Aludj Van Gogh ágyában!

Igen, jól olvastad! A szoba, amelyben Van Gogh lakott és amit háromszor is megfestett, a kis faággyal, sárga székekkel és asztalkával, vizes tállal és apró festményekkel kiadó az airbnb-n 9 euróért éjszakánként! 

van_gosh.jpg

A szobát azonban nem Franciaországban, hanem az USA-ban kell keresni. A Chicago Art Institute (a világ egyik legjobb művészeti múzeuma egyébként) rendezte be egy nagyobb apartmant egyik szobáját, hogy Van Gogh művészetét 360 fokban át lehessen élni. A múzeumban a kiállítás 2016. május 10.-ig tart, de talán a lakást tovább adják majd ki. A múzeum facebookján lehet követni, hogy mikor szabadulnak fel a helyek.  

A szoba leírásánál ez olvasható: "10 dollárt számolok fel, de csak azért, mert festéket kell vennem. Viszont örömmel adok jegyeket ajándékba a kiállításomra az Art Insititue of Chicago-ba". 

vangogh1.jpg

vangogh2.jpg

vangogh3.jpg

Szobafoglaláshoz ide kattints!

Az eredeti hálószoba  Arles-ban a Lamartine tér 2. szám alatt található. Ez a provance-i épület egyébként a Sárga ház, amiről szintén készült festmény. Ma az aljában egy hangulatos, de nagyon turistás kávézó található. 

A Sárga házat a második világháborúban légitámadás érte, az olyan mértékben megsérült, hogy le kellett bontani. Kiderült, hogy a girbe-gurba falak nem Van Gogh pszichéjéből származnak, hanem a szoba alaprajza is ilyen szabálytalan volt, mint a festményeken. Van Gogh, testvérének Theonak és barátjának Gauguinnek írt leveleiből és skicceiből kiderül, hogy milyen volt a szoba. Élénk, vidám színeket használt, az egyszerű, szegletes bútorok nyugalmat árasztottak elképzelései szerint és a pihenést jelképezték. Az ágya feletti miniatűr képek léteznek nagy méretben is. Lássuk be, nagy spíler volt ez a Van Gogh, már a 19. század végén élt a termékelhelyezés marketinges eszközével.  

A három hálószoba kép most egyszerre látható a Chicago Art Insitute-ban. A kiállítás végén a két vendégkép visszakerül Amszterdamba a Van Gogh Múzeumba és a párizsi d'Orsay kollekciójába. 

Pár éve Van Gogh nyomába eredtem egy dél-francia utazáson. Az arles-i sárga ház és a kórház a videón 3 perc 40-től. 

Van Gogh helyek Európában 

2015-ben volt a festő halálának 125. évfordulója. Ennek emlékére fellendült a Van Gogh turizmus is. Franciaországban Arles mellett, Saint-Rémy-de-Provence és Párizs voltak jelentősek a festőnek. A napraforgós képek, a csillagos éjszaka, a búzatáblás képek mind itt készültek. Életének 37 évesen Auvers-sur-Oise-ban lett vége.

Hollandiában, Amszterdam mellett Otterloban van a második legnagyobb gyűjteménye. A Brabant régió, a festő szülőföldje. Itt öt helyen is emlékeket találunk. Zundertben van a szülőház, Tilburgban járt iskolába. Etten-Leur-ban vált művésszé, itt kezdte el a tájképeket és első modelleit festeni. Nuenen-ben éjszakai csillagos bicikli túrára lehet menni a festő nyomában. Hertogenbosch-ban is művészeti múzeumok emlékeznek róla. Ezek a brabanti tájak inspirálták. 

Belgiumban a Mons régió volt fontos számára, ugyanis itt volt evangélikus térítő, de végül a festés mellett döntött. Mons városa volt tavaly Európa egyik kulturális fővárosa.  Van Gogh útjáról a New York Times írt egy remek összefoglaló cikket. 

 

Ne maradj le a többi Van Gogh élményről se! Van Gogh és a popkultúra kapcsolatáról évekkel ezelőtt már írtam és az arles-i helyszíneit is bejártam.  

Ha az impresszionistákból ennyi elég, izgalmas éményeket találsz még a blogon! Utcaseprők szambája a riói karneválon. Ilyen volt fókákkal szabadon úszni a Galápagos-szigeteken. Így lehetsz paparazzo turista Hollywoodban és ilyen egy éjszakát eltölteni egy igluhotelben.   

Csatlakozz a Facebookon és az Instagramon

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr98403592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása