Borok a páros kolbász mellé

Borok a páros kolbász mellé - A szomszéd szőlőskertje mindig zöldebb. 

Lássuk be, hogy Debrecen a páros kolbászáról és nem a borairól híres. Leginkább azért, mert nincs debreceni borvidék. A városnak mégis van bora, sőt egy 7 tételes borsora is. Hogyan?

img_8732.JPG

Debrecen 2015 óta minden évben választ magyar borokat, amiket kineveznek „a város borának”. Ezek szerte az országból érkeznek a vakzsűrizésre. Nem feltétel, hogy csak a környék borvidékeiről kerüljenek tételek a grémium elé. Nehéz is lenne, hiszen a jól termő borvidékek messze vannak, így a szomszéd szőlőskertje Debrecen esetében mindig zöldebb. A zsűri nyolc borvidék 82 borát kóstolta végig, így került be 2020-ban mátrai, szekszárdi, villányi, mádi és tokaji bor is a szelekcióba.  

img_8762_1.GIF

Az ötlet zseniális. Ha nincs borod, mert földrajzilag úgy helyezkedik el a településed, akkor szerezz be a szomszédból. Így lesz Villányból, Tokajból vagy épp Szekszárdból debreceni bor. A város nem feltétlenül akar más tollával ékeskedni, de miért ne segítene be a többi régiónak ebben.

A kölcsönösségi elv alapján készített 2020-ban az Osztrák Turisztikai Hivatal egy reklámkampányt, amiben budapesti panorámával csábították a magyarokat Bécsbe. Nekem kifejezetten tetszenek ezek a kreatív desztináció promóciós megoldások.  

A 2021-es Debrecen Város Bora tételsor május végén lesz nyilvános. Most is javában zajlik a kóstolás és pontozás. Idén, akár a soproni vagy balatoni régióból is lehet debreceni bor.  

Debrecenben remek éttermek vannak, mint az IKON,  van Debrecziner Gourmet fesztivál,  Zamat fesztivál, nemzetközi kajanapok és a Bor- és jazznapok, amelyeken kóstolni is lehet ezeket az italokat.

A kiválasztott borokból nagyobb mennyiségben rendel a város, azok felkerülnek az éttermek borlapjára és a reprezentatív eseményeken is ezeket kínálják. Azok a külföldi látogatók, akik közvetlen repülőjárattal érkeznek Debrecenbe, a pincérek ezeket a borokat fogják kínálni, így mutatva be az ország borkínálatát. A városban tanuló több ezer külföldi egyetemista is besegít a bor fogyasztásban, ami akár az ország távolabbi felfedezésére is sarkalhatja őket.

A bortermelőknek megéri a nevezés, hiszen így több helyre és nagyobb mennyiségben juthatnak el az egyedi debreceni matricával ellátott palackok.

img_8783.jpg

A városnak azért van boros kötődése. Érmellék (ma Románia) történelmi borvidék, ami hosszú időn keresztül a város szőlőskertje volt. Tokaj és a Balaton-felvidék után, a legjelentősebb fehérbortermelő vidéknek számított. A debreceni polgárok körében egyfajta rangot jelentett, ha itt volt valakinek szőlője. Az első vincellér iskolát Debrecentől nem messze alapították 1870-ben. Ha anno a borral és szőlővel akart valaki foglalkozni, ezt az iskolát kellett kijárnia.

 

1_1.png

 

Egy online borkóstoló alkalmával, utazóbloggerekkel ismerkedtünk Debrecen város 2020-as boraival. Az élő kóstolókat jobban kedveljük, de izgatott voltam, hogyan lesz a virtuális italozásból közösségi élmény. Az elmúlt évben a pandémia alatt, persze jó pár bort kóstoltam itthon magamban, de ez most más volt. Postán érkezett négy üveg bor és hozzá sajttál. A város kanapéról való felfedezéséhez pedig Térey János Boldogh-ház, Kétmalom utca – egy cívis vallomásai könyve is a csomagban volt.

 

A bor helyett az irodalom városa

Debrecen megpályázta az UNESCO „Irodalom városa” címet. A nemzetközi elismerésre Debrecen a páratlan gazdagságú szépirodalma miatt lehet esélyes. Több száz éve működik itt nyomda, jelentősek az iskolák, a református kollégium. Itt tanult vagy alkotott Csokonai, Szabó Lőrinc és Oláh Gábor szépíró, Ady Endre két évet élt a városban, a város kulcsát pedig Szabó Magda kapta meg, akinek emlékháza is látogatható. A Déri Múzeumnak állandó irodalmi kiállítása van. Ha Debrecen megnyeri a titulust, akkor Bejrút, Dublin, Edinburgh, Heidelberg, Krakkó, Lviv, Manchester, Melbourne, Milánó és Québec városokhoz csatlakozhat.

 

Az online esemény végül kevésbé lett szakmai kóstolás, mint egy hangulatos teraszos borozás az utazó bloggerekkel. Valakinél kifutott a pezsgő, volt, aki a tengerpartról jelentkezett be, másnál gondot okozott, hogy nem volt kéznél dugóhúzó. A poharakat végül nem egymásnak, hanem a webkamerába emeltük. Cheers!

 img_8465.JPG

 

A kóstolt borok a 2020-as szelekcióból:

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tokaji Extra Brut 2016-os pezsgő (Tarcal, Tokaji borvidék)

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet – Páskomi Chardonnay 2019 (Gyöngyöstarján, Mátrai borvidék)

Vin Art Pincészet – Villányi Franc 2017 (Villányi borvidék)

Holdvölgy Pincészet  - Intuition No 1. Zéta Édes Szamorodni 2008 (Mád, Tokaji borvidék)   

 

Kíváncsian várom, hogy idén milyen borok nyernek. Ez a "város bora" kezdeményezés akár országos is lehetne és olyan városok is becsatlakozhatnának, amelyek történelmi borvidéken helyezkednek el. Ajánlanának egri bort Villányban? Mit gondoltok? 

 

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Mád és Tokaj 48 órában

Pécs - hétvégi menőségek 48 órában 

Hello Zemplén

Szállást keresel Debrecenben a bor mellé? Itt találsz ötleteket.

5_1.png 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr3516528502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása