Utazás Németországba - praktikus infók 2020. nyár

Egy hetet utaztam Németországban, ahol új vidékeket fedeztem fel. Voltam nagyvárosban és hangulatos kis helyeken, kirándultam a természetben és ültem vonaton, repülőn és buszon. A Rajna-vidéket és kiváló rizlingjeit fedeztem fel az ország nyugati részén, ahol a helyiek és a kevés külföldi látogató is szigorúan betartotta a covidos játékszabályokat. 

copy_of_gorogbe_1.png

Ez a bejegyzés most nem az élményeimet mutatja be, hanem kifejezetten a covidos tapasztalataimra koncentrál, amiket kiegészítettem az elérhető nyilvános információkkal.

FONTOS: az itt szereplő infók csak tájékoztató jellegűek. A jelenlegi helyzetben gyorsan változnak a szabályok és az országok besorolásai, így utazás előtt mindenképpen nézzetek utána a legfrissebb tudnivalóknak.  

Németországban a fertőzöttek száma az utóbbi hetekben növekvő tendenciát mutat. Úgy tűnik ennek ellenére, hogy az ország sikeresen kezeli a helyzetet. Amíg engem a Rajna vidékén a helyiek covidos fegyelmezettsége lehengerelt, Berlinben épp a maszkok ellen tüntettek az utcán. Ezeket tapasztaltam Németországban 2020. augusztus első hetében. 

REPÜLÉS BUDAPEST AIRPORT / LUFTHANSA

A reptérre csak maszkkal lehet bemenni, kézfertőtlenítő és távolságtartó jelzések kihelyezve. 

A checkin pultnál sem kellett várakozni, alig voltak a repülőtér 2A terminálján. Viszont, ha nem csekkolsz be online, csak a pultoknál tudsz, mert a beszállókártya nyomtató automaták eltűntek. Gondolom visszatérnek majd, de az átalakítás hevében én nem láttam őket.

img_6871.JPG

A budapesti beszállás flottul ment az automata beszállókártya kioszkoknál. Habár, a másfél méteres távolság a kapuknál nehezen tartható, viszonylag gyorsan lezongorázták a beszállást.

A fedélzeten a maszk mindenkinek kötelező. Kézfertőtlenítő kendő és angol-német nyelvű vírussal kapcsolatos leírást osztottak mindenkinek felszállás után.  Ebben az szerepelt, hogy ha rizikós országból érkezel, akkor két hét karanténba kell vonulnod és ezt a helyi hatóságnak is jelezned kell. Ezek kiválthatóak a megfelelő negatív tesztekkel vagy az érkezéskor készített ingyenes koronateszttel (a legtöbb helyen).

img_6947.JPG

A gépen osztottak egy palack vizet, de én azt nem vettem el, mert a budapesti indulásnál a saját palackomat megtöltöttem az ívókútnál. Vigyetek ti is üres palackot magatokkal a környezettudatosság jegyében.

Landolás után, legyél türelemmel, ugyanis zónánként szállhatsz csak le a gépről. Németül és angolul mondják be, hogy mely sorok álljanak fel és induljanak le a gépről. Így kevesebb lesz az érintkezés másokkal. Ha nem beszéled a nyelvet, figyeld, hogy körülötted mi történik, főleg ha a hátsó sorokban ülsz.  

img_6918.JPG

 

A budapesti reptéren a Lufthansa business várója egyelőre zárva. A MasterCard Gold Lounge nyitva, ahol a belépésnél kézfertőtlenítő kendőt és maszkot is adnak, amit magaddal tudsz vinni. A távolságtartásban a plüss covid-biztosok segítenek. Eszméletlen cuki. Az ételkínálat előre csomagolt szendvicsekből áll, az italok a szokásosak és új Nespresso kávéfőző is van. A palackodba tudsz szűrt vizet tölteni.

 

COVID TESZTELÉS A NÉMET REPÜLŐTEREKEN

Azok az utazók, akik magas-kockázatú országból lépnek be Németországba (a Robert Koch Intézet listája a mérvadó), ingyenes PCR tesztet kell csináltassanak. Ez kötelező! A német repülőtereken erre lehetőség van.

Az egészségügyi minisztérium azt mondja, hogy bárki csináltathat hazatérve ingyenesen tesztet, akkor is, ha nem magas kockázatú országból érkezik. Ezt viszont nem csinálják meg ingyenesen mindegyik német belépési pontnál. Ha autóval vagy vasúttal érkezel, vannak teszt-centerek a forgalmasabb helyeken. Ha a reptéren nincs ingyenes teszt, akkor a német egészségügyi központokat kell felkeresni vagy a lakóknak a saját háziorvosukat.  

Az egészségügyi minisztérium információja angolul

Teszteléssel kapcsolatos részletek a Lufthansa oldalán 

  

FRANKFURT AIRPORT

A repülőtéren lézengtek, az üzletek egy része zárva volt a terminálon, ahova érkeztem. Szokatlan volt a nyüzsis reptért így látni. Az étteremben és bárokban plexifal választja el az asztalokat egymástól. Kézfertőtlenítő sok helyen található. A maszk kötelező a repülőtéren. A csomagfelvétel után semmilyen extra ellenőrzést nem tapasztaltam. A Lufthansa business várói nyitva vannak Frankfurtban, ha innen tovább repülnél.

 

Frankfurtban a teszthez lehet előre regisztrálni ezen a weboldalon vagy a német Vöröskereszt tesztközpontját kell felkeresni a repülőtéren előzetes regisztráció nélkül, ami 5:30 és 23:30 között van nyitva. Eredmény 24 óra alatt van, de ha délután 3-ig tesztelnek, már aznap este megjöhet az e-mailben az eredmény.

Ha nem magas rizikós országból érkezel, akkor fizetni kell az önkéntes tesztért, amennyiben azt a repülőtéren akarod intézni. Miután elhagytad a terminált, táblák jelzik az utat a CENTOGENE tesztközponthoz. Ez a reptérhez tartozó vasútállomásnál van. Itt 59 euróba kerül a PCR teszt, ami 12 órán belül van meg. Felárért van gyorsabb teszt is. A forgalmasabb napokon a regisztráció, fizetés és tesztelés között, akár 2 óra is eltelhet, így annak megfelelően kell az időd beosztani. Ezt a tesztet Németországból elutazás előtt is meg lehet csináltatni, akkor szintén fizetős a teszt. Ez akkor szükséges, ha a fogadó országba való belépéshez szükséged van friss covid tesztre. További információ a repülőtér oldalán

 img_6997.jpg

MÜNCHEN AIRPORT

A müncheni repülőtéren a nem rizikós országból érkezők ingyen tesztet csináltathatnak. Időpontegyeztetés nem kötelező, de van lehetőség regisztrálni is előre.  Azok, akik elutaznak Münchenből 190 euróért csináltatnak önkéntes tesztet a reptéri Medicare-ben. További információ a repülőtér oldalán  

BERLIN AIRPORT

A reptereken a check-in kioszkok mellett tisztítókendők vannak, hogy a monitorokat fertőtlenítsd. A Schönefeld és Tegel reptereken is van korona-vírus tesztközpont érkezéskor a rizikós országból érkezőknek. Nyitva reggel 8 és 21 óra között. Az eredmény 48 órán belül van meg, amit a korona-applikációban nézhetsz meg. További információ a repülőtér oldalán  

DÜSSELDORF / DORTMUND / HAMBURG / HANNOVER

Ezeken a repülőtereken is csak akkor készítenek ingyenes tesztet, ha rizikós országból érkezel. Különben a helyi egészségügyi szervezetet kell hívni az ingyenes tesztért és az érkezést követő 72 órán belül kell elvégezni.  A városnevekre kattintva megnyílik a repülőterek információs oldala!  

STUTTGART AIRPORT

A Stuttgart Airporton minden Németországba visszatérőnek elvégzik a tesztet. További információ a repülőtér oldalán 

 

DEUTSCHE BAHN

A vonatokon kötelező a maszk használata. Utazásaimkor mindenkin megfelelően volt a maszk, nem úgy, mint a magyar vonatokon. Még akkor is, ha kevesen utaztak, a maszkot mindenki precízen hordta.

img_8447.jpg

A nemzetközi DB jegyek flexibilisek, ha nem tudnál a vírus miatt elutazni. Ha magas rizikójú országból jössz Németországba vonattal, ki kell töltened egy nyomtatványt és érkezést követően 72 órával ingyenes tudsz covid tesztet készíteni a helyi orvosnál vagy a nagyobb vasútállomások tesztközpontjaiban. További információ a vonatokhoz.

 

A vonat és metró állomásokon láttam kézfertőtlenítő pontokat. Itt a düsseldorfi metró bejáratánál van vízcsap és szappan kikészítve, amit páran használtak is. A tömegközlekedési eszközökön is kötelező a maszk viselete. Van, ahol a hátsó ajtót kell használni és néhány helyen automatikusan kinyílik az összes ajtó, hogy ne kelljen a gombokat nyomkodni. 

img_0368.JPG

HOTELEK

A szállodák szigorú protokollokat tartanak be. Az üzletek, irodák, plázák, közintézmények „egyirányúsították” a be és kilépést, hogy még kevesebbet érintkezzenek egymással az idegenek. Van, ahol ez semmit nem ér persze, mert nem megoldható a külön be és kijárás.

img_7230.jpg

Kézfertőtlenítő mindenhol ki van készítve, a recepciós pulton plexifal van. A tollat, amivel aláírsz a használat után fertőtlenítik. Táblákkal mutatják, hogy a maszk hordása és a távolságtartás kötelező. A szobákban ki van helyezve az új takarítási rend. Ebben leírják részletesen, hogy milyen tisztasági intézkedéseik vannak. A távirányító is fertőtlenítve és bezacskózva.  

A reggeli időpontját van, ahol előre egyeztetik a vendéggel, hogy ne legyen tumultus a fő étkezési időkben. A szállodák bárjainál lehet italozni maszk nélkül, de a közösségi helyeken, így a liftben is maszkot kell viselni.

A nagyobb hotelekben van lehetőség online bejelentkezésre is. Itt nem érintkezel senkivel és a szobakártyádat is magad programozod be.

Magánszállások nem mindenhol üzemelhetnek, ahol nem tudják a higiéniai előírásokat garantálni. Hamburgban egy hivatalos oldal szerint nincs lehetőség magánszállás bérlésre, bár az airbnb-n láttam foglalható szobákat.  

 

HOTEL REGGELI

A koblenz-i szállásomon gumikesztyűt adtak a szállodai svédasztalos reggelihez. A büféreggeli ugyanúgy tele volt finomságokkal, mint korábban, de minden alkalommal, amikor az ételekhez mentél, fel kellett tenni a maszkot és a kesztyűt, hogy ne tapizd össze az ételeket, tálakat, villákat. Nem volt kényelmes, de mindenki betartotta a szabályokat saját maga és mások érdekében.  

Egy másik hotelben Düsseldorfban, csak a maszkot kellett felvenni az ételpultoknál. Ott mindenki tapizta a villákat, ami az előző napok tapasztalatai alapján már nekem sem tetszett.

A kölni szállodában irányított útvonal volt az ételkínálat körül, és habár ez inkább szimbolikus volt, az a pár reggeliző vendég odafigyelt, hogy ne találkozzon össze a sajtok felett egymással. Itt előre ki voltak porciózva az adagok a felvágottból, zöldségből és sajtokból. Ez is lehet egy megoldás.

Az üvegnyitókat (sörnyitók) is minden használat után fertőtlenítették. A németek gyakran isznak üveges vizet, amit szintén sörnyitóval nyitnak ki.

Hamburgban a szállodák és éttermek svédasztalai be vannak zárva. Ott más megoldást kínálnak reggelinél. 

UTCA ÉS ÜZLETEK

Az utcán nem kell maszkot viselni jelenleg. Az üzletekben viszont igen. Az üzletek bejáratainál számolják mennyien mennek be, mert limitálva van a vásárlók száma az üzlet méreteihez mérten. Van, ahol kötelező a kosár használata, így tartják számon mennyien vannak bent. A kosarakat volt, ahol minden leadás után fertőtlenítettek. A nagyobb szupermarketekben nem találsz kosarat, csak bevásárlókocsit, mert azzal könnyen megvan a távolságtartás. Az üzletekbe, ha megoldható külön ajtón mész be, és egy másikon jössz ki. 

MÚZEUMOK, VÁROSNÉZÉS

Sok emberrel nem találkoztam egyik múzeumban sem, viszont a maszk természetesen itt is kötelező. Van, ahol előre kell jegyet váltani online, de a tapasztalatom az volt, hogy bárhol lehetett a helyszínen is ezt intézni. A szabadtéri helyeken a maszk nem kötelező, de ha egy panoráma felvonóval utazol (közlekedési eszköz) vagy belépsz egy zárt térbe, ott kell a maszk.

A templomokban is kötelező a maszk. A kölni dómban az ülések nagy része lezárva, hogy távolságot tudjanak tartani a hívők. A pénzadományokat bankkártyával egy kioszkon keresztül is leadhatod.

A kölni nagy mecsetben egy információs tábla arra hívja fel a hívők figyelmét, hogy mindenki hozza a saját imaszőnyegét magával.

Azok a látnivalók, ahol valamilyen kaja-pia kiegészítés van, limitáltan működnek. Így a kölni Csokimúzeumban nem működött a csokiszökőkút kóstoló.

A természetben a kirándulók nem éreznek semmilyen nehezítést, amíg a szabadban tartózkodnak.

img_8060.JPG

Idegenvezetések és városnézések vannak, de limitált létszámban és kötelező a maszk viselete a vendégeknek és az idegenvezetőnek is. A városnéző buszok is a legtöbb helyen működnek.

img_7316.JPG

 

TIPP: Kölnben a turisztikai hivatalban árultak kölni maszkokat. Ilyen szuveníreket korábban nem kellett vennünk, most viszont itt az alkalom, hogy a hűtőmágnesek és bögrék helyett praktikus városlogós maszkokat gyűjtsünk.

img_8980.JPG

 

ÉTTERMEK, BÁROK, DISZKÓK

Amíg bemész vagy leültetnek az asztalodhoz kötelező a maszkot magadon tartani. Evés-ivás közben nyilván nem kell, de ha a mosdóba mész, ismételten fel kell venned, hisz akkor már a közösségi helyeket használod. A férfi WC-ben a közeli piszoárok egy része le van zárva, hogy ne állj közel a másikhoz.

img_8734.JPG

img_7543.JPG

Az éttermekben, bárokban, kocsmákban és kávézókban, ahol helyben fogyasztasz, regisztrálnod kell az adataidat. A neved, címed és telefonszámod kell egy papírra leírnod. Erre a kontakt-kutatás miatt van szükség. Pár hét után, ezeket az adatokat megsemmisítik.

img_8560.JPG

 Az éttermekben és bárokban „hermetikusan” el vannak választva az asztalok és pultok. Az esetek többségében plexifallal vagy egy kifeszített celofánnal. Ez valamilyen szinten talán megakadályozza, hogy más nyálával vagy leheletével találkozzunk. Az éttermi menük nagy részét papíron kaptam, de volt QR kódos menü is. 

A diszkók, klubok jelenleg szinte mindenhol zárva vannak. Azok a helyek, ahol közeli kapcsolatba tudsz mással lépni (mondjuk tánc közben), azok nem engedélyezettek. Szabadtéri események vannak, limitált résztvevővel, de a zárt terű bulikra most ne számíts.

A wellness, szauna és termálfürdők sincsenek minden tartományban nyitva.

Vizipipa bárok, amik népszerűek szerte az országban, sincsenek mindenhol nyitva. Hamburgban ezek tiltva vannak, viszont a Rajna mentén szabadtéren láttam shishazó helyeket tele vendégekkel. 

TIPP: mindenképpen több arcmaszkot vigyél magaddal. A melegben azok nedvesek lehetnek, pláne ha több órán keresztül kell viselned a vonaton vagy repülőn. Súlyuk nincs, helyet nem foglalnak a maszkok, tankolj fel belőlük.

 

BUSINESS

A koblenzi kongresszusi központban egy táblán azt láttam, hogy mi „a szívünkkel üdvözöljük egymást és nem kézfogással”. Ez megfontolandó, hiszen a fölösleges pacsik és puszik a jelen helyzetben kiválthatóak egy fejbiccentéssel vagy könyök-koccantással.

img_7758.JPG

Vannak olyan régiók, ahol akár 1000 főig is engedélyezettek a találkozók és események, legyen az üzleti vagy kulturális. Berlinben 1000 fő a limit, Észak-Rajnában 300 fő, de van, ahol ennél is kevesebb.

Nem láttam olyan hirdetéseket, amik távoli nyári desztinációkra csábították volna a helyieket. Helyette a belföldi és a közeli régiós utazások reklámjai jöttek velem szembe. Itt a kölnieket a fővárosba hívogatják épp, egy másik táblán pedig a higiéniára hívják fel a figyelmet. 

A szabályok és előírások folyamatosan változnak. Az egyes régiók vezetői Németországban más-más eljárásokat vezethetnek be, így a fent leírtak nem biztos, hogy megállják a helyüket minden német régióban. Eltérések lehetnek Berlinben, München és Frankfurtban.

img_8446.jpg

Az alábbi kiváló táblázat segíthet, hogy milyen szabályok vannak jelenleg az egyes régiókban. A friss adatokért a Német Turisztikai Hivatal linkjét böngészd! Itt ki tudod választani a régiót és látod, hogy zöld-sárga-piros jelölést kaptak az egyes területek. További információt is találsz, így specifikusan tudsz keresni a szerint, hogy hova utazol. 

 

TIPP: CORONA-APP  Okostelefonra bárki letöltheti a német koronavírus applikációt, ami egy esetleges fertőzés esetén értesíteni tud téged is. Így jelzi, ha a közeledben volt fertőző személy és te is be tudod állítani, ha elkaptad a vírust, így másokat is tudnak értesíteni. Részletek 

A bejegyzés elolvasása után mondhatjátok, hogy ilyen körülmények között nincs kedvetek utazni. Megértem az aggodalmakat, és ha úgy látjátok, hogy a szabályokat nem tudjátok vagy akarjátok betartani, akkor nem érdemes most elutaznotok.

Én biztonságban éreztem magam végig Németországban, úgyis, hogy vonatoztam, repültem és népszerű helyeket látogattam. És még úgy is, hogy az előírásokat megpróbáltam maradéktalanul betartani, remekül éreztem magam az egyhetes német kiránduláson Frankfurt, Koblenz, Bonn, Köln, Düsseldorf és Dortmund között.

Furcsa volt hazatérni és látni, hogy itt bizony nem olyan szigorúan tartjuk be a rendelkezéseket. Ez a cikk most kifejezetten a német szabályok és covid tapasztalatok miatt született, az élménybeszámoló a városokról hamarosan elkészül. 

#GermanyAwaitsYou #VisitGermany #GermanyTourism

Hasonló praktikus információkkal teli bejegyzést írtam Görögországról. Ha belföldön maradnál, akkor nézd meg az élménybeszámolómat Tokajról és Pécsről.  

Iratkozz fel a facebookon, youtube-on és instagrammon is, hogy ne maradj le a többi élményről.

Az itt szereplő információk és linkek a bejegyzés megírásakor érvényesek voltak. A megjelenés óta változott infókért felelősséget nem vállalok. Az itt szereplő információk csupán tájékoztató jellegűek. Az utazás előtt mindenképpen nézzétek meg a helyi szabályokat, illetve azt is, hogy hazafelé milyen szabályok vonatkoznak rátok.    

 the_1.png

copy_of_gorogbe.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr5916168368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2020.08.20. 11:03:41

ingyenesen, vagyis az adofizetok penzet mutyiztak el a kamuvirus tesztekre

mikozben az utso 60 napban atlag napi 10en haltak meg a 80 milliobol

8CyB4 2020.08.20. 11:27:36

" Pár hét után, ezeket az adatokat megsemmisítik " :D

Egyebkent azt irsz a papirra amit akarsz, senki nem ellenorzi. Szep utibeszamolo, nekem kicsit tul van idealizalva. Gyakran jarok Nemetorszagban csaladi es uzleti okokbok egyarant. Passau utan a bajor kekek rendszeresen szetszedik az autot maszk es kesztyu nelkul vigyorognak, ugy kell a sajat kezfertotlenitommel rajuk szolni hogy csinaljanak valamit. Frankfurtban es ugy altalaban nagyobb varosokban fegyelmzetebbnek erzem a lakossagot, de peldaul ugyanit hesseni kis falvakban mar elegge el van ez eresztve

nincs1agy 2020.08.20. 11:32:30

Mégis sok náluk a fertőzött..

nincs1agy 2020.08.20. 11:35:13

@8CyB4: Nálunk is egész más a maszkviselési kultúra a fővárosban és már az agglomerációban is.

Andalúziai kutya 2020.08.20. 12:03:27

@felső határ nincs: és? megtehetik, értelmes cél az emberélet megmentése. Valószínűleg ezzel is összefügg az hogy ott rekord alacsony az elhunytak száma, itt meg rekord magas... Ők tesztelésre költik az adójukat, mi meg a kiskirályok eltartására.

felső határ nincs 2020.08.20. 12:13:19

@Andalúziai kutya: igazabol Nemetorszagban tobb az 1 millio fore vetitett hullak szama, mint Mo-n

Az emberelet megmentesere ertelmesen is lehet kolteni, ami szvsz nem 100 millio teszt meg 100 millio vakcina megvasarlasa az adofizetok penzen, hogy megmentsenek par 80 evest

hidegsegg 2020.08.20. 12:30:25

Nyitva vannak a LH business lounge-ok, de érezhetően kevesebben vannak, nincs büfé, mindent egy pultnál kell kérni és jóval kisebb a választék.

hidegsegg 2020.08.20. 12:32:34

@8CyB4: Mit értesz az alatt, hogy szétszedik az autót? Milyen most magyar rendszámú személyautóval belépni Németországba Passaunál?

Buchhalter 2020.08.20. 12:36:40

@nincs1agy: dől belőled az értelem "apuskám" .Már egyre több ember látja,hogy az egész korona balhé műhiszti.Azt például eltudnád magyarázni,hogy az angolok hirtelen 5-6 ezerrel csökkentették a koronában elhunytak számát?!Biztos nem! Egy kurva nagy adósság és gazdasági válságon csücsül a bolygó egész lakossága! A pandémia ,amivel dobálóznak a pénzelt senki kis "szakértők" az egész mást jelent.Cirka halmokban állnak a hullák mindenhol. Adott lakosság 20-30 % halott a többi vegzál,vagy ép egymást aprítja kajáért. Ilyen volt már néhány az elmúlt évezredben.Ez nem az! Műcirkusz olyanoknak ,mint te akik a panelből max a munkahelyre,vagy a sarki boltba járnak le szocializálódni.

Buchhalter 2020.08.20. 12:43:38

@Andalúziai kutya: rekord magas a halottak száma? Hm,és voltál bármelyik ország kiemelt hullaházaiban? Nem?! Akkor meg mit fröcsögsz itt összevissza? A coronát a Fidesz találta ki? Ja,nem! Kínából eredt és a világ média a politikai elit nyomására tele dobálta a sajtót felfújt adatokkal és jól megszerkesztett képekkel.Kicsit mozdulj ki a komfort zónából öregem,mert így csak saját magad húzod csőbe. Érdekes ,minden évben van valami tré influenza vírus ,ami világszinten több tízezer öreget és leromlott szervezetű embert ragad el. Ez a corona túl lett tolva ,aminek persze meg van az oka a politikai és gazdasági elit részéről.Lehet tovább szigorítani,de mivel már több tízmillió ember munka nélkül van és kezdi felélni ,vagy már felélte a tartalékait forró időszakra számíthatnak a fehérgallérosok mindenhol.És nem biztos,hogy a népharagot majd megakarja állítani néhány tucat rosszul fizetett rendőr ,vagy katona.

_Alex__ 2020.08.20. 12:44:14

@Buchhalter: az oltások is mind kamu és a föld is lapos, balaton meg nincs ugye?

nincs1agy 2020.08.20. 12:52:49

@Buchhalter: A napi ezer halottat Olaszországban is csak kitalálta valaki pár hónapja?

8CyB4 2020.08.20. 12:55:49

@hidegsegg: nemetrendszamu az auto. A szeteszedest ugy ertsd hogy kipakoljak az osszes taskat, beneznek az ules ala, potkerekhez meg az osszes kisseb rekeszbe. Nem a hataron, ott atgurulsz aztan utanad jon egy rendorauto es kivezet az elso pihenohoz. Volt hogy a nyomi vegiszaglaszta az osszes hamutartot, azt mar nem birtam nevetes nelkul vegigallni

chrisred 2020.08.20. 12:56:11

@Buchhalter: "Cirka halmokban állnak a hullák mindenhol. Adott lakosság 20-30 % halott a többi vegzál,vagy ép egymást aprítja kajáért. Ilyen volt már néhány az elmúlt évezredben."

Ennyit fejlődött azóta az emberi civilizáció.

8CyB4 2020.08.20. 13:00:11

@hidegsegg: es ez csak a nemetek fele van, visszafele soha semmi nem tortenik. Ez mar a covid elott is igy volt. A tartomanyi kiskiraly, Seehofer ezzel probal imponalni az AfD fele huzo oreg bajoroknak.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.08.20. 13:05:43

KOMMENTELŐKNEK FONTOS!

Ez egy utazási blog, ahol utazással kapcsolatos dolgokról írok. Kérlek csak ebben a témában kommenteljetek és ne vigyétek el a témát a koronavírus összeesküvés elméletek felé. Senki nem fogja a másikat meggyőzni, akármilyen valós vagy nem valós statisztikákat írtok le. Ezer hely van, ahol ezekről lehet vitázni, de kérlek, hogy ennek a blognak a kommentfolyama maradjon utazás témában. Köszönöm!

Medgar 2020.08.20. 13:13:07

@Buchhalter: Öröm látni ahogy a hozzád hasonló retardált egy kommenttel húlyét csinál magából

Buchhalter 2020.08.20. 13:25:43

@Medgar: 1 retardált az te és a hozzád hasonló pánikkeltők.

2 szerintem menj vissza a panelkocerájodba dagonyázni.

Buchhalter 2020.08.20. 13:27:15

@_Alex__: szerintem a te fejed lapos koma.De ha hiszel a világ pusztító voronában,egészségedre. Ja és kétszer zárd magadra az ajtót! Hátha nem kopog be acorona.

Buchhalter 2020.08.20. 13:31:48

@nincs1agy: Ott voltál a boncolásnál? Valóban a corona volt a fő ok? Soroljam még? Más helyeken is szórod az értelmes szólásaid. A corona hiszti miatti korlátozások,meggondolatlan be és lezárások mind ember életben mind gazdaságilag torony magas kárt okoznak. A hiszti folytatása még drágább lesz : munka és pénz nélkül ,valamint hogy nincs tömeges betegség és elhalálozás ,szerinted mit fog csinálni a sok reményvesztett ember?

Buchhalter 2020.08.20. 13:37:02

@gybala: igazad van meg nem is. A poszt szinte csak a corona vírus következményeiről szól.A képek is ezt sugallják + a leírásodban is sok helyen felbukkan. A téma már annyira kényes lett,főleg hogy sok ember számára húsba vágó( kvázi elvesztette a megélhetését,hitelei vannak,nem kap munkát,nem tud semmit se tervezni). Most,hogy megint határzárral fenyegetik egymást országok,országon belül pedig szigorításokkal dobálóznak egyre több emberben megy fel a pumpa és kezd el gyanakodni arra,hogy hülyének nézik felsőbb szinteken országhatártól független.Mindig is volt és lesz influenza szerű vírus ,de nem ez a módja ,hogy százmilliókat gátoljanak az életvitelükben és a megélhetésükben.

Alick 2020.08.20. 14:11:41

Látogatás a legnyugatabb arab országban...
(sóhaj)

Viola68 2020.08.20. 14:36:17

Nem attól vagy környezettudatos, ha nem fogadod el a palackot.

Nati Walter 2020.08.20. 14:44:12

@Buchhalter: hü mekkora konteoszakértö lettél.....:-D

Nati Walter 2020.08.20. 14:45:05

@nincs1agy: csodálod?televannak migránsokkal

Nati Walter 2020.08.20. 14:45:40

@Buchhalter: oh,most sok picér biztos rettegni kezd téged olvasva :-D

Nati Walter 2020.08.20. 14:47:05

@nincs1agy: hát ha arra lusta hogy hordja a maszkot,akkor csak magának köszönheti ha felfordul

Buchhalter 2020.08.20. 14:51:40

@Nati Walter: oké gúnyolódjál,legalább kulturáltan teszed, de értelmezd már ,hogy a picér szó mit akar jelenteni nálad?

Buchhalter 2020.08.20. 14:54:21

@Alick: Látogatás a legnyugatabb arab országban...
(sóhaj) miért is? Évente párszor járok Németországban,igaz inkább csak a Bayor tartományban ,de ott ép hogy muszlim ellenes a hangulat egyre több német részéről.Biztos van valami oka.

nincs1agy 2020.08.20. 19:44:44

@Buchhalter: Vagyis nem bízol az orvosok szavahihetőségében. Gondolom természetgyógyászhoz jársz, mert ugye az összeesküvés elméleteid között szerepel a nagy gyógyszergyári összeesküvés is..:) Alufólia sisakod is van? :)

Buchhalter 2020.08.20. 19:52:35

@nincs1agy: szánalmas vagy.Orvosok mondanak egymásnak ellen véleményt nem csak corona vírus ügyben ,hanem sok minden másban. Na csá ,a témát befejeztem.Nem egyezik a véleményünk ,de csak sértegess,ha ennyire telik az a te szegénységi bizonyítványod és IQ szinted jelzője.

nincs1agy 2020.08.20. 21:01:32

@Buchhalter: Abban konszenzus van, hogy a fertőzöttek kb. 20 százaléka kórházi kezelést igényel, amely egy felgyorsult fertőzési lánc esetén katasztrofálisan túlterheli az egészségügyi ellátórendszert. Ebben különbözik pl. az influenzától, hogy az influenzás fertőzöttek jóval kisebb hányada esetében van szükség kórházi ellátásra, valamint, hogy az influenza a tünetek megjelenését követően fertőz, míg a COVID már a lappangási fázisban is. Sztem ,aki elolvassa a hozzászólásaidat szembesülhet az "IQ szinteddel":)

Buchhalter 2020.08.20. 21:57:42

@nincs1agy: szerintem az iQ szinteddel neked vannak gondjaid.Írtam,hogy részemről lezárva a téma és már nem írtam sértőt se. Foglalkozz a coviddal, igaz lila fingod sincs a a témáról. Zárkozz be és mantrázz a többi pánikoló maszk imádóval,ami orvosok szerint szart sem ér. Ha meg éhen halsz,vagy az utcán munka és pénz nélkül maradt egyedek felkoncolnak hát így jártál.

nincs1agy 2020.08.21. 11:12:43

@Buchhalter: Persze lezárva, mert rájöttél, hogy nincs igazad. Egyébként nézd már vissza, hogy kezdtél el velem tárgyalni?

"dől belőled az értelem "apuskám" ."

Mindössze ezt a stílust kaptad vissza.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása