Egy görög sziget, ahonnan nem akarsz hazamenni: Naxos

p1270337.JPG

Nem akartam a klasszikus görög szigeteket felkeresni. Nem akartam több ezer másik látogatóval és hűtőmágnes árussal találkozni, így egy kis kutakodás és személyes tanácsok után három kevésbé ismert és felkapott görög szigetre esett a választásom: Naxos, Koufonisia és Amorgos.

dji_0029.JPG

Korábban ezekről nem hallottam, ami már jó jel volt. A hangulat nyugisabb volt, mint a Kükládok csoport ismertebb szigetein, Szantorinin vagy Mikonoszon. Habár a három sziget egyike sem elhagyatott, de mivel kettőnek még repülőtere sincs és limitáltak a szállások is, így kevesebben is jönnek ide.

fullsizerender_22.jpg

 

 Athén

Athénba utaztunk először, ahol két napot töltöttünk. Athén pozitív csalódás volt. Sokan lebeszéltek róla, de nekem nagyon tetszett. Valóban, vannak rumlis részek, de pont ezektől egyedi. A klasszikus látnivalókat miután megnézted, jöhetnek a hangulatos negyedek a kávézókkal és bárokkal na meg a város közepén akár túrázni is el tudsz menni a nagyobb dombokra.

fullsizerender_36.jpg

Athénból egy hajnali komppal utaztunk Naxosba. A gyors komp kifejezetten kényelmes volt, ami nagyjából 4 óra alatt vitt Naxosra. A tenger nagyon hullámos volt, így érdemes az érzékenyeknek gyógyszert vinni. Viszont életem egyik legszebb napfelkeltéjét néztem végig, ahogy Athénból kihajóztunk. 

Napfelkeltés és naplementés fotók egy csokorban erről az útról. KÉPGALÉRIA 

Naxos

Naxos a Kükládok szigetcsoport legnagyobb tagja az Égei tengeren. Itt van egy kis repülőtér, ahova belföldi járatok repülnek. Nem bántam, hogy nem repülővel érkeztem, mert így nem kellett a repülés kellemetlenségeivel foglalkozni.  

Lankás tájak, magaslatok, hangulatos kikötő, fehér házak menő éttermekkel a fővárosban és kis hegyi falvak tarkítják a tájat, nem beszélve az ősi emlékművekről. És hát a strandok, amik gyönyörűek voltak.

fullsizerender_4.jpg

Szállást, Chora a főváros közelében érdemes keresni. Mi a központtól 2 km-re egy airbnb-t vettünk ki, ahol mi voltunk a legelső vendégek. A kompos érkezés után házigazdánk még a taxit is kifizette, ami a rövid táv ellenére 10 euró volt. Házi ouzo, lekvár és bor várt bennünket friss gyümölcsökkel. A házigazdánk elintézte, hogy az autóbérlő cég másnap házhoz hozza az autót, így megspórolta nekünk a taxi költséget.

Augusztusban ezek a görög szigetek meglehetősen szelesek, amivel számolni kell. A nagy turista áradat már levonul, bár egy helyi szerint így is sokan voltak, de ez persze csak nézőpont kérdése.

 fullsizerender_1.jpg

Mit csináljunk Naxoson?

Érdemes autót bérelni, mert a hegyi úton szükség lesz rá. Egyfajta tömegközlekedés van, helyi buszos programokra be lehet fizetni, lehet motorozni és terepjárgánnyal is menni. A napon, a melegben a kompakt, de légkondis autó a legjobb választás. Napi 40 euróért lehet bérelni az alap kategóriát. Mi a CAR net-től béreltük, akik egy telefonhívásra hozták is az autót a házhoz és a leadás is rugalmas volt. Parkolásért nem kell fizetni sehol a szigeten.

 Ezt az útitervet követtük. A linket te is fel tudod használni a tervezéshez!

A Google Maps nem mindig a legmegbízhatóbb forrás, érdemes a táblákat is követni. Így vitt le minket egy rendes aszfaltozott útról a GPS egy földútra, amin jó pár kilométert tettünk meg egyes fokozatban. Nem hittem volna, hogy kibírja a kisautó, megküzdött az elemekkel. Viszont ott rohangáltak a hegyi kecskék körülöttünk, ami nagy élmény volt.

 

img_9706.JPG

Kouros Apollonas

Másnevén Dionüszosz Kolosszusa, egy hatalmas elhagyatott kőszobor. Az autót a parkolóban érdemes letenni és onnan a földúton gyalogosan lehet eljutni két szoborhoz is. Itt volt a régi kőfejtő, ahol a szabadtéri műhelyben a kőfaragás zajlott. A szobrok, amiket itt hagytak valószínűleg a szállítás során sérültek meg vagy a művész munkája nem tetszett a megrendelőnek, esetleg nem fizették ki, így abba maradt a szobrászat. A befejezetlen szobor 11 méter hosszú és 80 tonna nehéz. A szobrok szomszédságában van egy idős néni, akinek egy szép kertje van és aki képeslapokat árul.

p1270254.JPG

Apeiranthos

A fővárostól majdnem 30 km-re található hegyi kisfaluhoz a szerpentin úton kell haladni. Parkolj le az autóval és gyalogosan fedezd fel a fehér házakat, márványlépcsőkön le-fel kell menni a faluban. Egy görög ortodox templom és néhány helyi múzeum is megtalálható, de ezeket kihagytuk.

p1270270.JPG

fullsizerender_32.jpg

Kávézóból és étteremből jópár van. Mi egy ajánlást követtünk, így érkeztünk a Stou Lefteri Tavernába. Egy lélek nem volt, de ennek ellenére maradtunk. A kerthelyiségben az árnyas fák alatt finom zöldség ételeket ettünk, majd elkezdtek szállingózni a helyi lakosok uzsonnára. Az árakat és a kínálatot is tekintve, a legtöbb helyen hasonlót fogsz kapni.  

 fullsizerender_30.jpg

Chalkio

A következő kis hegyi falu pörgősebbnek tűnt. Néhány étterem és kávézó sorakozott a kis boltok mellett. Itt készítik a sziget népszerű alkoholos italát a kitront. A citron fa gyümölcsét és levelét használják fel, aminek az íze erősebb és különböző mint a citromé.

img_9743.JPG

A faluban van egy kiépített túra útvonal is, ami egy régi ortodox templomhoz visz. A helyi édességek híresek, főleg  a narancsos-mézes torta, de én egy nutellás palacsintát kívántam meg.   

 fullsizerender_28.jpg

 

Déméter temploma

Gyönyörű tájakon vezet az út a következő állomáshoz. Déméter templomához le kell térni a főútról Sangri felé. Késő délután nagyon szép fények voltak, aranyban izzott az egész környék, amikor megérkeztünk. Az időszámításunk előtti 6. században építették a templomot kiváló minőségű márványból.

fullsizerender_27.jpg

Déméter a földművelés és termékenység istennője volt. Földanyaként ismerték, mert ő tanította meg a földművelést az emberiségnek. Zeusz testvére volt, de volt közös gyerekük is. 

 img_9766.JPG

Plaka / Agia Anna 

A romoktól 10 kilométerre van a főváros és a hozzá közeli strandok. Érdemes a napot itt zárni és a naplementét a sziget egyik legszebb strandján végig nézni. Plaka a hosszú, több kilométer hosszú népszerű strandszakasz. Itt sorakoznak a kicsi medencés szállodák egymás mellett, hangulatos kis parti éttermek vannak. Talán ez a legturistásabb tengerpart. Ennek ellenére, legközelebb szívesen bérelnék itt szállást, mert így bármikor ki tudsz futni a strandra egyet úszni.

fullsizerender_2.jpg

 

Fadeszkákon tudsz a homokdűnék között közlekedni. Néhány raklap egykoron a Magyar Állami Vasutak tulajdonában volt.

fullsizerender_23.jpg

 

Az Agia Anna strandszakasz Plakatól északra van. Egy apró nudista szakasz felett a dombon egy gyönyörű fehér templom magasodik, ahol manuálisan kongatják a harangot. Az öbölben egy kis halászkikötő van pár étteremmel és kiépített stranddal. Varázslatos hely ez, ahova egy másik naplementére is visszamentünk.

fullsizerender_5.jpg

Vacsorázni érdemes a Paradiso Tavernában, ahol a homokos parton is vannak asztalok. Végre egy hely, ahol mezítláb is lehet enni. Naplemente után a kis izzók nagyon hangulatosak. A halak egy része a helyi halászok fogása, de nem árt tudni, hogy némelyik mélyhűtötten érkezik az ország más részeiről.

fullsizerender_26.jpg

A Banana Beach Bar a tengeri herkentyűs dekorációjával és fehér bútoraival ámulatba ejtett. Kellemes nyugis zene szólt, az italok mellé ajándék popcornt hoztak.

fullsizerender_3.jpg

Kalados bay

A Kalados öbölben, a sziget déli csücskében egy kevésbé felkapott strand van. Itt is vannak homokdűnék. A víz nem hullámos, egy félbemaradt építkezés elhagyatott romantikát kölcsönöz a környéknek.

dji_0009.JPG

A szomszédos szeles strandon szörfösök vannak.

 fullsizerender_6.jpg

Chora (Naxos City)

A legnagyobb város nyüzsis. Butikok, kulináris üzletek, utazási irodák, fagyizók és éttermek sorakoznak a kikötő mellett. Innen indulnak a hajós kirándulások és ide érkeznek a nagy kompok és hajók is.

fullsizerender.jpg

Távolról feltűnik a Portara, egy márvány kapu, amit i.e. 6. században építettek Apolló isten tiszteletére. 

p1270325.JPG

A fallal körülvett régi városrész, a Castro zegzugos utcákkal van tele. Velenceiek építették a 13. században és az egyik legjobb állapotban megmaradt (felújított) középkori város ez Görögországban, ami a helyieket védte meg a kalózoktól. A velencei várban nyáron kulturális fesztiválokat tartanak. Vetítették a Zorba és a Mamma Miat filmeket és volt naplementés koncert is.

fullsizerender_8.jpg

A legfinomabb gofri reggelit a Rendez-Vous Caféban ettük, amit mézzel és friss gyümölcsökkel szórtak meg bőségesen. 

fullsizerender_9.jpg

A Maro’s Taverna nem a fő utcán található, így sok a helyi vendég. Egyszerű kis étterem, ami mindig tele van. Házias ízek vannak és viszonylag nagy adagok. 

Kozi - Ez az étterem kívülről nem annyira csalogató, de nyugodtan lépj be. A tenger felőli részen is vannak asztalok. A választék hatalmas, az ízvilág remek és az árak is a helyén vannak. Az étkezés után ajándék görögdinnyét is kaptunk minden alkalommal. 

Szállások, hotelek Naxoson

Booking.com

Koufonisia sziget 

A szigetet körbe lehetett volna hajózni és egyedülálló strandokra és tengeri barlangokba is elvittek volna, de mi inkább egy másik szigeten töltöttünk egy napot. Gyorskomppal átmentünk Koufonisia szigetére 45 perc alatt. Ez egy apró sziget, ami valójában három sziget és ahova csak a vízen lehet eljutni.

fullsizerender_17_1.jpg

Pár óra alatt körbe lehet sétálni a szigeten. Kevés vendégház és étterem van, de pont ezek miatt van egy kellemes hippi hangulata a szigetnek. A nagy kikötőből egy vízi taxival 5 euróért napi jegyet váltottunk, amivel elvittek minket a legtávolabbi strandra. A helyi étteremben egy jó sörrel és görög salátával nézni az átlátszó vizet hatalmas élmény volt. A naplementét egy ikonikus malom tövéből néztük, majd egy lassabb hajóval két óra alatt visszaérkeztünk Naxosba.  

fullsizerender_13.jpg

Erről az ismeretlen szigetről még írni fogok! Amorgost, a harmadik szigetet is egy következő blogban mutatom majd be, ahogy tervezek Athénról is bejegyzést készíteni.

 

Naxost azoknak ajánlom, akik nem az ismertebb és közvetlen repülőjárattal elérhető szigetekre vágynak. Annak ellenére, hogy a régió egyik legnagyobb szigete Naxos, kevésbé fogod érezni a klasszikus turistás jellegét. A fővárost leszámítva, a sziget apró falvaiban kevés külföldivel találkoztunk. A strandok nem telítettek, lehet eldugott helyeket találni. Viszont mindezek mellett nagy választékban vannak éttermek, bárok és vendéglátóhelyek.

 

Ne maradj le a többi utazásról sem! Iratkozz fel a Facebookon és az Instagramon, keresd a videókat a Youtube csatornán! 

the_1.png

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8612828744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.09.15. 15:41:51

Szinte az összes görög sziget ennyire jó, és mindegyik màst kínàl, legyen szó a velencei stílusú, zöld Jón- szigetekről, az erdős szporàdokról, vagy a dràmai megjelenesű Kiklàdokról...Soha nem lehet megunni és bejàrni sem...Megkockàztatom kimondani: a görög- szigetek a létező legjobb hely a vilàgon! Az emberek kedvesek, a bűnözés szinte nem létezik, és a nap egész évben süt....
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása