Síelés és városlátogatás Szlovéniában

Ez a tökéletes utazás télen havas hegyekkel és városnézéssel. Három olyan síközpontot mutatok meg Szlovéniában, amiket akár egy hétvégi városlátogatással is össze lehet kapcsolni. 

 szlovenia_sieles.png

Szlovénia ideális síhelyszín, köszönhetően a jó hóviszonyainak és földrajzi adottságainak. Az ország az Alpoktól az Adriáig terjed, így változatos téli-nyári úticélként szolgál: nyáron kirándulásokra, télen pedig síelésre és téli sportokra nyújt lehetőséget.

A sírégiók közül kiemelkedik Krvavec, Kranjska Gora és Mariborsko Pohorje, melyek mindegyike kiváló sípályákkal, modern síliftekkel, kölcsönzési lehetőségekkel és változatos szállásajánlatokkal várja a látogatókat (akár egy napra is).  

Ezt a három sírégiót könnyen összekapcsolhatod egy városlátogatással. Az egyik Ljubljanához, a másik Bledhez, a harmadik pedig Mariborhoz van közel, így ezek könnyen elérhetőek és akár tökéletes városlátogatás kiegészítésként is szolgálhatnak. Egy nap kulturális felfedezés a városban, egy nap a sípályán. Tökéletes kombináció a téli utazáshoz.

 

1. sírégió

Krvavec + Ljubljana

A Krvavec sírégió 25 kilométerre van Ljubljanától, így könnyen elérhető a szlovén fővárosból és a repülőtérről is. Egy pár napos városlátogatást akár egy rövid síeléssel is össze lehet itt kapcsolni.  

A sípályák 1450 és 1971 méter közötti magasságban vannak, ami megbízható hóviszonyokat biztosít december elejétől március végéig. Évente átlagosan 130 napot lehet itt síelni, 100 napos hógaranciával. Szükség esetén a pályákat hóágyúval frissítik.

Krvavecben 30 kilométernyi jól karbantartott sípálya van a kezdőktől a haladókon át a profikig. Vannak enyhe lejtők, meredekebb versenypályák, snowpark és gyerekpálya is.

Összesen 13 sílift van, így sokat nem kell várakozni sem. A lenti parkolóból a kabinos gondolával lehet feljutni a sípályákra. Ezt akár a nem sízők is használhatják, ha csak kirándulni indulnának a hegyre. 

Az új 6-személyes kényelmes, fűtött és szükség esetén fedett felvonót a síliftek Ferrarijának hívják itt.

 

Itt futottam össze a Zvita Feltna szlovén együttessel, akik legújabb videóklipjüket ezen a sípályán forgatták.

 

A környéken több szálloda és vendégház található. A pályákon található hüttékben, a krvaveci téli strandon és a pályaszállások éttermeiben érdemes megkóstolni a szlovén specialitásokat. A sípályák mellett van közvetlenül a Hotel Krvavec és a Hotel Rozka. A Hotel Krvacecben 80 vendég tud egyszerre éjszakázni, nagy étterme és közösségi tere van és remek bulikat csapnak a síelés után. 

A Hotel Rozka-t három generáció óta ugyanaz a családi vezeti. A lánytestvérek tartják a frontot, a partnereik a konyhában, bárban és a ház körül dolgoznak. Az apuka besegít a háttérben, az anyuka a lepedőket intézi, a nagymama pedig a konyhában segíti betanítani a szakácsokat a házi receptjeinek elkészítésére.  A standard szobák mellett van néhány delux szoba is. Ezen kívül szauna, sítároló és remek étterem helyi ízekkel. 

 

Az esti szánkózás a kivilágított 500 méteres pályán különleges élmény minden pénteken és szombaton fél 5 és 7 óra között.

 

TIPP: A síbérlet pénztárnál vagy a kölcsönzőhelyeken vegyél fel egy kinyomtatott sípálya térképet vagy fotózd le a telefonoddal. A sípályák és liftek nincsenek jól láthatóan számozva és az első pár csúszásnál jól fog jönni a térkép.

 

VIDEÓ A SÍPÁLYÁRÓL 

 

2023-24 síbérlet árak Krvavec-ben:

A felnőtt síbérlet 41 euroba kerül naponta, két napra 74,5 euro, három napra 109 euro. A 2-3 órás jegyek valamivel olcsóbbak és a családoknak is kínálnak kedvezményes bérleteket. Az esti szánkózás 25 euróba kerül.

Teljes sífelszerelést napi 47 eurótól bérelhetsz, de akár teljes síruha kölcsönzésre is lehetőség van. A síoktatás 50 euró óránként. Én a Jecom Sport-tól béreltem, ami a kabinos felvonó tetején található. Itt bronz, ezüst és arany bérleti csomagok közül lehet választani és lehetőség van a legújabb síléceket, snowboardokat, cipőket is kipróbálni.

 

TIPP: Kötelező bukósisakot viselni minden 14 év alatti gyerekeknek Szlovéniában. Ettől függetlenül minden síelő és snowboardos vegyen vagy béreljen fejvédőt. A szlovén pályákon mindenkin volt bukósisak.  

 

Sípályák Krvavec-ben:

Összesen: 30 km (kék: 8 km, piros: 15 km, fekete: 7 km)

Magasság: 1480-1971 m

Síelhető napok száma: kb. 130 nap/ szezon (100 nap sígarancia)

További információ