Utazás Görögországba - praktikus infók 2020. nyár

Az eszméletlen kék tenger, a hagyományos fehér házak, a varázslatos szigetek, a görög konyha és az ókori romok hívogatóak idén is. A közvetlen járatoknak és a szigorú covid protokolloknak köszönhetően Görögország idén nyáron még sláger desztináció lehet. A görög utazás előtt azonban nem árt néhány dolgot figyelembe venni.gorogbe.png

 

� Ezt a cikket a görög utazásom covidos margójára készítettem. Jelenleg Görögország zöld zónában van, majdnem mindenhol nagyon figyelnek arra, hogy betartsák a biztonsági protokollokat. Az információk naponta változhatnak, mindig nézzetek utána utazás előtt a legaktuálisabb szabályoknak. 

img_3307_photo-full.jpg

� Érkezés előtt 24 órával online nyomtatványt kell kitölteni. A PLF (Passenger Locator Form), kitöltése után (gyakran csak az utazás napján) kapsz egy QR kódot, amivel be lehet lépni az országba. Tapasztalatom szerint e nélkül a repülőre sem engednek fel Budapesten. A hivatalos weboldal szerint, ha az utazás hamarabb megkezdődik, mint a Görögországba való érkezés, akkor a visszaigazoló e-mail bemutatása is elegendő, mert a QR kódot így valószínűleg utazás közben fogod csak megkapni. A nyomtatványon fel kell tüntetni az összes várost, szigetet, ahova utazni fogsz.

A határon irányított szűrővizsgálat van a bemutatott QR kód alapján. Nem mindenkit tesztelnek, de akit igen, annak torokból vesznek mintát. Ha vizsgálatra visznek, 24 órán belül van meg az eredmény, addig a szállásod környékén kell lenned betartva a távolságtartási szabályokat, hogy értesíteni tudjanak. Csak akkor értesítenek, ha pozitív a teszt eredménye. Ha van 72 óránál nem régebbi negatív hivatalos teszted, akkor azt bemutathatod és a személyzet dönti el, hogy kell-e csinálni a helyszínen egy újat vagy sem. 

Romániából és Bulgáriából 2020. július 28. után a repülős érkezésnél is negatív PCR tesztet kell bemutatni. Szárazföldön jelenleg csak a Promachonas átkelő van nyitva, ahol be kell mutatni a 72 óránál nem régebbi hivatalos negatív tesztet.

Ha 14 napos karanténba kell menned, a görög állam állja a költségeket (orvosi ellátás, karantén szállás, transzfer).

A PLF kitöltése ezen a linken: https://travel.gov.gr/ és konzuli info itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok…  Érdemes letölteni a Visit Greece applikációt.

� A Budapesti Airporton kötelező a maszk viselete. A terminálra csak azok mehetnek be, akik utaznak. Vannak automata poggyász kioszkok, de nekem nem működött tökéletesen, így be kellett állnom a sorba. A poggyász fóliázás nyitva, a dolgozókat plexifal védi. A Spar a földszinten nyitva, az autókölcsönzők is nyitva vannak. Tömeg nem volt a repülőtéren, a vámmentes boltok és a butikok nagy része üzemelt, kávézók és éttermek nyitva, a Mastercard lounge nyitva, de a többi lounge zárva.

 

A gépre jetbridge-ről szálltunk be és nem busszal vagy gyalog mentünk ki (ez szokatlan volt a Wizz járatánál). A gép a fő terminálról indult és nem a fapadosok új termináljáról. Azt azóta megnyitották. A beszállásnál tömeg volt, nem lehetett tartani a távolságot. A gépnek csak az első ajtaja volt nyitva a folyosós beszállás miatt. Visszafelé busszal jöttünk be a terminálba a géptől.

 A Budapest Airportról élőben jelentkeztem be július 9-én: 

✈️ A Wizzair járatain kötelező a maszk viselete, nincs magazin és menükártya bekészítve az ülés előtti rekeszben. Ételt-italt és ajándékokat kínálnak menet közben. Az utazók nagy részén végig volt maszk a repüléskor. Amikor eszel, nyilván nincs rajtad. A járat nem volt tele, voltak szabad ülések Budapest-Athén között. A repülőn is kiosztottak egy angol és görög nyelvű dokumentumot, amit ki kellett tölteni és leadni a légiutas kísérőknek.  Vigyetek magatokkal saját tollat.

 

� Az athéni repülőtéren a csoki automatából most kézfertőtlenítőt és maszkot lehet venni. Ugyanitt egy maszkos robot ad infót. A váróteremben, ahogy a budapesti reptéren is, a székek egy része le van ragasztva, hogy oda ne üljenek. A szantorini repülőtéren a biztonsági ellenőrzésnél a futószalagnál a tálcákat egyesével kitörölték a használat után.

 

✈ Az Aegean görög légitársaság belső járatán Athén és Míkonosz között volt fedélzeti kiszolgálás. A 20 perces repülés alatt papírzacskóba csomagolt vizet és cukorkát kaptunk egy kézfertőtlenítő kendővel együtt.

 img_3503_photo-full.jpg

�️ Athénban és a szigeteken minden étteremben kézfertőtlenítő van, sok helyen egyesével kihelyezve az asztalokon. Az evőeszközök van, ahol egyszer-használatos műanyag zacskóba vannak előkészítve (borzalom). A menüket sok helyen QR kóddal tudod megnézni. Külső és belső helyeken is lehet étkezni.

 

� A szállásokon minden fertőtlenítve, a szobakulcsot fertőtlenítve kapod meg, a tollat, amivel aláírsz utána fertőtlenítik. A szobából minden kikerült, amit meg lehet tapizni (magazin, leírás, vízforraló, design tárgyak), a tv szabályzó bezacskózva. A takarítás külön kérésre van, ezért ne lepődj meg, ha a hotelben e nélkül nem raknak rendet. A személyzet egyáltalán nem lehet a szobában, amikor te is ott vagy.

 

A hotel tulajdonosok dönthetnek, hogy a vendég távozása után hagyományos módon takarítják a szobát és akkor 24 óráig üresen kell hagyni vagy pedig alapos mély-takarítást kínálnak (gőztisztító, UV fény vagy hasonló) és akkor azonnal beköltözhet a következő vendég. Az esti ágy előkészítés (turndown service) eltörölve.

A becsekkolás 15 órától van, a kijelentkezés a szobából délelőtt 11-ig. A változtatott időpontok extra időt adnak az alaposabb takarításhoz. A számlát elektronikusan kapod meg.

A szállodákban kötelezően karanténszobákat is kialakítanak szükség esetére. Beltéri medencéket nem lehet használni. 

� A konyhával rendelkező hotelszobában nem voltak edények, poharak, azokat külön kellett bekérni a szobába. Ez volt Míkonoszon a hotelben, ahol üres konyhát találtam, Paros szigetén a kávéfőzőt vitték el a szobából, viszont Szantorinin már voltak evőeszközök az airbnb-ben. 


A hotelben a reggeli nem büfé rendszerben van. A pult mögött rámutatsz, hogy mit kérsz és azt egy tányérra teszik, az üdítőt és kávét az asztalhoz hozzák. Nincs önkiszolgálás.

 img_3433_photo-full.jpg

� Az egyik airbnb-ben a szobába törlőkendő, fertőtlenítő és maszkok is be voltak készítve, ahogy egy transzfernél is kaptunk maszkokat, hogy az autóba beüljünk.  

img_5171_photo-full.jpg

 

� A repülőn, kompon, taxin, metrón, buszon kötelező a maszk (bár a helyi buszokon nem mindig viselték). Az utcán, üzletekben nem kötelező a maszk. A szupermarketekben kötelező a maszk. Ha nem viselsz maszkot, ahol kötelező, akár 150 euróra is megbüntethetnek.

 img_5080_photo-full.jpg

� A taxikban Athénben csak hátulra lehetett ülni, így általában 3 fő tud egy taxiban utazni. A vezető és az utasok között plexifal van. Bár volt olyan taxi, ahol lehetett elől is ülni. Maszkot viszont mindegyik sofőr viselt.

 img_3447_photo-full.jpg

⛴️ A kompon minden második ülés szabadon hagyva, de a le és felszállás általában tömötten történik. Nem teljes kapacitással mennek a kompok. Volt olyan útvonal, ahol adtak egy angol nyelvű nyomtatványt kitöltésre, de végül senki nem kérte azt el a komp fedélzeten. A fedélzetre szálláskor a hőmérés is elviekben kötelező, de ezt személyesen nem tapasztaltam. A hajókat fertőtlenítik az utazás után. 

 

�️ A látnivalóknál a távolságtartás kitáblázva, nagy tömegeket sehol nem tapasztaltam. Meg van szabva, hogy óránként mennyien léphetnek be az archeológiai helyekre. Az athéni Akropolisz szinte csak az enyém volt. Sor egyáltalán nem volt. Gyalogos útvonalak kijelölve, hogy kevesebb kontaktus legyen a látogatók között.

 

Élőzene csak szabadtéren lehetséges. Állóhelyes rendezvények nincsenek, mindenkinek ülnie kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik széket szabadon kell hagyni. A hagyományos Panigyria fesztiválokat a görög falvakban betiltották, mert nem lehet a dajdajozás közben távolságot tartani.

A városnéző buszok maximum 50%-os telítettséggel üzemelhetnek. A maszk viselete kötelező a buszon, valamint kézfertőtlenítő is ki van helyezve. A vezető és utasok között plexifal van. A hop on hop off buszokra csak akkor lehet felszállni, miután mindenki leszállt, aki annál az állomásnál akart. A kilincseket, kapaszkodókat gyakrabban fertőtlenítik.

Autóbérlésnél a járműveket minden új bérlésnél fertőtlenítik. A hivatalos papírok szerint limitálva van, hogy mennyien ülhetnek az autóban egyszerre, de a gyakorlatban nekem nem jelezték, hogy erre figyelni kéne. Egy 5 személyes autóban, a vezetőn kívül egy extra személy utazhat. A családokra ez persze nem vonatkozik.

 img_6037_photo-full_1.jpg

 

�️ Míkonoszon és Szantorinin a beach clubban az ágyakat minden vendég után fertőtlenítik. Limitálva van a látogatók száma, attól függően, hogy mekkora helyen található a beach club. Volt, ahol Covid-nagykövetek voltak, akik maszkot, kesztyűt osztottak, akinek kellett. Lázmérő is volt előkészítve.

Minden felszolgálón, pincéren arcpajzs van, amit megfelelően hordanak. Az egyik menő strandbárban online ki kellett tölteni egy kérdőívet az elérhetőségünkkel, ha baj van tudjanak értesíteni. Ott zacskóba csomagolt törülköző is járt az ágyhoz. Máshol jelezték, hogy az ágyra csak saját törülközővel lehet feküdni. Kevesebb napágy van kihelyezve, mint korábban és azok is tisztes távolságban vannak egymástól. Strandlabda és hasonló csapat sportok nem megengedettek.

 

� A szupermarketnél és üzleteknél várakozás volt a bejutáshoz. Egy be - egy ki. Maszk kötelező, de idősáv nem volt a fiatalabb-idősebb korosztályoknak. Maximalizálva volt, hogy mennyien lehetnek az üzletben, amit a security irányított.

 img_5458_photo-full.jpg

⛪ Paros szigetén a templomnál a külső részen is székek voltak kihelyezve tisztes távolságban egymástól, ahogy belül sem lehetett az összes széket használni.

 

� A szigorú görög protokoll mellett is szuperül éreztük magunkat Görögországban. Engem megnyugtatott a sok intézkedés, nem éreztem zavarónak, hogy maszkot kell itt-ott viselni. Aki szeretne utazni a jelenlegi helyzetben, ezeket be kell tartania. Ha kényelmetlenségként éli meg valaki, akkor most inkább ne utazzon.

Nálam mindig volt saját maszk és kis kézfertőtlenítő, a tömeget próbáltam kerülni, bár ez nem mindig volt megoldható. Hazautazás után csináltattam covid tesztet egy magánlaborban, hogy megnyugtassam magam. Lehet érdemes a kiutazás előtt is tesztet végezni, hogy ne a helyszínen derüljön ki, ha tünetmentesen hordozó vagy.  

� Az utazás egyik előnye az volt, hogy a meglátogatott helyeken (Athén, Míkonosz, Szantorini, Paros) nyáron általában rengetegen vannak, most viszont nem volt tömeg. Mindig kaptál asztalt az étteremben, gyorsan sorra kerültél a bárpultnál, nem kellett könyökölni a naplementés fotós helyekért vagy órákat sorban állnod a látnivalókhoz.

Olyan érzés volt, mintha utószezonban lennénk a szezon közepén.

  

� Az árak viszont nem voltak alacsonyabbak, mint korábban. A repülőjegyek és néhány szállásnál ki lehet fogni kedvező ajánlatokat, de a múzeumok, éttermek és bárok nem csökkentettek az áraikon. Akciókat kevés helyen láttam. A görög vendégszeretet viszont változatlan, az étkezéseknél egy ajándék feles vagy desszert a legtöbb helyen volt. Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak, de legyen nálad készpénz is.

A jelenlegi helyzetben minden percenként változhat, nézzetek utána a hivatalos oldalakon is a legfrissebb infóknak utazás előtt. A fentiek az én utazásomkor aktuálisak voltak (2020. július 19.), de a frissítettem a legújabb adatok alapján a cikket. A változásokért felelősséget nem vállalok.

 

Kövess a Facebookon és Instagrammon és Youtube-on, ahol más desztinációkról is találsz praktikus információt!

Jó utat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr2216080010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2020.07.29. 05:51:17

egy ilyen nyaralás csak kínlódás, felejtős

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.07.29. 09:42:04

@gabroca: @Exploiter:
Eszméletlen jó nyaralás volt. A cikk persze a covidra koncentrál és így egyben, lehet, hogy kicsit sok(k). Viszont a jövőben is inkább maszkot hordok és ezeket a kellemetlenségeket elfogadom, mint a tömegnyomort a nyári szezon közepén.

gabroca 2020.07.29. 10:13:57

@gybala: haver megy nemsokára Kefaloniába, remélem megússza a dolgokat..minket is hívtak, de majd jövőre talán

MACISAJT 2020.07.29. 10:32:56

Messze elkerülöm ezek után, amúgy sem voltam oda soha a görög idegenforgalomért.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.07.29. 12:08:24

Nem értem a fanyalgó kommenteket. Nekem nagyon tetszett a poszt, de a legerősebb érzésem a megdöbbenés volt. Jártam párszor Görögországban, szeretem is nagyon, de ezt a szervezettséget és komoly hozzáállást elképzelni se tudtam volna róluk. Teljesen meglepett a dolog.
Szerintem ezek minimális kellemetlenségek, és sokkal inkább megnyugtató dolgok, nem pedig elriasztóak.
Az pedig külön bónusz (legalább is az utazónak, a házigazdáknak nyilván kevésbé), hogy ilyen kevesen vannak mindenhol.

marvin 2020.07.29. 12:11:08

Én simán vállalnám az extra higiéniát (számomra ezek a szabályok ezt jelentik) annak fejében, hogy nem egy turista-gettóba érkezek. A leírtak alapján azt gondolom rendesen felkészült Görögország a nyári szezonra.

Exploiter 2020.07.29. 12:37:17

@gybala:

:)

A tömegnyomor kellemetlen, de remélhetőleg jövőre már tudsz normális, emberi módra is utazni, mert amúgy két év múlva már nem lesz hova.
A mediterrán európai országok sorban állnak az államcsőd kapujában idén.

sZulamith 2020.07.29. 13:32:33

Pár évtizede is van, hogy repülővel mentem Görögországba egyedül, hát ma ezt, a poszt alapján már nem vállalnám.:) Tetszik a görögök védekezési mehanikája.

Vincent 2020.07.29. 18:16:41

Meglepő, hogy az alapvetően laza görögök mennyire profin kezelik a helyzetet (ideértve az védekezést célzó intézkedések és a szükségszerű mindennapos életvitel arányának meghatározását is.) Ehhez igazodóan egy szintén profi beszámolót kaptunk az aktuális helyzetről, remek képekkel képekkel dokumentálva. Köszi! Azt meg mindenki eldöntheti maga, hogy szeretne-e ilyen körülmények között ott nyaralni, de ez már más kérdés.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (14) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (13) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (15) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása