Az igazi Mikulás a Balatonon nyaral
Rovaniemi, Finnország

Villámgyors rénszarvasok, újjászülető számik, a világ legnépszerűbb postája és egy csepp kortárs kultúra Mikulás-giccsel fűszerezve. Meglátogattuk a Télapót az otthonában, az északi sarkkörön fekvő Rovaniemiben.

 

Forrás: Gyémánt Balázs
Számi lány rénszarvassal 

 

Annak ellenére, hogy havas kifutópályán szállt le a gép a Mikulás hivatalos repülőterén, nem éreztem a száncsengős hangulatot. A fehér fenyőfák és a jeges, téli táj varázslatosak volt a repülő ablakából, és a mellettem ülő kislány is a Télapó itt van-t énekelte, mégis úgy éreztem, mintha egy szuvenírvároskában, egy giccsgyárban landoltam volna.

Forrás: Gyémánt Balázs
Megérkezés Rovaniemi repülőterére (Kattintson a képre a galériáért!)

A finn Lappföld fővárosa, Rovaniemi Budapesttől 3,5 órányi repülésre található, charterjárattal vagy Helsinkin keresztül lehet átszállással eljutni oda. A legritkábban lakott területe ez északi nyelvrokonainknak: több rénszarvas él itt, mint ember. Még a város alaprajza is rénszarvasagancsra emlékeztet. Nyolc évszak van, mindegyikben mások a fények: a téli hónapokban csupán néhány órán át van világos, nyáron pedig néha le sem megy a nap. Rovaniemi Veszprém és Ajka testvérvárosa, hatvanezer lakossal. Itt található a világ legészakibb McDonaldsa, az egyetemen Mikulás szak van, a helyi focicsapat pedig az FC Santa Claus. 

Hull a pelyhes

Rovaniemi a Mikulás hivatalos otthona. Az év minden napján lehet vele találkozni az irodájában, a skanzenszerű Télapófaluban, amely pont az északi sarkkörön fekszik. A sarkkört nem lehet nem észrevenni, hiszen kék neonfény jelzi a vonalat. Joulopukki, a finn Télapó titkos játékkészítő műhelye Korvatunturiban a Fül-hegyen túl található. Itt még nem járt földi halandó, és mivel a legenda szerint nehezen megközelíthető, a nagyszakállú, kortalan, de mindenképpen szépkorban lévő öregúr Rovaniemibe tette át a székhelyét az 50-es években. Hirtelen egy szuvenírfalu is kinőtt itt egy tucat ajándékbolttal, éttermekkel, outletüzletekkel és manókkal.

Folyamatosan szólt a Jingle Bells, kis pelyhekben hullott a hó, de a hangulatom még mindig nem volt száncsengős, pláne miután egy órát álltam sorban, és 25 eurót fizettem a manófotósnak a Mikulással közös képért. A nettó egy-másfél perc, ami egy gyerekre jut, elég volt ahhoz, hogy a csodálatosan berendezett dekorszobában a Mikulás elárulja: szívesen jár a Balatonra. Nyáron nem visel szakállat, és hagyományos ruhát hord, így nem ismeri fel senki. Azt hiszem, jövő nyáron érdemes lesz alaposabban szemügyre venni a balatonföldvári kemping finn vendégeit.

Forrás: Gyémánt Balázs
A Télapó itt fogadja a gyerekeket (Kattintson a képre a galériáért!)

Télapófalván van a világ leghíresebb postahivatala. Mindegyik levél, amelyet a Mikulásnak vagy valamelyik névrokonának címeznek, vagy azt írják rá, hogy Északi-sark vagy Télapó Főposta, az mind Rovaniemibe érkezik. Az épp ügyeletes manópostás Olaszországban született, de a mediterrán klímát inkább a fagyosra cserélte, hogy mosolyogva tolmácsolja az olasz gyerekek kívánságait a főnökének. Eddig több mint 15 millió levél érkezett ide 198 országból, még az afrikai Eritreából is akadt néhány.

Karácsony környékén naponta 32 ezer rajz ömlik be a postán. A legszorgosabb levélírók Japánból, Nagy Britanniából, Romániából, Olaszországból, Finnországból és Lengyelországból küldik a kívánságlistát. Van olyan gyerek, aki világbékét kér, sokan cumit küldenek a kis rénszarvasoknak. Kezembe került egy magyar kislány, Anna levele, aki egy évvel ezelőtt Dorogról írt a Mikulásnak: mikrofont, gördeszkát, karkötőt és színes parókát kért. Ezennel üzenem Annának, hogy a levél célba ért! Remélhetőleg anyuka adta fel a dorogi postán, majd a Tesco érintésével ment haza.

Forrás: Gyémánt Balázs
A posta a manóval (Kattintson a képre a galériáért!)

Élet a Mikuláson túl

Miután letudtuk a kötelező Mikulás-köröket, a gyerekek mosolygó arccal, a felnőttek pedig lapos pénztárcával jöttek ki a helytartó irodájából. Rovaniemiben azonban akad más látnivaló is. Viszonylag kicsi a belváros, ahol üzletek, éttermek, bárok, hotelek és kaszinó található. A központi tér egy finn heavy metal-banda, a Lordi nevét viseli, miután Hard Rock Hallelujah című számukkal megnyerték a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivált. Esténként megtelnek a kocsmák, a helyi egyetemisták fűszeres forralt borral és füstölt lazaccal próbálják feldobni a havas hétköznapokat.

Alvar Aalto, a letisztult vonalú épületeiről híres finn építész több házat is tervezett a városban.  Mindegyik társasház aljában szauna van, de nem közös használatra. A lakóknak követniük kell a házmester által készített szaunabeosztást, így a Rajamäki, az Onkamo és a Helppikangas család nem fog meztelenül kellemetlen pillanatokat szerezni egymásnak a szaunában. 

A város jelképe a szépen kivilágított Ounasjoki folyót átívelő Jätkänkynttilä híd, amely a budapesti Megyeri híd kisöccse is lehetne, valamint az Arktikum, amely múzeum és tudományos központ egyben. Az én kedvencem a Korundi Kulturális Központ volt, ahol a Rovaniemi Művészeti Múzeum található. Ez a finn modern és kortárs művészetet mutatja be. A kiállítás világszínvonalú: szemtelen, elgondolkodtató és provokáló. A képek, szobrok, plasztikák tele vannak szexualitással, amely keveredik a hagyományokkal a modern téglaépületben. Úgy látszik, a téli kevés napfény vagy a nyári folytonos világosság jót tesz a helyi művészeknek.

Forrás: Gyémánt Balázs
Az egyik szobor a Korundi Kulturális Központban (Kattintson a képre a galériáért!)

Érdemes ellátogatni egy rénszarvasfarmra is. Rudolf nyomába eredni nem könnyű, mert a Mikulás szánjának húzóerői akár 70 km/h-s sebességgel is tudnak száguldozni, bár csak rövid ideig. Februárban még gyorsasági futamokat is rendeznek rénszarvasokkal a városközpontban. A fakultatív turistaprogramon persze komótosan haladtak a nem is piros orrú négylábúak.

A szánhúzás után egy sámán mesélt a helyi szokásokról és a számi kultúráról egy fakunyhóban, amelynek közepén tábortűz égett. Hamuval a homlokomra húzott két vonalat, és azt mondta, hogy a következő életemben rénszarvasként fogok újjászületni. Legalább a keleti piacokon hasznomat veszik majd, hiszen a rénszarvas agancsából készült afrodiziákum nagyon drága, és főleg Ázsiában kapós, ahol az orvosok receptre írják fel mint potencianövelőt.

Kik azok a számik?

A számik Európa északi részén, Finnországban, Norvégiában, Svédországban és a Kola-félszigeten (Oroszország) élnek. A 9000 fős nép nyelvét és kultúráját a kihalás veszélyezteti, ezért autonóm parlament felügyeli a finn Inariban. A számik nagyon szoros kapcsolatban vannak a földdel, amelyen élnek. Erősen hisznek a spiritualitásban és a környezet erejében. Úgy gondolják, hogy mindennek a földhöz van köze, és a föld mindennek a közepe. Hegyekhez, forrásokhoz, tavakhoz imádkoznak, és áldozatokat mutatnak be nekik. Szerintük minden, ami organikus, lélekkel rendelkezik, és ezért ennek megfelelően bánnak vele.

 

Az egyik számi legenForrás: Gyémánt Balázs
Számi lány rénszarvassal (Kattintson a képre a galériáért!)a szerint az északi fény akkor született, amikor egy róka átfutott az esti égbolton, farkával végighúzta a mennyországot, ezzel látványos fénycsóvát hozott létre, amelyet csak az északi emberek látnak. A sámánizmus az életvitelük nagy részében jelen van. A számi sámándob ma ajándéktárgyként kapható, anno a törzsi doktor ezzel segítette transzállapotba a falu lakóit, hogy kapcsolatba tudjanak lépni az elhunyt lelkekkel, és közvetítsék azok akaratát. Ma a számik egy része még mindig rénszarvas-tenyésztéssel foglalkozik, amely a halászat és vadászat mellett a legfőbb bevételi forrásuk.

A számik legendájában szereplő sarki fény, az aurora borealis Rovaniemiben is megfigyelhető. Tiszta és sötét időben a legelképesztőbb színekben és formákban tükröződik az ég. Az északi fény szeptembertől áprilisig látható, a helyiek szerint minden második nap, de nekem nem volt hozzá szerencsém.

Másnap reggel kutyaszánra ültem. A huskyk majd kiszakították a hámot, olyan virgoncok voltak. Habár csak néhány kört tettünk, mégis remek szórakozás volt. Innen egyenesen a reptérre vezetett az út, de az már fűtött busszal.

Forrás: Gyémánt Balázs
Kutyaszán huskykkal (Kattintson a képre a galériáért!)

A látogatás során nem fogott el karácsonyi hangulat, de így is felejthetetlen élmény volt. A táj lenyűgöző, a számik kedvesek, Rovaniemi hangulatos, a Mikulás pedig csak ráadás. Búcsúzóul a repülőtéren az útlevelembe nyomtam a Mikulás hivatalos pecsétjét, és itthon bekereteztem a 25 eurós fényképet, bízva abban, hogy jövőre ismét meghallom majd a száncsengőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr868103738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása