Németország romantikus kincsesládája

Kanyargó folyók és meredek szőlőültetvények, ropogós rizling és mesebeli kastélyok varázsolják romantikussá a német vidéket. Koblenz környékén kirándultam. 

img_8310.JPG

 

Romantikus és német? Hogy jön össze a tiptop precizitás és az érzelmi fűtöttség? A németországi utazásom során rájöttem, hogy az itteni romantikát akár egyedül is jó megtapasztalni.   

A németországi Koblenzben jártam. A Rajna menti város nyáron leginkább arról híres, hogy itt is kikötnek a szállodahajók, fedélzetükön idősebb amerikai vendégekkel.  A korona miatt viszont idén ezek az utazók nem jöttek, így Koblenz teljesen más arcát mutatta. Habár a régit nem ismerem, mert korábban nem jártam még erre, a mostani arca lehengerelt.

Az első esti sétámon azon gondolkodtam lesz-e itt annyi látnivaló, hogy 3 napot is maradjak, ahogy terveztem. Elbizonytalanodtam, mert pár óra alatt felfedeztem a kötelező látnivalókat, de a következő napok bebizonyították, hogy nagyon is megéri több időt itt eltölteni, hiszen a város kényelmes kiinduló pont a környék felfedezésére.  

Ez egyedi Google térképen megtalálod a cikkben szereplő helyeket és ajánlott látnivalókat!

Ezt a 9 látnivalót semmiképp ne hagyd ki Koblenzben és környékén!

 

FOTÓGALÉRIA 

 

TIPP

A beszámoló hangulatát nagyban segíti, ha egy pohár rajnai rizlinggel olvasod. Ha az nincs, jó lesz más rizling is és így az esetleges helyesírási hibák sem fognak feltűnni.

 

  1. Séta a folyók mentén

A kontinens egyik legfontosabb folyója a Rajna 1230 km hosszan csörgedezik Svájc, Ausztria, Liechtenstein, Franciaország, Németország és Hollandia között. Koblenz a felső-középső „romantikus” szakasz csúcsa. Az 526-593. kilométerek közötti szakasz az Unesco világörökség része és habár ez az egész folyó csupán 5%-a, mégis ezt tartják a legszebb résznek az Alpok és az Északi tenger között.

A kanyargó folyón néha bezavarhatnak a teherszállító hajók, de a várak, kastélyok, romok és a hozzájuk kapcsolódó történelem és mítoszok nagyon hangulatos utazást kínálnak.

Romantika a köbön.

 A városi folyópromenád mentén van néhány régi és impozáns épület, de a zöld területek a jellemzőek inkább. Hangulatos sörkertek, borozók és koncertpavilon szegélyezi a széles gyalogos és bicajos utat. Innen indulnak a rövid hajókirándulások a Rajnán és a Mosel folyón és itt van a kábelvasút egyik állomása, ami átvisz a folyó felett a dombtetőre. A sétát a promenád végén érdemes folytatni, de itt már a Mosel folyó mentén andaloghatunk.   

 img_7252_1.JPG

 

  1. A német sarok

A német sarok a város legismertebb pontja. A Deutsches Eck-nél találkozik a Rajna és a Mosel folyó.

A nagyobb folyót Vati-nak, a kisebbet Muti-nak becézik.

 A sarok olyan, mintha egy hajónak lenne az orra. A „kapitányi hídon” pedig az első német császár 19. században emelt gigantikus lovas szobra látható. A szobor talapzatára fel lehet menni, innen nagyon szép a naplemente.   

 

 

  1. Koblenz kábelvasút és erőd

A panoráma utazás a Rajna két partja között kellemes program, kár kihagyni. A folyó másik oldalán 118 méter magasan található az Ehrenbreitstein erőd, ahonnan a legjobb fotókat lehet készíteni a Német sarokról. Ez Európa második legnagyobb megőrzött erődítménye, ami jelenleg a 19. századi arcát mutatja, de már 1000-ben is volt itt erőd. Ma kiállítások vannak, a kilátópontnál pedig érdemes egy frissítőt fogyasztani.

 

Pár kilométerre Koblenztől található a Stolzenfels kastély, ami 13. századi alapokra épült az 1800-as években. Ez a rajnai romantikának az egyik fellegvára kertekkel és poroszos belső kincseivel. Ide nem jutottam el, de ha a kastélyok és várak érdekelnek, ne hagyd ki.

  

  1. Forum Confluentes

Művészet, kultúra és oktatás egy kortárs épületben. Imádom, amikor a régi városok mernek vagányok lenni és ilyen tájidegennek tűnő, de mégis remekül passzoló épületet húznak fel. A „confluentes” kifejezés a római időkből maradt meg és összefolyást jelent, ami a várost remekül le is írja. Itt folyik össze a két folyó.

img_7273.JPG

Az épületben található a Mittelrhein múzeum, vagyis a Közép-Rajna múzeum, ahol az egyik kiállítás középpontjában a romantikus folyó van. Meglepő, hogy nem is olyan sokat változott a tájkép az évszázadok alatt és a vidéknek sikerült megőrizni a régi romantikus báját. 

A másik kiállítás a Rajna és Olaszország közötti utazást mutatja be a 19. században. A régi turisták kellékei mellett, útleírások és szuvenírek is megmaradtak. Akkoribban festményeken vitték haza a tájak és nevezetességek képmását.  

 

 

A városi könyvtár (Stadt Bibliothek) szuper modern és letisztult. Ez jelenleg nem látogatható könyvtárjegy nélkül, de egy-két jó szó és kedves mosoly segíthet, hogy beengedjenek körbenézni. A tetején van egy kilátó, ami normál időkben látogatható. 

A városi turisztikai hivatal információs irodájában a prospektusok mellett egy hangulatos kis bolt is van, ahol minőségi helyi termékeket és szuveníreket lehet vásárolni. A város saját illatát is haza lehet vinni. Szintén itt található a Romanticum. Ez egy interaktív múzeum, ahol egy virtuális hajóra léphetünk be és bejárhatjuk a Rajnát vele. Egyes elemeit a kiállításnak haza is viheted, ugyanis a belépőkártyádra rá lehet tölteni útleírásokat és akár helyi recepteket is. Amilyen gyerekesnek találtam a leírásból az egészet, annyira élveztem a játékos tanulást.  

 

HOTEL TIPP

A vasútállomáshoz közel, az óvárostól 10 perc sétára található a 3 csillagos GHOTEL hotel&living Koblenz. Tiszta és kényelmes szobák és kiváló svédasztalos reggeli van a Covid-biztonságos hotelben. 

img_7034.JPG

 

  1. Koblenz óvárosa

A legtöbb német városban van hasonló régi belváros macskaköves, kanyargó utcákkal, hangulatos épületekkel, takaros kis terekkel és hagyományos fogadókkal. Itt 2000 év történelme rétegeződik egymásra, ami jól megfér a város modernebb arcával is. A Miasszonyunk templom (Liebfrauenkirche) az óváros legmagasabb pontján áll. A 12. században épült templom alatt már az 5. században volt római imádkozóhely.

img_7580.JPG

Fotósok kedvence a Négy torony (Vier Türme). A polgári házak az 1600-as években épültek. Az egyik gyógyszertár, a másik rendőrség volt. A virágos torony volt az egyedüli, ami túlélte a második világháborús bombázást. Érdemes a négy torony középpontjából fotózni felfelé.

img_7457.JPG

Az Am Plan tér volt a piactér egykor. Ma több étterem található itt. Én a Lezizel Manti  török „töltött batyukat” kínáló gyorsétterem láncba mentem be, amit bátran ajánlok. 

img_7204.JPG

A Görresplatz a nagy utazók életében fontos hely, ugyanis az útikönyvek úttörőjének, Carl Baedeckernek itt volt a könyvkiadója a 19. században. Itt készültek a bédekker útikönyvek németül, amik a részletes leírások mellett, gyakorlati tanácsokat és jó minőségű térképeket is tartalmaztak.  

img_7607.JPG

A tér közepén egy hatalmas oszlopon Koblenz történelmét látjuk rétegelve. A 10 méter magas emlékművön 3 dimenziós jelenetek vannak egymásra helyezve. Érdemes a magyarázó táblákat elolvasni hozzá, hogy be tudjuk azonosítani a történelmi korokat. A szökőkutas emlékmű a város fennállásának 2000. évére készült 1992-ben.   

 img_7993.JPG

 

  1. A köpködő kisfiú

A Schängelbrunnen szökőkút köpködő kisfiúja a városi csatornafedőkön is feltűnik. Az ilyen csatornafedős képeket én gyűjtöm (az Instagramon keressetek rá a #BalaShoes -ra) és mindig nagyon boldog vagyok, amikor egy város egyedi csatornafedőket készíttet.

 

View this post on Instagram

#Balashoes in #Koblenz. #visitkoblenz @visit.koblenz

A post shared by Travels of Balazs �travel blog (@balazsutazik) on

 

A városháza téren található kisfiú két percenként köpi le az arra járókat.

img_7437.JPG

A város francia időszakában (18. század eleje) a gyerekeket gyakran nevezték el a franciás Jean-nak. A koblenz-i dialektusban ebből Schang lett, amiből pedig Schängel, ami lekicsinyítő volt. Ezzel cikizték a francia-német szülők gyerekeit. Ma az összes helyi lakos Schängelnek tartja magát, mutatva, hogy mindenkiben lehet egy kis gyerekes rosszaság.

  1. Rajnai borok

Koblenz belvárosában található Németország legkisebb szőlészete. A pár soros ültetvény a Weindorf borászat mögött emelkedik és természetesen a helyi rizling terem itt.

img_7733.JPG

A rómaiak hozták a régióba a borkészítés mesterségét 2000 évvel ezelőtt. A Rajna menti borvidéken leginkább a fehér rizlinget termesztik, viszont meglepő módon sem német, sem nemzetközi viszonylatban nem érnek el hatalmas sikert vele. Az időjárás és a földrajzi viszonyok sem éppen kedveznek a nagy mennyiségű szüretnek, így az export innen nem jelentős. Az itteni borok többségét helyiek fogyasztják vagy a látogatók vásárolják.

img_8135.JPG

Én a város túlpartján található családi pincészetben a Weingut Rudolf Göhlenben voltam borkóstolón. A nagyon meredek szőlőbe is felmentem, ahol minden szüretkor kemény munka lehet a kézzel való szedés. 2018-as és 19-es száraz és félszáraz borokat kóstoltam a német házaspár nagyon hangulatos udvarán. A Rotling boruk rosé-jellegű és frissítő volt.   

 img_7815.JPG

 

 

img_7900.JPG

Koblenzben vírus-mentes években megrendezik az Electronic Wine fesztivált, ahol a borok mellett az elektronikus zene van a központban. Idén az "Everything happens for a riesling"-ből virtuális buli lett. 

img_7759.JPG

Everything happens for a riesling!

 

  1. Romantikus Rajna

A koblenzi utazásból nem maradhat ki egy kis kirándulás, túrázás, bicajozás vagy szimplán autókázás a Rajna mentén. A folyón most szállodahajók nem cirkáltak, de teherszállítóból láttam párat manőverezni a nagy kanyarokban. Szőlőföldek, kastélyok és romos erődök vannak az út mentén. A folyó ezen szakaszán hidak nincsenek, így komppal lehet az egyik oldalról a másikra jutni. 

 

A Loreley szikla a fő attrakció. A 132 méter magas sziklánál volt a legszűkebb a Rajna, ami kihívást jelentett a hajósoknak. A turistás kilátó és információs pont nem rossz egy fotóra, de itt érdemes letérni az útról. Az autót tedd le a parkolóban és indulj el a Weinlehrpad Loreley ösvényen. Meredek szőlők mellett fogsz elhaladni, ahol a táblákon megismerheted a különböző helyi szőlőfajtákat, majd következik egy kis erdő és tisztás. Itt már látni fogod a kilátópontokat, ahova csak a merészebb kirándulók érkeznek. Fantasztikus helyről sasolhatod a Loreley sziklát és a mára szélesebbre robbantott és kevésbé veszélyes folyami kanyarulatot.

Loreley legendája

Az 1800-as években írt balladában egy gyönyörű szirén bűvölte el a hajósokat a szépségével és varázslatos énekhangjával, akik a navigálás közben csak rá tudtak összpontosítani, figyelmen kívül hagyva a szűk kanyart és a veszélyes áramlást, így hajójuk összetört a sziklán.

 

Heinrich Heine Loreley versét Szabó Lőrinc fordította magyarra:

Nem értem, a dal mit idéz föl,
s hogy oly bús mért vagyok:
egy régi, régi regétől
nem szabadulhatok.

Már hűvös az este; a Rajna
nyugodtan folydogál;
a hegycsúcs sugarasra
gyúlt alkonypírban áll.

Ott fenn ül – ékszere csillog –
a leggyönyörűbb leány;
aranyhaja messzire villog
aranyfésűje nyomán.

Aranyban aranylik a fésű,
s közben a lány dalol;
hatalmas zengedezésű
varázs kél ajkairól.

A hajósnak a kis ladikban
szive fáj, majd meghasad;
nem le, hol a zátony, a szirt van –
fel néz, fel a csúcsra csak!

Végűl ladikot s ladikost a
mélységbe sodorja az ár…
S hogy ez így lett, ő okozta
dalával, a Loreley.

 

Olvassátok el Weöres Sándor Loreley versét is.

img_8101.JPG

 Koblenzhez közel található Rhens, ahol olyan faházak vannak, mintha a Grimm mesékben lennénk. Itt érdemes beülni a Roter Ochse étterembe, ahol helyi specialitásokkal várnak. A Rajna menti német konyhában sok a hús és burgonya. Itt is friss vadételek közül lehet válogatni, amiket az étterem feletti erdőben vadászott a séf és barátai.  

A romantikus Rajna tematikára épült William Turner angol festő kiránduló útvonala is, aki 1817-ben indult el Londonból postakocsin. Kölnben kezdte el a folyó felfedezését, kezében csak egy könnyű táskával, amiben ceruzái és papírjai voltak, hogy így gyalog jusson el a Koblenzig vezető úton. A Turner képek helyszíneit mi is végig járhatjuk. Részletek 

  

  1. A Mosel-folyóvölgy környéke

Az utazás egyik legnagyobb meglepetése és fénypontja a Mosel vidék volt. Csak szuperlatívuszokban tudok róla írni. A kanyargós utak a folyó mentén, a felfoghatatlanul meredek szőlőültetvények, a sok folyó vájta félsziget és a hangulatos települések akár több napot is megérnek.  

A Mosel olyan, mint egy 250 km hosszú kék selyemszalag, ami tekereg és kanyarodik a lélegzetelállító teraszos völgyben.

img_8301.JPG

A romantikus borfaluk felett kastélyok és lenyűgöző kiránduló ösvények vannak. A folyó Franciaországból indul, Luxemburgon keresztül érkezik Koblenzig 

img_8214.JPG

Bremm környékén egy hatalmas kanyart tesz a folyó, itt van a Moselschleife. A hegyoldalon egy darabig autóval is lehet menni, utána viszont a fenyőerdő klasszikus illatában „kell” gyalogolni. A kilátóponton egy egyszerű kávézó is van, de innen érdemes még pár száz métert lefele menni, hogy semmi ne takarja ki a kanyarulatot. Egyszerűen mesés.   

 

Zell településen egy óriási macska emeli poharát az ide érkezők felé. Itt nem messze van egy híd, amivel a túlsó partra lehet átmenni. Népszerű hely még Cochem a gyönyörű kastélyával. Enni-inni a Historische Muhle Vogelsang-ban érdemes Brodenbach-ban, ahol leginkább helyi alapanyagokból varázsolnak szezonális finomságokat. A füstölt lazacos kovászos uborka leves és friss hal tökéletes zárása volt a napnak egy hozzá passzoló frissítő rizlinggel. 

 

 

A környéken érdemes még felkeresni Geierlay-t, ahol Németország legszebb függőhídja van, ami 360 méter hosszú. Ez nekem most nem fért bele.  

 img_8357.JPG

Praktikus

Koblenz Frankfurt és Köln között található félúton. Autóval Budapestről 1100 km, így érdemes megállni pár helyen a Bécs-Linz-Regensburg-Nürnberg-Frankfurt útvonalon. Koblenz után lehet tovább autózni Bonn, Köln és Düsseldorf irányába.  

Repülni lehet Frankfurtba (a Frankfurt Hahn reptér közelebb van a városhoz, de bonyolultabb a közlekedés onnan, így Frankfurt am Main-ba érdemes repülni), Kölnbe, Stuttgartba, Düsseldorfba vagy Dortmundba, ahonnan autóval vagy vonattal utazhatunk tovább. Eindhovenbe (Hollandia) is lehet repülni közvetlenül, onnan 2,5 óra vonattal a város.

Vonattal Bécsből zakatolhatunk Nürnberg/Frankfurt/Köln irányába és onnan tovább Koblenzbe. Minimum 2 átszállással oldható meg legkevesebb 8,5 óra alatt Bécsből. A MÁV oldalán jeleznek közvetlen Budapest-Frankfurt vonatot is összesen 11 óra utazási idővel. 

Folyami hajóval is utazhatunk. A Viking River Cruises szervezésében 15 nap alatt érünk Budapestről Amszterdamig, érintve Koblenzet egy szuper kényelmes és komótos luxus szállodahajóval. A hajó minden nap kiköt és ki is lehet szállni felfedezni a városkákat, ráadásul teljes ellátást biztosítanak, esti programokkal. Ára fejenként 1 millió forinttól kezdődik. Hasonló útvonalon közlekedik a Crystal, Tauck, Uniworld és Avalon hajótársaság is.

2021_grand_european_tour_956x690_20200918_tcm23-161127.jpg

 

 

Megcsapott a romantika

Beleszerettem ebbe a környékbe. A kanyargó folyók és meredek szőlőültetvények, a ropogós rizlingek, a mesebeli falvak és romantikus kastélyok magukkal ragadtak. A környéken érdemes komótosan felfedezni, időt hagyni a helyi boroknak és jó sokat lenni a természetben. A romantikához lehet az is hozzásegített, hogy idén nem volt nagy tömeg Koblenzben.

 img_8338.JPG

 

Az utazásom a Német Turisztikai Hivatal és a Koblenz-Touristik segítségével valósult meg. Az élménybeszámoló a saját véleményemet tükrözi.  

 Német utazással kapcsolatos bejegyzések: 

Németországi praktikus tanácsok korona idején

Ezek a legjobb zöld helyek Belrinben

8 nem klasszikus látnivaló Berlinben

 

Ne maradj le a többi beszámolóról sem. Iratkozz fel a facebookon, instagrammon, youtube-on is! 

 

Szállásokat a környéken vagy bárhol a világban itt tudsz keresni: 

Booking.com

 #Nemetorszag #GermanyAwaitsYou #VisitKoblenz #VisitGermany #Koblenz #GermanyTourism #DiscoverGermanCities #Rajna #Mosel #RomanticGermany #WanderlustGermany

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr4716225052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása