Svédország déli részén található a Gusztustalan Ételek Múzeuma. A kiállítás gusztustalansága relatív, mert a különböző kultúrák és népek mást tartanak gusztustalannak és mást kuriózumnak. Amit mi magyarok a tábortűznél művelünk a szalonna zsírjával, azt máshol förtelmesnek gondolják.
Nem vártam sokat ettől a múzeumtól Malmöben, de lelkesen és a végén félig felfordult gyomorral távoztam. A kiállított ételek közül lehetett kóstolni, némelyiket megszagolni, de volt olyan, aminek a puszta látványától is ki lehet kergetni a látogatókat a világból, vagy legalább a Museum of Disgusting Food-ból.
A múzeum beszámolója három külön blogcikkben kap helyet. Az elsőben leginkább az európai, afrikai és ausztrál finomságok vannak, a másodikban Ázsiáé és a gyógyhatású ételeké a főszerep, a harmadik Amerika „gusztustalan” ételeiről szól.
Érdeklődjünk nyugati barátainktól, hogy mit gondolnak a pacalpörköltről vagy a marhapofáról, netán a disznóvágásos sült vérről úgy általában… Tőlünk jogosan kérhetik ugyanezt a világ másik felében, ahol a rovarok vagy denevérek, esetleg az élő hal kóstolása mindennapos.
Az undor egy egyéni dolog. Valakinek csorog a nyála egy ízletes pók után, van, aki már ennek olvasásától öklendezni kezd. Miért van az, hogy egy ismeretlen tehénből fejt tejet simán megiszunk, de az anyatejtől felnőttként már vonakodunk? A múzeum egyik tablóján a fentarthatóságról írtak, miszerint a földünk nem fogja bírni ezt az óriási hústermelést és alternatív tápanyagok után kell majd nézzünk. A rovarok, bogarak, amelyek proteinben gazdagok nagy segítségünkre lehetnek, csak az undorunkat kell majd leküzdeni hozzá.
A belépőjegy frappánsan egy hányózacskó volt.
A bejáratnál tábla hirdeti, hogy hány (!) napja hányás-mentes a múzeum.
A büdös sajtok oltáránál pálpusztai nem volt, de néhány vadabb sajttal találkoztam.
Az undor arcai – bedugod a fejed a dobozba, ahova különböző szagokat fújnak be. Összerántod a szemed és ráncos lesz az orrod, a felsőajkad pedig megemelkedik, majd a legjobb pillanatban készül a szuvenír fotó.
SVÉDORSZÁG – Surströmming
Minden bizonnyal a világ legbüdösebb étele az erjesztett hering. A balti tengeri heringet fél évig sós vízben erjesztik, majd konzervbe kerül és tovább érik. Ezt a svéd csemegét kenyérrel, krumplival és hagymával fogyasztják. Általában csak kültéren fogyasztják, mert a szaga irgalmatlan.
Egy német lakástulajdonos kivágta az albérlőjét, mert az a lépcsőházban nyitotta ki a Surströmming konzervdobozt. A tulajt beperelték, de a bíróság mégis a javára döntött, mert az ügyvédje a bíróság termében kinyitott egy konzervet…
ÉSZAKI ORSZÁGOK – Licorice
A sós édesgyökér népszerű gumicukor-szerűség északon. A jellegzetes ízét az ammónium-kloridnak köszönheti, amivel egyébként fémeket tisztítanak és amiből ipari trágyát állítanak elő. Ha ilyen cukrot eszel, olyan mintha egy smirglivel reszelnék a nyelved, miután sót hintenek rá. Sós keserű ízt érzel, ami egy idő után finom lesz és egy teli zacskónyit eszel belőle.
KASZPI-TENGER – Kaviár
Egy 100 grammos kaviár akár 300.000 Ft is lehet. A tokhal ikráiból készül Iránban, Oroszországban és Azerbajdzsánban. A nagyobb halak akár 20 évesek is lehetnek, amikor felnyitják őket az értékes tojásokért. A tokhal védettséget élvez és ezért jóval olcsóbb verziói is kaphatók, amik a tőkehal ikráiból készülnek és cukorral, burgonyával keverik. Svédországban kenyérre kenik vagy banánnal eszik.
OROSZORSZÁG – Kumis
Az erjesztett lótejes ital Törökországból ered, de igazán népszerű a Szovjetunióban volt, ahol negyedmillió lovat tartottak a kumis előállítására. A habos ital enyhén savanyú ízű, mintha joghurtot kevernék tejföllel, sörrel vagy pezsgővel.
Az alacsony alkohol tartalmú ital gyógyhatással bírt, amit kizárólag a kumis-gyógyszállókban szolgáltak fel a 19. században.
IZLAND – Hákarl
A grönlandi cápa mérgező húsát először a földbe ássák, ahol megrohad, majd utána felakasztják száradni. Apró kockákra vágják és a fehéres gumis finomságot fogpiszkálókon tálalják, amit utána a helyi „fekete halálnak” nevezett alkohol mosnak le. A rothadó ammónia szaga rosszabb, mint az íze. Egy kritikus szerint mintha egy vizelettel áztatott matracot rágnál.
Anthony Bourdain azt mondta, hogy élete legeslegrosszabb és legundorítóbb ízvilágú étele, amit valaha kóstolt.
GRÖNLAND – Kiviak
A frissen kibelezett fókát akár 500 darab apró sarkköri madárral, az alkamadárral töltenek meg. A fókát utána összevarrják és fókazsírral kenik be, hogy a legyek ne tudjanak berepülni. A fókát eltemetik és hagyják, hogy a beletemetett madarak erjedésnek induljanak a holttestben. A kiviakat úgy fogyasztják, hogy a madár fejét leharapják majd az ízletes levet kiszívják belőle. A puha madarat akár egyben, csontokkal együtt is meg lehet enni. Népszerű étel a sarki téli ünnepségekor. Ízét a gorgonzola sajtéhoz hasonlítják.
VILÁGSZERTE – Sertés
A sertéshúst évezredek óta fogyasztjuk. A szűk helyen tartott állatok az ipari termelés miatt krónikus stresszben és betegségekben szenvednek. A sertéshús tenyésztésével a legnagyobb probléma az antibiotikumok használata, amivel az egészségtelen körülményeket kompenzálják.
FRANCIAORSZÁG –
Tatár beefsteak
Nyers marhahús, amit darálva, aprítva vagy kockára vágva szervíroznak különböző fűszerekkel, tojássárgájával, hagymával, kapribogyóval, borssal és szószokkal.
A húst jól kell megválasztani, mert baktérium és paraziták is élhetnek a nyers hús felületén. Az egyik betegsége a húsnak a galandféreg lehet, ami 4-10 méter hosszú és akár 25 évig is benne van az emberi szervezetben.
Bourguignonne csigák
Már az ókori rómaiak is nagyra tartották a csigák fogyasztást. Franciaországban a katolikus böjtök alatt vált népszerűvé, mert nem húsként kezelték. Fokhagymás vajban és petrezselyemben forgatják meg, majd megsütik. Népszerű étel, aminek az állaga enyhén rágós.
Foie gras – libamáj
A luxus finomság a kacsák vagy libák zsíros májából készül. Az állatoknak gyakran műanyag csöveket erőltetnek le a torkukon és kényszer etetik zsíros kukoricával, amitől az állat mája nagyobbra nő. Az etetést sokan kegyetlennek és állatkínzásnak tartják, de a francia törvények szerint libamájat csak így készíthetnek. Más országokban vannak ennél humánusabb készítési módok is.
Ortolan
A kerti sármány egy verébszerű kismadár, amely éjszaka táplálkozik. Amikor a madarat elfogják, sötét ketrecbe zárják, ahol rengeteg eledelt talál, így elkezd zabálni. A felhízlalás után brandy párlatba fojtják, majd megfőzik. Szertartásszerű a fogyasztása, amit a lábával kezdenek. Mindeközben az étkező feje egy szalvétával le van takarva, hogy elbújjanak Isten ítélkezése elől. Akik kóstolták az apró madarat odáig voltak a mogyorós ízvilágtól és a hús vadjellegétől. Az étkezési élményt extázisként írták le. A dalosmadár fogyasztása az EU-ban tiltva van, de vannak francia séfek, akik ez ellen lobbiznak.
OLASZORSZÁG
Su callu
Az egyik legdurvább étel a múzeumban. Szardínia szigetén az újszülött kecskét miután anyatejet ivott lemészárolják, amíg a tej még a gyomrában van. Az újszülött hasát sóval dörzsölik be és több hónapra felakasztják száradni. Egy ételkritikus szerint a hátborzongató sajt íze olyan, mint a gázolaj és ammónia keveréke zsírral és viasszal.
Casu Marzu
Szardínia szigetén egy teljes pecorino sajtot középen kivágnak és a levegőn hagyják, hogy a sajtlegyek beletegyék a tojásaikat. A legyek lárvája a sajtból lakomázik miközben az enzimjeik lebontják a sajt zsírját. A lárvák ürüléke a részben megemésztett, enyhén folyós puha sajt.
Az élő kukacok fogyasztása veszélyes, figyelni kell az ugró lárvákra is, hogy nehogy a szembe kerüljenek, mert a belső szerveikben azok tovább tudnak élni. Az EU-ben ez a sajt be van tiltva.
EGYESÜLT KIRÁLYSÁG
Black pudding / hurka
A sertésvért addig főzik zsírral és zabkásával, amíg fekete nem lesz. Az angol reggeli kikerülhetetlen része, aminek erős textúrája van. A véres hurka sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz. A svédek vörösáfonya lekvárral fogyasztják.
Ingola pite (Lamprey pie)
Az ingolák vérszívó parazita halak sok-sok éles foggal. Az ingolákat, amelyek egyébként a nem értő szemnek az angolnákra hasonlítanak, kiszálkázzák, pácolják és a saját vérükben, fahéjas borban és ecetben főzik meg, mielőtt megsütik a pitében. Az íz a lassan-sült steakre emlékeztet a halas utóíz nélkül. Az ingola ma az EU-szerte veszélyeztett faj.
Haggis
A skótok nemzeti étele a bárányszívből, májból, veséből és tüdőből készül. A szerveket ledarálják és keverik hagymával, zabkásával és fűszerekkel, majd a bárány saját gyomrában főzik meg. Kolbász-szerű az állaga és fűszeres, májas zabkása íze van. A haggist tilos az USA-ba importálni.
LENGYELORSZÁG – Sok Z Kapusty Kiszonej
A lengyelek annyira szeretik a savanyúkáposztát, hogy abból még italt is készítettek. A keserű zöldséges italnak egyedülálló aromája van, amit nem mindenki kedvel, de az egészségünkre jó hatással van, mert tele van pro-biotikumokkal és vitaminokkal.
IZRAEL – Locust
A sáska az egyedüli rovar, ami kósernek és halalnak is számít. A Bibliában is írnak róla. Általában kisütve, füstölve vagy szárítva fogyasztják. Édes és ropogós. Ízvilága a rántotthús, a füstölt szotyi és a rák keveréke. Kilónként ötször több fehérje van benne, mint a szarvasmarhában.
TÖRÖKORSZÁG – Tavuk gögsü
A törökök különleges desszertje a csirkemell-sütemény, amit, ahogy a neve is mutatja megfőzött csirkehúsból készül. A puhára főtt húst vékony szálakra bontják, majd tejjel, cukorral keverik össze és fahéjjal szórják meg. A tejberizshez hasonlóan krémes és édes az íze, de rostosabb az összetétele. Meglepő, de nincs csirkeíze. Az Ottomán birodalomban a szultánok kedvenc csemegéje volt.
AUSZTRÁLIA – pézsmacukor (musk stick)
Ez a rózsaszín cukorka pézsma eszenciából, zselatinból és cukorból készül. Ma már szintetikus anyagból készül a pézsma, de egykoron a hím pézsmaszarvasok prosztatájában termelődött. Íze a fogkrémhez és a parfümhöz hasonlít, amit valaki vagy imád vagy utál. A cukorka textúrája rágós és krétás, íze pedig virágillatú, mintha pézsmaparfüm lenne.
AUSZTRÁLIA – vegemite
A vegemite egy szendvicskrém, ami a sörfőzdék megmaradt élesztőjéből készül. A ragadós fekete kencének nagyon sós íze van. Mintha nagyon sűrű szójaszószt ennél. Általában vajas piritósra kennek egy aprócska adagot.
AFRIKA – mopane kukac
A mopane kukac a császárlepke hernyója. A legjobb íz kedvéért az utolsó lárvafázisban gyűjtik be őket. A kukacokat összenyomják, hogy a ragadós zöld belük kijöjjön, majd a napon szárítják. Szárított állapotban nassolják a magas-fehérje tartalmú burgonya-ízű chipset.
KELET-AFRIKA – Kunga torta
A muslica invázió során kelet-afrikai falvak közösen próbálják ezeket a repülő szúnyogszerű állatokat befogni. Tányérokat nedvesítenek vagy olajoznak be és a levegőben lóbáljak azokat, hogy a muslicák rátapadjanak. Ezeket összenyomják gombócokká, majd megfőzik őket. A koromfekete muslica-burgerben rengeteg fehérje van és mogyorós, kicsit avas íze.
A gusztustalan ételek cikksorozat 2. részében az ázsiai gyógyító finomságok,
a 3. részben az amerikai gusztustalanságok kaptak helyet.
Ha szeretnéd élőben is ezeket megtapasztalni, látogass el a Museum of Disgusting Food-ba Malmöbe, Svédországba.
A múzeumot 2019. januárjában látogattam meg. Most már új épületben található a kiállítás Malmöben és terveznek nemzetközi kiállítást is (talán épp Los Angelesben).
Ne maradj le a többi élményről se. Látogass el a facebookra, instagramra és youtubera!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
csorsza 2019.08.28. 10:01:30
teofilka 2019.08.28. 10:06:36
A kaviár vagy a tatár beafsteak mitől undorító?
Macropus Rufus 2019.08.28. 10:09:40
Sztem a listából ezt nyugodtan ki lehetne szedni. Haggis meg némi rokonságot mutat a mi disznósajtunkkal, ami azért nem olyan gáz.
Attilajukkaja 2019.08.28. 10:20:17
Látod, van akinek a kaviár, a libamáj vagy a tatár beefsteak is undorító. Ízlések és pofonok.
Belőlem a cikkben felsoroltak közül a rothasztott halak és madarak váltanak ki némi undort.
Yoss 2019.08.28. 10:24:05
Yoss 2019.08.28. 10:25:36
Metálvörös 2019.08.28. 10:27:52
Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.08.28. 10:31:17
A helyesírás tényleg rémes 1-2 helyen, például a Surströmmingnél "tovább ér" helyett tovább érik, a pézsmaesszencia egybe írandó, és senkit/semmit nem lehet valamibe belefolytani, csak fojtani. A muslicás tányéron egyébként szerintem szúnyogok vannak.
Amikor hozzáláttam az olvasáshoz, biztos voltam benne, hogy rajtam ez nem fog ki, de mégis volt 1-2 tétel, ami rendesen megmozgatta a gyomortartalmamat. Talán a fókába zárt kismadarak voltak a legdurvábbak...
Boar. 2019.08.28. 10:43:22
Hatásvadász címmel egy semmitmondó cikk egy dilettáns tollából...kár volt megírni, mégnagyobb kár elolvasni...
2019.08.28. 10:49:03
A sertéshús amúgy kellemetlen szagú azoknak, akik nem fogyasztják, mostanában egyre kevesebbet eszek, így kezdem érezni.
Kopi3.14 2019.08.28. 10:56:37
fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.08.28. 11:02:18
A helyesírásod borzalmas, a legdurvább a belefojt ly-nal írva.
Cserny mster 2019.08.28. 11:03:12
Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.08.28. 11:09:50
Macropus Rufus 2019.08.28. 11:25:50
De a disznósajtban is érdekes dolgok vannak. Ha ezt kielemezném egy külföldinek vélhetően kirakná a taccsot. :) pedig milyen nagyon finom egy jó kis disznósajt lila hagymával (vagy vörössel, ízlés dolga)
gybala · http://www.balazsutazik.hu 2019.08.28. 11:26:07
@Boar.: lesz még két része a sorozatnak (ugyanannak a dilettánsnak a tollából), amiben talán találsz majd olyan ételeket, amitől undorodni fogsz, ahogy a cím is mondja.
Macropus Rufus 2019.08.28. 11:32:23
www.youtube.com/watch?v=ixcGBSyznHM&t=1493s
na ezekből egyiket sem enném meg. Ki van zárva. És sztem közületek sem sokan vállalnának be akár csak egyet is.
gybala · http://www.balazsutazik.hu 2019.08.28. 11:51:56
Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.08.28. 12:02:42
Macropus Rufus 2019.08.28. 12:16:54
A videó megnézése után sztem mindenkinek egyértelmű, hogy az ember az igazi mindenevő. Gyak. bármit megeszik, bármilyen állapotban. Legyen az élő v. holt, friss vagy éppenséggel már megrohadt. Nem számít.
calvin&hobbes 2019.08.28. 12:17:27
Attilajukkaja 2019.08.28. 13:07:15
" valamitől mindenkenki undorodik. Én pl a káposztás tésztától - de még a szagától is - tudnék rókázni, szóval annak is itt a helye :)"
:o))))))
Gondolom, ahhoz, hogy a káposztás tészta felkerüljön a múzeum listájára, jelentős káposztás tészta utálók listáját kellene felmutatnod. Hajrá! :o)
@Metálvörös:
"nekem pl. kifejezetten ízlik a savanyúkáposzta (vagy akár a kovászos uborka) leve, csak marha sós, emiatt csak keveset iszok belőle"
Én is imádom! Vízzel hígítva iszom. Nyári melegben nagyon üdítő! De valóban vigyázni kell vele a sok só miatt. A lengyel változatot még nem kóstoltam.
MEDVE1978 2019.08.28. 13:15:48
Nagyon híres versenyzők maradtak ki:
1. A mindenféle megsütött darazsak és egyéb rovarok többnyire Dél-Kelet Ázsiából. www.thailandunique.com/edible-insects-bugs
2. A viszonylag híres Balut a Fülöp-szigetekről, ami lényegében egy két-háromhetes kacsaembrió. Már szárnyakkal, csőrrel és tollakkal. Bátorságpróbának és helyi ínyencségnek minősül fogyasztása. en.wikipedia.org/wiki/Balut_(food)
3. És a személyes kedvencem, a marhaplacenta leves (Thaiföld). (Bár vannak olyanok, akik másét is megeszik...)
hu.pinterest.com/pin/715579828271535315/
www.alamy.com/animal-placenta-from-cow-for-food-strange-at-the-north-east-thailand-or-raw-fresh-beef-amniotic-sac-image229868808.html
Attilajukkaja 2019.08.28. 13:17:02
"Tatár beefsteak-el mi a gond?"
Valami agyi probléma lehet, mert nekem vannak ismerőseim, akik imádják a tatárt, de ha egy marha steak "véres" belül, azt már nem eszik meg. Pedig a hús nem a vértől piros, hanem az izom fehérjéitől. Bezzeg a teljesen nyers bélszínt szívesen megeszik, ha le van darálva. :o)))
@Kopi3.14:
"Csak nem vegán a posztoló? Mert akkor megértem, ha ezeket gondolja undorítónak."
Gondolom, elolvastad a posztot. Ez a svéd Gusztustalan Ételek Múzeumáról szól, ahol ezeket az ételeket valamilyen felmérés alapján sokan gusztustalannak tartják. A posztoló pedig írt róla egy beszámolót. Mi köze ennek ahhoz, hogy a posztoló mit szeret vagy mit eszik????????
Attilajukkaja 2019.08.28. 13:19:00
"Nagyon híres versenyzők maradtak ki"
Gondolom, láttad, hogy a szerző azzal fejezi be a posztot, hogy "A gusztustalan ételek cikksorozat második részében az ázsiai finomságokról írok, majd jönnek az amerikai gusztustalanságok a harmadik részben."
HgGina 2019.08.28. 14:04:11
Az íze virágillatú. Aha. A szaga meg zöld . A színe biztos keserű.
A lista meg egy méretes f...ság.
Szerintem ne írj több cikket! Nem neked való.
HgGina 2019.08.28. 14:11:31
Attilajukkaja 2019.08.28. 14:19:21
"Szerintem ne írj több cikket! Nem neked való."
Szerintem meg ne írj több kommentet, nagyon nem neked való!
gybala · http://www.balazsutazik.hu 2019.08.28. 14:41:25
Boar. 2019.08.28. 14:52:15
De mennyire vehető komolyan egy olyan összeállítás amiben az első helyen a sertéshús szerepel, az antibiotikumokra hivatkozva. Nézz már utána, a baromfi, kiváltképp a pulyka mennyi gyógyszert kap rövid élte sorján? És pontosan a rövid életciklus miatt kevésbé sanszos, hogy lebomlik a cucc...
Érzésem szerint neked fogalmad sincs a témáról amiről írsz, kritika nélkül átvetted és leközölted amit felfogni véltél a múzeum anyagából...
Attilajukkaja 2019.08.28. 18:24:13
"mennyire vehető komolyan egy olyan összeállítás amiben az első helyen a sertéshús szerepel"
Hol láttad, hogy első helyen szerepel?
"neked fogalmad sincs a témáról amiről írsz"
Ez egy beszámoló egy múzeumi látogatásról, nem a saját preferenciákról. Szerinted a szerzőnek miben nincs fogalma egy érdekes múzeum bemutatásában? Talán rossz a fordítás? Vagy nem így kell végigjárni egy kiállítást?
Alick 2019.08.28. 19:21:37
:)
Alick 2019.08.28. 19:22:28
Attilajukkaja 2019.08.28. 19:25:29
"elástam a kertben, kb. másfél méter mélyen"
Még egy kis idő és feltör, mint egy gejzír. :o))))
midnight coder 2019.08.28. 19:50:37
erkölcsi hulla 2019.08.28. 20:00:05
Alick 2019.08.28. 20:01:46
Alick 2019.08.28. 20:07:20
Attilajukkaja 2019.08.28. 21:21:36
De az is lehet, hogy lassan kinő egy egész surströmming fád!
Indriq 2019.08.28. 21:23:20
Macropus Rufus 2019.08.28. 22:01:03
Macropus Rufus 2019.08.28. 22:09:14
De akkor már a csirke miért nincs a listán?
www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_csirkehus_igy_betegithet_meg/20180807140543
]{udarauszkasz 2019.08.28. 22:57:36
Csiga is kerult az asztalra. Mellesleg en joval hamarabb megeszem a csigat, kaviart, ikras halaszlet, mint a romlott, kovaszos uborkat, vagy a kaposztat. (Habar a kaposzta frissen, salatakent nyersen, elmegy.)
Sot, tovabb megyek: szamomra minden alkoholos pia undorito, mint a romlott gyumolcs. (a sorrol nem is beszelve...)
Sok helyen a tejfol se igazan szalonkepes, javareszt a bajor reszen, Ausztriaban, es Magyarorszagon elfogadott, de sztem egy amerikai gyomran nehezen menne le. Sok orszagban a makos retes meg tiltott is, mert helybol a drogokra asszocialnak rola.
Es azert arra is kivancsi lennek, hogy egy kinai hogy enne meg a tejberizst...
CSOKKI MÁLNA 2019.08.28. 23:06:06
A liba és kacsamáj pedig miért lenne undorító? Ínyencségek ezek is.. Persze, aki csirkemellen, trappistán, meg sült krumplin élő táplálkozászavaros szerencsétlen, annak a világon minden más undorító..
Attilajukkaja 2019.08.29. 09:49:19
"sztem egy amerikai gyomran nehezen menne le"
Az USA déli államaiban nem ritka a tejföl használata, főleg a mexikói és tex-mex alapú ételekben. Északabbra a német és a kelet-európai eredetű konyhákban használják.
"Es azert arra is kivancsi lennek, hogy egy kinai hogy enne meg a tejberizst..."
Állítólag Dél-Kelet Ázsia felnőtt lakosságának kb. 90%-ában laktóz intolerancia alakul ki. Ott nem is fogyasztanak tejtermékeket. De az USA-ban vagy Európában élő kínaiak, japánok között láttam már olyat, aki tejtermékeket is evett. Szóval náluk nem azért nem fogy a tejberizs, mert undorodnának tőle, hanem mert nem tudják megemészteni. A kettő szerintem nem ugyanaz a kategória.
@Indriq:
"Kiváncsi vagyok a fókás cucc hogy a tökömbe fejődhetett ki."
Az ilyen receptek általában véletlenül jönnek létre. Valaki így akarta rövid távon megőrizni a madarakat, és elásta a hóban/a földben, de aztán nem találta meg vagy elfeledkezett róla. Mikor rábukkant, nem tudott ellenállni az erjedt madártetemek ízének vagy csak baromi éhes volt. :o)
Attilajukkaja 2019.08.29. 15:16:16
Oz se rossz! Csak le kell szedni a fáról, miután beérik, nehogy lepotyogjon és megrohadjon. :o)