Washington DC - Így néz ki Trump új városa

Elnökválasztás!

Több hónapnyi (évnyi) kampányolás után a végéhez ér az amerikai elnökválasztás! Úgy fest, hogy nem Hillary Clinton lesz a Fehér ház új rezidense. Trumpot januárban iktatják majd csak be új elnöknek az USA fővárosában Washington DC-ben. Ha már ekkora felhajtás van/lesz a városban, nézzük mit érdemes ott megnézni. 

img_0214.JPG

p1280576.JPG

Washington DC-ben az a legjobb, hogy a legtöbb látnivaló ingyenes. Rengeteg monumentális emlékmű van, amelyek amerikai elnökök vagy háborúk tiszteletére épültek. Aztán ott vannak a múzeumok: űrkutatási, szépművészeti, természettudományi, indián, kortárs, történelmi, botanikus kert, stb.  A Smithsonian Intézethez tartozó múzeumok mind ingyenesek! Az Egyesült Államok három hatalmi ágának itt van a központja. 

 p1250014.JPG

The White House 

A Fehér Házban a végrehajtó erő dolgozik és lakik. Ő a POTUS (President of the United States), vagyis az amerikai elnök. A Fehér házat nem amerikai állampolgárok nem látogathatják, illetve nagyon nehézkésen. Vannak háznéző túrák, de a szövetségi államod képviselője tud csak „felírni a listára”. A külföldi látogatókat a nagykövetségeken keresztül lehet intézni. Nekem nagy vágyam, hogy bejussak a házba, de hiába írtam már a washingtoni magyar nagykövetségnek, még választ sem kaptam. Nem baj, nem adom fel! 

2011-08-15_001_481.JPG

A házat mindkét oldaláról meg lehet nézni kívülről. Az északi részén a Lafayette térnél nagyobb a terület: itt vannak a tüntetések és megmozdulások, de amíg ezek nem zavarják a rendet, addig a szólásszabadság miatt mehet nyugodtan. Egyszer egy félmeztelen fickó mutatott be Obamának a kerítés innenső oldalán, de nem zavarta el senki, hadd mondja! Egy sátorban a kerítéssel szemben a békéért tüntetnek a nap 24 órájában.

p1000093.JPG

A déli oldalon a kertet és a szökőkutat lehet a kerítésen keresztül megnézni. Itt tartják a húsvéti tojáskeresést és itt volt a halloweeni party is. Ezen a részen, de már nem a kertben van a 0 mérföldkő, ahonnan az összes út indul Amerikában (szimbolikusan).

BALÁZS UTAZIK TIPP: A Fehér ház mellett van egy ajándékbolt (egyébként nincs sok a városban), ahol rengeteg jópofa holmit lehet venni. És akár egy fotót is készíthetsz magadról, mintha az Ovális irodában vagy a sajtóközpontban lennél. Ehhez persze valamit venned kell a shopban.  

img_4924.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: A W Washington DC hotel tetőtéri bárjából rálátsz a Fehér házra. Menő környezetben menő helyi arcokkal lehet itt eszmét cserélni az amerikai politikáról. Akkor is fel tudsz menni a bárba, ha nem a hotelben szállsz meg. 

img_9844.JPG

Capitólium

A törvényhozó testület a Kongresszus, a Capitólium épületében van a Capitolium-dombon. Itt dolgoznak a szenátorok és a képviselők. Ez látogatható, szintén ingyenes, de időjegy szükséges hozzá, amit a látogatóközpontban kapsz. 

2012-06-28_002_362.JPG

Megmutatják a rotundát (kerengőt), ahol tucatnyi szobor van, levisznek az alagsorba, ahol még több szobor van. Itt található Kossuth Lajos szobra is többek között. Ő volt az első külföldi, aki a Szenátusban felszólalt.

„Nagyon hasonlít a magyar nyelv az angolra, néhány szót értettünk a beszédből!”

– mondták a szenátorok Kossuth beszéde után. Lajosunk angolul mondta a beszédét, de olyan akcentussal és nyelvi hibákkal, amit az amerikaiak nem értettek meg. Így jár az, aki tankönyvből akar nyelvet tanulni. Vicces történet, aminek biztos van igazságtartalma is.   

p1270232.JPG

 

p1270249.JPG

Library of Congress

A kongresszusi könyvtár a szomszédos épületben szintén látogatható. Az épület belseje nagyon szép, kiállították a gutenbergi és mainzi Bibliát is, valamint megtekinthető az olvasószoba. Ez az USA legnagyobb könyvtára egyébként.

p1270256.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Ha az elnöki beiktatást szeretnéd élőben nézni, akkor menj minél közelebb a Kapitóliumhoz, mert itt esküszik fel az elnök, majd viszi az autó a Pennsylvania sugárúton a Fehér házba. Obamáék gyalog tették meg a hosszú utat. Michelle Obama aznapi sárga ruháját az Amerikai Történeti Múzeumban állították ki. Ha a hidegben nem akarod kivárni a több órás eseményt, akkor kapcsolj a CNN-re! 

img_6358.JPGBlogger elnöki szerepben! Ilyen kedves emlékeket lehet vásárolni. Bár ezt a maszkot még Amszterdamban vettem. 

The Supreme Court

A bírói hatalom a Legfelsőbb Bíróság épületében van, itt székel a „9 öreg”. Ezt az épületet gyakran látni a híradásokban, a lépcsőiről nyilatkoznak a politikusok. 

p1270276.JPG

 

A nemzetközi intézmények, köztük a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap és a világ országainak nagykövetségei is itt sorakoznak. Egy világkörüli úttal ér fel ha a Massachusetts Avenue-n végig sétálsz és megnézed az országok épületeit.

 2012-06-28_001_322.JPG

Georgetown

A vörös téglaházaival és az egykori csatornarendszer maradványával nagyon hangulatos környék. Üzletek, éttermek, bárok vannak itt. Hétvégenként nagyon pezseg itt az élet. 

BALÁZS UTAZIK TIPP: rövid hajókirándulásra indulhatsz innen a Potomac folyón.

2011-08-15_001_519.JPG

A Dupont Circle és Logan Circle környékén is sok étterem és bár van. Nincs messze a George Washington University. Itt van a valódi DC belvárosi élet.

BALÁZS UTAZIK TIPP: A környéken a kedvenc helyem a Kramerbooks & Afterwords Café. Ez egy szuper könyvesbolt és étterem/kávézó egyben. Pénteken és szombaton hajnali 3-ig vannak nyitva!

 

DC, vagyis District of Columbia egy mesterséges város, amit európai mintára terveztek. George Washingtonnak, az első elnöknek, a francia Pierre Charles L’Enfant segített megépíteni a várost. Így lettek hatalmas sugárutak, körforgalmak. A városban szabályozva van az utcák szélessége és a házak magassága is. Sok a zöld felület, tágas terek vannak, minden rendezett.

2012-07-14_00-36-42_0083.JPG

 p1000087.JPG

 

Az emlékművek:

 

Lincoln emlékműp1270190.JPG

Klasszicista épület, amely az 1 centesen is szerepel. A lépcsők tetején Abraham Lincoln ülő szobra látható. Sok filmet forgattak itt, köztük a Forrest Gumpot. 

2011-08-15_001_366.JPG
Az emlékmű lépcsőjén tartotta ikonikus beszédét Martin Luther King. A pódium helyén az „I have a dream” felirat olvasható. Innen tökéletes kilátás nyílik a Kapitóliumra, a Washington emlékműre és a Reflecting Poolra. 

p1080430.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Az emlékmű aljában egy apró múzeum van Lincolnról, amit amerikai kisiskolások pénzéből hoztak létre. Egycenteseket küldtek a múzeumnak! Érdemes itt használni a mosdót.

dji_0400.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Az emlékműveknél turista kioszkok vannak, ahol ingyenesen beszerezhetünk térképeket.

 

Háborús emlékművek

A Lincoln emlékmű két oldalán, két katonai emlékmű van. Az egyik a koreai háború emlékműve, ahol 19 rozsdamentes acél katona szobra van, amelyek tükröződnek a fekete márványfalon. Így 38 látható belőlük, aminek jelentése van: 38 hónapig tartott a háború és a 38. szélességi kör választotta el Észak és Dél Koreát.

 2012-06-28_002_021.JPG

A másik oldalon a vietnámi háború emlékműve található, amelyet a Yale egyetemen egyik diákja tervezett. Több ezer név van a fekete márvány falon. Jelölve van hogy ki tért haza és ki nem. Itt gyakran lehet látni koszorúzásokat és veteránokat.

2011-08-15_001_395.JPG 

Einstein szobor

A szobor pár száz méterre van a vietnámi emlékműtől. A nyugis nagypapa ölébe lehet ülni, aki "relatív" hangtalanul viseli a gyerekek (és gyereklelkű felnőttek) minden mozdulatát. 

2012-06-28_002_316.JPG

 

II. világháború emlékmű

Monumentális építmény. Az Atlanti és a Csendes óceánt jelképező két kapu között több mint 50 oszlop látható, amelyek az USA szövetségi államait és területeit szimbolizálják. A több ezer arany csillag pedig a háborúban elhunyt katonáknak állít emléket.

p1000088.JPG

  

Washington emlékmű

A legmagasabb pontja a városnak a fehér színű obeliszk, amit az első elnökről neveztek el. Pár éve egy földrengés után lezárták, de ma már látogatható. A tetejéről fantasztikus 360 fokos panoráma van.

2012-06-28_002_209.JPG

p1000064.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Mindenképpen előre kell jegyet foglalni az ingyenes kilátóba. A jegy kiállítása azonban pár dollárba kerül. A helyszínen nem lesz lehetőség aznapra jegyet szerezni, hacsak kora reggel nem marad még néhány elfekvő darab. 

 p1000081.JPG

 

Jefferson emlékmű

A római Pantheonra emlékeztet a víz mellett található emlékmű, aminek a közepén egy óriási bronz szobor van az USA harmadik elnökéről.

2012-06-28_002_255.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Érdemes a naplementét itt tölteni, mert csodásak a fények és még vadludakkal is összefuthatunk a parkoló felé vezető úton.

2012-06-27_001_128.JPG

Franklin D. Roosevelt emlékmű

Az egyik kedvencem a városban. A 20. század egyik amerikai elnöke volt, aki négy cikluson keresztül szolgált. Ma már csak kétszer választhatják meg az elnököket. Roosevelt kerekesszékből irányította az országot a második világháborúig. A négy ciklust négy külön szabadtéri szakaszon lehet megnézni a vízesések és elnöki idézetek mellett. Történelem óra kicsit másképp. 

2012-06-28_002_279.JPG

2012-06-28_001_277.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Az emlékmű mellett van egy tó, ami mentén a Japántól kapott cseresznyefák sorakoznak. Március-áprilisban lélegzetelállító a virágzáskor a rózsaszín és fehér szirmokkal teli parti sétány. Bakancslistás élmény!

p1020192.JPG

 

Martin Luther King emlékmű

MLK nem volt elnök, viszont rengeteget tett a fekete egyenjogúsági harcban. Az első afroamerikai, akinek DC-ben emlékműve van. Egy darab hatalmas kőből faragták ki a szobrát.

2012-06-28_002_245.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: A tavon lehet vizibicajozni fehér műanyag hattyúkon is.

p1020163.JPG 

Pentagon

Egy ötszögű óriási épület a folyó túlpartján, ami már Virginia államhoz tartozik. Ez a védelmi minisztérium épülete, ahol több tízezren dolgoznak. 2001. szeptember 11-én az egyik eltérített repülőgép ennek az oldalába csapódott. Nem látogatható, de busszal érdemes elmenni mellette.

 2011-08-15_001_398.JPGA Pentagonról nem találtam saját fotót, így helyette legyen itt egy cuki mókus az egyik parkból

 

Air Force emlékmű

A légierő három fémes csóvája és néhány fém pilóta van itt. Messziről is látni, a Pentagon mellett van.

 img_4632.JPG

 

Arlington nemzeti temető

Szintén Virginia államban van, de a helyi metró kivisz oda. A katonai temetőt sok filmben lehetett már látni. Fehér márvány kopjafák sorakoznak egymás mellett katonás rendben. Ez egy aktív temető, ahol naponta egy tucat temetés van. Lovashintón kísérik a koporsót a sírhelyhez, ami egy amerikai zászlóval van letakarva. Ágyúdörgés, trombitaszó, majd az özvegy hazaviheti a lobogót, ami mindig a hősi halottra fogja emlékeztetni.

2011-08-15_001_403.JPG

Több tízezren nyugszanak itt. Itt van John F. Kennedy és Jackie Kennedy sírja is az öröklánggal. Szintén itt található az ismeretlen katona sírja, ahol óránként őrségváltás van.

2011-08-15_001_436.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: A temetőben be tudsz fizetni egy buszos túrára, de gyalogosan is fel lehet fedezni a helyszínen kapott térképpel.

 2011-08-15_001_428.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: A temetőben vannak magyar sírok is. Keresd meg őket! Stahel-Számvald Gyula sírja az Arlington ház mellett van az egyik legmagasabb pontján a temetőnek. Szolgált az 1848-as magyar szabadságharcban és az amerikai polgárháborúban is, majd Japánban és Kínában volt diplomata.  

2011-08-15_001_421.JPG

 

Iwo Jima emlékmű

A japán partraszállás és az amerikai tengerészgyalogosok emlékszobra. Amerikai tengerészgyalogosok állítják fel a zászlót a Csendes óceáni fronton. A fotó, ami a szobrot inspirálta Pulitzer díjat kapott. Autóval vagy taxival, überrel tudsz ide csak eljutni. A temetőtől pár percnyi útra található.

 2012-07-13_18-10-08_0075.JPG

 

FBI épület

A brutalizmus jegyei láthatók az épületen. Semmi extra, de egy fotót megéri készíteni a háztábla előtt. 

img_9913.JPG

BALÁZS UTAZIK TIPP: Egy sarokra innen van a Ford színház, ahol Lincoln elnököt lelőtték. Mellette a Hard Rock Café, ahol a hamburgerek mellett bömböl a rock and roll. 

  

Newseum

A hírek múzeuma. Az egyik olyan múzeum, ahol fizetni kell, mert nem tartozik a Smithsonian Intézethez. Minden ami újságírás, kommunikáció az itt megtalálható. A bejárat előtt az 50 állam napilapjainak címoldala szerepel. Érdekes végig nézni, hogy hol mi éppen a futó hír, pláne az elnökválasztáskor. Külön kiállítása van a szeptember 11-i eseményeknek. Nekem nagyon tetszett ez a múzeum. 

A washingtoni múzeumokról majd egy következő posztban írok. Rengeteg jobbnál jobb van a városban!

BALÁZS UTAZIK TIPP: A tetőteraszról remek fotót készíthetsz a Kapitóliumról.

 2011-08-15_001_345.JPG

 

Két-három napot érdemes DC-re szánni! Lehet, hogy kicsit tömény lesz a város a sok látnivalóval, de viszonylag kis területen helyezkedik el, így tömegközlekedéssel, bérelt bicajjal és überrel könnyen be lehet járni. Sok városrész estére lenyugszik és olyan nagy választék nem lesz éttermekből és bárokból, hacsak nem a megfelelő részekre látogatsz.  

p1000097.JPG

p1280573.JPG

November 8. - az elnökválasztás napja

Hillary Clinton elnöksége alatt kíváncsian várom hogyan változik majd a város és a hangulata. Jó lenne élőben látni, ahogy beiktatják és ahogy a First Husbanddel, az egykori POTUS-szal bevonul a Fehér házba. Trump sem marad távol Washingtontól, ugyanis hamarosan nyílik az ötcsillagos Trump hotel, ami egy ugrásra lesz a Fehér háztól. Így vagy úgy, de Trump is be fogja magát fészkelni 2017-ben a fővárosba. Remélem, inkább csak úgy és nem így! #IamWithHer

UPDATE: A november 9-i reggeli eredmények alapján Donald Trump lesz az USA következő elnöke. Hillarynek nem sikerült a libikóka államokat megszerezni. Nagy meglepetésre Trump bezsebelte a 4 éve még demokrata államokat. Ő lesz az USA 45. elnöke. 

UPDATE2: A szavazatok száma alapján (popular vote) Clintont több ember választotta elnöknek (59,469 millió), mint Trumpot (59,277 millió). Azonban az amerikai elnökválasztást az egyes államok elektori száma dönti el. Mindegyik államnak egy bizonyos számú elektori szavazata van. Ha az adott állam lakóinak többsége A-ra szavaz, akkor az összes elektori szavazatot az A jelölt kapja meg. Függetlenül, hogy mennyien szavaztak az elnökre. Az egyes államoknak azonban változó elektori számuk van, így reprezentatív-szerű. 270 elektori szavazat kellett az elnökválasztáshoz. Trump fölénnyel nyerte.

Sehol máshol a világon nincs ilyen választási rendszer.

Ilyen a demokrácia, nem mindig tetszik, de a nép szava győz.  

Most nem akarok Washington DC-be menni egy darabig! 

UPDATE 3: NEW TRUMP CITY - véleménycikk a választás margójára utazás nélkül

img_4725.JPG

 

Ne maradj le az élményekről, csatlakozz a Facebookon és Instagrammon, ahol még több videó, kép és élő bejelentkezések várnak.

Nézd meg a Miamiban készített videót, ha már úgyis az ország keleti oldalán járunk

Ez pedig egy nyári élő bejelentkezés volt a Lincoln emlékműtől a Facebookon. 

the_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr8611941535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2016.11.09. 19:04:12

einstein kezében a Bolyaiaktól ellopott könyv. Amiből a tudását összeollózta...

ekat 2016.11.11. 14:59:42

Fehér Ház látogatása ügyében nekem sem válaszolt a washingtoni követség, úgyhogy küldtem nekik még egy mailt, amibe beletettem a Fehér Ház weblapjáról a kivágott részt, hogy eszerint náluk lehet igényelni látogatási időpontot.
Erre már válaszoltak, hogy a Fehér Ház területére magyar csak úgy mehet, ha kíséri egy mittudoménmilyenrangnál magasabb valaki a követségről, és erre nekik nincs idejük. Javasolták a Fehér Ház melletti látogatóközpont meglátogatását, meg virtuális sétát, stb.
Nekem ugyan nem úgy tűnt a Fehér Ház honlapjáról, hogy oda csak diplomata kíséretében lehet elmenni, de ezek szerint magyar turista oda be nem fogja tenni a lábát...
(A levél amúgy azt hiszem megvan, pár kevés hónapos, szívesen elküldöm.)
A látogatóközpont nem volt egy nagy etwas. :)

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása