Bor és Zala

Pincenavigátor segít eligazodni a díjnyertes borok, a dödölle és a balatoni hullámvasút között a zalai dombok ölelésében.

img_1412.JPG

 

A Balatontól nyugatra a szlovén határ irányába terül el a zalai borvidék. Általában nem sorolják a vezető magyar borvidékek közé, de igenis érdemes a lankás dombokkal teli régiót felfedezni, a táj ízeit megkóstolni és friss, üde borait kortyolgatni.

A szőlőtáblák itt nem egymást érik, azok egymástól távolabb esnek, így valamennyit utaznunk kell, hogy a borvidék egy-egy ikonikus pincészetét megismerjük. Ezt vegyük a régió előnyének, mert így a borok mellett többet láthatuk a tájból is. Sőt, akár a "szomszédos" szlovén borvidéket is felfedezhetjük.

A Zalai Borút Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a helyi bor népszerűsítésével segítse a vidéki turizmus fejlesztését. Az egyik ilyen projektjük az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósult Wine picnic.

Pince Navigátor weboldalon a helyi ízekből, élményekből és látnivalókból alakítottak ki zalai boros útvonalakat, ami nagyon megkönnyíti az utazásunk tervezését.

Az egyes látnivalókhoz audio-guide is tartozik, de akár egy útikönyvet is letölthetünk. A regisztráció után az oldalon szereplő boros partnereknél a vásárlásunkból pedig kedvezményt is kaphatunk, sőt az online kérdésekre helyesen válaszolva még ajándék is jár. Ezek jópofák persze, de egy utazó számára a program és sorrend összeállításában segít a leginkább.  

Az útvonalak közül én a „Pincetúra Zalakaroson és környékén” programot választottam. Zalakaroson sok szállás lehetőség van, ezért ezt jó kiindulópontnak gondoltam, ráadásul Budapestről autópályán könnyen meg is közelíthető, akár egy hétvégére is.

 img_1641.JPG

Zalakaros

A Tourinform irodában kezdtem a napot, ahol a papírtérképek mellett néhány ötletet is begyűjtöttem. (Még mindig van valami varázs számomra a papírtérképekben.) Itt van lehetőség bicikli kölcsönzésére is, ha a környéket szeretnénk körbetekerni. A város a termálfürdőjéről és a strandjáról ismert, de a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek is évszázadok óta nagy hagyományai vannak. Leginkább kisebb borospincék találhatók a városban, és csak itt termelik a tónai borfajtát, ami egy helyi különlegesség.

 

Nahát! A szőlőhegy és a szőlősgazdák védőszentje Szent Orbán. A zalakarosi szőlőhegyen van egy fából készült szobra, amit minden évben az Orbán-napi mise után borral locsolnak meg, hogy bő termést hozzon.

 

A helyi kistermelői piacon a Korzó mellett, nénik árulják lekvárjaikat, savanyúságot, szörpöket. A szuvenírmágnesek helyett inkább tőlük vegyünk vásárfiát. Lehet, hogy a szupermarketben olcsóbban kapnánk meg az ilyen termékeket, de az itteni csalamádéban és baracklekvárban sokkal több szeretet, odaadás és figyelem van.

A strandfürdő melletti termáltó és ökopart hangulatos hely kilátóval, vizes tanösvénnyel, hangok pavilonnal.

A Szőlőhegyi Piknik mottója egy csepp Zala, egy csepp Dobronak. Bor- és gasztro élményeket kínálnak a dombok ölelésében. A rendezvénysorozat összeköti a borászatokat, a látogatókat pedig ingyenes buszok szállítják egyik helyről a másikra. 2022-ben szeptemberre tervezik az esemény megrendezését.

 

Pálos malom, Zalamerenye

Pár kilométerrel arrébb a kis kanyarok után érkezünk Zalamerenyébe, ahol egy felújított és működőképes vízimalmot találunk. Az első említése az 1400-as években volt, amely szerint az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt. Ha előre bejelentkezünk, még működés közben is láthatjuk a vízikereket, hengerszéket és malomkövet, ahogy ritmusra állítja elő a lisztet. A malom tulajdonosa és házigazdája gyönyörűen újította fel az épületet, ahol szezonban kulturális esteket is tartanak. Itt borkészítés nincs, viszont a malomban van egy apró pálinkafőzde is, ahol betekintést nyerhetünk abba, hogyan lesz áldozatos munkával a gyümölcsből ízes párlat.

A nyitvatartást és programokat ezen a linken keresd. 

 

 

6_1.png

 

Kránicz Borház, Garabonc

Sorrendben Zalakaros irányából Garabonc következne, de ide én ebéd helyett vacsorára érkeztem. Élő zene, táncoló német nyugdíjasok és hatalmas adag ételek fogadtak. Jó volt látni, hogy előszezonban is van itt élet. 

A családi vállalkozásban működő borházhoz le kell térni a főútról és a lankákon a verandás épületig hajtani. Van itt grill és kinti kemence, függőágy a szőlőtövek között, lógó tökök és egy gyerekkuckó az egyik fa lombkoronájában.

Érdemes korgó gyomorral érkezni és lélekben felkészülni a nehezebb ételekre. A helyi specialitás a dödölle és a vadhúsokból készült tálak. Én egy fokhagymás, szalonnás cigánypecsenyét választottam. A ház borait palackban és kimérten is meg lehet venni. Az étkezések előtt lehet borkóstolóra is jönni. Van 4-6-8 tételes borsor.

Vannak reduktív eljárással készült fehérboraik és tölgyfahordókban érlelt vörösek is. Gazdag a választék: kirlánylányka, olaszrizling, zöld veltelini, szürkebarát, merlot, syrah, cabernet franc, malbec, zweigelt, kékfrankos, cabernet sauvignon. És még jégbor is kapható.

Az étterem 10 km-es körzetében ingyenes transzferbuszt biztosít, így a társaság minden tagja megkóstolhatja a ház díjnyertes borait.  

Nyitvatartás és információ

 

Nahát! A dödölle egy laktató étel, ami Zalában krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készült. A gombócokat zsírban pirított hagymával és tejföllel tálalják.

 

Cezar Winery, Nagyrada

100 hektáros szőlőültetvény öleli körbe az erős svéd kapcsolatokkal bíró pincészet. A vállalatot három svéd üzletember alapította 1996-ban. A környék legnagyobb borászata ez, ahol nagy mennyiségben hatalmas fémtartályokban és új barrique hordókban megy a termelés az idilli környezetben. A szezonban szombatonként is nyitva tartó üzletben van lehetőség 3-6-8 tételes borkóstolásra, üzemlátogatásra és vásárlásra is.

A pincészet filozófiája, hogy minél többen megismerjék a régió minőségi borait. Azt szeretnék bemutatni, hogy a szőlő és borkészítés ismeretét modern technológiákkal ötvözve milyen kiváló borokat lehet itt Zalában is előállítani. Még a környék kisebb pincészeteiből is idejárnak a borászok, hogy a jól felszerelt laborban mérni tudják a bor előállításához szükséges mutatókat. 

Az üveges borok mellett kapható „bag in box” is. Főleg vendéglátósok viszik a 3-10 literes dobozos borokat, de ezeket akár egy nyári grillezéshez és kertiparty-hoz nekünk is érdemes megvenni. Itt is kapható pálinka és borecet is.  

Habár a zalai borvidék leginkább fehér szőlős, itt kiváló kékszőlős borok is készülnek. A Balatoni Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a hozzáértők szerint kiválóak. Fehérborokból az országos kedvenc az irsai, olaszrizling, sauvignon blanc és a chardonnay. Ezeket a webshopból is meg lehet rendelni, de még a zalakarosi fürdőben is van egy üzletük. A helyszínen a Pincenavigátor kártyát bemutatva 10% kedvezményt kapsz a vásárlásból.

További információ 

 

Nahát! A Cezar Pincészet Kis Balaton – Nagy Borok Sauvignon Blanc 2021-es fehér borát választották meg Hévíz város hivatalos borának 2022-ben. A bort a zsűri vakkóstolással választotta ki és nemcsak helyi pincészetek kaptak meghívást a versenyre, hanem szerte az országból érkeztek a nevezések. A nyertes bort bemutatják a hévízi borfesztiválon és a helyi Tourinform irodában is megvásárolható.

  

Kányaváry borbirtok, Zalaszabar

Lenyűgöző kilátás vár a Badacsonyra és a Kis-Balatonra a Kányaváry teraszáról a zalaszabari Öreghegyen. Átgondolt és jól kialakított koncepció mentén tervezték meg a borbirtokot. Még tartottak az utolsó simításokat a birtokon, de hamarosan elkészül a piactér és a rendezvényhelyszín is, amit némi állami támogatás is segített. 

Lehet bort és pálinkát kóstolni, vagy csak kortyolgatni a teraszon és nézni a lemenő nap fényeit a Kis-Balaton felett. A borbirtokon hangulatos vendégfogadó is nyílt, a lankákat pedig a jópofa fahordókból készült fotelekből is nézhetjük.

Nyári esküvőktől, céges és baráti iszogatásoktól lesz hangos a környék nyáron. Na meg, a szomszédban található balatoni hullámvasutas vidámparktól (Zobori Élménypark). De lesz itt borünnep is augusztusban. A Bor.Zene.Zala fesztiválon 2022. augusztus 13-án Keresztes Ildikóval, a Bagossy Brothers Companyval és DJ Radnaival fogják felpörgetni a település nyugis életét. Lesz zalai borok gyorstalpaló, népzene, művész sarok és a zalai helyi termelők is kínálják majd finomságaikat.

 

Nahát! A VinAgora nemzetközi borversenyen 16 ország 941 bora közül a Kányaváry Fortély 2021 lett az aranyérmes. Ez egy friss és ropogós sauvignon blanc, amiben a zöld fű illata keveredik citrusos és bodzás jegyekkel. Ezt a bortípust szinte bármilyen fogáshoz lehet fogyasztani, de halakhoz, könnyű húsokhoz, zöldségekhez a legjobb. Sajtok közül a kecskesajt vagy a svájci Gruyere passzol hozzá a legjobban.  

 

Kis-Balaton

Ez egy csodahely. A pecások nyugalmát csak a szúnyogok zavarják meg. Gazdag a madárvilág, a nagy kócsag a nemzeti park jelképe lett. Kápolnapusztán bivalyrezervátum található. A Natura 2000-es védett terület 150 km2-en helyezkedik el. A Fekete István-emlékhelyen Matula bácsi nyomába eredhetünk (Tüskevár), a Kis-Balaton Látogatóközpontban interaktív kiállítások vannak, a Kis-Balaton házban szintén. A szakvezetés nélkül látogatható Kányavári-szigetre egy romantikus fahíd vezet, ahol játszótér és madárles is van.  

 

 

 

Innen északra haladva folytatható a zalai borbarangolás. Egy külön útiterv áll készen a Pincenavigátor oldalon a Zala völgyről. Itt Zalaszentgrót a központi település, ahonnan érdemes a környék pincéit és látnivalóit felfedezni. 

A magyar-szlovén határ túloldalán található Dobronak, a turizmusért felelős helyi szervezet is részt vett a Wine picnic projektben. A Pincenavigátorban itt a helyi és magyar bortermelőket és fogadókat, orchideaparkot, kertészetet találunk. De ezek már egy következő utazás történetei lesznek.

 

 4_1.png

 

 A térképet a blogbejegyzés látnivalóival itt éred el.

 

A blogposzt az online marketingkampány részeként az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló Sl-HU PRO (SlHU232) projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 #szponzorálttartalom 

 

További cikkek a környékről: 

New York után irány Zalakaros!

Az őrségi belassulás

Pécs - hétvégi menőségek 48 órában

Hello Zemplén! Örülök, hogy végre megismertelek.

 

INSTAGRAM

FACEBOOK

YOUTUBE

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr917828515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása