Nagy szingapúri úti kalauz

Szingapúrban találkozik a hagyományos és a modern, a buja természet és a robogó ipar, a kisváros és a kozmpolita megapolisz, a gazdagság és az elérhető hétköznapok. Szingapúr a trópusok New Yorkja. 

p1140189-31.jpg

A kettőség iskolapéldája a városállam, amely méretében akkora, mint Budapest és vonzáskörzete, mégis majdnem 6 millión élnek itt. 

Szabad gazdaság van, de mégis egykézben az ország vezetése. Drogkereskedésért halálbüntetés jár, de ha szex közben az óvszert sunyiban lehúzód, azért is börtönbe kerülhetsz. Egy eldobott cigicsikk vagy rágógumi, a helyi metró összefirkálása akár botozással is járhat. Sok dolog történik a háttérben, amit nem látunk és amit emberjogi és demokrácia-párti szervezetek próbálnak a felszínre hozni.

Az átlagos utazó ebből mit sem fog látni, amennyiben betartja a játékszabályokat. 

A villámgyorsan fejlődő ás állandóan megújuló ázsiai tigris folyamatosan elvarázsol. Az épületek, a technikai megoldások, a rengeteg virágos kert és a multikulti lakók teszik Szingapúrt izgalmas úticéllá. 20 izgalmas látnivalót gyűjtöttem össze: 

 

p1140219-37.jpg

 

Látnivalók

 

Marina Bay

Az új városmag nemcsak látványosság, hanem környezetileg is nagyon fontos, hiszen ez a mesterséges víztározó biztosítja a város ívóvíz ellátásának egy részét. A feltöltött területtel megnőtt a pénzügyi negyed, hotelek és üzletek épültek a környéken. Esténként 8-kor és 9-kor ingyenes fény és lézershow van, péntek-szombaton este 10-kor is van egy show.

img_0778.JPG

Nekem ez szokott az első megálló lenni, amikor Szingapúrba érkezem. Most februárban fényfesztivált rendeztek, ami lehengerlő volt. A tavalyi fényfesztiválról ezen a linken olvashatsz sok képpel!

 

Marina Bay Sands

Talán a világ egyik legikonikusabb medencéje a három oszlopos hotel tetején található. Az infinity pool-t csak a hotel vendégei használhatják.

8 milliárd dolláros befektetéssel épült a kártyapaklikra hajazó épület, amit Moshe Safdie tervezett. Bevásárlóközpont, kaszinó, színház, konferencia terem és 2500 szobás hotel.

Sokan próbálkoztak felszökni a tetejére és a hotel medencéjében mártózni, de ez keveseknek sikerült. Szingapúrban vesztegetni nem lehet, bár ez ellen beszél, hogy a kidobókat leváltották biztonsági kapukra. A medencéhez csak a hotelszoba kulcsával lehet bejutni. A kilátóba és a bárba viszont bárki felmehet (megfelelő öltözetben).

 

Merlion

A városállam szimbóluma a sellő testű oroszlán fejű figura. Habár oroszlán a környéken sohasem volt, mégis egy helyi legenda szerint ilyen vadat látott egy itt partraszálló herceg. A vizes szőkőkút a tengeri kapocs miatt lett végül a városállam jelképe.

 

img_3266.JPG

 

Singapore Flyer

Egykoron a világ legnagyobb óriáskereke volt. A kilátás páratlan a légkondis kapszulákból, amelyekben akár koktélozni, de még vacsorázni is lehet. Igazán különleges élmény, ahogy egy kör után betolják a főételt pillanatok leforgása alatt.

 

ArtScience Museum

A lótuszvirág alakú múzeumban a tudomány és művészet keveredik. Az épület is izgalmas, pláne amikor előtte éppen virágoznak a vízililiomok. Jelenleg egy fénnyel és technológiával foglalkozó interaktív kiállítás van, ami az Instagrammerek nagy kedvence lett. A gyerekek 2D-s rajzait be lehet scannelni és azok egy pillanat alatt 3D-ben megjelennek a vásznon. A fenti termekben apró, de látványos minimalista kiállítás van.

 

Financial district

Az üzleti negyed felhőkarcolói impozánsok. Remekül elférnek mellette a gyarmati és hagyományos épületek is. Utcai szobrok és kisebb zöld kertek teszik elviselhetőbbé a beton-acél-üveg szerkezeteket.

 

National Gallery

A nemzeti galéria meglehetősen nagy, ahova a nagy melegben jó betérni kicsit hűsölni. A helyi művészek mellett van néhány remek kortárs darab is. A tetőteraszán egy remek bár van, ahonnan ez a kilátás fogad:

 p1060243.JPG

Raffles Hotel 

Az ikonikus szálloda 2019 végén nyitja meg újra kapuit a felújítás után. A híres bár, ahol a Szingapúr Sling koktélt megálmodták, azonban nyitva. Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a gin alapú gyümölcsös italért, viszont ez az egyedüli olyan hely a városban, ahol a szemetelés nemhogy nem tiltott, de még kötelező is. Ahogy a régi időkben, a földimogyoró héját a földre illik szórni.

img_0748.JPG

Parkroyal on Pickering

Érdemes felnézni a felhőkarcolókra, ugyanis némelyiket különlegesen kombinálták a zöld környezettel. Tetőkerteket alakítottak ki. A kedvencem a kínai negyed mellett található Parkroyal on Pickering szálloda a függő kertjeivel és a vendégek számára használható medencével.

 

National Orchid Garden

A nemzeti orchidea kert a világörökség része, ahol többezer nemesített színes virág nyílik egész évben. A VIP részen a világ vezető politikusairól neveztek el új orchidea fajokat. Évekkel ezelőtt láttam a Horn Gyula orchideát is.

 2010-06-30_001_067.JPG

Gardens by the Bay

A Marina Bay-nél található új botanikus kert elképesztő. Két hatalmas üvegházban (a világ legnagyobb oszloptartó nélküli zöldháza) különböző növény zónák kaptak helyet. A nem őshonos növények adaptációs kutatására 7 millió dollárt különítettek el. Többszáz éves fákat telepítettek át ide, amelyek a képek szerint remekül érzik magukat. A Mist Forrest kupolában egy 35 méter magas vízesés is van. Itt a trópusi erdők növényeit nézhetjük meg miközben olyan érzésünk van, mintha a Jurrassic Parkban járnánk.

Az orchideákra hajazó design tervezésekor a környezettudatosság nagyon fontos volt. Az esővizet összegyűjtik és az épület hűtésénél felhasználják.

A szuperfák legmagasabbja 50 méteres. Ezek a függőleges mesterséges ősfaszerkezetek 200 különböző növénnyel vannak beültetve. A broméliák és trópusi függő növények sikeresen megtelepedtek az acél tartókon. A 18 fából álló „erdő” a levegő elvezetésében is szerepet kapott, valamint árnyékot biztosít a parknak. A nagyobb fákat egy híddal kötötték össze, ahol kis felárért mi is végig mehetünk. Esténként itt is fényshow van.

 

Sentosa sziget

A szigetre busszal vagy libegővel lehet eljutni. A britek katonai bázisnak, a második világháborúban a japánok katonai börtönnek használták a szigetet. A 70-es években vált turisztikai attrakcióvá. Szállodák, strandok, családbarát attrakciók, kaszinó található itt. Nekem kicsit mű a hely, bár vannak érdekes részei. A Universal Studios vidámpark és Madame Tussauds viaszmúzeum kevésbé vonzanak errefelé, de az akvárium lenyűgöző. A szigeten belül lehet monoraillel vagy libegővel közlekedni. Vannak üzletek és rengeteg étterem.

A sziget egyik luxus szállodájában volt az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó 2018 nyarán.

 

S.E.A. Aquarium

Délkelet Ázsia halvilágát lehet megnézni az óriás víztartályokban. A nagy durranás az utolsó akvárium, ami akkora, mint egy IMAX mozi vászna. A cápák, ráják és haliskolák mozgását órákig lehet nézni.

TUTI TIPP: itt található egy étterem, aminek az egyik fala az akvárium oldala. Érdemes itt ebédelni, csak arra vigyázz, hogy a halak ne lássák, hogy mi is van a tányérodon…

  

Singapore Zoo

A világ legjobbai között tartják számon az itteni állatkertet, ahol reggelizni is lehet az állatokkal. De akár éjszakai túrára is befizethetsz, hogy az éjjel aktív állatokat nézhesd meg. Amikor Michael Jackson a városban járt, azt kérte, hogy a gorillákkal együtt reggelizhessen, de úgy, hogy csak ő van az állatkertben. Végül a Raffles Hotel medencéjénél találkoztak Ah Meng-gel a lány orángutánnal.

 

Changi airport

Ha repülővel hagyod el Szingapúrt, érdemes korán kimenni a reptérre. A világ legjobb repülőterén (6. éve tartja a helyezését) padlószőnyeg és csend fogad. Hihetetlen nyugalom árad mindenhol, ami lássuk be nem jellemző az ilyen helyeken. Úszómedence, mozi, csúszda és lenyűgöző művészeti installációk várnak.

A repülőtérről korábban írtam egy beszámolót. Klikk ide!

 img_0633.JPG

 Pár éve megmártóztam én is:

Chinatown

A kínai városrész megőrizte a régi báját. A házak aprók és színesek, az utcákat árusok lepik el. De, ne egy kínai piacot képzelj el, hanem egy rendezett kavalkádot. Ez a legjobb hely szuvenírek vásárlására és az utcai ételek megkóstolására. A „food lane” részen sorakoznak a kínai és helyi árusok, friss tengergyümölcsével és helyi finomságokkal. A szingapúri street food lehet a következő UNESCO szellemi kulturális világörökség.

 

Itt nyitotta meg utcai bódéját Chan Hon Meng, aki az első Michelin csillaggal rendelkező street food szakács. A pár dolláros szójaszószos csirkét megvehetjük itt is, vagy pár háztömbbel arrébb egy légkondis Mekihez hasonlító gyorsétteremben néhány dollárral drágábban. Még így is, ez lesz életed legolcsóbb Michelin csillagos étele.

Desszertnek próbáljuk ki a gyümölcsök királyát, a duriánt. Ez a tüskés héjú, lágy-zselés jellegű gyümölcs a világ legbüdösebbei közé tartozik. A nyugati népeknek gyomorforgató, a távolkeletieknek isteni csemege. Az biztos, hogy ezt a gyümölcsöt az utcán kell elfogyasztani, ugyanis a szállodai szobákból ki van tiltva. A Marina Baynél található koncertterem épületét is az ikonikus gyümölcs ihlette.

A városrész közepén áll a „Buddha foga templom”, ahol Buddha egyik fogának darabját őrzik egy 350 kilós arany sztúpában. Erre a részre csak a buddhista szerzetesek mehetnek be.

A Thian Hock Keng templom már emberibb léptékű. A „mennyei boldogságnak” fordítható taoista épület szélén egykor a tengerpart volt. A feltöltött területen található ma a pénzügyi negyed. Az ide, a tengeren megérkező kínaiak itt köszönték meg a segítséget a Kegyelem istennőjének. A füstölők, lampionok, adomány gyümölcsök és kőfaragások izgalmas betekintést adnak a keleti vallásba.

 

Little India

Kis India pár utcával arrébb egy másik kultúrába ad betekintést. Ékszerboltok, zöldségesek, virágárusok és hindu templomok tarkítják az amúgy is színes utcák képét. Száriba öltözött nők járnak a streetart falak előtt. Itt az indiai örökség múzeumba is érdemes elmenni.

 

Kampong Glam

A maláj városrészen a Szultán mecset mellett trendi butikok és éttermek vannak. A Haji Lane, a város legszűkebb utcája tele falfestményekkel. Egykoron innen indultak a szent zarándoklatra a muszlim hívők. Akkor még az utca végében volt a tenger, ma már az is feltöltött terület.

 img_3294.JPG

Clarke Quay

A pénzügyi negyedtől nem messze a folyó partján több tucat bár, étterem és szórakozóhely található. Nyugatias környezet, partizó turisták és az expat közösség szórakozóhelye van itt.

 img_9894.JPG

Orchard Road

A város bevásárló utcájában több tucat pláza található. A délutáni nagy melegben, jól esik ide menekülni. A bevásárló központokban kiváló helyi food court-ok vannak, de sok esetben a metrót is innen tudjuk elérni.  A forgalmas utcában tilos a dohányzás.

 2010-07-01_001_191.JPG

 

Praktikus

  • Záporok bármikor jöhetnek, esernyő nem árt!
  • Egész évben párás, meleg idő van (az Egyenlítő közel van).
  • A légkondi miatt érdemes egy könnyű pulcsit magunkkal vinni, a metrók, plázák durván hűtöttek!
  • A tömegközlekedés jó a városban. A metrón tudunk kártyával jegyet váltani, a buszokon csak készpénzt fogadnak el és nem adnak visszajárót.
  • Taxikból sok van, azok taxiórákkal közlekednek. Érdemes letölteni a GRAB applikációt, ami olyan, mint az Uber. 
  • Ne féljünk az utcán enni. A „hawker food-ok” közül a helyi különlegesség a chilis rák (chili crab).
  • Habár sok a látnivaló Szingapúrban, érdemes összekötni az utazást a környék más városaival is. Malajzia és Indonézia a szomszédban található.
  • A drogokat felejtsd el, halálbüntetés jár érte. 
  • Angolul jól beszélnek, ezen kívül tamil, maláj és kínai nyelveken is megértetheted magad.
  • A helyi pénz a szingapúri dollár. 1 SGD = 205 HUF
  • Sok 7/11 és Watson drogéria, kisközért van, amik sokáig nyitva tartanak. Vizet, uzsit és gyógyszereket is be tudsz itt szerezni.   

  Kimaradt valami, ahol jártál, de nem került be a listámba? Kommentelj!

Ha már itt vagy, nézd meg a blog többi bejegyzését is.

Csatlakozz a Facebookon, Youtube-on és Instagramon!

 the_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8714638540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowMotion 2019.02.22. 18:08:04

1) A Raffles-bol kidobtak (csak a barba engedtek be)
2) A Sentosa erodben erdemes vegignezni a videokat - sok nem tul ismert reszlet van arrol, hogyan vettek be a japok a szigetet es hogyan bantak a legyozottekkel.
3) Sikerult vegigsetalni a Forma-1 -es palyan (eppen elokeszultek)
4) Zoo - ejszakai tura - megvolt, erdekes.
5) Chinatown - van egy-ket olyan "stall" jellegu etkezde, ahol 1 magyar ko:ja'los helyben infarktust kapna, de a kaja finom volt.
6) Little India - elsosorban a szonyegboltok tetszettek
7) MARINA BAY SANDS - na ez nem fert be a koltsegvetesbe ...

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása