Országok, ahol nem mindenkit tárt karokkal várnak - AIDS világnap

December 1-je az AIDS világnapja. Ezen a napon a világ egyesül, hogy támogassa a HIV-vel élőket és azokat, akiket elveszített az AIDS vírus miatt.  

A Covid-19 miatt 2020-ban talán átértékeljük milyen az, amikor egy betegség miatt korlátoznak valakit a mindennapi életében vagy épp utazásában. Idén többen tapasztalhatták meg világszerte, hogy egy járvány, egy vírus, egy állapot vagy betegség kapcsán mit jelent a megbélyegzés.

red_ribbon_hiv_aids_social_media_graphic_1.png

 

A koronavírus emlékeztet arra, hogy az egészség mennyire összefügg más kritikus problémákkal, mint például az egyenlőtlenség csökkentésével, emberi jogokkal, nemek közti egyenlőséggel, a társadalmi védőhálóval és a gazdasági növekedéssel - mondja az ENSZ intézményének idei felvilágosító kampánya. 

Az idei AIDS világnap mottója: "Globális szolidaritás, megosztott felelősség". 

Ez a cikk kifejezetten az utazással kapcsolatos részét vizsgálja a témának. Az UNAIDS (Egyesült Nemzetek HIV és AIDS programja) 2019-es júniusi kiadványa szerint 48 olyan ország vagy tartomány van, ahol valamilyen szinten korlátozzák vagy tiltják a HIV pozitív emberek utazását. Ennél frissebb tanulmányt nem találtam.

38 millió ember él ma a világban a HIV-vel. Az USA-ban 1,2 millióan. 2019-ben 1,7 millió új fertőzött volt. Magyarországon 4136 regisztrált HIV fertőzött van az ANTSZ adatai alapján.

 

Van, ahol a hosszútávú munkavállalói vagy diákvízumhoz, a letelepedési engedélyhez szükséges a HIV státusz bemutatása, de bizonyos 90 napnál rövidebb belépéseket is ehhez kötöttek.

Ezen az interaktív térképen követheted az országok szabályait.

infographic_hiv-related-travel-restrictions_en.png

 

19 olyan országban van, ahol a legszigorúbb intézkedések vannak a HIV fertőzöttekkel szemben. Ha kiderül egy nem állampolgárról, hogy HIV pozitív, deportálják az országból:

Bahrain, Brunei, Cook-szigetek, Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Irak, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Malajzia, Omán, Oroszország, Szaúdi-Arábia, Szingapúr, Szolomon-szigetek, Szíriai Arab Köztársaság, Szudán, Türkmenisztán.   

Ez akár egy orvosi rutinvizsgálat során is kiderülhet, akár úgy is, hogy nem is ismeri az utazó a státuszát. Ilyen esetben jelentik a megfelelő hatóságnak és azonnal kitoloncolják. A fenti országok közül viszont van olyan, ahova utazóként rövidtávra beléphet HIV fertőzött.  

 

Az alábbi országok a rövid-távú tartózkodásra, vagyis nyaralásra tiltják ki a HIV pozitív utazókat:

Aruba, Cook-szigetek, Dominikai Köztársaság, Irak, Jordánia, Katar, Kuvait, Malajzia, Marshall-szigetek, Oroszország, Türkmenisztán.

Ezekbe az országokba hivatalosan nem utazhatnak be HIV pozitív turisták.  

 

 

A HIV fertőzés nem terjed érintkezéssel, közös használati tárgyakkal, sem cseppfertőzéssel! A fertőzés ma már kordában tartható és nem jelent halálos ítéletet. Egy HIV fertőzött személy a gyógyszeres kezeléssel ugyanolyan teljes és nem fertőző életet tud élni, mint más. A HIV megelőzésére van már gyógyszeres lehetőség. A PrEP-ről Dr. Tamási Béla bőr és nemi gyógyász írása itt olvasható.

A fenti országokban is nyilván megfordulnak HIV pozitív utazók, akár turistaként vagy üzleti utazóként, esetleg tanulmányi programon vagy családlátogatás miatt. Viszont, az egészségügyi státuszukat le kell tagadniuk, ami a jogszabályok miatt problémás lehet. Ugyanígy nehézkés lehet a gyógyszerek szállítása. 5 évvel ezelőtt ebben a blogbejegyzésben írtam arról, hogy mit javasol a HIVTravel.org ilyen esetekre.

Előremutató, hogy a 2015-ös bejegyzésemhez képest nőtt azon országok száma ahol nincs HIV-vel kapcsolatos korlátozás az utazásnál. 203 ilyen ország van, köztük Magyarország.  2015 óta Fehéroroszország, Litvánia, Dél-Korea és Üzbegisztán tett lépéseket, hogy eltörölje az utazási megkötéseket. 

Az alábbi országokba bizonyos belépéseknél (munka, tanulmány, letelepedés) szükséges a HIV szűrés vagy a teszt bemutatása:

Angola, Ausztrália, Azerbajdzsán, Belize, Izrael, Kajmán-szigetek, Kazahsztán, Kuba, Libanon, Új-Zéland, Palau, Pápua Új Guinea, Paraguay, Szamoa, Saint Kitts and Nevis, Tonga, Turks and Caicos, Tuvalu.  

 20190726_travelrestrictionsmena.png

 

Az ENSZ tanulmánya szerint a HIV állapot miatti beutazási vagy tartózkodási korlátozások diszkriminálóak.

  • Mindenkit megillet a szabad mozgás lehetősége. Nincs bizonyíték arra, hogy a HIV-vel kapcsolatos utazási korlátozások befolyásolják a közegészségügyet. Épp ellenkezőleg, ez csökkentheti a bizalmat az adott országban élő fertőzötteknél és gátat szabhat a megfelelő ellátásuknak. Az utazási korlátozások erősítik a stigmát és azt sugallhatják, hogy ez egy külföldi probléma.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a HIV-vel élő emberek veszélyesebben viselkednének, mint bárki más.
  • Az UNAIDS ellenzi az utazással kapcsolatos kötelező HIV szűrést, amely korlátozza a HIV-pozitív emberek szabad mozgását.
  • Nincs tudományos vagy közegészségügyi bizonyíték arra, amely azt mutatná, hogy a HIV-vel vagy más krónikus egészégügyi állapottal élőket (krónikus szív-, máj-, cukor- vagy rákbetegek) másképp kezeljenek.

 

December 1. az AIDS világnapja. 

 

the_1.png

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr4416310632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása