Ahova nem utazhatsz HIV pozitívan

aids_vilagnap_cover2.png

Több olyan turisták által kedvelt ország van ma, ahova HIV pozitív emberek nem tehetik be a lábukat. Tilos Brunei, Omán, Szudán, Jemen és az Egyesült Arab Emírségek meglátogatása amennyiben valaki fertőzött. Ezek az országok a legszigorúbb szankciót: belépési tiltás és deportálást alkalmaznak. Attól, hogy valaki pozitív még teljes életet tud élni. Gyógyszerekkel szinten lehet tartani a vírust és persze lehet nyaralni és üzleti útra is menni. Jogilag nem teljesen. 

AIDS világnapi körutazás. 

Vannak olyan országok is, ahol a határon bizonyítani kell, hogy nem vagy vírushordozó, így még egy rövid hétvégére sem lehet elmenni Egyiptomba, Irakba, Katarba vagy Turks & Caicos szigeteire.    

17 országból deportálnak, ha kiderül, hogy pozitív vagy: Bahrein, Brunei, Észak-Korea, Egyiptom, Irak, Jordánia, Kuvait, Malajzia, Omán, Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Szudán, Szíria, Jemen, Emirátusok.

35 országban valamilyen hátrányos megkülönböztetés érheti a pozitívokat az utazásaik során.

Előremutat viszont, hogy az elmúlt években 14 ország szüntette meg az utazási tiltást HIV fertőzötteknek. Köztük van az USA, Kína, Szlovákia, Ukrajna és Litvánia. 142 országba pedig szabad a bejárás.

20150918_welcomenot_900.gif

Az, hogy hogyan ellenőrzik a határon a HIV státuszt változó. A lenti 2012-es videóból kiderül, hogy Marco egy üzleti úton volt. Bangladesbe tartott, Katarban szállt át, ahol a vámvizsgálat után a papírjaira egy jelet tettek. A következő kivizsgáló helyen megnézték a csomagját, a gyógyszereit kivették a dobozból és ellenőrizték az erre szakosodott határőrök. Szisztematikusan vizsgálták, mert "gyanúsnak" tűnt. Egy gumikesztyűben kezdték feltűrni az ingujját, hogy a vírus nyomait keressék. Nem akartak hozzányúlni, mert féltek tőle. Három órán át tartott a vizsgálat, majd kiutasították az országból. Ennek következtében lekéste az üzleti találkozót, ahol meg kellett magyaráznia, hogy miért egy nappal később érkezett. Elmondta a főnökének és kollégáinak, hogy pozitív. Ez volt a legnehezebb számára.

Pár éve Richard Branson, a Virgin alapítója egy szervezettel együttműködve arra szólította fel a világ kormányait és a nagyvállalatok vezetőit, hogy egy globális petíciót írjanak alá, amely megszünteti az utazási tilalmat. 

 

A HIVTravel.org
az alábbi tanácsokat adja: 

  • Akik Katarban, Dubaiban, Abu Dhabiban vagy Szingapúrban a repülőtéren szállnak át és a tranzit zónában maradnak, azoknak nem kell aggódniuk, mert nem mennek át az útlevél ellenőrzésen vagy a vámon. Akik azonban ezeken a helyeken hotelben éjszakáznak azoknak elővigyázatosnak kell lenniük. 

 

  • Ha a HIV gyógyszereddel utazol, akkor azokat a kézipoggyászba tedd. A bőrönd elveszhet, az utazásod tovább tarthat és nem biztos, hogy mindenhol tudod pótolni a gyógyszereidet. Ez minden gyógyszerre vonatkozik persze. 

 

  • Nem mindenhova lehet bevinni gyógyszereket. Legyen nálad egy angol nyelvű orvosi recept, de azon ne szerepeljen a HIV. 

 

  • Eredeti csomagolásban vidd a gyógyszert, lehetőleg a neved legyen rajta (a magyar gyógyszer csomagoláson nincs rajta sajnos). Ha olyan helyre kell menned, ahova pozitívként jogilag nem léphetsz be, akkor tedd át egy másik csomagolásba a HIV gyógyszereket és írass egy papírt a doktorral (angolul), hogy azok a gyógyszerek személyes használatra vannak. Ne említse a papír a HIV kifejezést. Készülj fel előre ha megkérdezik, hogy mi célból szeded ezeket a tablettákat (magas vérnyomás, keringés kezelése, stb.) 

 

  • Fölöslegesen ne hozd nyilvánosságra a HIV státuszod. Se más utazóknak, se a határőröknek vagy vámosoknak. Nem tartozik rájuk. 

 

  • Ha nem a felírt gyógyszeredet szedet, hanem egy ugyanolyan hatóanyagú, de más nevű gyógyszert, az egyes országokban tiltott gyógyszerhasználatnak számíthat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr108129056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása