Az őrségi belassulás

Az ország nyugati határvidékén a lankás dombok, a tökösmákos ízorgia, az energiaforrásos tanösvények és a zümmögő méhek segíthetnek az turizmus és saját magunk lelassításában.  

img_3889.JPG

Magyarország legnyugatibb vidékét fedeztem fel a hétvégén. A hármashatár környékét jártam be Zala és Vas megyékben, közel a szlovén és osztrák határhoz. Itt még a főszezonban is a lassú turizmus a mérvadó, pláne ilyenkor ősszel.  

SLOW TURIZMUS

Megérkezel, nézelődsz, kirándulsz a tanösvényen, pihensz az almafa alatt, helyi ízeket kóstolsz és megpróbálsz összhangba kerülni a lankás tájjal és a természettel. Ilyenkor talán lassabban ver a szíved, jobban tudod befogadni a világot, felfigyelsz az erdő neszeire, hallod a fák suhogását és az avar ropogását a bakancsod alatt, érzed a falu illatát és tapintod az öreg tornácok vasát. Olyan ételeket kóstolsz, amiket itt készítettek helyi alapanyagokból és nem rohansz. Élvezed az ízek harmóniáját és a borok zamatját. Ha jó az idő körbetekered a kis falvakat, csobbansz egy helyi tóban vagy ha hűvös van, a termálvizes medencében vagy egyszerűen beülsz az autóba, letekered az ablakot és csak vezetsz a kacskaringós erdős utakon. Nincs értelme sietni, hiszen már megérkeztél.

img_4223_1.JPG

Valahogy így képzelem a slow utazást, ami nem kifejezetten a látnivalók hajhászásáról szól. Ezt azonban nem mindig tudom elsajátítani, hiszen, hiába érkezem meg testben egy helyre, ha a gondolataim még máshol járnak.

Kétszer kell megérkeznem egy helyre. Egyszer fizikailag, majd pár nap múlva fejben is.

Ráadásul, utazó bloggerként és idegenvezetőként szeretem alaposan körbejárni a helyeket és mindent felfedezni. Néha rohanásnak tűnhetnek az utazásaim, hogy mindent egy kicsit első kézből tapasztaljak meg. De ez nálam már csak így működik, a felfedezések után tudom, hogy hova érdemes visszamenni és hosszabb időt eltölteni. A közel háromórás autókázás egyedül a Zala-megyei első megállóhoz agyban is lelassított, a monoton autópályás utazás alatt a városi ügyeimet félre tudtam tenni és nem csak a testem, de viszonylag gyorsan követve a lelkem is megérkezett a nyugati határvidékre.

Az őrségi hétvégi kaland pörgős volt, rengeteg helyet megnéztem, hogy azokból egy változatos szelekciót tudjak ajánlani nektek.

A sok látnivaló mellett viszont sikerült lelassulnom.

Néha egy pár kilométeres kis túra is intenzívebbnek tűnt, jobban kapcsolatba tudtam kerülni a természettel, mert nem volt tömeg, sem zaj, így a gondolataimat is a tájra tudtam összpontosítani.

Így sikerült alig 48 óra alatt végigpörögve lelassulni és élvezni az Őrség és környéke különlegességeit.     

 img_4042.JPG

Az utazás sorrendjében következzenek az élménypontok: 

KISTOLMÁCS

Egy erdei kisvasút a gyerekeseknek mindig hangulatos program, pláne ha egy felújított, zakatoló gőzmozdony húzza. A Csömödér – Kistolmács közötti szakaszt bő egy óra alatt teszi meg az erdei vasút. Én a végállomásra mentem, hogy lefényképezzem a különleges mozdonyt, azonban a bonyolult menetrendet félrenéztem és ide most egy egyszerűbb mozdony érkezett, ami kevésbé volt fotogén. Mint kiderült, azt csak az ünnepnapokon használják. Nagy kár, mert nagyon vagányan néz ki, már azért magában megérni a régiót felfedezni. A kisvasút másik útvonala Csömödér és Lenti között van, ahol a lenti fürdőbe is el lehet látogatni. Információ és menetrend 

 img_3243.JPG

Kistolmácson van egy fűzfákkal szegélyezett , ami nyáron strand, ilyenkor pedig horgászok és erdei kirándulók keresik fel. A környékbeli éttermek és büfék szezonálisak.   

img_3260.JPG

View this post on Instagram

A post shared by Travels of Balazs �travel blog (@balazsutazik) on

 

A környéken kitérőt lehet tenni Lovásziba, ahol egy 50-es években épült hidegháborús több kilométeres bunkerrendszer található. A határ védelme évtizedekkel ezelőtt kiemelten fontos volt a környék értékei miatt, a helyi bányászok légópincét is építettek maguknak, ha menekülniük kellett volna.  A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Információ


img_3274.JPG

Miután elhaladtam egy Mol-os olajfúró kút mellett, megpillantottam egy behajtó utat, aminek az elején egy hatalmas Southfork Ranch tábla díszelgett. A Dallas tv sorozatban ezen a ranchon élt a Ewing család. Kicsit félve, de behajtottam az úton, a kerítés mellett bikák legelésztek, majd megérkeztem a ranch hatalmas hófehér kapujához. A távolban horgászkunyhók voltak és állatok mászkáltak, valamint egy óriási ház volt a távolban. Osztrák tulajdonban van a hatalmas terület, amit panzióként és horgásztelepként üzemelnek, de jelenleg nem látogatható. Egy fotót azért megér a tábla, ha Csömödérnél jártok. 

img_3308.JPG

img_3333.JPG

Legközelebbre marad a Bussay pince borai Csörnyeföldön 

 

CSESZTREG

Az út szélén, a régi falu peremén szembejön a pásztorház (kanászház), ami egy nádfedeles, tömzsi épület. A pásztorokat évenként szerződtették a falvak, így a lakást is ők biztosították a pásztorok családjainak. Ez a legelőre vezető út mentén volt. 

img_3340.JPG

Az Árpád kori plébániatemplom a 13. században épült, szépen felújított, bár a külső részén most is munkák zajlottak. Református templom volt, ami később katolikus lett. A templombelső freskói szépen restauráltak. Érdemes felmenni az emeletre az orgonához. Az ajtó nyitva volt, de a kulcs a szomszédból elkérhető.

img_3400.JPG

img_3387.JPG

Nem messze innen van a szabadidőpálya és a kis tó, ami körül tanösvény található. A kakukkvirág kalandösvény 1,5 km hosszú, a különböző részeken infótáblák és játszótér van. Nem érdemes kihagyni. Az ösvény mellett van az István-Gizella harangtorony kilátó, frissítőt pedig a Tölgyfaliget büfében vehetsz. 

 img_3426.JPG

img_3420.JPG

img_3435.JPG

 

MÁROKFÖLD

Az itt található gyógyító Solaris Medialis Energiapark felkeltette az érdeklődésemet. Állítólag itt van az ország egyik legerősebb energiapontja, ami pozitív hatással lehet a testi és lelki bajokra. A becsületkasszás kerítés túloldalán a jobb napokat is látott kertben energia pontok vannak, amikből rezgések sugároznak ki és nyugalmat árasztanak. Érdemes itt elidőzni és kicsit feltöltődni. Ha nem hiszel az ilyen jellegű dolgokban, akkor is járj körbe a parkban, hiszen ki tudja, lehet hosszú távon valamiben segíthet.  

img_3506.JPG

img_3486.JPG

 

Az Ártjáró egy természetművészeti park, ahol leginkább fából készült installációk vannak. Az időjárás és az évek már kicsit megviselték az alkotásokat, de még így is érdemes körbejárni.   

img_3502.JPG

img_3472.JPG

A szemközti jurták bérelhetők, van itt gyümölcsöskert és pónik is lófrálnak a közelben. A levendulás kert mögötti táj nagyon szép és a térség egyik klasszikus látnivalójából, a haranglábból is van egy. A helyi sökfás temető különlegesség, bár ezt nem látogattam meg.

img_3558.JPG

 

SZENTGYÖRGYVÖLGY

A helyi fa kazettás református templom a 18. században épült. Ha csak egy templomot nézel meg a régióban, ezt ajánlom. Az utcára nincsenek ablakai és síkban is távolabb van attól, mert a türelmi rendelet csak így tette lehetővé a nem katolikus templom építését. A fakazetták kékre festettek, nincsenek szentképek, a templom belső elrendezése is érdekes. A galériát később építették hozzá, amikor szükség volt a helyre a több hívő miatt.  Látogatásomkor ez volt az egyedüli hely, ahol két turistacsoporttal is találkoztam. Az egyik csoport még énekelt is, ami így még különlegesebb hangulatot adott a helynek.  

img_3567.JPG

img_3594.JPG

 

VELEMÉR

Velemér Zala és Vas megye határán áll, de már Vashoz tartozik. Itt található az egyik legismertebb Szentháromság templom az országban. A 13. századvégi, erdő közepén álló román stílusú, de gótikus elemeket is tartalmazó templom meseszerű. Az 1378-ban készült belső freskók különlegesek, bár ezeket most nem láttam, mert a zárás után fél órával értem csak ide.  

Velemérből indul az erdőben a Sárgaliliom tanösvény Magyarszombatfához, ami 6 km hosszú.

img_3604.JPG

 

MAGYARSZOMBATFA

Ez a vidék már hivatalosan is az Őrség tájegység része. A fazekasház egy mini skanzen, ahol érdemes megállni. A környéken vannak nyitott porták, be lehet nézni a fazekasmesterek műhelyébe. Gödörházán harangláb található. Érdemes egy frissítőre megállni a Tűzzománc szomjoltóban. A helyi specialitás a dödölle és a tök. A tökös-mákos rétes fenséges volt.

img_3672.JPG

img_3650.JPG

img_3654.JPG

img_3679.JPG

img_3682.JPG

Az Őrségi Manufaktúra Kulináris sajtkészítő üzeme is látogatható és kóstoló is van, de előre be kell jelentkezni.

 

TIPP

A szlovén-magyar határvidék fejlesztéseiről és régió látnivalóiról a Guide2Visit oldalon találsz részletes leírást, valamint az Őrség turisztikai weboldalát is érdemes böngészni az aktuális információkért.

img_3706.JPG

  

ŐRISZENTPÉTER

A legismertebb őrségi település, ahol több étterem és látnivaló is van. Én vacsorázni érkeztem ide. A Pajta bisztró a vidék legkülönlegesebbje. Helyi ízek modern köntösben Farkas Richárd séf kreatív kezei közül. A degusztációs menü 10 fogásból áll, amihez lehet borpárosítást és sajtot is rendelni. A szezonális fogások különlegesek, a megszokott ízek újszerű formában és kreatív tálalásban érkeznek.

img_4274.JPG

A hétvégi ízek között szerepelt a fagyitölcsérbe töltött kacsamájas-fügés-szarvasgombás-mogyorós ízorgia, a füstölő sütőtök krém, az isteni mustárágyas mangalicamáj kovászos uborka habbal (!), a nyulica (rókagomba) leves szarvasgombóccal és tejfölhabbal. Ezt követte a mini lángos, majd főételként érkezett a szürkeharcsa kukoricával és mangolddal, valamint a füstös ízű vaddisznó zellerrel és fenyőrüggyel. A desszert szőkecsokoládé volt citromfű sorbet-val és almakompóttal, illetve céklás-szedres jégkrém, házi gumicukorral.   

img_3732.JPG

Asztalt mindenképp előre kell foglalni, akár hetekkel korábban is. A degusztációs ételsor gyakrabban változik, de van őrségi kóstoló is, ami csupán 3-4 fogásból áll. Vacsora időben csak a két opció között lehet választani. Ebédidőben van a’la carte is. Az árak magasabbak, mint bárhol a környékén vagy akár Budapesten, de a lassú és különleges gasztró élményt nem szabad kihagyni. A házigazdák és felszolgálók vérprofik, a tányérok helyi fazekasok munkáit dicsérik. Szóval minden a helyén van, ahogy annak lennie kell. img_3788.JPG

Ez lesz az a vacsora, amire évek múlva is emlékezni fogsz!   

img_4277.JPG

 

Őriszentpéteren ezeket még érdemes megnézni: A Natura 2000 látogatóközpont az Őrségi nemzeti park központja, ahol a helyi élővilágot mutatják be. A román stílusú Szent Péter templom a 12. században épült. Ispánkon pedig az Ízrestaurátor csokiműhely működik. Az Őrségi Ízek Portája lakásétteremben szombatonként helyi finomságokat lehet enni, de pár nappal korábban be kell jelentkezni. 

 

SZALAFŐ - PITYERSZER

Az Őrség kincse, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes található itt. A pityerszeri skanzen régi házai nagyon fotógének és megismerkedhetünk a régmúlt idők szokásaival és mesterségeivel is. Azonban a kerek-perec és mézeskalács készítéshez és a tökmagolaj sajtoláshoz, a fazekas korongozáshoz előre kell bejelentkezni és van minimum létszám is.  

img_4225.JPG

img_4185.JPG

A kilátás gyönyörű innen. Érdemes leülni a gyümölcsfák alá egy padra és csak úgy lenni. Ez az utószezonban könnyű, mert tömeg nem volt. A dombok tetején voltak az őrállók, ahol lakóházakat alakítottak ki. Ezek a házcsoportok alkotják a szereket, amikből több van itt a környéken. Ezekről az őrállomásokról kapta a nevét az Őrség.

img_4198.JPG

A gyerekeknek van kecskeetető és jópofa játszótér. A szatócsboltban helyi termékeket lehet venni, az ajándékboltban szuveníreket, az étterem pedig helyi ízeket kínál. Innen indul a kaszálógyümölcsös tanösvény.  img_4270.JPG

Pár száz méterre található a szalafői bölényles, ami egy emeletes fakilátó. Az áramos kerítés mögött a hatalmas mezőn európai bölények nyomják össze szarvaikat, miközben az eurázsiai vadlovak legelésznek. Érdemes itt is elidőzni és csak bámulni az állatokat a biztonságos távolságból. Az út mentén egy-két tóka is megnézhető. Ezekben a mély gödrökben (tavacskákban) gyűjtötték a vizet az Őrségben, amivel az állatokat itatták vagy épp mostak, mosakodtak a falubéliek.

img_4233.JPG

img_4243.JPG

TIPP

Az Őrségi Nemzeti Park applikáció hasznos lehet, viszont ios rendszerre NE töltsétek le, amíg nincs frissítés, mert lefagy és nem működik.  Az Androidos verziót a fejlesztő cég saját maga frissíti, így az működik.

img_4252.JPG

 

SZENTGOTTHÁRD

A környék „nagyvárosának” 19. századot idéző központjában nagyobb és díszesebb épületek is vannak. Pár kávézó és étterem is található itt terasszal, valamint a barokk templom és a mellette lévő templomból átalakított színház. A városban van gyógyfürdő és wellness központ és mellette egy resort hotel. 

img_3827.JPG

img_3824.JPG

 

SZÁLLÁS TIPP:

Egy éjszakát töltöttem a háromcsillagos Hotel Lipa-ban. A szoba kényelmes, tiszta és modern volt, a wifi jól működött, a reggeli finom és a személyzet is nagyon kedves. Az épülethez tartozik étterem, ahol vacsorázni is lehet, valamint van teniszpálya és szauna is. Az épületben működik a szlovén kulturális központ is. 

img_3821.JPG

img_3711.JPG

 

HÁRSAS TÓ

Szentgotthárd Máriújfalu részén található ez a gyönyörű, mesterségesen duzzasztott tó. A főút melletti oldalon jó időben lehet strandolni, valamint egy 1 km hosszú tanösvény is található, ami bemutatja a helyi természeti értékeket. Ne érjük be azonban ennyivel és sétáljuk körbe az egész tavat. A tó-körüljáró kirándulás 2 km, a kevésbé ismert oldalon horgászok bújnak meg a nádasban, a sűrű és magas faerdő előtt, ami minden évszakban különleges élményt nyújt.

 img_3983.JPG

img_4023.JPG

img_3966.JPG

 

img_4003.JPG

 

FELSŐSZÖLNÖK

A Szentgotthárdból induló hangulatos és enyhén kanyargós panoráma út helyes régi, falusi és modernebb, de tájba-illeszkedő házak mellett halad az ország legnyugatibb pontja felé. A településről indul túraútvonal a Hármashatár emlékműhöz, a János hegyen fapados kilátó van, amiből a kilátás nem az igazi, mert magasra nőttek a fák előtte. Ide akár autóval is fel lehet jönni, ha nem akarsz túrázni. A környékén több falusi vendégházat is láttam, amelyek varázslatosnak tűntek és biztos szezonban hamar befoglalják őket.  

img_3904.JPG

img_3872.JPG

img_3929.JPG

Nincs messze a Szlovén mintagazdaság épületegyüttese, ahol vendégház és hétvégenként étterem működik (asztalfoglalás fontos). A játszótér mögött istálló van és szabadon legelésző tehenek.

img_3918.JPG

img_3945.JPG

  

APÁTISTVÁNFALVA

A domboldal tetején lévő faluban található a határőr emlékhely. A piros-fehér-zöld színű kerítés mögött a határőrélet mindennapjait mutatják be a pár termes kiállításon. Itt húzódott a határvonal, aminek biztosítása az első világháború után jelentőssé vált. A kertben egy őrállomás is látható, valamint a határőrök járműi is, köztük egy meglehetősen vicces is. Előzetes bejelentés után látogatható. 

img_4113.JPG

img_4101.JPG

img_4122.JPG

Az Apát Hotel éttermében helyi ízekkel várnak. Érdemes figyelni a weboldalukat, mert novemberre disznóvágás programcsomagot is összeállítottak. Egy ilyen program a városi embereknek nagyon különleges lehet.
img_4070.JPG

 

KÉTVÖLGY

A főúton tovább az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik ez a település, aminek legmagasabb pontján van a fából készített Kétvölgy kilátó. Innen akár a szomszédos Szlovénia, Ausztria és az Alpok vonulata is látható. A kilátón információs táblák segítenek a tájékozódásban. img_4085.JPG

img_4091.JPG

 A közelben található a Kétvölgy kertje kultúrtörténeti kávézó és szatócsbolt, ahol helyi termékeket kínálnak. 

 

ORFALU

A Vadvirág méhes és gyógyítókertészet nagyon csalogató volt, amikor egy tévéműsorban felfigyeltem rájuk. A méhektől hemzsegő hangulatos gyümölcsöskertben nyugalom áradt. Található itt egy gyógyító méhesház, aminek aljában a méhek szorgosan zümmögnek és készítik a mézet. A kaptárak felett pedig ágy van, ahol a mézfelhőben a monoton zümmögésre lehet relaxálni (a méhekkel nem egy légtérben vagy). Ezt ki szerettem volna próbálni, de nem jelentkeztem be előre, így egy üres kertet találtam. Ide még visszatérek.

img_4128.JPG

img_4135.JPG 

A Fűszertár füveskert és teaház egy régi épületben van, de felújított belsővel. A hely saját teaspecialitását kóstoltam meg, ami a letisztult környezetben kellemes volt. A faluházban szezonban kézműves termékek boltja is működik és helyi csemegéket is lehet kapni. Ősszel csak teával várnak. 

img_4167.JPG

img_4155.JPG

 

A Tűzlepke öko- élménypark a szomszédban a gyerekes látogatókra épít. Nincs sok kifejezetten kicsiknek való látnivaló a környéken, így ezt az űrt próbálják betölteni. Az 1 km hosszú tájba illeszkedő ösvényen kötélpálya és útvesztő is található. Van bicikli javító állomás és egy kis büfé is. 2021-ben a tervek szerint népi kulturális értékeket bemutató kiállítás nyílik a szomszédos házban.   img_4170.JPG

 

SZŐCE

Az utolsó megállóm az őrségi kiránduláson Szőce volt, ahol a tőzegmohás láprét található. A fapallós tanösvény különleges növényvilágot rejt, amit az avatatlan szem (én) nem igazán ért. Kerestem én a mohát, de nem vagyok benne biztos, hogy láttam is. A helyszín minden esetre fotogén. A közeli Lápok Házában pedig információt is biztos lehet találni nyitvatartási időben.   

img_4287.JPG

img_4281.JPG

 

A szomszédos Vadása tó most nem fért bele az időmbe, de azt is érdemes felkeresni. Megszállni lehet az Alpaka Farm és Panzióban, ahol dél-amerikai alpakák lófrálnak a kertben. Szaknyéron, az erdővel és patakkal ölelt kis faluban fel lehet keresni a Vadregényes Bolt és kávézót. 


img_4318.JPG

LELASSULTAM

Annak ellenére, hogy a környék a nyugis és lassú turizmusra van berendezkedve, nekem sikerült a hétvége alatt egy tucat helyet felkeresnem. Nem rohantam, de még így is sikerült mindent felfedeznem, amit terveztem, sőt még annál is többet. Viszont a „lassú utazás” is megfogott. Nagyon élveztem a hosszabb autókázásokat a napsütésben, a kirándulást az ösvényeken és a tó körül, a helyi tökös-mákos rétest és a lassú gourmet vacsorát. Jó volt leülni a dombtetőn és bandukolni az erdőben a fa installációk között, figyelni a bölényeket és kóstolni a teafüvet.

Ha nekem ebben a sok állomásos utazásban sikerült lelassulnom, akkor neked is fog, főleg ha a látnivalókból csak párat keresel fel. Ha pedig a határok újra megnyílnak karantén nélkül, az őrségi felfedezést kombinálhatjuk Szlovéniával és Ausztriával is, bár akkor biztos több napra jövök.   

 img_4263.JPG

További képek kattints a két galériára!

Ha tetszett a beszámoló, kövess a facebookon, instagramon és youtube-on!. Lájkolj, kommentelj és oszd meg a bejegyzést, hátha másoknak is hasznos lesz. Ha valami kimaradt, írd meg, hogy a következő kirándulásnál azt is fel tudjam fedezni.

 the_1.png

A régióba az Interreg szlovén-magyar határtérség turisztikai projektgazda meghívására érkeztem. Az itt szereplő élmények mind a saját véleményemet tükrözik.

 

#guide2visit #orseginemzetipark #orseg #zalamegye #vasmegye #interreg #csodasmagyarorszag #csodalatosmagyarorszag #utazzitthon 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr9716219528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2020.09.30. 06:23:59

A velemeri templom az egyik legkulonlegesebb kis templom az orszagban :) azt kar volt kihagyni. Amit mi neztunk meg, azok a csillagok voltak estenkent.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.30. 08:18:12

Bizony, mesésen szép hely ez, -lám, mire nem jó a történelmi/katonai stratégiai okok miatti elszigeteltség, még a hidegháborúnak is volt valami haszna- vissza is kéne lassan menni, hogy mennyit változott, előnyére/hátrányára változott-e és hol. Szép poszt.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása