9 érdekesség az Egyenlítőről, amit nem tudtál

Nem volt katarzis élmény végig sétálni az Egyenlítő képzeletbeli vonalán Ecuadorban január 1-én. De szimbolikus volt, hogy az év első napját az origóban kezdem. A skanzenben bemutattak néhány egyenlítői kísérletet, amik érdekesek voltak és aztán megnéztem a hivatalos emlékhelyet is. Ciki, hogy a francia tudósok által bemért hely valójában hibás és a „valódi” Egyenlítő onnan kétszáznegyven méterre van. Erről a korábbi cikkben olvashatsz itt.

p1040061.JPG

  Azt gondoltam, hogy az Egyenlítő környéke egy kopár, sivatagos rész lesz, ahol állandó forróság van. Egy fenét. Kilenc érdekesség az Egyenlítőről:

  • Nem a Föld legmelegebb helye

Sokan azt gondolják, hogy mivel ez van a legközelebb a Naphoz, ezért itt van a legmelegebb. A világ legforróbb pontja azonban az északi féltekén van az USA-ban (Death valley, 57 Celsius), amit Líbia követ 55 fokkal. Valójában a világ öt legmelegebb helye között sem szerepel az Egyenlítő. Nem azt mondom persze, hogy hideg van, mert pár perc alatt vörösre égtem még úgyis, hogy a nap nem sütött.

Egy helyen még havat is lehet találni az Egyenlítőn. Az Egyenlítő legmagasabb pontja 4690 méter, amely a Cayambe vulkán déli lejtőinél van Ecuadorban. Így elviekben még síelni is lehetne az Egyenlítőn.

  • A természeti sokszínűség legnagyobb koncentrációja

A leggazdagabb ökoszisztémák olyan helyeken alakultak ki, ahol a legstabilabb a meleg klíma. A sarkkörökön kevesebb az élővilág, itt a melegben viszont burjánzanak a növények és állatok. Az Egyenlítő környéken van a legtöbb esőerdő, amelyek a leggazdagabb élővilággal rendelkeznek.

  • A tengerek ura

Az amerikai és brit haditengerészeknek van egy különleges szokása. Azok a tengerészek, akik még nem hajóztak át az Egyenlítőn, bíróság elé kerülnek. „Neptun Király Királyi Bírósága” ítéletében ezeknek a tengerészeknek romlott reggelit vagy valami gusztustalant kell kóstolniuk. A kamubíróság egy tengeri rituálé. Ahhoz, hogy valódi tengerészek legyenek az egyenlítői vízben is meg kell mártózniuk. Ettől szerencséjük lesz.

  • Könnyebb vagy az Egyenlítőn

A Föld gravitációs húzása a sarkörökön a legerősebb. Ahogy azoktól eltávolodunk, a tömegvonzás csökken. Ez azt jelenti, hogy az Egyenlítő környékén kevesebbet mutat majd a mérleg. A fogyókúrát mondjuk nem érdemes elhagyni, mert csak 0,35%-kal leszel könnyebb, ami csupán pár gramm könnyebbséget jelent.

  • Egyenlítői-Guineát nem keresztezi az Egyenlítő

A nevével ellentétben Egyenlítői-Guineán nem megy át a szélességi kör. A nevében azért szerepel, mert 1968-as spanyoloktól való függetlensége után, valamit választaniuk kellett és minden jobb volt, mint a korábbi Spanyol-Guinea név.

A Maldív szigeteket sem keresztezi az Egyenlítő. A szárazföldet legalábbis nem, de a két sziget közötti tengerrész a Maldív szigetekhez tartozik.

Ezeket az országokat viszont keresztezi: Sao Tomé és Principe, Gabon, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Kenya, Szomália, Indonézia, Kolumbia, Brazília és Ecuador. 

 p1040070.JPG

  • Könnyebben leszel beteg ha az Egyenlítő környékén élsz

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Intézet (ACAAI) kutatása alapján az Egyenlítő környékén élők nagyobb eséllyel lesznek asztmásak vagy lesz más légzéssel kapcsolatos allergiájuk. Ez a magas UVB sugárzás miatt van, amely megterhelheti az immunrendszert. Nem elég, hogy az Egyenlítő környéki országok a világ legszegényebbei közé tartoznak és alapjában rossz az egészségügy, ezen még pénzzel sem tudnak változtatni.

 

  • Legszegényebb országok koncentrációja

Élővilágukban a leggazdagabbak az egyenlítői államok, de a mindennapok ezekben az országokban a legrosszabbak. A 11 ország, amelyen keresztül megy az Egyenlítő, Brazília kivételével borzalmas eredményeket mutat. Szomáliában két évtizeden keresztül parlament sem volt, most is a szegénységi ráta alatt élnek. Gabon és Kongó a világ legszegényebb országai közé tartoznak. Brazíliát leszámítva szinte az összes ország támogatást kap. Valahol még békefenntartók is vannak.

  • Földünk népességének kevesebb mint 20%-a él az Egyenlítőtől délre

Az északi féltekének szerencséje van, mert ott található Kína, India, az USA és Európa is. Délen a tíz legnépesebb államból csupán Brazília és Indonézia szerepel, amely nem tud így lélekszámban versenyezni a többi állammal.  

  • Melyik irányba folyik le a víz az Egyenlítőn?

Az Egyenlítőnél remekül lehet demonstrálni a Coriolis-erőt. Jól látszik, hogy melyik irányba forog a víz az északi és a déli féltekén. Északon az óramutató járásával ellentétesen megy le a víz, délen annak megfelelően. Az Egyenlítőnél ezek szerint csak úgy lemegy a víz mert arra ugyanakkora erő hat mind a két pólusból? A tudósok szerint a szélességi körnek nincs mérhető befolyása ezekre a trükkökre. Erről többet itt olvashatsz. 

 
p1040064.JPG

 

Egy másik cikkben arról írtam, hogy milyen volt az Egyenlítőn tyúklépésben végig menni itt

Ha szeretnél együtt úszni fókákkal és óriásteknősökkel a Galápagos-szigeteken, akkor kattints ide.

Ha pedig a hidegebb éghajlatot jobban kedveled, akkor nézz be egy szakállas fickóhoz az Északi sarkkörön itt

Ne maradj le a többi élményről sem!

Csatlakozz a Facebookon a sztorikért, és az Instagrammon a fotókért! 

 

Copyright. Az élmények 2015. januárjában születtek, a cikk saját szerzemény, a fényképeket mind én készítettem. Minden jog fenntartva. Ha használni szeretnéd a tartalmat (szöveg, képek), kérlek egyeztessünk róla. Forrást minden esetben jelölj meg. Köszi. 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr398341406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása