Az Egyesült Államokban a világ összes konyhája jelen van. A bevándorlók miatt az elmúlt pár évszázadban mindenhonnan érkeztek alapanyagok, ételek és étkezési szokások. És persze az amerikaiak is készítettek saját ételeket, amelyeket utána a világ átvett. A malmöi Gusztustalan Ételek Múzeumában jópár amerikai furcsaság is volt. Az USA ételei inkább a mesterséges alapanyokat tartalmazzák még a déli szomszédok a kontinensen a természetből veszik a legfontosabb hozzávalókat. Latin és Dél-Amerika finomságai a cikk végén.
A Museum of Disgusting Food-ban nézni, szagolni és kóstolni is lehet a gusztustalan ételeket. Ezek egy része csak a mi kultúránknak gyomorforgató, máshol jóízűen fogyasztják őket.
1. rész: európai, afrikai és ausztrál gusztustalan ételek
2. rész: ázsiai gusztustalanságok, amelyeknek gyógyhatása van
USA
Jello saláta
A cukorízű zselatin a 60-as évek óta egy közkedvelt desszert az USA-ban.
Gyömbérsör (root beer)
Az ikonikus amerikai üdítőitalt hagyományosan egy babérszerű fa gyökeréből készítették. Az édes, szénsavas üdítőt ma mesterséges ízekből állítják elő. Az amerikaiak imádják az orvosi édességet és a fűszeres ízt, de máshol fogkrémhez hasonlítják az ivását. Nincs söríze.
Homár (lobster)
Amikor az 1600-as években az európaiak megérkeztek Amerikába, az ott található homárok fillérekbe kerültek. Halcsaliként használták vagy a szegényeket, rabszolgákat és börtönlakókat etették vele. Annyira gusztustalannak számított, hogy egy massachusettsi-i törvény szerint hetente kettőnél többször nem etethették a rabokat homárral.
Ma luxusételként tekintünk rá, ami jól mutatja, hogy a gusztustalanság fogalma hogyan változik az idők során.
Spam
A sertéskonzerv a második világháborúban vált híressé, amikor ezzel etették az amerikai katonákat. A magas zsírtartalmú konzervhús szinte örökké megtartja a minőségét és hűtést sem igényel. A konzerv kinyitása a macska és kutyakonzervek szagához hasonlít, de az íze ennél sokkal jobb. A Monty Python csinált viccet belőle, amiből később a kéretlen e-mailek gyűjtőneve lett (spam).
Sziklás-hegyi osztriga
A bikahere Észak-Amerika mezőgazdasági területein régóta az étrend részét képezi. A bika nagy heréit meghámozzák, laposra klopfolják, lisztbe és fűszerekbe mártják, majd olajban kisütik. A kanadaiak ugyanezt préri-osztrigának hívják. Az állaga hasonlít a tintahaléhoz, az ízét pedig a ropogós panír és a fűszeres mártogatószószok határozzák meg.
Laboratóriumi hús
A laborban a tápanyag-oldatba mártott izomsejtekből készül a hús. A labor-hamburger ára az elmúlt pár évben 300000 $-ról 11 $-ra csökkent. A mesterséges hús 96%-kal kevesebb üvegház gázt termel és 98%-kal kevesebb mezőgazdasági területre van szükség, mint a hagyományos állattenyésztésnél. Marha, csirke, sertés és halhúst is készítenek mesterséges körülmények között, amelyek íze ugyanolyan, mint amit megszoktunk. Fenntarthatósági szempontból ez lehet a jövő/jelen.
Winston Churchill már 1931-ben azt mondta, hogy
„ abszurd, hogy egy egész csirkét felnevelünk csak azért, hogy a mellét vagy a szárnyát megegyünk. Ezeket külön kéne növeszteni.”
Alaszka – Akutaq
Az állati zsírt erdei gyümölcsökkel és friss hóval felverik, hogy jégkrémet készítsenek. A zsír lehet halból, jávorszarvasból, karibuból, fókából vagy rozmárból. Mindegyik helyi családnak megvan a saját kedvenc receptje, ami állhat egyszerűen a zsíros hal, a gyümölcsök és a hó keverékéből vagy valami extrém változatból is. Habos jellege van és az íze olyan, mintha egy régi erdei gyümölcsös rágógumit ennél olajos, halas utóérzettel.
Pop-tarts
Népszerű "péksütemény", aminek cukros tölteléke van különböző ízekben. Általában a pirítós készítőben melegítik meg a gyors reggelit. Magas cukor és zsírtartalma van, de hét különböző vitamin és ásványi anyag is van benne. Az eper-ízűben pedig valódi gyümölcs van, ami eléri a 2%-ot.
Az USA külbirtokán is vannak érdekességek:
GUAM – Denevérleves
A gyümölcsevő denevéreknek erős húgyszaga van főzés közben, de a húsuk enyhén édeskés ízű, mintha csirke lenne. A Guamban élő Chamorro nép körében ez annyira népszerű étel volt, hogy a kihalás széléig vadászták a denevéreket. Ezek a denevérek életük során nagyon sok méreganyagot fogyasztanak, amit, ha az ember is megeszik halálos kimenetelű idegbetegséget kaphat. Guam az USA külbirtoka, Óceániában található.
VILÁGSZERTE – állati agy
Különböző állatok agyát szerte a világban fogyasztják. Kapható sült, főtt állapotban, curryben vagy éppen taco-ban, de omlettben vagy salátában is. Édeskés íze és krémes állaga van, mint egy folyósabb rántottának. Az emlősök agyában jelentős mennyiségű omega-3 savak vannak, amelyeknek magas a koleszterinje. Általánosságban biztonságos a fogyasztása, de figyelni kell, hogy ne beteg állat agyát együnk.
A Pápua Új-Guineában élő Fore nemzet az elhunytak agyát fogyasztotta a kannibál szertartások során. Az emberi agy fogyasztása egy idegrendszeri betegséget eredményezett a környék falvainak női lakosainál, akik nagy része meghalt. A kuru betegséget kutatók Nobel díjat kaptak a 70-es években.
Utazzunk délre az amerikai kontinensen:
DÉL AMERIKA
PERU – Grillezett tengeri malac
A tengeri malacokat a perui Andokban 5000 éve készítik finom falatnak. Amikor ott jártam, az autópálya mentén láttam a ketrecekben a kis helyes állatokat, majd a szomszédban már a grillen. Cusco városában van a Cuy fesztivál, ahol a tengerimalacokat felöltöztetik és a legszebbeket a divatbemutató után elfogyasztják. A tengeri malacokat általában kisütik vagy grillezik. A hátsó lábuk a leghúsosabb.
A cuscoi katedrálisban, Az utolsó vacsora festményen Jézus előtt egy sült tengerimalac van. Ámen.
PERU - Jugo de rana - Békaturmix
Szintén Peruban fogyasztják a béka turmixot. A lecsupaszított Titicaca tavi békákat fürjtojással, mézzel, fűszerekkel és helyi növényekkel összeturmixolják. A habos zöld löttyöt leszűrik a csontdaraboktól és egészséges energia italként árulják. Ez a perui viagra.
MEXIKÓ – fingós hangya
a bársonyos hangyatojás és lárva az aztékok étele volt. Fingós hangyának is hívták őket az erős szaga miatt. Fűszerekkel sütik őket ki, hogy vajas mogyorós ízvilága és túrós állaga legyen. Drága csemege.
A gusztustalan ételek cikksorozat előző részében leginkább európai ételekről írtam.
A második részben az ázsiai finomságokról olvashatsz.
Pekingben az éjszakai piacon skorpiót kóstoltam. Nézd meg a videót!
Ha szeretnéd élőben is ezeket megtapasztalni, látogass el a Museum of Disgusting Food-ba Malmöbe, Svédországba.
A múzeumot 2019. januárjában látogattam meg. Most már új épületben található a kiállítás Malmöben és terveznek nemzetközi kiállítást is.
Ne maradj le a többi élményről se. Látogass el a facebookra, instagramra és youtubera!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tlantos 2019.09.30. 13:45:53
A zsenge malachusra hasonlit.
Attilajukkaja 2019.09.30. 14:20:52
A root beer viszont nem gyömbérsör. A ginger beerben viszont van olyan, ami nagyon finom, pl. a jamaicai, mert nem túl édes.
Örömhernyó 2019.09.30. 15:11:25
"Általában a pirítós készítőben melegítik meg a gyors reggelit." - A piritós készítő magyarul kenyérpirító.
Ami nekem nem csúszott le a torkomon az a négercsók. Nem azért mert rasszista vagyok, hanem mert az a merev, édes hab nálam beindította az öklendezést.
A spam egy túlárazott, márkás löncshús, aki gyerekkorában volt túrázni, táborozni, az ehetett silány magyar löncshúsokat, vagdalthúsokat. Én ettem szovjet löncshúskonzervet. Az nagyon szokatlan illata volt, a tetején kicsapódott, dermedt zsírral. Ellenben a csehszlovák élelmiszeripar remekei (hús- és májpástétomok) finomak voltak, verték a versengő magyar termékeket.
Egy rokonom egy Spar sajátmárkás felvágott vagy kenőmájas rúdban talált eg, csomó szőrt. Ki tudja emberi vagy állati eredetű volt.
Attilajukkaja 2019.09.30. 15:14:23
"A piritós készítő magyarul kenyérpirító."
Jogos! :o)
Négercsók nálunk is van/volt. Tényleg eléggé undorító.
Attilajukkaja 2019.09.30. 15:18:03
"A zsenge malachusra hasonlit."
Érdekes. Én azt gondoltam volna, hogy a tengerimalac íze inkább a házinyúléra hasonlíthat. De annyira agyonsütve, ahogy a képen bemutatják, inkább a fakérget juttatta eszembe.
Örömhernyó 2019.09.30. 15:21:36
tlantos 2019.09.30. 15:34:31
Hatarozottan nem nyulizu. Szep piros, ropogosra sutottek a boret, a hasureget pedig zoldfuzszerekkel tomtek meg (ki tudja, lehet, kokalevel is volt kozte :)
Egeszen pontosan cuy al horno. Merthogy van, ahol forro olajban keszitik, nem sutoben, vagy parazs folott.
szombi 2019.09.30. 15:46:47
Érdekes, hogy pont Amerikában, néhány nemzet a máj (meg úgy általában a belsőségek) elfogyasztását tartja gusztustalannak.