, lisztet, mezőgazdasági gépeket is. Az ország egyetlen, eredeti helyén álló emeletes kástuja itt található. A kulcsa a gazdaasszonynál volt, ő osztotta be egész évre az ellátást.  

A szobák között az ajtók mellett kis lyukak vannak, amiken keresztül a macskák közlekedtek.

Minden portához tartozott egy tóka. Ezek esővíz gyűjtő tavacskák, amik azért voltak fontosak, mert az ásott kutak távol voltak a háztól. Az állatok itatására és öntözéshez a vizet ezekből az ásott tavacskákból használták.    

A gyümölcsfák mellett, a háziállatokon túl, van egy Zöld Park – Mozgás a múltban elnevezésű játszótér. 

   

 

1_1.png

Aktív kikapcsolódás

Az Őrség valódi hangulatát az adja vissza, ha a dombokat, szereket és őrségi településeket mi magunk járjuk be. Lehet gyalogosan túrázni mezőn és erdőn keresztül, de biciklivel a legjobb a felfedezés. Főleg, ha ez egy e-bike, amivel az emelkedőre feltekerés izzadtság és heves szívdobogás nélkül is megoldható. Rövid idő alatt nagyobb távokat is meg lehet tenni ezekkel a feltöltött elektromos kerékpárokkal, ráadásul a tekerés varázsa sem fog elveszni. 

img_2027.jpg

Az őriszentpéteri látogatóközpontból lehetőség van e-bike túrákon való részvételre, ahol vezetővel együtt kiscsoportosan járható be a környék. A túrák időpontjai ezen a linken találhatóak. A túra ára tartalmazza az e-bike bérlését is. Egyéni bicikli bérlésre is lehetőség van itt is, valamint a közeli kerékpárkölcsönzőkben

A kerékpáros túrákhoz külön készült egy applikáció együttműködésben a szlovén Goricko Tájvédelmi Parkkal. Az Őrség-Goricko Tours app szlovén és magyar vidékeken kínál térképes kerékpáros útvonalakat. Én mégis a skanzenben is használt Őrségi Nemzeti Park app „Őrség 1” kerékpáros túraútvonalat választottam.

Annak ellenére, hogy csak ki akartam próbálni az e-bike élményt és pár kilométert terveztem csak tekerni, végül úgy megtetszett, hogy közel 40 km-t tettem a drótszamárba.

Tekertem a hangulatos falvak között, aszfaltozott főúton (nem volt jó élmény), templomok, temetők és haranglábak mellett és az esős erdőben is.

Az applikáció offline is működik, ha előtte letöltöd a túraútvonalakat. Érdemes már a túra előtt összebarátkozni az app-pal és átnézni az útvonalakat előre. Én a biztonság kedvéért azért lefotóztam a helyi táblákat is, amiken a kerékpár túrák fő pontjai jelölve voltak.

Az út mentén a kerékpáros 1-es jelölést is viszonylag könnyű követni, bár voltak helyek, ahol elbizonytalanodtam ugyanis az app, a térkép és a tábla nem ugyanazt mutatta. Amint átértem Szlovéniába, megszűntek az Őrség 1 kerékpár jelzések, térerő sem volt, így találomra tekertem. Egyszer tévedtem el, ami mondjuk csak pár extra kilométert jelentetett. 

img_2129.jpg

 

Ezeket a helyeket érintettem a skanzenből kiindulva. 

Kömpe szeme kilátó

A fakilátó tetejéről belátható a táj, aljában egy hatalmas hintaágy van. Itt érdemes egy kis kitérőt tenni a domb tetejére az úton, ahol hangulatos házak és vendégfogadók vannak. Némelyikben házi készítésű süti és tökmagolaj is kapható. img_2069.jpg

Szent Péter templom

Egy XIII. századi katolikus templom és mellette apró temető. Az épület zárva volt, de még így is érdemes volt letérni az útról és ezt is felfedezni. img_2109.jpg

Pajta

A környék legkülönlegesebb étterme, ahol a helyi ízeket különleges stílusban készítik és szolgálják fel. Ebédre van fix menü vagy étlapról is lehet választani, a vacsorára viszont csak a degusztációs menüsor választható. Az „Ösvény” vacsoraprogram 12 fogásos gasztronómiai kirándulást jelent. img_4274.JPG

 

Őriszentpéter

A Natura 2000 látogatóközpontból indulnak a biciklis túrák. Az interaktív kiállítás az őrségi élőhelytípusok jellegzetességeit mutatja be. Itt van a helyi Tourinform iroda és ajándékbolt is.

Egy limonádét a közeli Őriterasz Streetfood büfében tankoltam fel. img_2115.jpg

 

Bajánsenye

Hosszú aszfaltozott út vezet a két település között. Farmok és repceföldek között halad az út. A településen helytörténeti gyűjtemény található, ahol a régi mesterségek eszközeit állították ki. A református templom a XIX. század elején épült.

Itt nem az applikáció útvonalát követtem, ami a bajánsenyei határátkelő felé irányított, hanem a kihelyezett táblákat, amik tovább vittek Kercaszomor felé. img_2119.jpg

Kercaszomor

Útközben egy halas tó és két cuki póniló mellett mentem el, majd takaros kis falusi porták, isteni virágillat, repülő rovarok és egy harangláb fogadott. A falu végén véget ér az Őrségi Nemzeti Park és vele Magyarország is. Itt nincs határátkelő pont, csak áttekersz a képzeletbeli túloldalra. A jelzőtáblák is eltűnnek egy jó darabig, majd kilométerekkel később megjelennek a szlovén bicajos táblák. Hodos felé tarts fel a dombra! img_2151.jpg

Hodos

Formás és aprócska szlovén település a Muravidék Goricskó területén. Az e-bike csak úgy hasított fel a meredek emelkedőre. Egy kicsit arrébb a mező közepéből 15 méterre kiemelkedik a fémszerkezetes hodosi őrtorony, ahonnan belátni az egész vidéket. Ide most nem mentem fel, mert már nagyon lógott az eső lába. A falu mellett van egy horgásztó is egy kilátóval, ahonnan a vízimadarakat lehet sasolni.   img_2176.jpg

 

Határőr emlékhely

A semmiből hirtelen megjelent egy kerékpár út, ami csalogató volt, de a térkép alapján nekem le kellett térnem a földútra, hogy visszatekerjek Magyarországra. A terepes bicajozás még sokszínűbbé tette a programot, ahogy a vadlesek mentén az erdőbe érkeztem. Itt állt egykor az államhatár. A fedett pihenőhelyen a keleti és nyugati blokkot elválasztó vasfüggönyről vannak érdekességek. img_2183.jpg

 

Szalafő bölényles

Az erdőn keresztül tekerve visszaérkezel Szalafőre, ahol európai bölények és eurázsai vadlovak vannak szabadon. A bölények a kontinens legnagyobb testű szárazföldi emlősei. A vadlovakat pedig minden háziasított ló ősének tekintik. A fából készített les tetejére fel lehet menni, ahonnan meg lehet nézni a bölényeket. Ha szerencsénk van és épp akkor érkezünk, amikor ételt kapnak az állatok, akkor farkasszemet is nézhetünk a bölényekkel.

img_2016.jpg

img_1998_1.jpg

 

Vissza is érkezünk az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez. Itt ismét körbejárhatjuk a skanzent vagy megkóstolhatjuk a dödöllét, a helyi szatócsboltban pedig kézműves termékek várnak. Az e-bike-ot pedig a kiépített elektromos töltőre is tehetjük. Ez egy kb. 35 km-es kerékpáros körtúra volt.          

 

Még több látnivaló az Őrségben

Szőce

Érdemes az Őrségi Nemzeti Park további látogatóközpontjait is felkerseni. Ide is lehet kerékpárral közlekedni, bár én autóval érkeztem. Szőcén a Lápok Házában az őrségi lápok titokzatos világát ismerhetjük meg, majd az 1 km-es tanösvény fapallóiról egy élő láprét természeti kincseit is felfedezhetjük.

 img_4293.JPG

 

Csákánydoroszló

Itt van a nemrég megnyílt Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont, ahol lehetőség van kerékpárt és kenut kölcsönözni és a Rába folyót megismerni. A Rába csodálatos világa kiállítás az ország negyedik legnagyobb folyóját mutatja be. A büfés látogatóközpont előtt egy jópofa játszótér is van, ami biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz.

img_2259.jpg

 

img_2162.jpg

 

 7295f580cacefeef3a5fa3ef9de4cfb5.jpg

A blogposzt az online marketingkampány részeként az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló Sl-HU PRO (SlHU232) projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 #szponzorálttartalom 

 

 3_2.png

További cikkek a környékről: 

Az őrségi belassulás

Bor és Zala

New York után irány Zalakaros!

Pécs - hétvégi menőségek 48 órában

Hello Zemplén! Örülök, hogy végre megismertelek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8817832377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása