Sztártúra paparazzo turistáknak
Az Oscar-díj városa: Los Angeles

p1020855_resize.JPG

A Golden Globe és az Oscar díj kapcsán körbejártam Los Angeles-t és egy sztárkereső kalauzt készítettem paparazzo-lelkű turistáknak.

A színészek, zenészek, filmesek azért érkeznek Los Angelesbe, hogy híressé váljanak.  A kaliforniai álomgyár utcái azonban nem strasszal vannak kikövezve, csak kevesen tudnak eljutni a vörös szőnyegig. Aki azonban egyszer itt befut, az biztosra mehet a világra szóló ismertségben. Remélem Nemes Jeles László és a Saul fia a legjobb külföldi film Golden Globe-ja után az Oscart is megkapja és őket is le lehet majd fotózni ezeken a helyeken.

A gigaméretű város tele van sztárokkal, akik a legtöbbször megbújnak hollywoodi vagy malibui otthonaik pálmafáinak árnyékában. Néha persze ők is kimerészkednek luxusvilláikból. Ilyenkor csapnak le rájuk a lesifotósok. Azt nem tudom garantálni, hogy végül egy sztárfotóval fogsz Lalalandből hazatérni, de az itt ajánlott helyek hírességek nélkül is megérnek egy kattintást.  

 

Dolby Theater – Oscar a plázában

Ki gondolta volna, hogy a világ legnívósabb filmes díját, az Oscar díjat egy bevásárlóközpontban adják át? A Dolby színház ugyanis a Hollywood & Highland bevásárlóközpont kellős közepén található. A tévés közvetítéskor a kirakatok előtt elhúzzák a függönyöket és vörös szőnyeget terítenek a járólapra. Az év legjobb filmjeinek címei a pláza oszlopain díszelegnek. Ha mi is sztárként szeretnénk magunkat érezni, akkor azon a bizonyos lépcsősoron, mi is felsétálhatunk a színházterem ajtajáig. A vörös szőnyeget meg képzeljük alánk. A színházba szerveznek vezetett túrákat is. 

 

The Beverly Hilton 

A Golden Globe díjat és a tévéműsorokat díjazó Emmy díjat is a legendás hotel báltermében adják át. A Beverly Hills sarkán található szálloda a Hilton csoporthoz tartozik. A hotelben nem csak a vörös szőnyeges eseményekkor lehet sztárokat meglesni, hanem egész évben. Szomorú esemény volt az épület 434-es lakosztályában 2012-ben, ahol öngyilkos lett Whitney Houston. Azóta a szobát átszámozták és felújították.    

 

Rodeo Drive 

Beverly Hills legdrágább utcája, ahol egykoron tehénpásztorok terelték a nyájukat. A „Micsoda nő” című filmben Julia Roberts is az itt található egyik butikban próbált vásárolni, ahonnan slampos kinézete miatt kiküldték. A híres Beverly Willshire Hotel, ahol a film néhány jelenetét felvették az utca végén található. Minden nagy márka fellelhető itt. Ebben az utcában van a világ legdrágább ruhaboltja is, a Bijan. Az iráni férfiruha tervező és parfümkészítő 2011-ben halt meg, de ő öltöztette többek között az amerikai elnököket, Putint, Tony Blairt, Tom Cruiset, Michael Jordant, Giorgio Armanit és Ushert. Körbenézni is csak bejelentkezés után lehetséges az exkluzív üzletben, ahol egy pár zokni ötven-, egy öltöny ötvenezer dollárba kerül, míg egy kis üveg parfüm háromezer dollárért vihető haza. Az épület előtt álló egyedi tervezésű csodaautókról könnyen felismerjük az üzletet.

        

Walk of Style 

A Rodeo Drive-on ünneplik a világ stílus legendáit, akik egy független szervezet szerint a legtöbbet adták a divatvilágnak. A "földbe süllyesztett" divatsztárok egy-egy személyes üzenete és aláírása fényképezhető le. Mario Testino fotós, Edith Head jelmeztervező, Ferragamo, Gianni Versacce, Donatella Versacce, Manolo Blahnik, Misoni, Bvlgari, Tom Ford csak néhány a stílus nagyágyúk közül.  Valentino tábláján ennyi áll: „A stílus a férfinak olyan, mint a szépség a nőnek.” 

 2013-08-31_18-00-28_0669_resize.JPG

Celebszemét szuvenírnek

Két srác LA-be költözött, hogy a sztárok szemétjében turkáljának. Az így talált kincseket elárverezték. Paris Hilton használt fogselyméért 1000 dollárt kaptak. Egy másik ötletes „megélhetési hajléktalan” a sztárok bevásárló cetlijét kukázta ki és készített belőle könyvet. A szemétszedés Kaliforniában nem illegális, így csak egy térkép kell hozzá és gyűjthetjük az értékes szuveníreket. 

 

Sztártérkép

A Los Angeles Times napilap mellett az utcai tárolókból öt dollárért vehetünk egy térképet, amelyen a hírességek házait jelölték. Indulhat a sztármustra, vagy inkább kerítésnézés, hiszen a legtöbb rezidencián nem szeretik a kíváncsi turistákat. Autó nélkül is felfedezhetjük a hírességek természetes közegét, fél óránként indulnak szervezett kisbuszos túrák

 

la_165_resize.JPG

  

TCL Chinese Theater – Lábnyomok a betonban

A világhírű kínai filmszínház előtt 1927 óta a sztárok lábnyomai és aláírásai találhatóak a betonban. Egy filmbemutatón, Hollywood egykori sztárja Norma Talmadge véletlenül belelépett a száradó betonba, amivel hagyományt teremtett. A nagy mozi premierek a mai napig ebben az ikonikus pszeudó-kínai színházban vannak és ha szerencsénk van, még a bemutató előtti sajtófotózást is elcsíphetjük. Ha nincs, akkor a mozi előtt hemzsegő jelmezesekkel készíthetünk közös fotót egy dollárért, de akár mozijegyet is vehetünk az IMAX terembe.  

2011-08-15_001_632_resize_1.JPG

p1080120_resize.JPG

Hollywood Walk of Fame – A hírnév útja

Kétezer ötszáz hírességnek van a földbe vésve egy korallszínű csillaga a 2 kilométeres útszakaszon. A filmes, tévés, zenész, rádiós és színházi körökből a menedzserek jelölik pártfogoltjukat. Amennyiben a bizottság kiválasztja őket 30 000 dollárba kerül a csillag elhelyezése. Az új csillagok átadást mindig nagy felhajtás övezi. Michael Jackson csillaga zarándokhely lett halála után, de még a Victoria’s Secret fehérneműmárka modelljei, „Az angyalok” is történelmet írtak, amikor kőbe vésték őket. Van csillaga Hófehérkének, Shreknek és a Mickey Egérnek is. Néhány a magyar csillagok közül: Éva és Gábor Zsazsa, Tony Curtis, Michael Curtiz, Harry Houdini, Adolph Zukor.

 

 

Mindörökké Hollywood – örök nyugalom, örökös filmnézés

A Hollywood Forever temető egyáltalán nem lehangoló hely. Élő sztárok habár nem járnak errefelé, de a filmgyártás aranykorszakából sokat temettek el a Paramount Studio szomszédságában található temetőben. Douglas Fairbanx, Rudolph Valentino, Korda Zoltán és a The Ramones frontembere is itt nyugszik. Nyáron szombatonként a sírok között szabadtéri mozizás van. Érdemes korán érkezni, mert gyorsan elfogynak a temetői jegyek. Ez Hollywood! 

 


Madame Tussaud’s - ahol puszit adtam Beyoncénak

Ha a Los angelesi látogatásunkkor a sztárok épp házon kívül voltak, ugorjunk be a Hollywood Boulvardon található Madame Tussaud’s panoptikumba, ahol garantáltan a legnagyobb lesz az egy négyzetméterre jutó sztárok aránya. Ha ügyesen pózolsz, a végén még elhiszik, hogy nem viaszbabával készült a kép. Pár száz méterre van a Hollywood Wax Museum, amely valamivel olcsóbb, de ahol a sztárok inkább legrosszabb rémálmukra emlékeztetnek, így azt inkább kerüld el. 

 

 

Tévéshow élőben

Az amerikai vígjáték sorozatok buta nevetőgépei valójában húsvér emberek, akik részt vesznek a tévéműsorok forgatásán. Az ingyenes programra nem árt a felvétel előtt pár hónappal már bejelentkezni. Ha sikerül jegyet szerezni olyan élményben lehet részünk, amiben keveseknek: láthatjuk a színészeket munka közben, sőt a munka végén néha még autogramot is osztanak. A bejáratnál a telefonokat és képrögzítési eszközöket elveszik, sunyiban sem érdemes fotózni, mert akkor kidobnak. Én Ashton Kutchert, „A Két pasi – meg egy kicsi” sorozat sztárját láttam élőben a felvételen. A húsz perces sorozatot közel négy órán át rögzítették, de nem volt unalmas, mert a leállásokban is szórakoztattak minket. A Big Bang Theory, a Two Broke Girls a legnépszerűbb sorozatok ma, amiken részt vehetsz, de akár a Szerencsekerék forgatását is végig izgulhatod. 

 window-10.jpg

 

Staples Center – lepattanó a sztároknak

A Los Angeles Lakers kosárlabda csapat játékai nemcsak a hárompontos dobásoktól izgalmasak. A csapat szurkolói között hírességek is vannak, akiket érdemes az első sorok között fürkészni. Ha valaki baseball sapkában és napszemüvegben van, érdemes ráközelítenünk. A belvárosban taláható komplexumban volt Michael Jackson temetése. A közelben az L.A. Live új városrészben ellátogathatsz a Grammy Múzeumba is. 

  jack_nicholson2.jpg

The Grove, Farmer’s Market

Egy szabadtéri bevásárlóközpont márkás boltokkal, egy régimódi trolival, zenélő szökőkúttal. A sztárokat concierge segíti a boltokban, a parkolással sem kell foglalkozniuk, mert azt megoldják az arra fizetett fiúk.  Az Abercrombie & Fitch üzlet előtt korábban félmeztelen izmos srácok vagy bikinis lányok álltak, akikkel ajándék Polaroid képet is készíthettünk. A szexista kampánynak már vége. A szomszédos Farmer’s Market is népszerű, amely egykoron a környék gazdáinak volt a piaca, ma hemzseg a hangulatos és egyedi éttermektől és gasztró boltoktól. Kiváló képes könyvekért és albumokért keressük fel a Taschen kiadó boltját. 

 

p1440181_resize.JPG

 

Pink's Hot Dog

Az apró gyorsétterem a La Brea és Melrose utcák sarkán van, ahol mindig sorok kígyóznak, de néha egy-egy limuzin is begurul. 1939 óta kínálja a Pink család (nincs köze az énekes Pinkhez) a különböző hotdogokat, amelyekből 30 különböző kapható és amelyek a hírességek kedvencei lettek. A falakon a fotókon a sztárok pózolnak, ahogy nyomják magukba a virslit. Néhány kolbászfanatikus: Marlon Brando, Steve Martin, Tyra Banks, Dolly Parton, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, David Hasselhoff. A kis üzlet ma már több városban is elérhető Amerikában.  

 2012-06-21_22-22-16_1203_resize.JPG

 

Sunset Strip – Naplemente után

West Hollywood negyedben található a véget nem érő utca, amely butikokkal, éttermekkel és klubbokkal van tele. Sok hírességnek van háza ezen a környéken, így akár az is elő fordulhat, hogy Halle Berryt, Christina Aguilerat, Cameron Diazt, Paris Hilton, Leonardo DiCapriot, Didot vagy Micahel Bublét it a helyi bioközértben (Whole Foods Market) egy jogging nadrágban, smink nélkül kapják lencsevégre. Az Osteria Drago étterem terasza pont fordítva működik: itt a fotósokra éhes sztárok falatoznak. A Bar Marmont-ban akár a fenti sztárok is bevadulhatnak, a legjobb koncertekért a House of Blues-ba érdemes menni.

2012-06-22_00-39-06_1261_resize.JPG

 

Santa Monica

A tengerparton napimádók, szörfösök, gördeszkások és furcsa fazonok kerülgetik az életmentők bódéit. Pamela Anderson és David Hasselhoff már nincsenek szolgálatban, de a szőke kaliforniai szépségeken azért pihentethetjük a fáradt szemeinket. A parttól két utcányira a Third Street Promenade-on üzletek százai sorakoznak. Ha vásárolni nem akarunk, az utcai zenészeket érdemes figyelni, mert lehet ők lesznek a jövő Grammy díjasai.

 2012-07-26_01-38-56_1081_resize.JPG

2012-06-21_02-20-39_1105_resize_1.JPG

Muscle Beach, Venice - Az izompart

Los Angelesben mindenki jól akar kinézni. Van, aki botox-ol vagy plasztikai sebészhez jár, de szerencsére a fiatal hollywoodi generáció inkább a konditermeket választja. A privát vagy elit edzőtermeken kívül nem árt belesnünk a Hollywood Gym öltözőjébe. Akár a Muscle Beach-en is figyelhetjük a magamutogató body buildereket, ahogy a napsütésben feszítenek. Kalifornia állam egykori kormányzója, Arnold „A Terminátor” Schwarzenegger is itt kezdte „karrierjét”.

 2012-06-21_00-23-15_0959_resize.JPG

la_186_resize.JPG

Legalize LA!

Venice Beach-en ugorjunk be az American Apparel strandbutikjába. Az amerikai márka büszke arra, hogy Los Angeles belvárosában készülnek a ruháik. Környezetbarát, fenntartható, fairtrade alapú holmik, amelyeket nem alulfizetett gyerekek varrnak, politikai üzenetet hordoznak és még divatosak is. És természetesen a sztárok is kedvelik.   

p1270834_resize.JPG 

LAX – Los Angeles International Airport

Az igazán nagy sztárok természetesen a magángépeiken érkeznek a város privát repülőtereinek egyikére, de a tengerentúlról érkező hírességeket azért itt is, az érkezési vagy indulási résznél is el lehet csípni. Az útlevél vizsgálatnál ők is ugyanúgy sorban állnak. 

 p1080565_resize.JPG

Celeb statisztika

Azért arra ne számítsunk, hogy valódi sztárokkal fogunk Los Angelesben találkozni. Én közel húsz alkalommal voltam LA-ben és a celeb statisztikám nagyon gyér. LA nem tartozik a kedvenc városaim közé, ha tehetem Hollywoodot és Beverly Hillst elkerülöm és inkább Venice Beach-en töltök időt. Az ottani extrém fazonokról itt olvashatsz.

 

Ne maradj le a többi élményről sem! Csatlakozz a Facebookon és az Instagrammon.  

 

Minden jog fenntartva. A cikk tartalmi szerzője én vagyok. A fényképeket mind én készítettem, kivétel a Two and a Half Men forgatásán készültet (Forrása: CBS) és az LA Lakers Jacks Nicolson képet (forrása: guestofaguest.com). A cikk első rövid verziója megjelent az InStyle Magazin 2013. júliusi-augusztusi számának Style and the City rovatában.  

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr908103930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.22. 10:56:20

hatalmas cikk! Egeszen kedvet kaptam a meglatogatasahoz :)

Koszonet a rengeteg hasznos es insider infoert!

Mennyire gaz a kozbiztonsag Venice Beachen? Sok jot nem hallottam rola, azert kerdezlek mint kornyeken jartast.

Nem tudom, hogy szorfozol-e, de milyenek a hullamok arra? :)

mojoking77 2016.01.22. 12:55:26

@zseketto: Venice Beach egyaltalan nem gaz, inkabb lepukkant. Regi hippik es azok az amerikai fiatalok lakjak, akik direkt ezt az eleterzest keresik. Azok alapjan amiket lattam az ablakokbol, ugy egy altalanos golyatabor utolso napja.....

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2016.01.22. 14:30:44

@zseketto: Köszi! Venice Beach nem gázos. Furcsa fazonok vannak, terjeng a fűszak a green doktorok miatt, de soha nem ért atrocitás. Hétvégén van nagy élet általában a promenádon. Bárok, éttermek, szörfboltok meg művészek kirakodóvásárai vannak ott. Hatalmas a tengerpart Baywatchos házakkal meg sok szörfössel.

Én nem szörfölök, de sok szörföst láttam a parton és a vízen is.

Nézd meg ezt a cikkemet, ez Venice Beachről szól: balazsutazik.blog.hu/2013/04/25/extrem_fazonok_a_masik_velenceben

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása