Tyúklépésben végig az Egyenlítőn - 0°00'00”

Január 1-én az origóban, a 0°00'00”-án kezdtem az évet. Ecuador fővárosától, Quito-tól nem messze található a leghíresebb szélesség kör, az Egyenlítő, ami negyvenezer kilométer hosszan öleli át a Földet. A franciák 240 méterrel elszámolták a pontos helyét a 18. században, de még az "igazin" állva is elmaradt a katarzis, de sok minden viszont kiderült. 

p1040095.JPG

Már időszámításunk előtt 500-ban tudták hogy a Föld kerek és így biztos van egy vonal, ami ezt ketté osztja. Az ősi Quechua nemzet ezt Intinan-nak nevezte el, ami annyit tesz, hogy a Nap útja. 1735-ben Quitoba érkezett egy francia geodézia csapat, hogy ennek pontos helyet bejelöljék. Kilenc évükbe telt, hogy megtalálják. Ez után kapta meg az ország az Ecuador nevet, ami Egyenlítőt jelent. A franciáknak azonban nem sikerült pontosan belőni, hogy hol van a világ közepe. Mire rájöttek a hibára, már felépült a francia emlékmű. A turisták többsége ma is ide, a Mitad el Mundo komplexumba jön.

p1040134.JPG

Az idegenvezető minket viszont pár száz méterrel arrébb vitt, a „valódi” Egyenlítőhöz, ami egy egyszerű skanzenmúzeumban van. Ez az Intiñan Solar Museum. Mielőtt a fő attrakciót, a pirosra festett vonalat megnéztük volna (sic), végig mentünk a szabadtéri múzeumon, ahol Ecuador ősi kannibál törzseit mutatták be. Erről majd egy következő bejegyzésben lesz szó.

A vonal, amit kisiskolás korom óta látok a térképeken és földgömbökön ott volt előttem. Ráálltam úgy, hogy egyik lábam északon, a másik délen volt.

Katarzisra számítottam,

de az nem volt.

Mitől is lett volna? Ez csak egy képzeletbeli vonal. Mégis több tucat turista próbálta száz különböző szögből lefotózni. Köztük én is.

p1040068.JPG

Az érdekesség viszont most jött. Kísérleteket mutatott be a helyi idegenvezető. Demonstrálták a Coriolis-erőt, bemutatták, hogyan forog le a víz az északi és a déli féltekén. Északon az óramutató járásával ellentétesen, délen annak megfelelően. Itt az volt a szuper, hogy mindkettőt láttuk és csupán néhány métert kellett menni a vörös vonal két oldalán. 

Az Egyenlítőnél ezek szerint csak úgy lemegy a víz mert arra ugyanakkora erő hat mind a két pólusból? A helyi kísérlet szerint igen, azonban mint később utána olvastam, ez csak egy demonstráció volt, tudományos háttér nélkül. Néhány idegenvezető elmondja, hogy a szélességi körnek nincs mérhető befolyása ezekre a trükkökre. A bemutatóra nem volt hatással az Egyenlítő közelsége. Így vagy úgy, de látványos volt. Erről többet itt olvashatsz.

p1040064.JPG

Szintén a Coriolis-erőhöz kapcsolódik a tojásos kísérlet. Egy nyers tojást egy szögre kellett állítani az Egyenlítő képzeletbeli vonalán. Mivel mindkét pólus ereje ugyanúgy hat rá, ezért a tojásban lévő anyagnak állnia kéne és a tojást könnyen a szögre lehetne tenni. Nekem nem sikerült, de a többiek ügyesebbek (türelmesebbek) voltak.

p1040087.JPG

Becsukott szemmel tyúklépésben kellett ezek után a vonalon végig menni. Itt könnyebben kellene mozognunk, mert biztosabb az egyensúlyunk. A szilveszteri buli után nekem ez sem sikerült.  

p1040058.JPG

A napórákban már jobban bíztam. Azt mutatták be, hogy a nap pontosan a szélességi kör felett halad át és itt mindig azonos a nappali és éjszakai órák száma (12-12 a gyengébbek kedvéért).

p1040048.JPG

A skanzent kicsit gagyinak találtam, pláne amikor az útlevelembe is belenyomtak egy "hivatalos" egyenlítői pecsétet, így hazafelé még megálltunk a nagy turisztikai attrakciónál.

p1040136.JPG

 

A Mitad del Mundot gondolták a valódi nulla helyszínének, de a francia tudósok 240 méterrel arrébb lőttek. Ezt nem kötik a látogatók orrára, így akik ott szelfiztek, azt gondolták, hogy valóban az Egyenlítőn állnak. Középen egy hatalmas kilátó, amin átfut egy sárga vonal. A négy égtáj jelölve van, valamint az északi és déli féltekét is jelzik egy N (north) és egy S (south) betűvel. A bejárat a keleti oldalon van, amit egy nagy E (east) betű jelez. Sokan erre állnak, mert azt gondolják, hogy az E az Egyenlítőt jelenti, pedig nem.

p1040157.JPG

A belépődíj ellenében itt is van etnográfiai múzeum, ami viszont nagyon színvonalas és a kilátó tetejéről remek panoráma nyílik. Az ország népművészetét is bemutatják és még táncbemutatót is láttunk.

p1040174.JPG

 

A nevezetesség mellett található az UNASUR központja. A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának kortárs épületében hasonló államszövetségi ügyeken dolgoznak, mint az EU-ban. 

p1040147.JPG

 

Egy másik bejegyzésben 9 érdekességet gyűjtöttem össze az Egyenlítőről itt. Ha kíváncsi vagy milyen volt az Északi sarkkörön találkozni a Mikulással kattints ide.  Ha szeretnél együtt úszni fókákkal és óriásteknősökkel a Galápagos-szigeteken, akkor kattints ide.

Ne maradj le a többi élményről sem!

Csatlakozz a Facebookon a sztorikért és az Instagrammon a fotókért! 

 

Copyright. Az élmények 2015. januárjában születtek, a cikk saját szerzemény, a fényképeket mind én készítettem. Minden jog fenntartva. Ha használni szeretnéd a tartalmat (szöveg, képek), kérlek egyeztessünk róla. Forrást minden esetben jelölj meg. Köszi. 

p1040177.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr848341542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása