Próbautas lehetsz egy karibi hajóúton

Önkénteseket keres egy amerikai hajótársaság a tengeri próbaútjaira. 

Mit szólnál egy koktélhoz a medence melletti bárban az azúrkék tenger közepén? Vagy egy elegáns kapitányi steak vacsorához vagy egy mozizáshoz a csillagok alatt, esetleg egy Broadway előadáshoz a mászófal után? A tengeri hajóutakon ilyen és ehhez hasonló élményeket is lehet szerezni, amik kipróbálására most önkénteseket keres a Royal Caribbean tengerjáró hajótársaság.

Így akarnak ugyanis biztonságosan felkészülni a következő hajós szezonra.  

p1010421.JPG

A koronavírus keresztbe tett a „cruising” egészének. Nem segíti az iparág fellendülését, hogy az év első hónapjaiban a Tokió mellett kikötött egyik tengerjáró hajón söpört végig a vírus. A hajó vesztegzár alá került. Azóta leállt szinte az összes hajótársaság. Nyár óta az enyhülések következtében elvétve lehet, szigorú szabályokat betartva hajózni Európában. A lezárt határok, a bezárt kikötők és szállodák, a törölt repülőjáratok és az utazók gazdasági helyzete sem könnyítik meg a hajók újra tengerre bocsájtását.  

p1120864.JPG

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) előírta, hogy az amerikai vizeken lévő hajóknak és személyzetének tesztutakkal kell bebizonyítania, hogy felkészült az új egészségügyi protokollok betartására.

"Koktél, Karib, Covid"

Ezek a tesztutak fogják szimulálni, hogy mit és hogyan kell tenni a hajókon a járvány után vagy ha valami meglepetés éri őket a tenger közepén. Ezekre a próbautakra keresnek most önkénteseket, akikkel szimulálni lehet egy valódi (fizetős) tengeri utazást.

Akár már decemberben elkezdődhetnek a tesztutak, miután a hajótársaságok először kialakították a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedéseket a személyzetnek. Először rajtuk vizsgáztatják majd a tesztelési kapacitásokat, hogy utána flottabban menjen a vendégekkel. 

p1180419.JPG

 

És Európában mi a helyzet? 

Az európai hajós társaságok részben működtek nyáron és az ősz elején. A németországi lezárások és utazási korlátozások következtében, a főleg németek által kedvelt AIDA társaság novemberi útvonalait törölték, kérdéses a karácsonyi menetrendjük. A TUI Mein Shiff 2 hajója jelenleg a Kanári szigeteken közlekedik 7 napos turnusokban. A Costa Smeralda jelenleg csak Olaszországban hajózik és csak olyan országokból fogad vendégeket, ahol a fertőzési szint nem magasabb, mint Olaszországban. 

Az MSC Cruises jelenleg egy hajóval, az MSC Grandiosával szeli az olasz és máltai vizeket a 7 éjszakás útvonalon érintve Genova, Civitavecchia, Nápoly, Palermo és Valetta kikötőit.

A bejelentkezéskor a terminál épületébe is maximum 72 órás negatív PCR teszttel lehet menni, de a hajóra való felszálláskor és utazás közben is tesztelnek. A személyzetet hetente tesztelik. Naponta mérik érintésmentesen az utasok hőmérsékletet.

A távolságtartást betartatják, intenzíven fertőtlenítenek, kevesebb utassal indulnak, nincs svédasztalos étkezés és a kikötőkben csak akkor szállhatsz le, ha a hajótársaság által szervezett, biztonságos kirándulásokra mész. Különben, maradsz a fedélzeten. Így próbálják biztosítani, hogy akik a kikötőkben kiszállnak várost nézni, azok vírusmentesen is térnek vissza este a hajóra.

A közvetlen kapcsolatot a nem veled együtt utazóval tíz percben maximalizálják. A közösségi helyeken kötelező a maszkviselés, leszámítva az étteremben, bárokban és napozásnál. A napágyakat minden használat után fertőtlenítik. Ételeket, italok a mobilapplikáción keresztül rendelhetsz.

A kabinokat még alaposabban takarítják és nem keringetik a belső levegőt, hanem 100%-ban friss külső levegőt biztosítanak a közösségi helyeken is. Az orvosi központban többen dolgoznak és teljes mértékben fel vannak szerelve covid-19 eszközökkel és lélegeztetőgépekkel is.  

 

Fotók: MSC Cruises

A tesztutakon a vállalat munkatársai és önkéntes utasok is részt vesznek majd, de hogy őket hogyan választják ki, még nem világos. Az önkéntes utazóknak minimum 18 évesnek kell lenni és be kell mutatni egy írásos igazolást is, mely szerint a már meglévő egészségügyi állapotuk nem sorolja őket nagyobb kockázatba a covid-19 vírussal szemben.

 

Mire számíthatsz, ha kiválasztanak önkéntes hajózónak:

 

Ezeknek a teszthajózásoknak a célja, hogy az új szabályokat megfelelően tudják alkalmazni, és mindent megtegyenek, hogy megakadályozzák egy esetleges vírus terjedését a fedélzeten.

Az önkénteseknek és a személyzetnek követni kell a tesztelési szabályokat, aminek része a gyorsteszt a hajóra való be- és kiszálláskor.

Az önkénteseket írásban értesítik, hogy kockázatos tevékenységnek számít a teszthajózáson való részvétel, mert az új biztonsági előírások még nem teljesen kiforrottak.

A tesztúton minden olyat megtapasztalhatsz, mint egy valódi úton:

  • a beszállás és kiszállás a hajóról, bejelentkezés a terminálon, bőröndök felvétele
  • részvétel a fedélzeti programokon, étkezés és szórakoztató programok
  • kirándulás és programokon való részvétel
  • evakuációs folyamatok gyakorlása

A hajón gyakorolni fogják, hogyan kell elkülöníteni a kabinjukból vagy izolálni a tünetekkel vagy pozitív teszttel rendelkező utasokat és személyzetet.

p1110205.JPG

A szimuláció során akár karantént is elrendelhetnek a többi utas és nem létfontosságú személyzet részére.  Ha szükséges, változtatnak az étkezéseken és programokon is. Amennyiben a fedélzeten felüti fejét a Covid-19 vírus, a szimulációs utat azonnal meg kell szakítani, hogy az önkéntes utasok és személyzet egészségét megvédjék.   

Ezeken kívül a hajótársaságnak be kell tartania minden higiéniás előírást, így a maszkviselés és kézfertőtlenítés, távolságtartás betartását és a hajó fertőtlenítését.

A próbautak véleményem szerint, csak a hajótársaságok magán szigetein fognak kikötni a Karibi-térségben, ezzel is csökkentve a veszélyeket.  

Az önkéntes listára ezen az oldalon tudsz regisztrálni. Részletek a társaság Volunteers of the Seas facebook csoportjában.

Az ingyenes karibi utazás nagyon csábítónak tűnik és a medence melletti koktélozás és napfény is biztos sokakra pozitív hatással lenne most. Viszont, azzal tisztában kell lenni, hogy egy ilyen hajón több százan, sőt több ezren vannak és lehet, hogy negatív teszttel lépsz fel a fedélzetre, de a tünetek csak napokkal később jelentkeznek. Ahogy ez történt múlt héten az első újra indult karibi hajón a SeamDreams-en, amely fedélzetén 53 utas + személyzet utazott. Öt amerikai utas tesztje lett menet közben pozitív és emiatt visszafordultak Barbadosra, pedig a hajótársaság minden szabályt és előírást betartott.   

Te mit tennél? Lennél önkéntes utas a karibi tengeren?

Kommentben jöhet a Facebook bejegyzésnél vagy itt a blogon! 

p1310414.JPG

 

Milyen a tengeri hajókázás?

Nem mindenki kedveli és nem mindenkinek ajánlom. Én sokat hajóztam az elmúlt években. Kitapasztaltam, hogy mikor és hova érdemes menni és melyik hajókkal. Az élménybeszámolókat nézd meg a Youtube-on, ahol több hajóról is találsz virtuális beszámolót: 

 

Ne maradj le a többi bejegyzésről sem. Kövess a facebookon, instagrammon és youtube-on!

the_1.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr1216287462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.11.17. 21:17:19

persze. ha meghalok sincs baj: nem annyira jo az en eletem hogy bankodjak. Ha meg egeszsges maradok akkor nyaraltam egyet.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása