Hello Zemplén! Örülök, hogy végre megismertelek!

Az ország északkeleti sarkába utaztam, közel a szlovák határhoz a Zempléni Tájvédelmi Körzetbe. A lankás dombok, az erdő sokszínűsége, a középkori történelmi várak és a helyiek vendégszeretete magával ragadott. És mindez úgy, hogy a 3 napig szinte végig esett.

Hogy miért nem utaztam eddig ide, számomra is érthetetlen!

copy_of_copy_of_gorogbe_1.png

Ha a Zemplénben jártok, ezeket a látnivalókat és élményeket ne hagyjátok ki:

 

BOLDOGKŐVÁRALJA

A 13. századi település központjában kiemelkedik az insta-híres vár, ahol nincs olyan magyar influencer, aki még ne készített volna fotót. Illetve van, mert én hétköznap érkeztem, és a várba az építkezés alatt csak hétvégén lehetett menni. Novembertől tavaszig nem látogatható, de a falu aljából is remekül mutat a fotókon.

img_5051.JPG

A Bestillo Pálinkaházban nyitvatartási időben bárki megnézheti, hogyan készül a magyarok tüzes vize. A hatalmas tartályok, a palackozó és a címkéző is nagyon érdekes a beavatatlan szemeknek. Természetesen kóstolni is van lehetőség a legnépszerűbb és legkülönlegesebb pálinkákból. A szomszédban szüretelt, eredetvédett „gönci barack” a kötelező klasszikus, gurmandoknak a cigánymeggy, a málna cuvée és a piros vilmoskörte ajánlott.

Az üzemben készül ugyanolyan odafigyeléssel egy újdonság is a pálinka mellett: a Mrs. Millicent gin. Nevét Szerb Antal Az Utas és holdvilág regényének egyik karakteréről kapta. Ezt a könyvet hoztam magammal az útra olvasgatni, így dupla öröm volt a kapcsolódási pont. Mondjuk, annyi látnivaló volt a környéken, hogy egy oldalt sem tudtam elolvasni belőle. 

img_5041.JPG

Alkoholmentes ital is van, így akár a sofőr is meg tudja kóstolni a gönci barackpüréből készült különleges szörpöt.

 

TIPP

Ha az autóvezetés miatt nem tudsz a helyszínen kóstolni, akkor a Bestillo pálinkáit megtalálod az Anyukám mondta étteremben is Encsen vagy a Budapest Airport vámmentes boltjában. Másik opció, hogy a közelben alszol. A Mandalaház az egyik legstílusosabb szállás a környéken.  

Nem tudom, hogy ezt ide kell-e írni, de a biztonság kedvéért beszúrom: alkoholt vásárolni és fogyasztani 18 éves kor alatt nem lehet. Ne igyál és vezess! 

 

A faluban a nyári időszakban felkereshető a Terra látványpince, ami egy élményalapú történelmi labirintus, ahol domborműveken keresztül ismerhető meg a magyar múlt. Van itt római pizzéria és fröccsterasz is. 

Nem messze található a Regéci vár, ami látogatható télen is (hétvégéken, a nyitva tartást itt találod). Ide én az eső miatt most nem jutottam el, de ez egyike a régió három híres várának.

 img_5084.JPG

 

A térképen bejelöltem a bejegyzésben található helyeket, hogy könnyebb legyen elkészíteni a saját útiterved!

VIZSOLY

A falu az első nyomtatásban megjelent magyar nyelvű Bibliáról lett híres, amit Károlyi Gáspár fordított, aki a szomszédos Göncön volt lelkész a 16. században. A Biblia lapjait itt nyomtatták, a nyomdai betűket Németalföldről hozták, a papírt Lengyelországból. Amikor a nyomtatás elkezdődött, még nem volt kész a teljes fordítás, így Károlyi kéziratait a diákjai vitték gyalog Gönc és Vizsoly között a nyomdába.

img_5378.JPG

A 13. századi református templom csak tárlatvezetővel látogatható fix időpontokban óránként. A templom falain freskók vannak, köztük Szent Kristófé, aki az utazók védőszentje. Ma már nem vehető kézbe az eredeti 1590-ben nyomtatott Biblia, azt vitrinben lehet nézni, de az újranyomtatott verziót lehet forgatni. Érdemes felmenni a karzatra is.

A templom mellett van a látogatóközpont, benne könyvesbolt és kávézó, ahol frissítőket lehet vásárolni, valamint az egyházközség borait is. A szomszédos épület Nyomtatástörténeti múzeum, ami egykoron egy református tanító szolgálati lakása volt. A nyomdaműhelyben bárki kinyomtathatja egy korhű géppel a Biblia első oldalát, a lábunk alatti térképen pedig megismerkedhetünk a reformáció magyarországi helyszíneivel. További információ

 img_5399.JPG

 

Vizsoly másik kötelező látnivalója az ország első, egyedi Mézmúzeuma. Ide a nyári időszakban a legjobb érkezni, mert akkor beleshetünk a méhészkedés világába, és el lehet sajátítani a szakma alapfogásait is. Például meg lehet különböztetni a méhanyát a dolgozótól.

FUN FACT:

1 kg mézhez a méheknek 50.000-100.000 kirepülést kell végrehajtania.

Mézes Gergő a ház megálmodója, remekül menedzseli a mézes businesst, mert a múzeum és interaktív bemutató mellett, lehet itt különlegességeket is kóstolni, sőt Mézes Vendégház is van.

Nekem a legjobban az apiterápiás faház tetszett. Az egyszerűen berendezett épületben az ágyak alatt akár százezer méh dolgozik serényen és zümmög. Itt lehet relaxálni, miközben a finom kaptárlevegőt szívjuk be és folyamatos a méhek biorezgése. A méhekkel nem érintkezünk, ők nem tudnak a faházba kerülni a kaptáron keresztül. 

 

TUDTAD?

Az apiterápia a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználása. A méz, a virágpor, a propolisz, a méhpempő mind jótékony hatással lehetnek ránk. Különlegesség a méhméreg terápia, ami reumás panaszokra és lumbágóra is javasolt. Ilyen kezeléseket a vendégházban kérhetsz. 

 

 

GÖNCRUSZKA

A szomszédos Göncruszkán a református gyülekezett működteti a Talentum Tehetséggondozó Általános és Művészeti Iskolát. Van saját méhészetük, ahol a speciális akácméz termelést önkéntes gazdák végzik, amit több országba is exportálnak. A bevételt a méhészet fejlesztésére fordítják, a maradékból pedig ösztöndíjat adnak. Ebből a pénzből alapították az iskolát is.

Nemrég megnyitották a Tejjel Mézzel éttermüket, ahol a diákok menzája is van, de előzetes bejelentkezés után turistákat is fogadnak hétköznapokon. Menőnek tűnik. Részletek.  

Fotók: Méhész Zsuzsa

Gönc a barackjáról és a hordóról híres, amiben a Tokaji borokat érlelték, de van itt épített látnivaló is: a Károli Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás, valamint a Huszita tájház. Ezeket most idő hiányában nem látogattam meg.

 

TIPP

Programokról, látnivalókról, helyi éttermekről és szállásokról hasznos információt találsz a Hello Zemplén oldalon.

  

ENCS

Encs az a kisváros, ahova az ország másik feléből is átugranak egy ebédre vagy vacsira. Itt található a 2020-as Év vidéki étterme, az Anyukám mondta. Nagy a hype az étterem körül a gasztróvilágban, amire rá is szolgáltak. Az étterem laza, kellemes, hangulatos. Hozza a vidék minden előnyét megfűszerezve a nagyvárosi vendéglátók profizmusával. A helyén van itt minden, a menütől a felszolgálók ruhájáig, a kisbolttól a tökéletes kávéig. És még a szájmaszk is márkázott. Ilyennek kell lennie a vendéglátásnak mindenhol.img_5294_1.JPGTravellinával púposkódunk az étterem merchandisingjában. Fotó: Méhész Zsuzsa

A napi ajánlatok közül a vargánya cappuccino és a mangalica tomahawk steak és a kacsamájas házi nudli volt hívogató, de végül a rozmaringos-tejfölös báránylevest választottam, majd jött a vízibivaly tatár házi kenyérrel (Oh my God…). Főételnek vörösboros, kendermagos kakast választottam gombával. Közben jöttek a Bestillo pálinkái szép sorban, ugyanis napközben autót vezettem és a pálinkafőzdében nem tudtam kóstolni. Desszertnek sajttorta és egy extra világbéke (madártej habcsókkal) dukált.

A vacsit életem egyik legjobb kávéjával koronáztam. A Giamaica caffé kávébabjait a legtutibb gépen készítette el nekem az étterem egyik vezetője, Dudás Szilárd.

Szili nagy arc, szeret a vendégekkel beszélgetni, ami persze nem könnyű, ha folyamatosan teltház van és valakinek a konyhát is futtatnia kell. Érdemes volt zárásig maradni hétfő este az étteremben, ahol az elszivárgó vendégsereg után még egy kávés leckét is kaptam. Szili a darálás közben mesélte, hogy pár napja Győrből érkezett egy pár a kulináris zarándokhelyre egy vacsorára. Csak jöttek-mentek a gasztróélményért, ami 700 km-t jelent retúrnban. A fickó nem tudott inni, mert még várt rá 3,5 óra vezetés haza, így a házigazdától egy üveg tokaji bort kapott ajándékba, hogy otthon, nyugiban fogyassza el. A hosszú útért megérdemli. Az ízek mellett, az ilyenek miatt jönnek vissza ide a vendégek. 

 img_5282.JPG

TUDTAD?

A Dudás testvérpárt (Szabolcs és Szilárd) az encsi olaszoknak becézik. Olaszországban dolgoztak, majd New Yorkban is megfordultak. Hazajöttek és gasztrózni kezdtek. Szép lassan haladtak, bárt nyitottak, majd pizzériát és jött az Anyukám mondta. Ez a csapat nyitotta a miskolci Pizza, kávé, világbéke helyet, amivel most Debrecenben dupláznak. Egerben a Pizza, brumbrum, világbéke is hozzájuk kötődik. Az étterem vasárnap zárva és erősen ajánlott az asztalfoglalás előre. 

 

TELKIBÁNYA

A régió központja ez a csendes, dombok közötti falu, ahol annyi vendég éjszakázhat egyszerre a szálláshelyeken, mint amennyi lakója van a falunak. Egymást érik a panziók, de nyugalom és csend van mindezek ellenére.

img_5184.JPG

Kihagyhatatlan élmény itt egy erdei túrázás. Én Telkimanóval vágtam neki az erdő és egy bánya felfedezésének. A helyi bányák mélyén régen aranyat találtak, innen kapta a település az Aranygombos Telkibánya nevet. A templom keresztjét egy aranygomb tartotta, amit csak a leggazdagabb helyek engedhettek meg maguknak.

Bartók Józsefet becézik Telkimanónak. Ő az, aki csukott szemmel is kitalálna a helyi erdőkből. Minden növénynek, fának, gombának és állatnak ismeri a történetét, de mégsem olyan a túra vele, mintha egy biológia órán ülnél. A kijelölt ösvényeken önállóan is lehet menni, de mi Telkimanóval arról letértünk az esős időben. Lábunk alatt ropogott az őszi falevél, ő folyamatosan mutatta a gombákat és új hajtásokat.

 

img_5129.JPG

 

A bánya bejáratánál kötelező a hangos üdvözlés, ahogy azt régen is tették a bányászok. A sötétben denevéreket, egy vaskakas körvonalát és a kék meztelen csigát láttam. A bányában megtapasztalható a teljes sötétség, ami egy rémísztő dolog. Viszont itt érzi az ember igazán, hogy egy ici-pici fényfoltnak is micsoda ereje van. A kirándulás Telkimanóval bővíthető és akár hegyi kristályokat is lehet vele keresni. Akinek pedig van kristálya Telkibányáról, az Manó szerint visszatér majd ide.

Ha Telkimanóval szeretnék túrázni, keresd itt a facebookon.

Telkibányán a helyi múzeumban a bányászati múlttal és ásványokkal ismerkedhetünk. Ebben az épületben volt Magyarország első kerámiagyára. El lehet kirándulni Mátyás király kútjához, ahol a leírások szerint tényleg járt a reneszánsz király, hiszen itt ismerkedett meg Szép Ilonkával, akinek síremléke a kút mellett van. 

 

SZÁLLÁS TIPP

Két éjszakát töltöttem Telkibányán az Aranybánya Üdülőpark területén található Aranybánya Wellness Hotelben. Az családi üzemeltetésű üdülőparkban van hotel, panzió és apartman is. A területhez tartozik egy romantikus csónakázó tó, kalandpark, belső és külső uszoda, wellness részleg, sportpálya és étterem. A hotelszobám kényelmes és tágas volt, tiszta fürdőszobával és szép kilátással a szomszédos dombokra, büféreggelivel. 

 

PÁNYOK

Aki a lassú turizmust kedveli, érdemes ellátogatnia Sándor gazdához és feleségéhez Erzsikéhez Pányokra, ahol kemencében sült kenyérlángos, házi tej, túró és sajtok sokasága vár. Van helyben gyűjtött gyógynövényekből főzött tea, szörpök és mérhetetlen kedvesség és vendégszeretet. Ide „csak beugrani” nem lehet, hosszabb időt tudtok eltölteni és mindenképpen be kell előtte jelentkezni. 

 Fotók: Méhész Zsuzsa

 

HOLLÓHÁZA

A három nagy magyar porcelángyár egyike található itt. A Hóllóházi porcelán sok család étkezőasztalán díszeleg. Az Ipartörténeti Porcelán múzeumban a porcelán és a gyár történelme mellett megnézhetjük a különleges darabokat is. A kedvenceim a Szász Endre által festett fekete-fehér tálak, amelyek ötvözik a keleti ornamentikát és a szürrealista alakokat.

img_5633.JPG

A klasszikus darabok mellett, van itt dzsungel állatos és retró, porcelánhegedű, pápa dísz és a Forma-1 Hungaroring díjazottjainak készült porcelán is.

 

TUDTAD?

A környéken lévő egykori Pálos kolostor vezetőjét hívták Hollónak. A kolostorban élő barátok gyakran megfordultak a településen, jó kapcsolatuk volt a helyiekkel, akik etették is őket. A szájhagyomány szerint a kolostor elsüllyedt, a helyén lévő községet pedig a kolostor vezetőjéről nevezték el Hollóházának.

 

Sajnos gyárlátogatásra már nincs lehetőség, csak a múzeumot lehet felkeresni. Viszont remek program a porcelánfestés az alkotócentrumban. A szakképzett kézifestő kikeveri a festéket, mi kiválasztjuk a fehér porcelán tárgyakat, amit utána szabadon pingálhatunk. A kiégetett porcelánt postán küldik el kb. egy hónappal később. Az én egyedi alkotásomat egyelőre még nem szerződtette le a gyár.   

 img_5749.JPG

Fotó: Kisgyörgy Éva

A hollóházi római katolikus templomról csak később szereztem tudomást, így azt sajnos kihagytam, pedig modern sátor alakú épülete különlegességnek számít. Érdemes felkeresni.  

KÉKTÚRA 

Hollóházán található a magyarországi Kéktúra keleti végpontja. 2020-ban a National Geographic a 25 legizgalmasabb úticél közé sorolta, a Grand Canyon, a Maldív szigetek és az egyiptomi Abu Simbel mellett.

Az 1171 km hosszú turistautat 1938-ban hozták létre. A 27 szakaszra osztott útvonalon 152 pecsételő hely van, amit egy füzetbe lehet gyűjteni. Eddig 7000 fő teljesítette a teljes távot. A Kéktúra másik vége, az ország nyugati pontján Írottkő.   

plusz-2048x1536.jpg

Fotó: Camino Steve

 

TUDTAD?

Camino Steve hosszú távú túrázó és blogger nemrég teljesítette a magyarországi Kék-kört. Ez nem csak az Országos Kék-túrából áll, hanem három túraszakaszból (Dél-Dunántúli Kék-túra, Alföldi Kék-túra). Összesen 2573 km-t kirándult 56 nap alatt, amiből 17 nap esett az eső, 9 kilót fogyott és hétszer támadták meg kutyák, 2 pár bakancsot járt le és megszámlálhatatlan kakaós csigát evett. Élményeit ebben a blogbejegyzésben olvashatjátok

121145098_4778397792170408_6140904828300773210_o.jpgFotó forrás: Camino Steve Facebook 

 

FÜZÉR

A középkori vár látványa messziről olyan érzést keltett bennem, mint, amikor a Disney meséket felvezető animációban elsuhan egy hullócsillag a kastély felett. 552 méter magasan egy vulkáni kúpon pihen a 13. században épült füzéri vár, amit 2016-ban újítottak fel. Ez volt az első magántulajdonban lévő kővár. A 16. században egy évig itt őrizték a magyar szent koronát.

A füzéri várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike.

 img_5954.JPG

Ahogy a kukoricamező felől érkeztem, úgy éreztem magam, mint egy népmesében. A legény lóháton elindul, hogy kétkezével győzze le a gonoszt a várban és kiszabadítsa szíve választottját. Jelen esetben egy 75 lóerős kis autóval indultam neki, majd a várparkolóból gyalog kellett a szakadó esőben meghódítani a várat. Végül egy hűtőmágnest hoztam csak haza.  

 img_5915.JPG

TIPP

Azzal számolni kell mindenkinek, hogy a várhoz való feljutás terepen történik, amit babakocsival, kerekesszékkel nem lehet megtenni. Autó sem tud a várig felvinni. A 10-15 perces gyalogtúra az alsó várig visz, ahol a jegypénztár van. Innen jönnek a lépcsők és a kövek, hogy beléphess a felső várba, ami ismét 10-15 percet vesz igénybe. Közben a kilátás persze varázslatos, a növényzet dús, de azért oda kell figyelni, mert ki lehet fáradni, ha valaki nincs formában. Pár év múlva terveznek egy lanovkát, ami a felső várig szállítja majd a látogatókat a parkolóból.

 

A felső vár belső udvara egy építkezési terület jelenleg, a fűszerkert és pár rész azonban már teljesen elkészült. A belső termekben hangulatos kiállítás van a vár lakóiról. Itt felfedeztem egy en-suite hálószobát (különálló wc tartozott a szobához), a kápolnaterem már túlságosan insta-kompatibilis a csillagos égbolttal, a nagy étkezőteremben pedig remek filmet lehet megnézni a várról. Az egyik legnagyobb attrakció maga a panoráma a vár ablakaiból és teraszáról. A zempléni hegység, az apró települések, a távoli templomtornyok tökéletes romantikát biztosítanak (még rossz időben is).   

 

Füzérben, a községben található a Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ, ahol meg lehet ismerni a vár múltját. Ez főleg annak ajánlott, aki nem akar felmenni a magaslatra. Emellett van két tájház, ahol a paraszti kultúrát ismerhetjük meg.

 

TUDTAD?

Nem mindenki örült annak, hogy egy „vadiúj várat” építenek fel a hegycsúcson. Volt, aki azt mondta nekem, hogy Disneyland lesz Füzérből és jobb lett volna, ha marad a rom, mert az legalább autentikus és nem saját önmagának lesz az emlékműve. Pár éve az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének magyar bizottsága Citrom-díjat adott a helyreállításra. E szerint innen-onnan vettek át elemeket és stílusokat a historizáló felújításnál. Forrás

A szakmai és műemlékvédelmi részhez nem értek, de nekem kifejezetten tetszett az, hogy újjá varázsolják a helyet, még úgyis, ha az nem autentikus. Ezt viszont fel kell akkor vállalni. A turisztikai fejlesztés fontos a régiónak, az ilyen jellegű beruházásokkal lehet felhívni a figyelmet a környékre belföldön és külföldön is. Akad még romos vár, ami felújításra vár a régióban, így aki azokat preferálja inkább, a környéken fog találni. 

 

View this post on Instagram

A post shared by Travels of Balazs �travel blog (@balazsutazik) on

 

FÜZÉRRADVÁNY

Itt található a Károlyi-kastély, amihez egy hatalmas, csodálatos park is tartozik. Ez jelenleg is látogatható. Az öreg fákkal szegélyezett, franciásan manikűrözött sétaútvonalakat tavak és dimbes-dombos részek szakítják meg. Érdemes itt andalogni. Az épület történelme izgalmas, amely a múlt században az ország első kastélyszállója is volt pár éven át, de szanatóriumként is használták. A 17. századtól a Károlyi család magánbirtoka, itt van az asztal, amin a Rákóczi szabadságharc végét jelző szatmári békét aláírták 1711-ben. Ybl Miklós tervezte újra a főúri kastélyt, amit rengeteg reneszánsz kinccsel tömtek meg, ugyanis a Károlyi család tagjai lelkes műgyűjtők voltak és gyakran megfordultak Bécsben és Olaszországban antik darabokat vásárolni.

 

A 87 szobás épület felújítása már elkészült 2,9 milliárd forintból.  Az utolsó simításokat végzik jelenleg, de az épület még nem látogatható. Ott hamarosan múzeum nyílik, ami a luxus szállodai korszakba repít majd minket vissza. Itt forgatták a Kísértés című magyar noir filmet Karády Katalinnal, ami a kiállítás tematikája is lesz. Egy gyilkosságról fogjuk majd a leplet lerántani, ahogy teremről teremre járunk és megismerjük a recepciós, a sofőr, a gróf, a londíner vagy az öltöztetőnő bűntényhez kapcsolódó történetét.

A házban lesz rendezvényterem és gyereksarok Lego kisvonattal, a toronyban kilátó, a kávézóban pedig olyan szarvasmintás csészékben szolgálják majd fel az italokat, amiket a hollóházi porcelángyár kifejezetten a Károlyi családnak készített, mivel az ő tulajdonukban volt az üzem. A parkban pedig camera obscura segítségével fedezhetjük majd fel a rejtett zugokat.

Már most látom, ahogy óriási luxus esküvők és filmforgatások miatt fogják lezárni a kastélyt és a parkot, de mindenesetre ígéretesnek tűnik a látogatása. Addig pedig a park felfedezhető önállóan vagy akár kertvezetéssel, amire előre be kell jelentkezni.    

 

PÁLHÁZA

A szomszédos faluból Pálházából indul a pálházi állami erdei vasút. A Rostállóig közlekedő kisvasút a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein halad, érintve Kőkapu-t, ahol egy horgásztó partján mesebeli épület áll, a Kőkapu Vadászkastély és Hotel. A kisvasút tavasztól őszig közlekedik. További info

 

ÖSSZEGZÉS

Az eszméletlen szép természet, az erdő sokszínűsége, a romantikus várak, a kellemes múzeumok és a helyiek tették emlékezetessé az itt töltött pár napot még úgy is, hogy szinte végig rossz volt az idő. Bele se merek gondolni, micsoda élmény lehet ez eső nélkül...

A zempléni kirándulásom itt még nem ért véget. Innen Széphalomra, Sátoraljaújhelyre és Sárospatakra mentem, amikről a következő blogbejegyzésben olvashattok. A környéken található világörökségi Tokaji borvidékről és Mádról szóló ajánlómat ezen a linken találjátok.

A régióba az ABA Turisztikai Egyesület által szervezett turisztikai konferenciára érkeztem előadónak. A régió felfedezéséhez tőlük kaptam tanácsokat és segítséget. Minden tartalom a saját véleményemet és élményeimet tükrözi.  

Kövess a Facebook-on, Instagrammon és Youtube-on. Mindenhol más képeket és sztorikat találsz majd!  

 the_1.png

 

 

#hellozemplen #hellozemplén #zemplén #borsod #magyarország #utazzitthon

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr1616269168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moszkvicssluszkulcs 2020.11.02. 20:58:38

Miskolciként gyakran járunk arra és minden alkalommal elvarázsol a táj sokszínűsége, a természet szépsége.

UBI1889 2020.11.02. 21:56:20

Hogy lehet XIII. századi református templom?

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.11.02. 23:12:41

@UBI1889: Ezt a templom weboldaláról másolom ide:
"A terület betelepüléséből és az épület formai kialakításából következtetve a 12. század legvégén, esetleg a 13. század elején kezdhették építeni, de 1220-ban már állnia kellett. Később az eredetileg kisméretű templomot bővítették a mai hajóval és a toronnyal. A templom típusa, gótikus részletformái valamint a történelmi tények azt látszanak bizonyítani, hogy az épület bővítését a 14. század huszas éveire befejezték. A templom a 16. század második felében már a református egyház tulajdona."
vizsolyibiblia.hu/reformatus-templom/

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.11.02. 23:13:41

@hopp11: Melyik turisztikai régió bemutatásánál kéne inkább említeni Encset?

zsu80 2020.11.03. 00:10:36

Érdekes. Pont tegnap meséltem itthon, hogy 2 évvel ezelőtti munkahelyemen egy toszkán étteremben milyen isteni kávét árultunk (és fogyasztottunk) a neve Giamaica volt :) hozzátettem hogy talán nem véletlen hogy az etterem tulaja és a pörkölő üzem is veronai.
Erre itt is azt olvasom hogy a világ legjobb kávéja. Ezek szerint szerencsés voltam.

UBI1889 2020.11.03. 07:12:01

@gybala:
Értem, később lett református
Azért volt furcsa, mert a XIII. században még nem volt reformáció....
:D

Billy Hill 2020.11.03. 09:10:28

"A XIII. században még nem volt reformáció" - vagy csak az Illig-féle betoldott 300 év zavarja meg a dolgot, mert ami most szerintünk a XIV. század, az _valójában_ csak a XIII. lenne... ;-)

Billy Hill 2020.11.03. 09:10:56

Bocs, XVI és XIII...

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.11.03. 10:38:17

@zsu80: nálam number1 volt ez a kávé. De arról nem tudok, hogy díjat is kapott volna..
Viszont mindenhol szuperlatívuszokban beszélnek róla. Ezt találtam: olaszpresszo.hu/gamaica-caffe/

Az Anyukám mondta étteremben a barrista (étterem tulaj) elmesélte a sztorit, hogyan használhatják ők is ezt a kávébabot. Nem csak a szaktudás kell hozzá, de a jó kávégép is, ami méltó ezekre a pörkölt kávébabokra. Ami igazán meglepő volt, hogy nagyon baráti áron adták az eszpresszót az étteremben. Nem volt felpumpálva az ára, így bárki (!) be tud menni ott a vidéki Encsen egy pohár presszóra. Kb. hasonló áron kapná a vonatállomáson is a lefőzött presszót, de hát ugye az ég és föld...

cardiobascuralis 2020.11.03. 15:52:37

A magyar nyelvet és annak helyesírását mikor tervezed megismerni?
Mert most még kurvára ismeretlen a számodra mindkettő, mint ebből az írásnak szánt firkálmányból látszik.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2020.11.03. 16:48:16

@cardiobascuralis: köszi a visszajelzést. Átnéztem a cikket többször is, de ezek szerint nem tűnt fel az összes helyesírási hiba. Köszi, ha átküldöd őket. A következő bejegyzésben a Magyar Nyelv Múzeum is benne lesz, ott még jobban kell majd figyelnem, de lehet átküldöm előtte neked lektorálásra.

zsu80 2020.11.05. 19:16:58

@gybala: köszönöm a linkelt oldalt. Nagyon szomorú hogy egy olasz kávéra specializálódott blog már a címben rosszul írja le a nevét (ha így lenne ahogy leírta, gamaica-nak ejtenék, az i betűvel viszont helyesen dzsamaika. Bocsi, igényes vagyok az olasz nyelvre is). Fura amit leír mert az étterem nem volt Michelin csillagos, a hely viszont varázslatos és egy szuper borász birtok. A kávét szinte mindig én csináltam de semmilyen bizonyítványt nem kértek. A kávé tuti ugyanez volt, papír csomagolás belül pedig még egy bordó színű fém zacskó. Amikor töltöttük fel a gépet mélyeket szippantottunk a kiürített zacskóból mint a drogosok :) Amúgy ha igaz a leírás hogy kivételes helyek kaphatnak, tényleg az lehet hogy a főnököm ismerte a tulajt, vagy a tulaj a főnökömet mert a nevét még egy utca is viseli Veronában :)
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása