Még az utcaseprők is lakkcipőben szambáztak

Géppuskalábú táncosok, óriási színes díszletek, flitteres jelmezek és plasztik mellek minden mennyiségben. A világ legnagyobb bulija valójában egy komoly verseny, ahol még az utcaseprő is lakkcipőben szambázik. Így robbant a boldogság bomba a riói karneválon.  

karneval.jpg

Elbőgtem magam Rióban a Sambodromo karzatán. Valami váratlanul feltört belőlem, amire nem számítottam. Kis gyerekként imádtam a farsangokat és arra vágytam, hogy egyszer majd a híres karneválon is részt vegyek. Ezt el is felejtettem. Pár éve Braziliába utaztunk, de nem a karnevál miatt. Véletlen egybeesés volt, hogy riói ottlétünk utolsó napja a karnevál első napja volt.

Ott álltam a stadion beton lépcsőin a szamba iskolák elődöntőjén és jöttek a színek, pörögtek a rigmusok és akkor, ott, beugrott az érzés, amire gyerekként vágytam és sírni kezdtem. Örömkönnyek voltak.

rio_karneval_balazs40.JPG

A karnevál öt napon keresztül tartja lázban Rió lakóit és a látogatóit. Persze hónapok munkája, amíg a táncosok felkészülnek, gyakorolnak, elkészülnek a hatalmas mozgó díszletek és jelmezek. Az első napon a polgármester átadja a város kulcsát Momo királynak, akit a mítosz szerint kiűztek az Olimposzról, majd Rióban lelte meg új otthonát.

Momo király megadja a jelet és kezdődhet a világ legnagyobb partija!

Lenyűgöző táncosok, forró ritmusok, lélegzetelállító kosztümök strasszokkal, tollak minden mennyiségben és a szivárvány minden színében. Aprólékosan kidolgozott fejdíszek, csillogó bikinik.

Mintha egy ki nem fogyó bőségszaruból öntenék a vidámságot! 

rio_karneval_balazs18.JPG

A riói karnevál rövid története

1600 – a portugál bevándorlók bulis hajlamukat is magukkal hozták. A karnevál időszakában tárgyakat dobálták az utcán sétálókra, így 1604-ben betiltották a mulatságot.

1641 – A portugál trónra IV. János kerül, akinek koronázását Rio utcáin is megünnepelték. Engedélyezték, hogy zenés felvonulást tartsanak nyilvános helyeken. Ez volt a Rioi karnevál kezdete.

1763 - Az álarcos jelmezek viselete törvénytelen volt egészen I. József portugál trónörökös megszületéséig, ami ünneplésre adott okot. 23 évvel később VI. János portugál és Carlota Joaquina spanyol uralkodók házasságának megünneplésére három napos fesztivált rendeztek, ahol felvonulós parádé volt. Ez volt a modern karnevál alapja. 

A 19. század végén a szamba megszületése fontos szerepet játszott a Ríoi karneváli ünnepségekben. Jelmezes csoportok vonultak az utcán miközben szamba dalokat rögtönöztek.

1983 – a szamba iskolák fontossága odáig vezetett, hogy a karneválozásból komoly verseny lett, amely állandó helyszíne, a Sambodromo lett.

2016 – az évenként megrendezett versenyen 12 szamba iskola vesz részt. A „Special Group” iskolái a karnevál utolsó két napján mutatják be a tudásukat. A riói nyári olimpiai játékokon a Sambodromo-ban lesznek az íjversenyek.

Persze, nem csak a fő helyszínen megy a szamba. A karneváli időszak egy hónapjában közel 600 utca bulit tartanak, amit „blocos”-nak hívnak. Ezek kisebb-nagyobb utcabálok zenével, jelmezzel, piával és persze feltüzelt érzelmekkel. Blocost a kerületek, a „szakszervezetek”, a klubbok tartanak, így van a nyugdíjasoknak, az értelmi fogyatékosoknak és a gyerekeknek is külön utcabálja. 

rio_karneval_balazs07.JPG

 

A riói kalandozás során mi is belekeveredtünk néhány ilyen háztömb partiba. Bár nem tudom ezt épp ki rendezte, lehet, hogy a kertészek, mert a botanikus kert melletti utcában volt. A legnagyobb utcabuli a városközpontban van szombaton, ahol egymillión pörögnek egyszerre. 

 

rio_karneval_balazs01.JPG

A karnevál előtti napokban a nagy szambaiskolák levezetik a feszültséget, mi mással mint szambával. Régi és új táncosok és zenészek borulnak össze és buliznak hajnalig. Ők így pihenik ki magukat a nagy megmérettetésre.

Jegyek

A Sambodromoba jegyeket kétféleképpen lehet venni: a turisták a hivatalos-félhivatalos oldalakon előre megváltják, kifizetik, majd utána felveszik. Ezen mindenféle kezelési költség van. Az olcsóbb verzió, ha egy brazil ismerős veszi meg. A karnevál előző napján a stadion melletti jegypénztárakban is volt még jegy. Zöldfülűként mi a drágábbat vettük (kb. 60 usd), de nem érdekelt az árkülönbözet, mert mindenképpen látni akartam a felvonulást. A stadionban 90 ezren férnek el, a környék utcáin a hétvégén még 50 ezer ember kering. 

rio_karneval_balazs42.JPG

 A 700 méter hosszú központi "utca" még üres volt, amikor megérkeztünk. A közönség szállingózott, majd hamarosan beindult a zene, megteltek a lelátók és beindult a buli.  Az első órában csak kapkodtam a kamerámat és a szememet, mindent meg akartam örökíteni, majd

amikor lemerült az aksi, akkor kerültem bele igazán a forgatagba. Akkor tört el a mécses.

A szipogás nem tartott sokáig, egy vodkaszóda hamar felitatta az egereket.

 

rio_karneval_balazs39.JPG

rio_karneval_balazs38.JPG

 

A látogatók, legyenek helyiek vagy külföldiek, nem foglalkoznak azzal, hogy melyik szambaiskola parádézik éppen. Annak ellenére, hogy a karneváli felvonulás egy nagyon komoly sportverseny, a hangulat nagyon baráti. Azonban itt tényleg versenyeznek a rivális iskolák. A 36 tagú zsűri minden apró részletet pontoz 10 kritérium szerint, legyen szó a koreográfiáról, zenéről, együtt mozgásról, mosolygásról, történetről vagy egy véletlenül elejtett zászlóról.    

A zsűri 10 kritériuma:

választott téma

a szamba dal

harmónia

haladás menete és lelkesedés

kamionok és kellékek

jelmezek

kezdő táncosok

a zászlóvivő pár

dobosok

összhatás

Pénteken azok az iskolák szambáznak, akik nem kerültek be a legjobb 12-be. Ők itt próbálják megmutatni mit is tudnak, hogy a következő évben bejussanak a Special csoportba, a szombati és vasárnapi döntőbe. Mi őket csíptük el.  

rio_karneval_balazs44.JPG

 

A szambaiskoláknak 65-80 percük van végig rázni a 700 méteres utat. Ha túl gyorsak vagy kifutnak az időből, akkor pontot vonnak le tőlük. Mindegyik iskolának van egy tematikája és saját zenéje, amire épül a showműsoruk. Gurulnak a hatalmas színpadok, amelyek pár tíz méterenként megállnak és lenyomják a koreográfiát. Ja, egy szambaiskolába 3-5000 táncos tartozik. Szóval, csak a fellépőkből kb. 40000 van jelen egyidőben.

rio_karneval_balazs16.JPG

rio_karneval_balazs47.JPG

rio_karneval_balazs15.JPG

Szigorú szabályok vannak (vicces szabályokról beszélni karneválkor), hogyan kell felépülnie egy iskola bemutatójának. A „comissão de frente"-vel kezdődik a vonulás. Ez a 10-15 fős csoport jelenik meg először, akik vázolják a választott tematikát és bemutatják iskolájukat. Ez egy jó hangulatalapozó történetmesélés általában. Őket követi az első nagy „kamion” a temérdek táncossal. 

rio_karneval_balazs23.JPG

rio_karneval_balazs24.JPG

Utánuk érkezik a zászlóvivő és kísérője. Nagy megtiszteltetés, ha valaki viheti a zászlót, sokszor helyi hírességeket kérnek fel a posztra, hogy a hangulatot megadják. A forgásukat és elegáns mozgásukat, hatalmas díszeiket pontozza a zsűri.  

p1040489.JPG

p1040049.JPG

 

A dobosok tartják lendületben a több ezer embert. Folyamatosan adják a ritmust és az ütemet a táncosoknak és a nézőknek. Hihetetlen energia van a Sambodromoban, amikor több ezer dobot vernek egyszerre. A stadionban visszhangzik az ütem, a közönség sem bír ülve maradni. A bateria előtt vonul a dobosok királynője. A csodálatos, hosszú és fürge lábú hölgyek egy szál semmiben

úgy szambáznak, mintha géppuskával lőnének a lábuk alá.

Közel egy kilométeren végigszambázni nem kis fizikai munka, pláne magassarkúban és hatalmas tollszárnyakkal. Erre a szerepre is sztárokat szoktak felkérni, akiknek ugyanúgy kell próbára járni mint a "mezei táncosoknak". A zsűri, azonban őket nem pontozza. 

rio_karneval_balazs14.JPG

A sort követi a passistas csapat: 10-15 vezető szambatáncos, akiket az iskolák belső versenyeken választanak ki. Itt már vannak énekesek, vokalisták, akik a hordozható hangfalakon énekelik az erre az alkalomra írt szamba dalokat.

Ezek a dalok azért nagyon fontosak, mert velük tartják lázban a táncosokat, a szövegük motiválja őket, hogy még vidámabban nyomják bele a talpukat a betonba. Ha meghallod a zenét és a szöveget azonnal táncolni akarsz, és

nem bírsz leállni, még akkor sem ha a lábad már feladja.

Ilyen a jó szambazene.  

Szambások garmadája következik. Egyszerre mozog mindenki, a szájak fülig érnek, szinte harapható az endorfin. A zsűri pontozza a precíz mozgást, a tér kihasználását, a kreativitást.  

rio_karneval_balazs22.JPG

p1040148.JPG

A Bahianas, vagyis forgó hölgyek következnek. Az idősebb nők képviselik a szamba iskolák lelkét, a zene afrikai gyökereit. A cirkáló nénik mindig hatalmas ovációt kapnak. Ők több tucat karnevál után érdemelték ki a helyüket. A fiatal generációk így köszönik meg nekik, hogy kitaposták az iskola hírnevét. A gálaruhákba öltözött legidősebb táncosok folytatják a vonulást, a nagyon idős ex-szambások a kamionokról integetnek. 

rio_karneval_balazs51.JPG

A fináléban még megmutathatják az iskolák, hogy mit tudnak. Még az utolsó sor táncosai is ugyanolyan elánnal szambáznak, mint az elsők. Körülbelül egy óra alatt végig csörögnek a Sambodromon, majd jönnek a takarítók, akik a flittereket és tolldíszeket félresöprik. Abban a pár perces takarítási szünetben, még az utcaseprők is megmutatják a szambatudásukat és büszkén viselik a legcsillogóbb lakkcipőjüket az év legboldogabb eseményén.

A videó alatt szándékosan nincs aláfestő zene, a szambaiskolák lüktető ritmusa végigkíséri a nézőt. Van lerobbant kamion és a végén az utcaseprő show-ja. 

rio_karneval_balazs33.JPG

A világ legnagyobb buliját ne hagyd ki! Ha a nézőtér helyett inkább a kifutón szambáznál, akkor lehetőség van a felvonuló jelmezeket előre megvenni, így biztosítva a helyed a táncosok között. Én a következő karneválnál benne vagyok, csak bírjam szusszal.  

 

 

A 2016-os karnevál két döntős napját az elejétől a végéig újra élheted itt a RedBull TV közvetítésén.

Ilyen volt fókákkal szabadon úszni a Galápagos-szigeteken itt.  Másnaposan végigmásztam az Egyenlítőn itt. Így lehetsz paparazzo turista Hollywoodban és ilyen egy éjszakát eltölteni egy igluhotelben.  

Ne maradj le a többi élményről se!

Csatlakozz a Facebookon és az Instagramon

 

A riói karneváli élményeket 2013 februárjában éltem át. A szöveg és a fényképek mind saját szerzemények. Minden jog fenntartva. Ha megosztanád, felhasználnád a szöveget és képeket, beszéljünk róla! 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr878400100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 13 téli fesztivál, amit nem szabad kihagyni 2016.02.19. 00:52:42

| Fiers Gábor | Ha azt hitted, hogy igazán jó bulik csak napsütésben és nyáron lehetnek, tévedtél. Télen legalább annyi őrült bújik elő valahonnan, mint ahányan ellepik a fesztiválokat az év közepén. Sőt! Néhol talán még durvább arcok mutatj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása