A kamuflázs tilos, Rihanna kötelező!

Mit csinálj Barbadoson 8 óra alatt? 

Aki tengerjáró hajóval érkezik Barbadosra, annak általában pár órája, maximum fél napja van, hogy felfedezze a szigetet. Én 8 órát töltöttem Barbadoson. Azt nem mondhatom, hogy ez mindenre elég volt, de ízelítőnek jó volt. Történelem, város, strand és vásárlás is belefért a villámlátogatásba. 

Azért nézzük csak szépen végig, hogy mi is történt a pár óra alatt:

img_8470.JPG

Barbados 1.0 

  • - Barbados a Karib-térségben található, egyik oldala már az Atlanti óceánra néz, a másik a Karib-tengerre. A Kis-Antillák legkeletibb szigete.
  • - Egész évben meleg van, ritkán vannak hurrikánok.
  • - Brit koronagyarmat volt, ma már független. A szigeten több mint negyedmillióan laknak egyébként.
  • - Barbados spanyolul annyit jelent, hogy a szakállas férfi. A nevet a portugálok adták, akiket a helyi fügefák levelei szakállas fickókra emlékeztették.
  • - Az idegenforgalom, a cukor és a rum képezi a gazdaság szentháromságát.

img_8417.JPG

Itt született Rihanna, akit a helyi buszvezetőm nem annyira kedvelt. Ő inkább a keményebb rockot szereti. Rihanna már az USA-ban él, de tavaly karácsonykor hazalátogatott. Az ország függetlenségének 50. évfordulóján pedig Harry herceggel haverkodott, de nem úgy mert annak már van kedvese. Mivel a cukorüzemek egy része bezárt, talán Rihanna a legjobb barbadosi exportcikk ma. A szigetet népszerűsítő videóban is inkább csak ő látszik. 

rihanna-barbados-tourist-board-2013.jpg

 

Jó tanács

Civileknek kamuflázs ruhát viselni Barbadoson illegális. Ez azt jelenti, hogy semmilyen rejtőzködő, katonás ruha nem megengedett. Olvastam olyanról, hogy a reptéren valakit átöltöztettek amikor belépett az országba egy szürke military rövidgatya miatt.

 camouflage.png

 img_8488.JPG

Mit csináljunk pár óra alatt?

A hajókikötőtől a nyüzsgő város és a strandok is gyalogosan megközelíthetők. A taxik fejenként 5 USD-ért szállítanak be. Nem az a helyi pénz (az a BBD, a Bajan dollar), de szinte mindenhol elfogadják az amerikai dolcsit.

img_8486.JPG

A főváros Bridgetown jóval nagyobb mint a többi hasonló karibi központi város. Az angol hatás érződik, persze nem csak azért mert a bal oldalon vezetnek, de az üzletek is angolosak. A régi gyárépületek, cukor raktárak ma irodaházak. A várost viszonylag rövid időn belül fel lehet fedezni. Van néhány helyi zöldségpiac, a Parlament épülete szép a különleges barbadosi zászlóval. Itt található a nemzeti múzeum is. A Hősök terén az ország nagyjai vannak. Nem, Rihannának még nincs szobra.

img_8501.JPG

A hidas részen átkelve a sziget nyugati oldalán haladunk el a busszal, ahol a fehér homokos szabadstrandok vannak. Itt egymás mellett sorakoznak a beach klubbok, ahol a belépődíj ellenében ételt-italt, nyugágyat, ernyőt és wifit kapsz. A Dockyard Beach a helyiek egyik kedvence. A 20 USD-os belépőért még vissza is szállítanak a kikötőbe kisbusszal.

img_8432.JPG

Végül nem ide mentem be, mert kevés időm volt. A strandon végigsétáltam az utolsó beach bárig, a Pirate’s Cove-ig. Itt nem volt belépő, de nyugágyak voltak. Vettem egy sört és befeküdtem egy függő ágyba. Ilyen szép fehér homokos partot és türkiz vizet rég láttam. A nap nagyon erősen süt, a strandok nem voltak tele. Lehet mindenféle vízisportot űzni.  

 img_8456.JPG

Csecsebecse haza

Vegyél egy üveg Mount Gay rumot, ami a legismertebb helyi rum. A közértben egy negyed literes üveg 5 USD-ba kerül. A vámmentesnek mondott boltokban a kikötőben sem lesz sokkal drágább.mgr-bottle-range.jpg

 img_8517.JPG

 

Az egyetlen Amerikán kívüli ország, ahol Washington járt

George Washington, amikor még csak 19 éves kamasz volt, néhány hetet Barbadoson töltött. A betegeskedő féltestvére Lawrence egy 18. századi ültetvényes házban gyógyult két hónapon keresztül. Gyurka is elkísérte a levegőjéről híres szigetre. A későbbi amerikai elnöknek ez volt az egyetlen ország ahol járt az Egyesült Államokon kívül.  

img_8400.JPG

Egy nagyon szép gyarmati időkből származó kétszintes mustárszínű ház alsó részén két hálószoba van és egy hatalmas étkező. Az idegenvezetők hosszasan beszélnek arról, hogy miért is volt fontos az amerikai történelemben, hogy Washington Barbadoson járt. Tisztában vannak azzal, hogy ez csak egy rövid vizit volt, de mégis sokban változtathatta meg a fiatal George látásmódját, nézeteit, aminek köszönhetően végül ő lett az USA első elnöke.

Tipp: Az étkezőben minden héten a fiatal elnökkel lehet vacsorázni. Többfogásos menüt szolgálnak fel korabeli jelmezekben.  

Washington barbadosi útjáról ezen a linken több információt találsz angolul! 

img_8408.JPG

Egy csatornának és menekülő útvonalnak használt alagutat találtak pár éve a ház mellett. A szűk folyosón ma át lehet menni. A helyi mesélők szerint a katonák egy esetleges támadáskor ezen keresztül tudták elhagyni a katonai negyedet, ami közvetlenül a ház mellett található.

 

Garrison – A helyőrség

A házon túl egy hatalmas dísztér látható, amit Savannanak hívnak. Itt masíroztak a katonák, itt voltak a lovas versenyek és itt található a legtöbb katonai létesítmény. Ez a Garrison, ahol múzeumok, ágyuk és katonai börtönök is vannak. A barbadosi védelmi erő a szomszédos St. Anna erődben található ma. A díszteremben az idegenvezető már érezte, hogy fáradnak a látogatók és a hosszas történelem óra helyet egy rumpuncsra invitált mindenkit. A szellős verandán gyorsan fejbeütött mindenkit a helyi rum.

Az erőd aljában őrzik a régi ágyúkat. Számomra ezek sosem voltak túl izgalmasak, de ennek az idegenvezetőnek sikerült érdekes történetekkel tarkítania a lélektelen vas szerkezeteket.  

 img_8430.JPG

Tudtad?

A sziget egyik jelképe a repülő hal, ami valójában nem repül, mert nincs szárnya, de a hátsó uszonyát olyan gyorsan riszálja, hogy azzal a víz felszínén át tud törni és így villámsebesen tud akár száz métert is siklani. A repülő halat (flying fish) panírozva vagy grillen sütve erős sárga szósszal tálalják az éttermekben. És a helyi pénzen is szerepel! 

flying-fish-12.jpg

A BBC egyik videója a drámai hangeffektekkel azt mutajta be, hogyan próbálja túlélni a nagyobb halakat és madarakat a repülőhal. 

A szigeten akár több hetet is el lehet lustálkodással tölteni. Gyönyörű strandok vannak. Az Atlanti óceános partszakaszokon a nagy hullámok kedveznek a kite-osoknak. Van egy nagyon látványos botanikus kert, lehet krikettezni, sőt cseppkőbarlangban is nézelődni. Egy régi British Airways Concorde repülőt is kiállítottak egy interaktív múzeumban..  A búvárok örülhetnek, mert a Barbados közeli vizek a legátlátszóbbak a térségben és a korallzátonyok mellett elsüllyedt hajók között is lehet nézelődni. A katamarános hajós programok során a könnyűbúvárok akár óriásteknősökkel is úszhatnak.  

 img_8525_1.JPG

Ne maradj le a többi élményről se! Kövesd a blogot a facebookon és az instagramon. Videókat a youtube csatornámon találsz!

the_1.png

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr1312267466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.18. 12:53:34

Tehát betaxiztál, vettél egy sört, rohangásztál fel alá egy picit majd visszataxiztál - a többi wikipédia meg photosop. Ha ez bárkit is inspirál, megeszem a kalapom...

Balázs utazik · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.18. 22:48:59

@Hungarian Geographic: nagyjából ennyi volt a program, amit leírtál, de azért a rohangálás fel alá idején a főváros nagyját felfedeztem. A George Washington házban kb. másfél órát voltam, a katonai támaszon, az ágyúknál és a börtönben megint másfelet. Kb. 30 perc pihi a strandon és a kikötőbe vissza gyalog. Az átláthatóság kedvéért, a Barbados 1.0 valóban a Wikipedia alapján is készült. A képeken van fény és szín korrekció.

Gyere vissza még a blogra, mert lesz olyan élmény ami lehet téged is inspirál majd az utazásra. Sajnálom, ha ezzel a bejegyzéssel ez nem jött össze a kedvcsinálás. Nézd meg ezt a videót, hátha ez már elnyeri a tetszésed: balazsutazik.blog.hu/2017/01/29/48_ora_pekingben_blogvideo

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.02.26. 15:01:42

@Balázs utazik: Én csak azon értetlenkedem, ha Bridgetown kikötőjében voltál 8 órát, akkor miért azt írod hogy Barbados? Kösz. Én 3.5-4 évet utazgattam a világban, ahol nem órákban hanem hetekben, hónapokban, években mértem az utam. Órákban? Max ha meccsre mentem, de az nem utazás hanem meccsezés

Mr.XL 2018.11.07. 19:17:16

@Hungarian Geographic: 50 éve utazgatok a világban, és én mondom neked, Barbadosra elég két óra is. Focimeccsre pedig egy fillért nem költenék, de hát nem vagyunk egyformák.
Jók az írások Balázs, go on.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása