Nagy mexikóvárosi úti kalauz

21 millió lakos egy kiszáradt tó ágyán 2200 méter magasan. Zavaros a kép? Mexikó fővárosa már csak ilyen. A hatalmas városban 1700 kerület (colonias) található. Színes és harsány forgatag vár rád. Azték, spanyol és mexikói épületekbe botlasz, de még magyar vonatkozásból is akad. 

p1120339.JPG

 

A legtöbb látogató a Centro, a Polanco, a Zona Rosa, a Coyoacán, a Condesa és Roma negyedeket keresi fel. Itt van a legnagyobb élet, az éttermek, szállodák és a látnivalók nagy része itt található.  

Mexikóváros belső részén közel 9 millióan élnek. Ez a szövetségi negyedhez tartozik, amit DF-nek, vagyis Distrito Federalnak hívnak. A város külső részei más szövetségi államhoz tartoznak. Kicsit olyan ez, mint Washington DC az USA-ban.

Ahhoz, hogy könnyebben menjen a városnézés és jobban átlássuk mi is történt itt az elmúlt évszázadokban, nem árt ha a város történelmével is megismerkedünk: 

A 14. században az aztékok megalapítják Tenochtitlan városát. A legenda szerint egy szájában kígyót tartó sas pont itt szállt le egy fügekaktuszra.

Az aztékok egy nyüzsgő várost építettek fel, hatalmas piaccal, csatornarendszerrel, utcákkal és templomokkal. Ezeknek a romjait még ma is látni.

A 16. században megérkezik Hernan Cortes spanyol hódító, akit istennek gondoltak az aztékok. Elkezdték a helyiek áttérítését a keresztény hitre, Cortes lerombolja az azték várost és megalapítja Új Spanyolország fővárosát, Mexikóvárost.

1821-ben Mexikó független lesz, befejeződik a spanyol gyarmati időszak. Húsz évvel később az amerikai hadsereg elfoglalja a várost, majd később jön a franciák támadása.

Benito Juarez reformokat vezet be, majd 1864-ben Habsburg Ferdinánd Miksa kerül a trónra. Az ő hatalmát Porfirio Diaz veszi át, aki 30 évre rendezkedik be.

A város a 20. században kontrolálatlanul nő, nagyon sok mexikói költözik ide a munka reményében. Ez a mexikói forradalom időszaka is.

1968-ban itt rendezik a nyári olimpiai játékokat, de az olimpia előtt pár nappal több száz tüntető diákot ölnek meg.

Ezen az olimpián, a magyarok nagyon jól szerepeltek. Az éremtáblán a 4. helyezést szereztük meg 10 arany, 10 ezüst és 12 bronz érmével.

1985-ben egy 8,1-es erősségű földrengés több tízezer emberéletet követelt, 400 épület összedőlt, több ezer súlyosan megsérült. Egy 7,1-es földrengés 2017-ben is pusztított sok áldozattal. 

 

13 látnivaló, amit nem szabad kihagyni:

 

ZOCALO

A város főtere, ami anno az aztékok fő ünnepi helye volt. Több, mint 100 000 ember fér itt el. A főtéren található a Katedrális és a Nemzeti Palota is. Az ország zászlóját minden nap ünnepélyes keretek között húzzák fel.

Az olimpián innen indult a maratonfutás. Több sztár lépett már fel a téren: Shakira koncertjén 210 ezer, Paul McCartney-n 250 ezer, Justin Bieber koncertjén 300 ezer fő vett volt. Itt készült Spencer Tunick híres fotója, ahol a téren egyszerre 18 000 pucér embert kapott lencsevégre. 

 467644_mexico-city-4-z-calo-muca-unam-2007.jpgForrás: Spencer Tunick: Mexico City 4 (Zócalo, MUCA/UNAM) 2007

A fantom visszatér James Bond film kezdőjelenete is itt volt. A halottak napi ünnepségen 1500 statiszta vett részt, itt repült be a helikopter a tömeg felé. A jelenet megnézése után határoztam el, hogy nekem egyszer Mexikóvárosba kell utazni.

TIPP: A tér alatt van metrómegálló, a turistabuszok egy része a katedrálisnál áll meg. A tér melletti utcákban üzletek, éttermek és kávézók vannak. 

PALACIO NACIONAL

A nemzeti palota ma kormányépületként működik. Azt mondják, hogy anno Montezuma azték vezető palotája is itt lehetett. Itt állt Cortes és a spanyol alkirály palotája is. A térre néző kapu felett van egy erkély, ahol minden év szeptember 15-én kiáll az elnök díszes ruhában és este 11-kor megkongatja a harangot és azt kiálltja, hogy "Viva Mexico!" A tömeg "Viva"-val válaszol. 

Belül Diego Rivera hatalmas falfestményei láthatóak. Frida Kahlo férje Mexikó történelmét festette a falakra egészen érdekes aspektusból. Az ősi időktől a munkásmozgalmakig mutatja be az országot, nem kímélve a spanyolok véres cselekedeteit. Egy tucat falfestményen rengeteg érdekes részletet lehet felidézni. Érdemes idegenvezetővel menni, aki tudja, hogy mit és hol kell nézni, vagy vegyünk előtte egy könyvet, amiben részletesen leírják a munkákat.

TIPP: Az épület ingyenesen látogatható. Általában hosszú sorok vannak és a bejáratnál le kell adni az útlevelet, valamint a táskákat.

TEMPLO MAYOR

Az aztékok nagy templomát véletlenül találták meg a 70-es években, amikor munkákat végeztek a főtérnél. Itt lehetett az aztékok központja, amit Cortes lerombolt, illetve amire ráépítette a spanyol várost. Hét réteg épült itt egymásra. A lezárt romok mellett makettek illusztrálják, hogyan is nézhetett ki az aztékok városa. Mivel ez volt a fő templom, rengeteg kegyetlen emberáldozatot mutattak be az aztékok. Bár, akkor azt gondolták, hogy az életüket adni az isteneknek jutalom.

p1120209-2.jpg

Egy érdekes esti szeánszra érkeztem. Őslakosok tánccal, dobolással, füstölőkkel mutattak be egy szertartást. Először egy turista programnak tűnt, de rájöttem, hogy nem a kalapozás miatt vannak itt, hanem ősi tiszteletüket fejezik ki az isteneknek. A négy égtáj felé kagylókat tartottak, körbe-körbe táncoltak, kapcsolatot teremtettek a kozmosszal. Az aztékok kettősége, a víz-tűz, férfi-nő, nappal-éjszaka is valahogy megjelentek. Bár ezt csak onnan tudom, mert utána olvastam.    

 

CATEDRAL METROPOLITANA

A katedrális 300 éven keresztül épült a 16-19. századokban. Eklektikus épület, ahol a nagyon díszes barokk és reneszánsz elemek találkoznak a neo-klasszicista stílussal. Az épület folyamatosan süllyed a puha talaj és a súlyos építőanyagok miatt, ráadásul egy meglévő azték városra épült, így a talajszint sem azonos. Állítólag ma már ezt kijavították és nem darabokban süllyed, hanem egységesen megy mélyebre az épület. 

 

PALACIO DE BELLAS ARTES

A Szépművészeti palota épülete akár Budapesten is lehetne, A színház art nouvo és art deco stílusokban épült. Belül Diego Rivera falfestményei vannak, a tetején az üvegtető nagyon impozáns.

A színpadon van egy üvegfüggöny, ami egy különleges tűzvédelmi eszköz. A 24 tonnás alkotás eredeti terveit Maróti Géza készítette és hajóval érkezett Mexikóvárosba. Marótiról a helyi könyvtár egyik épületét is elnevezték.

img_7850.JPG

TIPP: fotózd le az épületet a szemközti Sears áruház teraszáról (ingyenes, de a kávézóban fizetni kell) vagy a Latinamerika torony tetejéről (belépős).  

  

CASA DE LOS AZULEJOS

A csempék háza kívülről könnyen felismerhető a fehér-kék csempéi miatt a Condesa utcán. Belül egy áruház, a Sanborns és annak éttermei vannak. Hangulatos hely, óriási belmagassággal. A környéken rengeteg üzlet és díszes épület van, köztük a Postapalota. Érdemes kicsit elveszni errefelé.

 p1120696-94.jpg

PLAZA GARIBALDI

A mariachi zenészek tere, akik a tér éttermeiben fogyasztó vendégeknek játszanak. Bárkinek elhúzzák a nótáját persze a téren is, csak fizetni kell érte. Egy dal 120 pesoba kerül. Itt található a Tequila múzeum, ami egy bár és egy remek szuvenír bolt egyben. Ha szárított szöcske chipszet szeretnél hazahozni, itt különböző kiszerelésekben tudsz venni.

Tavaly egy drogkartelles eset volt itt, amikor a merénylő zenésznek öltözve lövöldözött. Most érezhető a rendőrök aktívabb jelenléte, így maradjatok a téren, a környék utcáit nem kell önállóan felfedezni!

TIPP: A Tenampa étteremben régi mexikói filmposzterek és kiváló mexikói ételek és italok vannak. A mariachikat itt is lehet hallgatni, pláne ha a melletted lévő asztalnál játszanak.

 

CHAPULTAPEC PARK

A város tüdeje és a világ egyik legnagyobb városi parkja közel 7 négyzetkilométer. Helyi indián nyelven annyit jelent, hogy Szöcskehegy. Ide vonultak vissza imádkozni az azték uralkodók, majd a spanyolok kastélyt építettek, ami az állami vezetők rezidenciája volt egészen 2018 decemberéig.  Az új elnök azonban már nem itt a Los Pinos-ban lakik, az elnöki rezidenciából múzeum lett.

A szomszédban van egy másik épület, a Chapultapec kastély, amely az egyedüli királyi kastély a kontinensen. Itt lakott Habsburg Miksa herceg és hercegnő az 1860-as években. Európai pompára változtatta meg az épület és a bécsi Ringstrasse mintájára (vagy a párizsi Champ-Elysees mintájára) egy úttal kötötte össze a kastélyt a várossal. Ez ma a Paseo de la Reforma, az egyik legfontosabb utcája a városnak, ahol sok emlékmű található.

Itt forgatták az 1996-os Romeó+Júlia film egyik jelenetét Leonardo DiCaprioval és Claire Danes-szel.Ez volt a Kapulet-ház. 

Szintén a parkban található a Nemzeti Antropológiai Múzeum, amely a világ egyik leghíresebbje és ahol azték, maja, tolték és olmek kultúrákkal ismerkedhetünk meg. A múzeum hatalmas, több órát érdemes rászánni.

 

SOUMAYA MÚZEUM

A művészeti múzeum kiállítását nem láttam, de maga az épület kívülről is megéri. Az új Polanco negyed legizgalmasabb épületét a mexikói Fernando Romero tervezte. A laptopom háttérképe évekig ez az épület volt, így nekem ez egy zarándoklat volt.

Az épületet a világ leggazdabb embere, a mexikói Carlos Slim építtette részben azért, hogy a mexikóiak is láthassanak európai festményeket, ha már nem tudnak oda utazni. 

 

XOCHIMILCO NEGYED

A város központjától kicsit odébb található ez a negyed. Itt volt az aztékok csatornarendszere. A folyókon több száz színes kis hajó megy fel-le, amiket ki lehet bérelni. Egyfajta bulinegyede ez a városnak. Jönnek az italt áruló hajók, beúszik melléd a kukoricás vagy éppen a játékboltos. Néha összekoccansz a szomszéd hajóval, majd zenét hallasz, hiszen a szomszédos ladikon, amit valószínüleg Lupitának hívnak, egy mariachi trió szórakoztatja a vendégeket. Az UNESCO világörökség része kicsit hektikus, de pont ezért kihagyhatatlan élmény. A hajóállomás mellett Voladores bemutató volt. Négy ember lóg köteleken egy magas oszlopról, akik az ősi naptár szerint repülnek körbe.  

 

TIPP: kóstold meg a Michelada koktélt a hajókon. Ez egy limelével, fűszerekkel és szószokkal feltúrbózott sörös kevert ital. Állítólag kiváló a másnaposságra. Az íze olyan szürreális, mint ahogy kinéz a fortyogó ital.

TIPP: vigyél magaddal aprópénzt a mosdók miatt (általában 5 peso)

 

COYOACAN NEGYED

A város egyik leghangulatosabb negyede. Gyarmati kisváros a megapoliszban, ahol hangulatos épületek és nyüzsgő plazak fogadnak. Jelen esetben a plaza nem bevásárlóközpont, hanem tér.

A prérifarkasról kapta a nevét a környék, itt található Cortes háza is. A helyi mercadon rengeteg árus van, ahol a tostadakat, vagyis a mexikói szendvicseket érdemes kipróbálni. Egy kukoricalepényen zöldségek és hal vagy hús pihen. Semmi extra, de pont azért remek. Utána jöhet a mexikói fánk, a churros, amit forró csokiba mártanak.

Itt található a Frida Kahlo múzeum is. A Casa Azul-ban született mexikói festő itt élte le egész életét. A kék házba előre érdemes jegyet venni, mert különben órákat fogsz sorban állni.

 

Biztonságos Mexikóváros?

A hírekben hallani Mexikóban történő veszélyes eseményekről, amelyek nagy része a drogkartelekhez köthető. Ezek a fővárostól távolabb vannak. Mexikóvárosnak vannak kevésbé barátságos részei, így maradjunk a központi kerületekben.

Este inkább taxival közlekedjünk, amit taxi droszton fogunk vagy kérjük meg a szállodát, hogy hívjon nekünk autót. Bár ott is előfordulhat, hogy túlpörög a taxióra, így érdemes az UBER applikációt használni, ahol minden visszakövethető.  

Csapvizet ne igyunk, csak palackozott vizet!  Csak ott kérjünk jeget az italunkba, ahol szűrt vízből készül a jég. Az italunkat, ételünket ne hagyjuk egyedül a bárpultnál.

Utcai ételárusnál lehet enni, de olyat érdemes, ami meg van sütve. A hosszú sor jó jel arra, hogy ott biztonságos (és finom) az étel.

Készpénzfelvételnél és pénzváltásnál figyeljünk, főleg este. Nem kell, hogy az összes pénz nálunk legyen a zsebünkben. Az útlevelet inkább a szállodai széfben vagy bőröndben hagyjuk és a személyi igazolvány elegendő lesz, ha velünk van.

További infó a Külügyminisztérium oldalán vagy részletesebben angolul a Brit külügy oldalán.

GUADALUPE

Mexikóváros külső negyede zarándokhely. A Szűzmária ünnepekor december elején 10 millió zarándok érkezik ide pár nap alatt. Na de miért?

Az itt épült bazilikában őriznek egy 16. századi Mária ikont. Ez az ország legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. Köznyelven Lupitának hívják, amit mindenhol fel lehet fedezni Mexikóban.

Egy helyi áttérített indián, Juan Diego itt találkozott a Szűzzel, aki arra kérte, hogy építsen neki templomot. Juan Diego elmesélte a papnak, aki bizonyosságot kért a csodás jelenésről. Juan Diego virágokat gyűjtött a dombon, ahol korábban semmi nem nőtt, ráadásul tél volt. A szirmokat a tilmájába (kötény) tette. Amikor a pap előtt azt kiöntötte, az anyagon a Guadalupei Szűz képének lenyomata jelent meg.

p1120308-21.jpg

TUDTAD?

  • a szövet hőmérséklete megegyezik az ember hőmérsékletével
  • a csillagok Mária ruháján a Mexikó fölötti csillagképet mutatják
  • Mária szemében tükörképet találtak, ahol három alak jelenik meg (Juan Diego, a pap és a tolmács)
  • Mária övénél percenként 115 pulzust számolt a NASA sztetoszkópja, ami megegyezik az élő magzat szívhangjával.

A régi bazilika mellett található a modern templom is, ahol az ikont mozgójárdákon lehet megnézni. Fel lehet menni a dombra is, ahonnan remek a kilátás. Itt is van egy templom.

 

TEOTIHUACAN

Talán a legizgalmasabb hely Mexikóváros külső részén. Az UNESCO világörökség része ez a pre-hispán város, ahol piramisok és hatalmas lakónegyedek romjai vannak. Itt van a Holtak útja, amely a tejútrendszer földi képe.

A legizgalmasabb az, hogy nagyon keveset tudunk az itt élő Teotihuacan népről. A legkorábbi építkezés talán időszámításunk előtt 200-ban lehetett. Időszámításunk után a 2. és 5. századokban már kétszázezer lakosa és hatalmas befolyása volt a városállamnak. Amikor az aztékok megérkeztek a 14. században, már üres volt a város. Ők is nagyjából annyit látták, mint mi ma.  

A piramisokra fel lehet mászni. Vannak régi paloták, épületek színes falfestményekkel, amik belül is látogathatóak. 

TIPP: A romok mellett éttermek sorakoznak, ahol autentikus mexikói ízeket kóstolhatsz. Ajánlom a MayaHuel Restaurantot.

Érdemes a vasárnapot elkerülni, mert a helyieknek akkor ingyenesek a múzeumok és ásatások Mexikóban, így sokan lehetnek.

 

 

72 óra nem elég erre a hatalmas városra, de ízelítőnek remek volt. Mexikóváros jó kiindulópont lehet Mexikó felfedezésére. Innen tovább lehet utazni délre, majd elérni a Yucatán félszigetre, ahol a pörgős városnézést a tengerparton lehet kipihenni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy lájkot, oszd meg az ismerőseiddel és iratkozz fel a Facebook oldalamra, Instagramra és a Youtube-ra.

 the_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8314582766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.23. 21:19:17

Hát szép meg minden, de Mexikó meg úgy általában Dél-Amerika lenne az utolsó hely, ahová utazni kívánnék a bolygón.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása