Utazási szabályok idén nyáron

Hova és hogyan utazhatunk idén nyáron? Milyen igazolások szükségesek, mit ér a védettségi papír? A folyamatosan változó szabályok átlátásához ez a blogcikk segíthet. 

Az RTL Klub Fókusz műsorába készített összefoglalót Lukács Gabriella szerkesztő arról, hogy hova utazhatunk biztonsággal idén nyáron. Engem is megkérdeztek, a nappalimból gyorsan stúdiót csináltam és próbáltam alternatív úti célokat is ajánlani a népszerű helyek mellett.  

vlcsnap-00001.jpg

Folyamatosan változnak a szabályok, ami a felvételkor még aktuális volt, mára megváltozhatott. Ezért minden esetben meg kell nézni a friss infókat. Erre a konzuli szolgálat és a RE-OPEN EUROPA oldalait ajánlom, valamint az egyes országok hivatalos turisztikai weboldalait.  

Szerintem Ausztria idén sláger lesz, pláne, hogy most már könnyebb a beutazás. A Szputnyik vakcina kivételével, a többi vakcina angol nyelvű igazolását elfogadják és akkor nem kell teszt, sem karantén. A részletek és friss osztrák beutazási infókat itt találod. 

Ha már itt jársz, kövess be a Facebookon, Instagramon és Youtube-on is. Ezzel segítesz, hogy még több tartalmat készíthessek. 

Utazni idén nyáron így lehet: 

 

- Vannak országok, ahol a magyar védettségi igazolást elfogadják és be lehet lépni korlátozások nélkül. Ide tartoznak azok az országok, amelyekkel a magyar kormány kétoldalú megállapodást kötött. Ez a lista remélhetőleg bővülni fog folyamatosan. Pl. Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Bahrein, Törökország, Csehország, Mongólia, Georgia (volt Grúzia). 

A védettségi igazolás (magyar plasztik kártya) azt mutatja, hogy megkaptad az oltás első adagját vagy átestél a betegségen vagy kimutatták a szervezetben az antitesteket (egy tünetmentes fertőzésnél). Ezeket mind hivatalosan igazolni kell és csak akkor kapod meg a magyar védettségi igazolványt. Az igazolványt viszont nem akkor küldik ki, amikor már teljes védettséget élvezel és mind a két oltást megkaptad. Az igazolás csak az első oltás dátumát tartalmazza és nincs benne az oltóanyag típusa. Külföldön ezért ezt kevés helyen fogadják el.

Az igazolás már egy ingyenes applikációval is elérhető, amit belföldön tudsz jelenleg használni. A magyar védettségi igazolás applikációja állítólag hamarosan tartalmazni fogja a második oltás dátumát és angolul is elérhető lesz.   

A magyar védettségi igazolás a belföld utazáshoz fontos, mert csak ezzel mehetsz jelenleg szállodába, múzeumba, fürdőbe és éttermek belső tereibe. 

- Vannak országok, ahol a fenti magyar védettségi igazolást elfogadják, de csak akkor ha angol nyelvű dokumentumot tudunk az oltásról bemutatni és az is szerepel benne, hogy a második adagot is megkaptuk. Az utazás több országba csak a második vakcina felvétele után 2 héttel lehetséges! Ezzel számoljunk! 

Angol nyelvű igazolást ingyenesen a háziorvosnál vagy az oltóponton lehet kérni. A korábbi dokumentum helyet ott kitöltenek egy angol nyelvűt annak, aki kéri. Nem kell fordító irodába menni hitelesíteni és külön pénzt kiadni erre. Akiket mostanában oltanak vagy a második adagot most kapják meg, már kétnyelvű igazolást állítanak ki. 

 

- Vannak országok, ahol csak az EU gyógyszerügynöksége vagy a WHO által elfogadott oltásokkal lehet csak korlátozások nélkül beutazni (erről is angol nyelvű igazolás kell). Pl. Ausztria. 

- Vannak országok, ahova nem számít, hogy van-e oltásod vagy átestél a betegségen. Csak teszttel lehet belépni. Itt különbözhet, hogy milyen tesztre van szükség (PCR vagy rapid antigén) és annak 24-48-72 órásnak kell-e lennie.  

- Vannak országok, ahol teszt + karantén is van. Pl. Izland. 

Július 1-től jön az Eu-s zöld kártya, ami szerint minden az EU-ban elfogadott oltóanyaggal be lehet majd lépni az EU-s országokba. Ez megkönnyíti azok helyzetét, akik Pfizer, Moderna, Jansen, Astra Zeneca vakcinát kaptak vagy átestek a betegségen. Akik más oltást kaptak, azok se aggódjanak, mert a tagországok (ahogy most is) eldönthetik, hogy elfogadják-e a többi oltást.

Az EU-s igazolvány tartalmaznia fogja azt is, ha valakinek nemrég készült negatív tesztje vagy már felgyógyult a betegségből. Így az igazolásokat és teszt eredményeket ebben az app-ban lehet majd kezelni.

Csak, hogy bonyolítsam a dolgot: más időtartamig lesz érvényes azok igazolása, akiket oltottak és azoké, akik korábban átestek a betegségen, ugyanis róluk nem tudják, hogy fél évvel a betegség után újra tudnak-e fertőzni. Ez majd az őszi utazásoknál lehet érdekes.  

Sok helyre, ezen kívül ki kell tölteni egy dokumentumot a beutazáshoz. Van, ahol ez online is elég, de azért nézzük meg, hogy nem kérik-e papíron a beszállásnál.

És azt is ellenőrizzük előre, hogy a légitársaságok kérnek-e tesztet, ahhoz hogy beszállhassunk a gépbe. Ha átszállással utazunk, akkor fontos tudnunk a tranzit ország szabályait. Van, ahol az átszálláshoz is tesztet kérhetnek, akkor is ha nem megyünk ki a repülőtérről.   

 3_2.png

Szabályok a népszerű nyári országokba

 

Az információkat 2021. május 24-én délben raktam össze az akkor elérhető adatok alapján. A tájékoztatás nem teljeskörű. Mindig az aktuális szabályok alapján utazzatok. 

Görögországba angol nyelvű papír kell az oltásról. Belépés 14 nappal a második oltás után lehetséges. Be lehet lépni 72 órás negatív PCR teszttel is vagy igazolással arról, hogy az elmúlt 9 hónapban felépültél a covidból. Ezt egy pozitív PCR teszttel is igazolni lehet, ami a beutazás előtti 2-9 hónapban készült. A beutazás előtt ki kell tölteni egy dokumentumot

Horvátországba csak a második oltás utáni két héttel lehet beutazni, a magyar nyelvű dokumentumot is elfogadják. Beléphetsz, ha az elmúlt 6 hónapban átestél a betegségen (pozitív tesztigazolás bemutatása, amely az utazás előtt legalább 11 nappal, de maximum 180 nappal készült). Ha átestél a betegségen és az első oltást már megkaptad, akkor az első vakcina után még 5 hónappal érvényes a védettséged. Vagy 48 órás angol nyelvű PCR vagy RAT (rapid antigén teszt) teszttel is beléphetsz, amely 7 év felettieknek kötelező. Ha a belépésnél nem tudsz tesztet felmutatni, Horvátországban kell megcsináltatnod saját költségre és addig karanténba vonulnod, amíg a negatív eredmény nem érkezik meg. Belépéshez ki kell tölteni egy dokumentumot, amit előre is meg lehet online csinálni.  

Cipruson mindegyik oltást elfogadják, de csak a második oltás felvételének napjától lehet azzal beutazni, magyar nyelvű papírt is elfogadják. A repülős beutazáshoz regisztrálni kell a Cyprus Flight Pass oldalon az indulás előtt legkésőbb 24 órával ezen a linken. Negatív 72 órás PCR teszttel is be lehet lépni az országba. Viszont, akik piros besorolású országból érkeznek, azoknak a helyszínen is saját költségre PCR tesztet kell készíteni és addig karanténban maradni, amíg a negatív eredmény megérkezik.

Spanyolországba a nyugati vakcinákkal és a kínaival is be lehet utazni június 7-től a teljesen beoltottaknak (forrás). Az orosz vakcinával egyelőre nem. Előre ki kell tölteni egy nyomtatványt és a QR kódot érkezéskor bemutatni. Addig csak 72 órás PCR teszttel lehet belépni (angol, spanyol, német vagy francia nyelven). A Kanári szigetekre 72 órás PCR vagy rapid antigén teszt kell.    

Olaszországba csak 48 órás PCR vagy antigén teszttel lehet jelenleg beutazni. 2 év alatti gyerekekre nem vonatkozik. Ezt a dokumentumot kell az utazás előtt kitölteni vagy ezen az applikáción regisztrálni.   

Portugáliába 72 órás negatív PCR teszt kell minden 2 évnél idősebb utazónak. Ezt a dokumentumot kell kitölteni. 

A Fókusz riportja itt megnézhető:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr116570328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.25. 11:21:33

@gybala:

Gyémánt. Ezzel a névvel hatalmas karriert lehet befutni mlm-ben...

Kotit 2021.05.25. 11:41:43

Esetleg egy ilyen cikkben egyszer leírhatnák, hogy mi van az együtt utazó gyerekekkel...

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2021.05.25. 13:30:00

@Kotit: Ahol találtam erről külön információt, beleírtam a cikkbe, de teljeskörű tájékoztatást mindenkinek nem tudok adni.

Nézd át a reopen.europa.eu oldalt, amit belinkeltem a cikkbe, ahol magyar nyelven is sokkal részletesebb információk vannak. Talán ott megtalálod, amit keresel.

Kotit 2021.05.26. 08:28:24

@gybala: Kösz, guglizni tudok, csak gondoltam, hogy ha már cikket írsz, értelme is lehetne...

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása