8 nem klasszikus látnivaló Berlinben

Itt az ideje, hogy a Reichstagot, a Brandenburgi kaput és a TV tornyot kihagyjuk a berlini városnézésből. Nem kell mindig a mainstreamet követni, le kell térni a kitaposott útról és felfedezni azokat a helyeket is a német fővárosban, amiknek nagy része még nem szerepel az útikönyvekben.aloha_2.png

 

Kipróbáltam néhány vegán éttermet, amiket még az olyan hús-zabálók is kedvelni fognak, mint én és felfedeztem a zöld Berlint, amiről az előző posztban írtam.

Ezek pedig a legjobb, nem is annyira „új” helyek a városban:

 

1. Streetfood Thursdays a Markthalle Neun-ban

Minden csütörtök este utcakaja fesztivált tartanak a 9-es számú vásárcsarnokban. Az árusok átadják a standjaikat, ahol végig lehet kóstolni a világ legjobb utcai ételeit. Nekem az olasz buratta jött be a legjobban, ami a mozzarellához hasonlít, csak krémesebb, a közepén a sztracsatella van, ami nem a fagyi jelen esetben. Ez pármai sonkával és szárított paradicsommal fenséges volt. Ettem még kínai dumplingot sertéshússal töltve, indiai kenyeret és amerikai barbecue-s marhahúsos szendvicset. Ehhez jól jött egy pohár német rizling és a hamburgi Fritz kóla. Az üvegpoharakat érdemes visszavinni, mert letéti díjat kérnek érte.

markthalleneun.de/street-food-thursday/   Eisenbahnstrasse 42/43,  10997 Berlin-Kreuzberg 

 

 img_1086_resize.JPG

 

2. Kiez99 – bolhapiac és gasztró bazár

Szombaton és vasárnap a keleti oldal egyik bolhapiaca mellett található egy Szimpla kerthez hasonlító létesítmény. Egy régi gyárépületben művészeti galériák, virágokkal benőtt trabant, kerti beach és pár streetfood étterem található. Szuperjó graffitik tarkítják az épületeket, lehet igazolványképeket készíteni, mint Berlinben szinte minden sarkon. Kaja, pia, zene, művészet és streetart.

www.kiez99.de   Revaler Strasse 99 (a régi Neue Heimat)


img_1221_resize.JPG

 

3. Holzmarkt – Pampa strandbár

A Spree folyó partján, ahol az új médianegyed is épül, van egy alternatív közösségi hely, ami az egykori fapiacról kapta a nevét. Városi farm növényekkel és csirkékkel, színház, művészet, buli, bár és kávézó palacsintával. A folyóparton a fapadlón lehet napozni, hintázni, nézni az elhaladó turista hajókat és figyelni hogyan alakul át a terület. A tábor közepén totemoszlop, tűzrakóhely és néhány helyi berlini arc, akik küzdenek a közösségük fenntartásáért miközben körülöttük a dzsentrifikáció megállíthatatlan. Ezt ki is használják, ugyanis egy zenei stúdiót és öko-hotelt építenek, menő street artistokat hívnak meg, hogy übercool graffitiket készítsenek.

www.holzmarkt.com   Holzmarktstraße 25 10243 Berlin

 


4. Berlin on bike – ökotúra két keréken

Ha igazán zölden akarunk várost nézni, akkor érdemes bicajt bérelni. Berlinben is van hasonló rendszer, mint Budapesten a Bubi. De lehet akár napokra is bérelni 10 euróért, de talán a legjobb, ha egy bicajos városnézésre mész, ahol helyiek kalauzolnak és neked csak az élményeket kell befogadnod. A csoportos bicajos túrák 21 euróba kerülnek, de privát túrára is mehetsz. 

Én a „Berlin on Bike” céggel tekertem körülbelül 25 kilométert. Eldugott parkokat és emlékműveket néztünk meg, láttuk a régi és új Berlin találkozását, kis utcákon és széles sugárutakon tekertünk miközben helyi érdekességekről tanultam. Ilyen volt az Alexanderplatz közepén magasló tv torony és az azon megcsillanó kereszt története. A kelet berlini vezetők minden vallásos dolgot irtottak a szocializmus idején. A nap azonban megtréfálta őket és egy keresztet vet azóta is minden nap az óriási „diszkógömbre”. A nyugat Berliniek ezt a pápa bosszújaként tartották számon.

img_1140_resize.JPG

 

A lázongó fiatalság, a punk kultúra, David Bowie, a heroin és LSD időszak érdekességeit is megismertem egy egykori elfoglalt épület tövében.

img_1133_resize.JPG

A bicajos túránk a Tempelhoff parkban ért véget. Az egykori nácik, majd a szövetségesek által is használt repülőtér óriási területen fekszik. A beton kifutópálya mellett zöld park van, madarakkal, mini golf pályával, piknik helyekkel. Az egyik oldalon sárkányt eregetnek, a másikon húst sütnek, kosárlabdáznak vagy éppen crossfit órát tartanak. A kifutópályán bicajosok, deszkások versenyeznek. A repülőtér hangárjaiban partikat, konferenciákat és vásárokat tartanak. Két hatalmas fehér sátorban pedig a menekültek kaptak alkalmi szállást.

berlinonbike.de  Kezdőhely: Kulturbrauerei, Prenzlauer Berg, Knaackstraße 97

 img_1131_resize.JPG

 Ezt a videót két éve készítettem. Akkor egy másik bicajos céggel mentem és nem kifejezetten a zöld Berlinre koncentráltam: 

5. Teledisko – a világ legkisebb diszkója

Az upcycling egy jó példája. Vegyél egy használaton kívüli telefonfülkét, szerelj bele hangszórókat, diszkófényeket és füstgépet. Játssz le néhány halhatatlan diszkó slágert a Spice Girlstől a Village People-n át Britney Spearsig és a tied lesz a város legmenőbb klubja. A teledisko a berlini bulinegyed közepén található és már 2 eurótól kaphatsz belépőt, ami egy szám erejéig tart ki. Miután kiválasztottad a zenédet, három barátoddal együtt irány az egy négyzetméteres fülke és mehet a három perces táncőrület. A diszkógömb és a füstgép beindul, villog a stroboszkóp, te pedig torkod szakadtából énekelheted a Wannabet és úgy táncolhatsz végre, hogy a három pajtásodon kívül senki nem látja. A járókelők meg csodálkozva nézik, hogy miért füstöl és dübörög az aranyszínű telefonfülke.

 www.teledisko.com   Revaler Str. 99, 10245 Berlin

 img_1194_resize.JPG

 

6. Hackesche Höfe – utcai művészet

Az egyik legszebb berlini udvar, amelynek az egyik része elegáns butikokkal van tele, a mellette lévő pedig egy streetart-rajongó álma. A régi falak új életet kaptak, a graffitik, stencilek és egyéb utcai művészeti elemek folyamatosan változnak. Van itt művészmozi, kávézó és kocsma is. Minden berlini utazásomkor eljövök ide az új kincseket felfedezni. Érdemes a hátsó udvarba is elnézni, mert a bizarrabb alkotások ott kaptak helyet. Ez az udvar már ismert a mainstream turisták előtt is, mert közel van az Alexanderplatz-hoz.

www.visitberlin.de/en/spot/hackesche-hoefe    Rosenthaler Straße 40/41 10178 Berlin Mitte

 img_1013_resize.JPG

 Az előző berlini utamkor ennek a videónak a nagy részét itt készítettem:

7. Clärchen´s Ballroom – klasszikus táncest

A több mint száz éves bálterem egy berlini intézmény. Ha nem a technot és diszkót akarod hallgatni Berlinben, amivel egyébként semmi bajom nincs, akkor itt a helyed. A 20 évestől a 80 évesig mindenki egy hatalmas diszkógömb alatt ropja a salsát, tangót, swinget és chachachát. Egy falat retró hangulat az épület belsejében, a kertben söröző és étterem és az omladozó falak.

www.ballhaus.de    Auguststr. 24, 10117 Berlin

 img_1035_resize.JPG

 

8. Burgermeister – Hamburger a WC-ben

A kreuzbergi vasúti sínek alatt található egykori nyilvános férfi wc-t alakították át hamburgeressé. Elég gusztustalannak hangzik így, de ha ellátogatsz ide, akkor rájössz, hogy nem véletlenül kígyóznak a sorok nappal és éjszaka. A menü meglehetősen egyszerű, de az ízek annál ütősebbek, főleg a duplaburgerük. Az alapítók megunták, hogy a berlini bulizás után nem tudnak normálisat enni. Miután kijöttek a klubbokból, látták, hogy üresen áll egy régi nyilvános wc. Több évnyi engedélyeztetés után megnyitották az apró éttermüket, ami ma a város egyik olyan pontja, ahol mindig sorbanállás van. Kicsit hasonlít a hely jellege Musztafa dönereséhez a közelben, de ott már csak turisták állnak sorba, itt meg a helyiek is.

www.burger-meister.de    Oberbaumstraße 8, 10997 Berlin

 img_0852_resize.JPG

Csatlakozz a Facebookon és Instagrammon, hogy ne maradj le az élő bejelentkezésekről, fotókról, új videókról a világ körül! 

 

 

 

 

Berlinben azt szeretem, hogy mindig van valami újdonság. Ezen a hosszú hétvégén kicsit belemélyedtem a zöld Berlin bugyraiba is és kipróbáltam sok-sok vegán helyet, amikről ebben a posztban írtam. Pár éve pedig egy videót készítettem a top10 übercool berlini látnivalóról, amiknek egy részét most ismét megnéztem és örömmel láttam, hogy azok is megújultak.

 

the_1.png 

Az élmények és tapasztalatok természetesen a sajátjaim, az ötletekért köszönet a Német Turisztikai Hivatalnak és a Visit Berlinnek.  

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr9511695945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2016.09.19. 08:48:32

Ha valaki sokadszor jár Berlinben, akkor talán. Első alkalommal nem érik meg, mert nem Berlint lája. Bár a legtöbb inkább mellékes dolog, pl. a hamburgeres.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása