Utazz okosan: 10 tipp a tömegturizmus kikerülésére

Az RTL Reggeliben a túlturizmusról és az utazóbloggerek felelőségéről beszélgettünk az olaszországi Velence kapcsán, ahol bevezettek egy hétvégi 5 eurós belépődíjat. A videóban és itt a blogon tippeket adok arra, hogy utazóként hogyan csökkenthetjük a tömegturizmus negatív hatásait. 

screenshot00014.jpg

Mit kell tudni az 5 eurós velencei belépődíjról?

A Velence belépődíjat 2024. július közepéig kísérleti jelleggel vezették be. Azt csak szombat-vasárnap kell megfizetni 8.30-16.00 között azoknak, akik egy napra érkeznek a városba kirándulni és nem ott szállnak meg.  A hivatalos weboldalon kell regisztrálni és fizetni, majd a QR kódot bemutatni. Mentességet kapnak a helyi lakók és azok, akik családtagot, barátot látogatnak meg (regisztrálniuk viszont nekik is kell). Nem kell fizetni a 14 éven alattiaknak és az Európai Fogyatékossági Kártya tulajdonosaiknak és kísérőjüknek, valamint rendőröknek és tűzöltóknak, sporteseményre érkezőknek. További részletek ezen a linken. 

 young-couple-in-venice-2023-11-27-05-23-57-utc_2.jpg

 

10 tipp a tömegturizmus kikerülésére: 

 

1) Utazz a főszezonon kívül az elő-utószezonban.

Ez nyilván nem mindenkinek megoldható a szabadságok és az iskolaszünetek miatt, de törekedj arra, hogy ne a mainstream-mel együtt indulj útnak. Gyakran kedvezőbb ajánlatokat is találsz. 

2) Látogass a felkapott helyekre hétköznapokon, kora reggel vagy késő délután.

A legtöbb turista reggel 9 körül indul útnak miután megreggelizett a hotelben. Előzd meg őket. Hidd el, hogy Velence, Róma és Barcelona és teljesen más arcát fogja mutatni reggel 7-kor még a csúcsidőben is.  

3) Keress fel "másodlagos" városokat is.

Ezek a fő úticél közelében lévő kevésbé ikonikus helyek. Azzal is csökkentheted egy úticélon a túristatömeget, hogy egy napot egy közeli városban vagy a szomszédos régióban töltesz. Nézz ki egy közeli helyet a térképen, ami nem annyira felkapott és látogass el oda is. 

4) Utazz egyénileg vagy kisebb csoportokban, amik kevésbé terhelik az adott úticélt.

Az ingyenes csoportos gyalogos városnézések lehet, hogy kímélik a pénztárcád, de a túl sok ember zavaró lehet.  

5) Kerüld a legnépszerűbb úticélokat és merj letérni a kitaposott ösvényről. 

Biztos, hogy Velencébe, Barcelonába, Dubrovnikba kell utaznod csak azért, mert oda vannak jó áron repjegyek? Balin sem akarsz egész nap a forgalomban ülni a keskeny utakon és a Plitvicei tavakat is jobb lenne csendben megnézni... 

6) Kövess olyan utazóbloggereket, akik a világ kevésbé ismert helyeit is megmutatják. 

Legyél nyitott új helyekre, kultúrákra. Itt a Balázs utazik blogon és az Instagrammon olyan helyeket is megmutatok, amik alternatívát mutathatnak a népszerű úticélok mellett/helyett. 

7) Utazz lassabban, tölts több időt egy helyen.

Maradj még egy napot a környéken. 

8) Költsd el jó helyen a pénzed.

Támogass helyi vállalkozásokat, kávézókat, üzleteket, amik az ott élőket segítik. 

9) Tartsd be a játékszabályokat!

Ha valahol tiltótáblát látsz, hogy ne lépj be egy magánember kertjébe, ne parkolj a lakóövezetben, ne szemetelj vagy ne hangoskodj az utcán, akkor azokat tartsd is be.

10) Készülj fel az útra, foglalj időben jegyet. 

Sok helyen időalapú jegyet kell foglalni a nevezetességeknél. Ez segíti, hogy élvezhetőbb legyen a látogatásod egy kilátóban vagy múzeumban. 

 

A népszerű városok a jövőben is be fognak vezetni újabb szabályokat és díjakat, hogy kezelni tudják a nagyszámú látogatót. A belépődíjaknak nem lesz visszatartási ereje, de talán az utazók fejében elindítanak valami változást. Abban talán mindenki egyetért, hogy tömegben felfedezni helyeket nem jó. Mi a rugalmasságunkkal és nyitottságunkkal segíthetjük a fenntarthatóbb turizmust.

Fontos, hogy a fenti tippeket alkalmazzuk, mert olyan kulturális és természeti károkat okozhatunk, amiktől a kiszemelt úticélok elvesztik azt, amiért elsősorban oda akartunk látogatni.  

 

 

A videót itt tudod megnézni vagy ezen a linken

 

 4.png

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr9318397879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (18) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (15) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (4) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (21) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olaszország (3) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (41) provence (5) rádió (3) Reggeli (4) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (11) Sajtó (29) sajtozsemle (31) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása