Külföldön taxi vagy Uber?

Érdemes külföldön az Ubert használni? Igen! Vannak persze hátulütői: kell hozzá internet, ami a roaming miatt drága lehet, de az elmúlt két év Uberes tapasztalatai nyugat Európában és az USA-ban elég meggyőzőek. 

uber-v-taxi.jpg

A hétvégén Szicíliában taxival mentünk be a reptérről a városba. Dupla árat fizettünk a végén, lehúzás volt a javából (reptér felár, csomag felár). Számlát kaptunk persze, de azon semmi hasznos infó nem volt. Útitársam az autóban hagyta a telefonját, amit csak este vett észre. Az iPhone keresővel beazonosította a helyet, megcsörgette és végül a taxis visszahozta a telefont. Azt mondta, hogy a reptérről kellett ezért visszajönnie, pedig a GPS-en keresztül láttuk, hogy pár percnyire volt. A telefon meglett, 30 eurót kért a telefonos fuvarért. Én jelenteni akartam, de nyeltem inkább egyet és örültünk, hogy meglett a telefon. A reptéri transzfer így összesen 40+30 euróba került. Visszafele 18 euróért vitt ki egy olyan taxis, akit telefonon rendeltünk meg.

Ha lett volna Uber Cataniában, biztos, hogy azzal közlekedünk. Követhető, ellenőrizhető, nem célja, hogy átverjen. Nem dob a számlára még néhány euró ilyen-olyan felárat. Ami másnap megtörtént velünk, amikor bulizni indultunk. A fizetésnél a végén még pár eurót rátett a taxis esti felárként. Visszafelé, szintén éjszaka érdekes módon már nem volt felár. 

Budapesten a reptérre általában taxival közlekedem, mert jobban megbízok a taxisokban azon az úton. Használhatják a busz sávot, ha probléma van, akkor tapasztaltabbak és ha esetleg lerobbannak, akkor ott lesz a segítség. Hazafelé a reptérről, amikor nem számít az, hogy mikorra érkezem meg, már Uberrel közlekedem. Az ára sokkal kedvezőbb. 

Az egyik Uberes, aki múltkor hazavitt mondta, hogy ő csinálja a vizsgákat és hamarosan személyszállító engedélye lesz, így ő is haladhat majd a buszsávban. Akkor fognak nagyot nézni a taxisok. 

Volt már rossz tapasztalatom Uberrel külföldön. Miamiban egy nagyon amatőr vezető jött, aki GPS nélkül nem tudott létezni. Kezdő volt és össze-vissza vitt minket. Volt olyan is, aki Washington DC-ben rossz helyen tért le a főútról és így a 4 perces útból 30 perces lesz. Megírtam a cégnek, akik látták, hogy a sofőr rosszul navigált és visszautalták a pénzt. A customer care kiválóan működik a cégnél. Itthon a hátrányt az apró autók jelentik, amelyikbe nem mindig férünk be kényelmesen. 

Nekem az Über biztonságot jelent külföldön, mert tudom, hogy a sofőröknek nem céljuk az átverés. Ha a kocsiban marad valami az autó visszakereshető, az útvonal megvan, a számlát azonnal megkapom e-mailben és még haverkodni is lehet a sofőrrel. A fizetésnél nem kell bajlódni a váltással, megy minden középárfolyamon a kártyámról. Az árak pedig jóval kedvezőbbek. 

Néhány nemzetközi észrevétel: 

  • Használtam már az Ubert Budapesten, Bécsben, Varsóban, Londonban, Brüsszelben, Isztambulban, Dubaiban és szerte az USA-ban. 
  • New Yorkban a taxi és Uber között árban nincs olyan nagy különbség. A taxik néha praktikusabbak voltak.
  • Célszerű wifi közelben maradni amíg az autó nem érkezik meg, különben használnod kell az adatroamingot. Én külföldön helyi adat sim kártyát szoktam venni, amit egy hotspotba teszek és azt küldöm át a mobilra és laptopra ha kell. 
  • Sok városban többfajta Ubert is lehet rendelni. Érdemes az appban végignézni az opciókat.
  • Az UberPOOL-nál az autó több idegen utast is szállíthat és a végén egy fix összeget fizetsz. Egy időben New Yorkban 10 $ volt az utazás így. Ez hosszú utakra nagyon megérte még úgyis, hogy közben abban az irányban meg kellett állni másért. Ennek volt közhasznú célja is, mégpedig az, hogy NYC-ben kevesebb autó legyen az utakon. A céljuk az, hogy a Pool hatására 1 millió autóval csökkenjen a forgalom és káros anyag kibocsátás. 
  • Az UberBLACK pedig elegáns profi sofőrös szolgáltatást jelent. Ez a legdrágább szolgáltatás. Kolumbiában az UberBLACK autók színe fehér.
  • Az UberSUV drágább a sima autóknál, mert ide többen beférnek. Családi utazáshoz vagy baráti társaságoknál ez előnyös. Bár New Yorkban dupla áron visz ki a reptérre, így szinte ugyanott vagy mintha két külön taxival közlekednétek.  
  • Los Angelesben csak mostantól vehet fel az Uber a reptéren, ahova eddig nem lehetett hívni. Ott ha a reptérről indulsz vagy oda tartasz néhány dollár felárat a végén hozzácsapnak a számládhoz.
  • Ahol nem engedik a repülőtérre az Ubert ott érdemes a GPS nyilat a reptértől pár száz méterre helyezni és oda hívni az autót. Ha elfogadja a sofőr a fuvart, akkor fel kell gyorsan hívni, hogy te valójában a reptéren vagy és odamenjen érted. Ha nem vállalja be, akkor lemondhatod. Ha az érkezés 5 percnél kevesebb, akkor büntetést kell fizetnéd a fuvar törléséért. 
  • Isztambulban a sárga taxik az Uberek és a taximéter összegét fizeted a kártyádról. Ugyanannyi az ára mint a taxinak, de nem fognak elvinni a rokon szőnyegboltjába.  
  • A Starwood hotelekben (Le Meridien, Sheraton, Aloft, FourPoints, Westin, W) törzsutas pontokat kapsz az Uberezésért is. Az IHG hotelcsoport (InterContinental, Crowne Plaza, Holiday Inn) és a Hilton hotelek app-ján keresztül is vannak előnyök.starwood_email_700-e1425035570422.png
  • 38 országban 511 városban elérhető, érdemes előre megnézni hogy ott van-e ahova mész.
  • Nem szabad csak az Uberre hagyatkozni, mert ha nincs wifid vagy a közelben nincs autó, akkor érdemes a B tervet elővenni: taxi vagy tömegközlekedés
  • Miamiban egy kosárlabda meccs után hatalmas tömeg volt és az Uber dugóba került, nem tudta teljesíteni az ígért érkezési időt. Ide-oda csikicsukiztam, hogy fel tudjon venni, de végül adott egy 30 dolláros kódot cserébe. A sofőrök Amerikában kapnak ilyen kódokat, hogy kompenzálni tudjanak az utasoknak. 
  • Párizsban kipróbálták az UberMOTO-t, de a motoros utazás nem jött be, így már csak autók szállítanak
  • Több nyugati városban lehet kaját rendelni az UberEATS-től vagy az UberFRESH-től, vagy motoros-bicajos futárt csomagszállításra (UberRUSH). Az UberICECREAM fagyikat vitt a nagy melegben azoknak akiknek egy amerikai kereskedelmi banknál volt számlájuk. screen-shot-2015-04-05-at-8-52-25-am.jpg
  • Volt már UberKITTENS, ahol néhány amerikai nagyvárosban cicát vittek házhoz, akikkel 15 percen át lehetett játszani. A bevételt állatmenhelyek kapták.

screen-shot-2015-04-05-at-8-52-04-am.jpg

  • Az UberHEALTH az influenza szezonban tanácsot és oltószert is szállít. 

Ha mindezek után kedvet kaptál a külföldi-belföldi Uberezéshez, töltsd le az appot és regisztrálj a kódommal (balazsg1).

Így az első fuvarod ingyenes lesz és én is kapok egy fuvart az ajánlásért.  

A link: www.uber.com/invite/balazsg1  

 

Az Uber sofőrökről viszont még nem készültek ikonikus filmek. Pár éve Marseilleben forgattam, ahol megkerestem a híres Taxist is. A videó róla 3 perc 13 másodperctől: 

 

  

A cikket NEM támogatta sem az UBER, sem a taxis cégek.

A gondolatok a sajátjaim, a képek forrása az uber.com, a főcím innen van. 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr68285844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2016.01.26. 09:25:38

Köszi. Remek összefoglaló volt.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2016.01.26. 10:11:22

@csak egy néző: :-) Neked milyen a külföldi uber vs. taxi benyomásod?

Dr.Démonmac1 2016.01.26. 11:07:53

Pont ma reggel gondoltam rá, hogy valsószínűleg külföldön is az UBER-t kell használni, ugyanis még a Németeknél is - találkozni lehúzós sofőrrel.
(München tele van velük)
Jól ismertem az útvonalat amin szállított, egyikük másikukkal, komoly vitáink voltak "Miért erre megy, ez a hosszabb út"

Dr.Démonmac1 2016.01.26. 11:09:41

A lehúzást természetesen taxis cég követte el.
(és nemcsak török alkalmazottaik voltak)

csak egy néző 2016.01.26. 11:28:13

@gybala:
Nekem nincs tapasztalatom az uberrel, de tetszett ez az összefoglalód.
Nekem a New Yorki taxissal volt tapasztalatom. Öten érkeztünk, így két taxiara volt szükségünk a reptérről a szállasig New Jerseybe.
Megegyeztünk a reptéren a taxissal, ami valami indiai vagy paki volt 100$-ban, a csákó eltévedt vagy 3X, állandóan kiugrált érdeklődni, közben a társaság másik fele már régen odaért a címre és hívtak minket, hogy hol vagyunk. A sofőr a mi mobilunkon kérdezte meg a recepcióst, hogy hogy talál oda. Végül, amikor megérkeztünk, még a 100-ra egy 20-ast akart kérni, de némi lebaltázás, vita után kapott 80$ és morogva ugyan, de elhúzott.
Többet nem taxiztunk, mert a másik parton már volt bérautónk.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2016.01.26. 11:37:42

@csak egy néző: New Yorkban fix áron vannak a taxik a reptérről Manhattanba. Ha NJ-be mész az egy másik történet ezek szerint. A taxi és az Uber ára nagyon hasonló NY-ban a reptéri transzfereknél. Én többször mentem ki a reptérre sofőrrel és limoval, amit a hotelek előtt találtam. Szolgálaton kívül lehettek, mondtam, hogy a taxi árát kifizetem nekik is. Belementek. Ha sokan vagytok, akkor legközelebb édemes egy Supershuttle-t rendelni akár előre akár a reptéren. Azt lehet úgy is, hogy csak Ti ültök benne ekluzívan, kb 120 usd.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása