Budapestre invitál az amerikai közszolgálati tévé

img_6848.jpg

Ismét Budapestre figyel az USA!

2020 januárjában mutatják be Samantha Brown "Places to Love" utazós műsorának harmadik évadját. Az első részt az amerikai stáb Budapesten készítette. A műsort elsősorban a PBS tévétársaság sugározza. Ez az amerikai közszolgálati csatorna, amit inkább az idősebb és iskolázott közönség kedvel. Többmillió nézőhöz jut el a magyar főváros szépsége az Emmdy díjas utazó segítségével.   

Samantha közel 70 országban járt már, 20 éve készít utazós műsorokat. Többek között a Travel Channelnek is dolgozott. Saját bőröndmárkája van és tele van hasznos utazós tanácsokkal. A műsorvezető személyisége lehengerlő. Az első perctől kezdve a barátodnak érzed. Ilyen könnyedséggel utazza be a világot és mutatja be azokat a helyeket, amiket igazán szeret. A Places to Love-ban nem csak a helyszínek érdekesek, hanem a helyiek, akik bemutatják azokat. A műsor készítői nem egy standard formulát követnek, hanem engedik, hogy a flow vigye előre a műsort (persze ezt hatalmas utánajárást és szervezést igényel). A budapesti részbe én is bekerültem, mert Samantha New york-i szomszédja közös barát. A sok nyári utazás miatt először nem tudtam vállalni a felkérést, de aztán mégis összejött, mert mindenkinek változtak a tervei. Nagyon örültem, hogy Budapest helyi arcai közé én is bekerültem. 

img_6778.jpg

 

A félórás műsor a budai Várban kezdődik, ahol Gyémánt Balázs minimál történelmi hátteret ad Budáról és Pestről és a két városrész közti különbségről. Szóba kerül a Halászbástya és a csodálatos Duna. Samanthanak várakozáson felüli az első benyomása Budapestről.  

Innen irány a New York Café, az írok egykori törzshelye. Ugron Zsolna, íróval beszélgetnek a budapesti kávékultúráról. Samanthanak nagyon tetszik, hogy a helyiek nem elviteles kávét isznak, hanem örömmel ülnek le minden bögre koffeinnel. 

new_york_cafe.jpg

A város bemutatása a Széchenyi fürdőben folytatódik, ahol kiderül, hogy itt nem csak pihenni lehet, hanem gyógyulni is az ásványi kincsekben gazdag termál vízben. Amit a helyieknek ráadásul receptre írnak fel az orvosok. Ez az amerikai közönségnek mindig nagyon tetszik. 

thermal_baths.jpg

Samantha kíváncsisága a Parlamentbe viszi, ahol Lukács András mutatja be neki az ország legnagyobb házát és a koronázási ékszereket. Ritkán hagyják egyébként, hogy a stáb ilyen közelről vegye fel a koronát. 

parliament.jpg

 

A város eleganciája és luxusa az amerikai közönség számára azért is lehet csábító, mert megfizethető. Ezt egy Michelin-csillagos étteremben mutatjuk be közösen. A Stand étteremben modern mini-lángost és újragondolt gulyást eszünk. Ehhez jön egy kis libamáj és persze a tokaji aszú. A számlát Samantha állja. 

A műsorvezető egyik tuti utazós tippje, hogy a drága éttermek többségében lehet ebédelni is sokkal barátibb áron, mint vacsorázni. Egy ebéd ital nélkül Budapesten kb. 40$-ba kerül fejenként. 

stand_budapest_1.jpg

Ebéd után egy kis klasszikus zene következik. A Liszt Ferenc Zeneakadémiában Szabó Palenik Gergő kalauzol az art deco stílus és a kiváló koncertterem között. Joshua Bell amerikai hegedűművészt pont elcsípte a stáb, aki aznap koncertezett a Zeneakadémián. 

josh_bell.jpg

A nap koronázása a naplemente volt a Bazilika mellett található Aria Hotel teraszán egy koktél kíséretében. 

aria_rooftop.jpg

Samantha, életében először Budapesten járt zsinagógában. Frölich Róbert főrabbi kalauzolja a Dohány utcai zsingagógában, ahol szóba kerül, hogy az épület egy katedrális, egy mecset és egy zsinagóga keresztmetszete. A világtörténelem szomorú időszaka is előkerül, ahol Samantha a zsinagóga kertjében található temetőben el is érzékenyül. 

synagogue_budapest.jpg

 

Dunai és éjszakai képek következnek, majd jön egy baráti vacsora Kelemen Barnabással és ifjabb Sárközi Lajos zenekarával a Café Vianban a Liszt Ferenc téren. 

gypsy_music_2.jpg

A tévéműsorban arra a megállapításra jutnak a megszólalók, hogy Budapest a zene és a kiváló ételek városa remek cigány- és komolyzenével. Budapest még felfedezetlen és tele van meglepetésekkel, itt van a kelet és nyugat találkozása Európában, ahol több, mint ezer év történelmét lehet megtapasztalni.

Ezekért kell többek között Budapestre utazni. 

Nekem nagy élmény volt az amerikai, profi stábbal együtt forgatni a világ egyik legszebb és legizgalmasabb városában, a szülővárosomban, Budapesten.  

 

A linket bátran küldjétek tovább külföldi ismerőseiteknek, hogy ráhangolódjanak a budapesti utazásra!  

A teljes műsor megtekinthető itt:

A fotók forrása: https://samantha-brown.com/episodes/season-3/budapest-hungary/

 Ne maradj le a többi élményről sem, iratkozz fel a Facebookra, Youtube-ra és az Instagramra

 

the_1.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr3515404238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acs69 2020.01.13. 00:45:07

Receptre írják fel a termálvizet... Vajon hány olyan ember van, aki ebben a "szerencsében" részesül?

haXXor 2020.01.13. 05:03:20

Inkabb ne jojjenek. Koszi. Utazasok nelkul is szetbasszuk a Foldet, nem kell meg promotalni is. Amugy vicces, hogy a zold index ilyen blogot pakol fooldalra, bar ket bozottuzes hir kozott jol mutat az egyik legszennyezobb tevekenyseg promotalasa.. (vilagutazo lol)

AlexAston 2020.01.13. 07:05:23

40 dollár ital nélkül....
Ja, hogy a lehúzós helyek a cél?

rnz 2020.01.13. 07:11:37

@AlexAston: Ott van a mondatban: "a drága éttermek többségében"

rnz 2020.01.13. 07:13:40

@rnz: Bocs, nem mondatban, hanem a bekezdésben.
Nyilván aki akar, az könnyedén talál magának olcsóbb helyet, a tripadvisor és társai használata bárkinek adott.

Utó Pista 2020.01.13. 07:46:11

@acs69: A pesti jó nyugdíjjal rendelkező szépkorúak.

tpl 2020.01.13. 08:12:19

A magyar horokról is érkedes és érdemes szót ejteni.

tpl 2020.01.13. 08:13:38

@haXXor:??? Ekkora nyomi nem lehetsz. Mivel b@sszuk szét a földet, szívószállal??

Attilajukkaja 2020.01.13. 10:16:30

@acs69:
"Vajon hány olyan ember van, aki ebben a "szerencsében" részesül?"
Aki elmegy az orvoshoz és arra jogosult is. Ha olyan megbetegedése van, akkor csökkentett áron veheti igénybe a gyógyfürdőket. Ha jól tudom, a nyugdíjasoknak eleve jár évi 5 alkalom kedvezményesen, de ebben nem vagyok biztos.

@AlexAston:
"Ja, hogy a lehúzós helyek a cél?"
A cikkben is benne van, hogy ez a DRÁGA éttermekre vonatkozik. Attól meg, hogy valami drága, még nem feltétlenül lehúzós is. Negyven US dollár náluk nem számít olyan nagyon drágának sem. És igen, nyilván ezeket propagálják. :o)

acs69 2020.01.13. 13:14:54

@Attilajukkaja: Én a gyakorlatra lennék kíváncsi, nem az elméletre... ;-)

Attilajukkaja 2020.01.13. 13:56:00

@acs69:
Ez nem elmélet!!! Idős édesanyám is kapott ilyen kedvezményt az orvosától a Gellért fürdőbe az ízületi bántalmai miatt. Onnan tudom az "elméletet".
Amúgy baromi drágák ezek a fürdők (a Gellértbe minimum 6 ezer), ha rendszeresen akarsz járni. De biztosan van valami bérletes akciójuk is.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.01.13. 14:06:43

@haXXor: ez a link nem feltétlen az utazás környezeti problémáját érinti, de érdekes godolatok vannak benne:

www.businessinsider.com/fast-fashion-environmental-impact-pollution-emissions-waste-water-2019-10#thats-more-emissions-than-all-international-flights-and-maritime-shipping-combined-12

Az utazás és főleg a repülés környezeti hatásával én is foglalkozom, de egy Greenpeacestől hallottam, hogy a fast-fashion (a gyors divat, Zara, H&M és társai) sokkal nagyobb terheléssel bírnak a Földre.

Az amerikai utazók védelmében: a legtöbben ha Budapestre jönnek, még 1-2 országot felkeresnek. Budapest, Pozsony, Prága, Zágráb, Varsó is része szokott lenni a kelet-európai túrának. Ezek többségébe vonattal, autóval vagy busszal mennek. (Prágába és Varsóba mondjuk repülővel).

AlexAston 2020.01.13. 23:08:36

@Attilajukkaja: ha a drága helyen a 40 dollár az olcsó, valahogy az sem kerek.
Az a baj, hogy nem ezek a jó éttermek. Ezek turistáknak vannak, ugyanúgy mint külföldön is. A jó helyek azok, ahol a helyiek ("normálisak") esznek. Pl. Kakas Étterem. Ott a normális magyar konyhát kapják, nem a felfújt látvány konyhát méreg drága áron.
De ez persze igaz mindenhol máshol is.

AlexAston 2020.01.13. 23:10:47

@gybala: Szerintem nem márka függő a ruházati szennyezés, hanem az, hogy milyen gyakran vásárol az ember, és mikor dobja ki, vagy rakja el a szekrény mélyére a "régit".

Attilajukkaja 2020.01.14. 10:36:13

@AlexAston:
" ha a drága helyen a 40 dollár az olcsó, valahogy az sem kerek."
Miért nem? Ami az USA-ban nem számít drágának (40 USD), az nálunk már az.

"Az a baj, hogy nem ezek a jó éttermek. Ezek turistáknak vannak, ugyanúgy mint külföldön is."
Ezzel nem értek egyet. Természetesen vannak más jó éttermek is, de attól még az itthoni drága éttermek nem lesznek rosszak. Nyilván lenne arra is példát hozni, amikor egy étterem érdemtelenül drágán számlázza ki a fogyasztást, de a reklámfilm nem ezekre hívja fel a turisták figyelmét.

"A jó helyek azok, ahol a helyiek ("normálisak") esznek."
A kettő nem zárja ki egymást. A "normális" meghatározását pedig nem értem.
Nyilván senki nem étkezik hasonló helyeken nap mint nap. Én sajnos nem engedhetem meg magamnak az ilyen éttermeket, de egyszer külföldön meghívtak egy ilyen vacsorára, ami igazán különleges, feledhetetlen élmény volt. Az ételek nagyon finomak voltak és nem is maradtam éhen. Akkor én már az abnormális kategóriába kerültem?
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása