15 tipp, hogy túléld a turista osztályt

A 15 tanácsot az elmúlt évek tapasztalataiból gyűjtöttem össze. Ma már az economyn is komfortosaban utazom. Megmutatom, hogy varázsolj business classt a turista osztályból!

Sanghajból hazafelé az Air China járatán utaztam turista osztályon. Az odafele tapasztalt business kényelmi funkciókat próbáltam alkalmazni. 

Javaslat: Odafele Budapestről Pekingbe közvetlen járaton business-en repültem, amiről egy korábbi bejegyzésben írtam. Pipere, Pia. Pite. - Pekingbe közvetlenül business osztályon

p1170528_1.JPG

Sanghajból még nincs közvetlen járat Budapestre, de ez változni fog remélhetőleg, a tárgyalásokról már olvastam online. Én Münchenben szálltam át, ahonnan Lufthansaval repültem Budapestre. A gép a gigavárosból éjfélkor indult volna, de a kétórás késés miatt az európai csatlakozást lekéstem, így volt pár extra órám Münchenben.

Jó tudni

Mivel ez egy légitársasági, légi irányítási hiba miatt történt, így automatikusan, ingyen áttettek egy későbbi járatra. Érdemes ezeket is figyelembe venni az utazás tervezésnél és olyan repülőtéren átszállni, ahonnan több járat van egy nap Budapestre. Illetve, nem érdemes külön repülőjegyeket váltani és esetleg egy fapados csatlakozással hazajönni Európából. Ha azt lekésed, akkor új jegyet kell venned tutira.    

A gépen az ülések kiosztása 2-4-2 volt. Én a jobb oldalon a kettesben ültem az ablaknál. Mindig az ablaknál szeretek ülni, de nem a kilátás miatt. Bár a fotózásnál persze ez fontos, de a fal miatt kicsit privátabbnak érzem az ülést. Legalább az egyik oldalról nem kapok impulzust és annak neki is dőlhetek.

p1170529.JPG

Az üléseknél átlagos lábtér van.  Szűkösebb a hely azoknak, akik már megtapasztalták a kényelmet néhány méterrel előrébb az ággyá alakítható business osztályon. Egész nap járkáltam Sanghajiban, nagyon lefárasztottam magam, így alig vártam, hogy elvigyék a vacsorás tálcát és aludjak.

p1170521.JPG

Az elvártakhoz hű volt a hajnali vacsora, ami egyébként reggeli volt. Rántotta és kolbász, kompóttal. Pár órával később jött a reggeli, ami valójában az ebéd volt. Tésztás étel, savanyított zöldséggel és görögdinnyével (külön). 

p1170523.JPG

A business osztályon viszont megnyalod mind a tíz ujjadat! Kattints a képre a fotókért! 

p1160287.JPG

 A fedélzeti videók jók voltak, ugyanolyanok, mint a business-en. Lehetne nagyobb választék az angol sorozatokból, és tudnám értékelni, ha nem kéne minden sorozat előtt egy három perces autóreklámot megnéznem, de kikapcsolt a műsor. Filmből, sorozatból, zenéből is volt elég.

Nagyon ecsetelni nem tudom a turista osztályt, így inkább néhány tanácsot adok, hogyan tedd komfortosabbá a több, mint 12 órás repülést!

 

15 tipp hogy túléld a turista osztályt

 

1. Zuhanyozz le a reptéren vagy a hotelben az indulás előtt. Ha nincs rá lehetőség, vigyél egy friss szett ruhát a járatra, amit a gép indulása előtt felveszel. Előtte a nedves törlőkendő jó barátod lehet.

2. Vigyél extra vastag zoknit a gépre

3. Vigyél papucsot (amit a múltkor a hotel szobából elemeltél, az remek lesz, utána ott is hagyhatod a gépen)

4. A levetett cipődet tedd be egy cipőzsákba vagy zacskóba, hogy ne bűzölögjön a gépen. Lehet, hogy te nem érzed a szagát, de körülötted fogják.

Pár éve egy amerikai úton, a mellettem ülő férfi levette a cipőjét, ami gyomorforgató volt. A sztyuvit kértem, hogy csináljon valamit, aki adott egy zacskó darált kávét, hogy tegyem oda a lábához, az majd beszívja a bűzt. Pár óráig olyan érzésem volt, mint egy brazil ültetvényen vagy egy olasz kávézóban, de aztán kevésnek bizonyult az adag. Azt a kávét nem főzték le utána, ment a kukába.

5. Vigyél arckrémet és ajakzsírt a hidratálás miatt. Volt már, hogy egy krémes pakolást is feltettem az arcomra egy hosszú járaton. Ott furcsán néztek rám, de leszálláskor mindenki csodájára ment, hogy rajtam nem látszik a hosszú repülés.A minta darabokat szoktam magammal vinni, amik kis helyen elférnek.

p1170542.JPG

6. Vigyél szemcseppet a fáradt és vörös szemekre

7. Fogkefe és fogkrém, hogy reggel ne sakál lehelettel érkezz meg. A rágó és szájspray is megteszi. A gép mosdóiban általában nem iható a víz. Néhol van apró fogmosópohár, de ha nincs, akkor elég bonyolult az öblögetés a tenyeredből a szűk helyen.

8. Pizsama – én egy melegítőnadrágot szoktam vinni, amit az alvás előtt átveszek. Ég és föld a különbség így pihenni. Landolás előtt azonban visszaöltözöm az utcai ruhába.

9. Nyakpárna, felfújható párna a derekadnak, felfújható lábtartó. Nézz utána a neten, hogy a te járatodon van-e lábtartó. Ha nincs, akkor a hátizsákod is megteszi lábtartónak.A szűk helyen a lábad előtt vagy alatt, a nagyobb hátizsákok helyet foglalnak. Tedd egy kisebb zsákba azokat a holmikat amikre szükséged van a következő pár órában, a kézipoggyászt pedig tedd az ülés feletti tárolóba. 

10. Hangtompítós fülhallgató, amivel kiszűröd a körülötted lévő zajokat. A legjobb minőségűek több száz euróba kerülnek, de ha sokat repülsz megéri a befektetés.

11. Átalakító a fülhallgatóhoz (kettes adapter) ha a fedélzeti műsort akarod hallgatni a saját füleseddel. Sok járaton olyan fülest adnak, aminek levehető a dugasza. Tedd el, mert jó hasznát fogod annak még venni egyszer. A drágább utazós fülesekhez általában adnak ilyen átalakítót. Ha elem kell a fülesedbe, akkor abból is tegyél be egy tartalékot.

p1170538.JPG

12. Vegyél egy üveg vizet, vagy egy üres flakont tölts meg a reptéren, így nem kell várnod az italosztásra. Csoki, gumicukor is mindig van nálam, hogy édesebb legyen az utazás. Sok járaton a konyháknál van kikészítve víz és üdítő, ahol önkiszolgálhatod magad.

13. Szemellenző maszk, mert mindig lesz valaki, aki éjszaka is nézni akarja a felhőket. Aztán elalszik és feljön a nap és mindenki szemébe világít. Ezt kerüld el!

14. A relaxáltabb alváshoz be szoktam kapni egy Melatonin kapszulát. Ez nem altató és lehet, hogy placebo csak, de nekem bevált. Érkezéskor a kevés hidratálás miatt meg szokott fájdulni a fejem. Ha érzékeny vagy az ilyenekre, tegyél be fejfájás csillapítót is.

15. Fárasztd le magad a gép indulása előtt. Minél fáradtabb vagy, annál könnyebben tudsz majd elaludni a hosszú járaton.

+1 Még egy váltás ruha ajánlott két okból is. Ha a csatlakozás hosszú, akkor az éjszakai repülés után frissebb leszel egy tiszta polóban. Ha a csomagod nem érkezik meg, akkor pedig egy napnyi előnyöd van, hogy új ruhákat vásárolj. 

Van bevált tipped? Szívesen kiegészítem a listát a javaslataitokkal! Itt a blogon és a facebook oldalon jöhetnek a kommentbe!

Az Air China járataival nagyon meg voltam elégedve. A business osztállyal kiváltképp, de a turista is eltelt. A nagy részét átaludtam. A szűk hely miatt persze mocorogtam és a végén már minden bajom volt. Ilyen egy 12 órás út. Én nagyon sokat repülök és megszoktam az ezzel járó kényelmetlenségeket. Sokat dolgozni általában nem tudok a gépen, viszont aludni, ha nem is mélyen annál többet.

A business jegyek sokkal többe, akár duplájába kerülnek az economy-nál, viszont az biztos, hogy kényelmesebben utazol. Turista osztályon ugyanúgy eljutsz A-ból B-be és ha megfogadod a tanácsaimat, akkor az is elviselhetőbb, sőt akár élménydús is lehet.

Praktikus

Budapest és Peking között hetente több közvetlen járat is van. A gép este 20-kor indul és másnap délben van ott. 9 és fél órás a menetidő. Peking és Budapest között a repülési idő 12 óra 40 perc, a gép azonban megáll Minszkben hazafelé.

Sanghajból még nincs közvetlen járat Budapestre. Lehet találni jó áron repülőjegyeket a közvetlen Air China járatokra. Átszállással vannak olcsóbb járatok is, de hosszabb az utazás a várakozási idők miatt. Az út tervezésénél vegyétek figyelembe, hogy a szállodákba mikor lehet be és kijelentkezni. Én hajnalban indultam vissza Sanghajból, így az utolsó éjszakára már nem volt szállásom, ami pénztárcabarátabb.  

Ne felejtsd, hogy Kínába vízumra van szükséged, aminek a beszerzése kb. 5-7 napot vesz igénybe. A 48 órás átszálló vízum-mentes sanghaji látogatáskról a Nagykövetség oldalán találsz információt.

 

Kínában videókat készítettem. A pekingi 48 órás kalandjaimat a videóban megtalálod:

Ingyen papucs, pipera, üvegpohár és almáspite - ilyen volt a business class Budapest és Peking között.

Ne maradj le a többi élményről sem! Iratkozz fel a csatornára itt és a youtube-on, oszd meg az oldalt a facebookon és nézz körül az instagramon

the_1.png

Linkajánló: Repjegyportál

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr6612282849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2017.02.23. 10:51:11

1. Egyetértek.
2. Felesleges. Hosszú járatokon gyakran adnak, ha mégse és fázik a lábad, vedd vissza a cipöd.
3.Pláne tök felesleges. Ott a cipö, de zokniban is lehet sétálni. Cipeljen papucsot tudodki :)
4. Soha nem találkoztam még ilyen problémával.
5. Felesleges. Nem zavar, ha látszik rajtam leszálláskor a hosszú út, végül is onnan jövök :)
6. Dettó ugyanaz, mint az 5-ös. Egyébként nem is vörös mert alszok.
7. Rágó teljesen elég.
8. Pizsama??!!! :D Papucs, pizsama, ébresztöóra nem kellene?? :D Dehogy viszek pizsamát vagy külön melegitönadrágot...
9. Nyakpárnát egyszer próbáltam, nem vált be. De nem is nagyon van rá szükségem.
10. Sose kellett ilyen célból fülhallgató. A gép egyenletes duruzsolása épp hogy altató hatású...
11. Ez nem rossz, szokott nálam lenni, bár igazság az, hogy ritkán használom.
12. Szerintem teljesen felesleges külön vizet vinni. Bármikor kérhetek a személyzettöl. Lehet, hogy fel kell állni érte, de legalább mozgok.
13.Ez egyéni dolog, nekem nincs rá szükségem, de van akinek jól jöhet.
14. Na erre aztán végképp nincs szükségem az alváshoz :)
15. Ez viszont igaz, egyetértek. Emiatt sem kell a 14-es pontban irt bogyó.
+1: Teljesen felesleges. A csomag olyan ritkán vész el, hogy tizévente egyszer kibirja az ember, ha plusz 1 napig van ugyanabban a ruhában. Szóval pizsama, papucs, váltásruha, viz, fogkefe, speciális fülhallgató lassan be se fér a kézipoggyászba. :)))

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 11:00:24

@Nazareus: szerencsés vagy, hogy a kellékek nélkül is megy a pihenés a gépen. Nekem ez a rituálé működik jól hosszú távon. Nem a Budapest-Frankfurt vagy hasonló pár órás járatokról van itt szó, hanem a hosszú utakról. Ha azokon is simán tudsz aludni, akkor áruld a trükköd.
Csomagom sokszor nem érkezett már meg. Én dolgozni megyek általában és szükséges felkészülnöm mindig a legrosszabbra is.

Félmeztelencsigazokni 2017.02.23. 11:21:19

Alkohol! Hosszú út előtt, vagy alatt inni soha. Los Angelesbe menet 4 sörtől kész voltam, vacsi után elaludtam és olyan másnaposan ébredtem, mintha tízszer annyit ittam volna. Azóta sosem iszom, ha repülök. Egyébként enyhe altatót szoktam, annak függvényében, hogy milyen hosszú az út. Párizs - New York távra nekem egy fél elég.

Nazareus 2017.02.23. 11:21:42

@gybala: Hosszú utakról beszélek én is, Budapest-New York, Budapest Bangkok, Budapest-Sanghai.

Az alváshoz nincs trükköm. Egyszerüen elalszom, még fel se száll a gép, már alszom (szoktak is irigykedve cikizni, ha nem egyedül utazom). Néha felébredek a felszállásra :) Persze azért pihenésnek túlzás nevezni, de néhány órát biztos tudok aludni... persze ennek hátránya is van, elöfordult már, hogy lemaradtam az ételosztásról, mert fel nem keltene a személyzet.

Csomagom az elmúlt 20 évben kétszer késett 1-1 napot. Pedig sokszor repültem (relativ persze, biztos van aki sokkal többet).

xlngx 2017.02.23. 11:22:01

@Nazareus:
12: En konkretan 1,5 liter vizet viszek fel mindig magammal a gepre. mert a repules legnagyobb ellensege a dehidrataltsag. Ha kerned kell vizet sosem fogsz annyit kerni hogy egy 15 oras uton ne szaradj ki. Raadasul a pohar 1,5 decis amiben kapod.

Nazareus 2017.02.23. 11:24:39

@xlngx: Ó, nekem nem okoz lelki traumát, hogy egymás után 3x kérjek inni a személyzettöl :) Mindegy, én sose viszek vizet magammal... úgy vagyok vele, hogy minek cipeljem, amikor van a gépen, csak kérni kell :)

2017.02.23. 11:24:52

Mindenki máshogy utazik. Ettől még nem leszel businessen és fájni fog a térded.
Visine: NE használj Visine-t erre a célre. Vegyél valami műkönnyet, de a Visine nem tesz jót a szemednek csak nem lesz piros legfeljebb.
Melatonin nagyon is altató. Jet-leg ellen fasza.

És hogy az eredeti cikk címéhez írjak: vegyél economy comfort ülést. Kb egy huszas az ára irányonként, de nagyon megéri.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 11:29:06

@Teddyke: economy comfort bár csak egy 20-as lenne...a KLM-en ahol nem külön osztálynak számít, ott valóban lehet elfogadható áron venni vagy upgradelni. Ha törzsutas vagy, még kedvezményt is kapsz. Azt igénybe szoktam venni. Az Air France-on egy külön osztálynak számít már, kagylós székekkel. Ott legutóbb a Miami-Párizs szakaszra 120.000 Ft volt irányonként. A business upgrade kb. 200.000 ft irányonként. A Deltán az USA belföldi járatokon szintén kifizethető az ára. Lufthansanál nem tudom milyen áron mérik, mert múltkor már mind elkelt mire odaértem.

Visine: igen, ezt mondta a szemészem is a múlt héten, hogy azt felejtsem el. A Visine a múlté, most Systane Balance-ot használok. A következő útra is azt viszem.

Mad Mind 2017.02.23. 11:33:05

Az a gáz, hogy trükkök kellenek a hosszú utazáshoz, nem pedig kényelmes széket adnak. Mondjuk nem olyan rossz egy long haul, mint egy rövidtávú turista, de azért eléggé kényelmetlen, ha nem pont az átlag méret vagy.
Nekem mondjuk az szokott segíteni, hogy megnézek egy unalmas filmet a videóról, és utána könnyen-könnyebben megy az alvás. A lényeg, hogy ne gondolkodjon az ember. Ha pörög az agy nincs alvás.
Vastag zokni annyira nem szükséges, mivel a meglazított cipő elég, ha fázik a láb.
Plusz ruha fontos, mert ha még az elindulásnál keverték el a csomagot, 2-3 napba is beletelik, míg megjön.
Az air Chinában gondolkoztam egy utazáshoz, de eléggé lehúzták a repülőiket, meg a visszafelé megállás Minszkben az teljesen elvette a kedvem.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 11:38:00

@Mad Mind: Az Air China nekem kellemes meglepetés volt. Új géppel mentünk, a business odafele nagyon jó volt. De látod visszafelé sem olyan vészes a turista.
Én nem a "közvetlen" minszki átszállással jöttem haza, hanem Sanghajból Münchenen keresztül. Így kb. a Sanghaj-Munchen szakasz volt annyi, mint a Peking-Budapest a kitérővel összesen. Azt hiszem 45 percet áll a gép Minszkben, de ki kell menni a gépből. Még így is kevesebb az idő, mintha pár órás csatlakozásod lenne.

Én nem bánom a csatlakozásokat, mert gyűlnek a mérföldek...

dezsoke007 2017.02.23. 11:48:46

Balázs, egy személyes kérdés: milyen magas vagy? A 2. képen a térded előtt van kb. 10 centi. 195 cm magas vagyok, póklábakkal, tehát nekem csak a business class lehetne a megoldás:(

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 11:52:04

@dezsoke007: 176 cm magas...igen a 195 cm magassággal ezek a trükkök nem biztos, hogy túl sokat fognak az élményen lendíteni....
prémium turista, economy comfort vagy vészkijárat jöhet szóba. Egyiket sem adják pacsira mondjuk...de még így is kedvezőbb áron van mint a business class.

dezsoke007 2017.02.23. 11:57:51

@gybala: köszi az ötleteket.
kicsit OFF, de a lányom tapasztalata a London-Sydney útjáról. Oda-vissza turista osztály, mindkét irényban 777-essel ment. Oda Singapore Airlines - szuper volt minden; vissza British AW - lányom sommás ítélete: fos. Szóval sok múlik a légitársaságon. ON

Plumper_ 2017.02.23. 12:17:00

több száz eurós füldugó...hol élsz te?!
minek komplett hálószobát vinni?
hja, ha előtte jól lefárasztod magad, a repülőn viszont körbeülnek téged a böfögő, fingós, dagadt bunkók, akik mindig járkálnak és ordibálnak, asszem a mentő visz el téged megérkezéskor.

Pierr Kardán 2017.02.23. 12:25:56

A Melatonin nem placebó! Relaxál, elálmosít, csökkenti a vérnyomást, fájdalomcsillapít, csökkenti a testhőmérsékletet, nekem még az allergiám tüneteit is lényegesen csökkenti. Arra figyelni kell, hogy lassítja a test belső folyamatait, ezért erősen elnyomja a pisilési ingert, a hatásának elmúltával (felébredéskor) viszont 2 percen belül menni kell :-))

Gipsz Ferenc 2017.02.23. 12:27:41

Boritsd a fejedre a takarot, amit adnak, vagy vigyel egyet. Lehet, hogy hulyen nez ki kivulrol, de nekem nagyon bevalt. Amikor a 10 honapos fiammal utaztunk, csak igy lehetett elaltatni.

A nyakparna nekem sem jott be. Az ulesen levo allitha fejtamla sokkal jobb.

Atalakito nem kell. A sima fulest is be lehet dugni a gepeken levo jack csatlakozoba. Vannak gepek, ahol csak mono lesz a hang, de van olyan is, ami siman adja a sztereot is.

En szoktam tenni 1 doboz uditot a business varobol, biztos ami biztos. Az Air France meg az Austrian szokott tenni egy kis uveg vizet az ulesek zsebebe is, ha kell. Az Emirates gepeken van mindenhol viz vetelezo csap illetve a szemelyzet kb orankent vegigjar egy talca uditovel/vizzel abbol kap aki akar.

Az aktiv hangtompitos fules jo, de nekem a meze bedugo fules is bevalt. Kb, mint egy fuldugo. Az aktiv sem tompit sokkal jobban. Az Emirates Business osztalyan mar alapbol aktiv fuleseket osztanak ki.

Pizsama, papucs, vastag zokni felesleges. Eleg, ha van az emberen szalonkepes, tiszta, nem muszalas zokni es lazabb nadragot meg inget vesz fel. A repulon a kenyelem a fontos, nem a divat.

Altatonak jol megteszi nemi felszolgalt alkohol. Na nem matt reszegedes szintig.

En minden krem nelkul tokeletesen megvagyok. A felesegem viszont kenegeti a kezet amikor csak tudja.

Leszallas elott tarts egy WC szunetet, Ki tudja mennyit kell varni a repteren, mielott WC-hez jutnal.

Az indulas elotti zuhany szerintem az alap, szemelyes higienia resze. Ilyenkor egy kicsit mindig bovebben merem az Old Spice-t meg a spret is, mivel huzamosabb ideig leszek kozelebb emberekhez.

Minden hosszabb jaraton adtak kulon fogmoso szettet, de en azert mindig viszem a sajatom. A rago is elengedhetetlen.

Indulas elott 1-2 nappal NE egyel fokhagymas dolgot! A fokhagyma szaga eleg eros es a boron keresztul is tavozik. Kellemetlen tud lenni.

Ha sokat utazol egy tarsasaggal, csatlakozz a huseg programjukhoz. A Lounge belepo igazan kellemesse teszi a csatlakozasokat.

Ha van lehetoseg, ne akkor utazz, amikor logikus volna. Egyreszt olcsobb lesz a jegy, masreszt boven lesz hely a turista osztalyon is. Felhajtod a 3 koztes karfat es fekvohelyed van. A hosszabb csatlakozast meg ki lehet bekkelni az uzleti varoban.

USB-s Telefontolto. Fontos.

En 4 dolgot ellenorzok indulas elott: Utlevel, Telefon, Tolto, Fules.
A csomagolas alapveto resze pedig a telefon filmekkel/sorozatokkal es zenekkel valo feltoltese es frissitese.

Hely valasztasnal a kozepso oszlop leghatso soraban a jobb folyoso melletti uleset preferalom. Az automata elorol hatra ablak felol befele tolti fel a gepeket. Utoljara a kozepso oszlop utoltoso sorat osztja ki. Ha a gep nincs teljesen tele es a hely valasztas fizetos, jo esellyel eleg ures lesz az a sor.

Gipsz Ferenc 2017.02.23. 12:36:17

@Plumper_: Igen, sokkal hasznosabb, ha pihent es nyugodt az ember egy hosszu ut elott. A faradt ember idegei sokkal kenyesebbek es nehezebben toleraljak az intim szfera folyamatos megsertesevel jaro stresszt.
Amikor otodszorre vag oldalba a szomszed utas 30 perc alatt es meg 8 ora van hatra, akkor szukseg lesz a hidegverre.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 12:39:37

@Plumper_: pont a körülötted lévő böfögő, fingós bunkók miatt kell az ilyen: www.bose.com/en_us/products/headphones/over_ear_headphones/quietcomfort-35-wireless.html

Oké, a szagot nem fogja elvinni, de nem hallod. Na jó, a szagokkal nem sok mindent tudsz csinálni... felteszem a listára a szájmaszkot is, az segíthet.

@Pierr Kardán: jó tudni ezt a Melatoninról. Valóban nem sokat kellett kimennem a melatonin után a wc-re...

@Gipsz Ferenc: nagyon jók! USB töltő igen, nagyon fontos. Azt kihagytam. Bár az utóbbi gépeken volt mindenhol USB-s töltő az ülésben. Még a turistán is.

A hely választás nálam nagy procedúra. Olvasom a blogokat, fórumokat, hogy mik az ültetési tapasztalatok. A seatguru.com oldalt mindig megnézem a helyválasztás előtt.
A Turkish Airlines-nál tapasztaltam azt, amit írtál, hogy hátul üresek az ülések. Ha csak nincs tele a járat... Ott el lehet feküdni.
Meg szoktam kérdezni a beszállás előtt az agentet, hogy hol vannak üres helyek vagy blokkolt helyek. Ha azt látom az üléstérképen, hogy sehol, akkor nem keresgélek már a gépen, de ha igen, akkor rávetem magam. A múltkor a vezető légiutas kísérőt kértem meg, hogy mutasson üres helyeket mert szeretnék elfeküdni. Nagyon kedves volt és befoglaltam nekem egy hármas ülést, hogy majd oda menjek felszállás után. Végül mellém sem ült senki és a kiszabott helyen is tudtam feküdni. Nekem egyébként a gép végében a jobb oldalon az utolsó sortól 6-8 sorral elölrébb van a tuti helyem. Bár a gép elejében szeretek ülni a gyors kiszállás miatt, de az mindig tele van. Így többet várok a kiszállásra, de komfortosabb az út.

Gipsz Ferenc 2017.02.23. 12:41:29

@gybala: 190 centi es meg a Ryanair-en is elfertem hosszaban. Az ules szelessegevel vannak problemaim. A vallaim gyakorlatilag szelesebbek, mint az ules+karfak.

orarugogerincu 2017.02.23. 13:58:09

én képtelen vagyok turistán aludni, akkor sem, ha előtte 2 napig nem aludtam. azt tapasztaltam, hogy az a legelőnyösebb, ha este indulok ferihegyről, a csatlakozó városban megszállok egy éjszakára a reptéren, majd onnan másnap reggel/délelőtt a long haul...

mojoking77 2017.02.23. 19:15:35

Pfff.... Szinten 190cm, 379 repules (van egy excel tablam amit mindig frissitek -onnan tudom), a leirt trukkoknek jo ha felet gondolnam hasznosnak. A pizsaman sokat visongtam a rohogestol, bar az AF first class-on jar, a normal agynemuvel egyut. (150000 merfoldembe fajt egy JNB-CDG, de rohadjon meg megerte). A cipos dolgot nem igazan ertem, mi a fenenek papucs, meg valto ruha, sokal kenyelmesebb zokniban,
Ha mar tenyleg gyakorlati jotanacsok, akkor inkabb a kabin borond a hatizsak helyett, ugyanis pont a KLM szeret mocskoskodni, hogy levetetik veled a hatizsakot, es berakatjak a labad ele (lenyegesen leroviditve az augy se tul nagy labteret), mig a kisborondot soha. (ha nyignak, hogy add fel, meg kell mondani, hogy szemelyes ertekek vannak benne).
Igyekezzetek a long hault ejszakara idoziteni, ha lehet, ne repuljetek pentektol hetfoig (keddtol csutortokig lenyegesen kevesbe kihasznaltak a jaratok), semmikepp se uljetek az ablak melle, ha csak nem akartok kujtorogni a melettetek ulotol minden egyes alkalommal, amikor meg akarjatok mozgatni a labatokat, nezzetek meg az ulestervet mielott kimentek a repterre, es probaljatok olyan helyre foglalni a folyosora, ahol mondjuk az ablak mellett mar ulnek, de a masik ketto szabad, ide jo esellyem ast nem ultetnek, csak ha tele a gep, illetve ha nem rohantok mondjuk az atszallas miatt, minel hatrabbra, mert a legtobb gepet altalaban elolrol toltik fel.
Ha biztosra akartok menni, hogy nem hagynak ott a repteren tulfoglalas miatt (az osszes legitarsasag tulfoglal) kerjetek nem fizetos, de spec kajat, (vega, halal koser akarmi), azt elore legyartjak, nem szeretik kidobni.
Amugy, ha nem siettek,nyugodtanjelenkezzetek, ha kerdik (foleg az USA-ban jellemzo), hogy raer e valaki, altalaban masnap reggel visznek az elso geppel, business-en.
Ha a borondot elhagyjak kifele, el kell kezdeni balhezni, a legitarsasag ugyanis kotelezve van a arteritesre, napi 50-100 Euro kozti osszegre, persze ezt az ugyintezo nem fogja mondani, ha nem kerdezel ra kulon (az AF-nel akkor napi 100 Euro, ha odaadod nekik amit vettel, ha megtartod, akkor csak napi 50. Hulyek ezek a franciak).
Kb most ennyi.
Ja, es NE IGYATOK SEMMIT, amit a melegitett vizbol csinalnak (kave tea) a tarolo, amibol a vizet ontik a melegitobe soha nincs tisztitva...

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2017.02.23. 19:33:20

@mojoking77: Ezek nagyon hasznosak! Köszi!
A papucs nálam is új dolog, az utóbbi évben használom csak mégpedig ezért: a cipőt leveszem, megy be a zsákba. Egy extra zoknit felveszek (amit a businessen is adnak). Ki kell menni a WC-re. Cipőt nem veszem vissza, viszont a zoknikban sem akarok tapicskolni a kifröccsent tócsácskákban. Mindegy, hogy economy vagy business, itt is és ott is kimegy a helyéről a cucc. A papucsnak meg mindegy, mert otthagyom a gépen úgyis.

Kézipoggyászom (gurulós kisbőrönd) múltkor, habár egy rövid járat volt, nem tudták már sehova elhelyezni. Mondtam, hogy küldjék le a raktérbe, de végül betetteték velem az ülés alá. Ami nem fér be, így egy pódiumon volt a lábam végig. Rövid volt az út, de akkor is gáz volt!

Ha az elején mész be a gépbe és nem várod meg az utolsó pillanatot, hogy ne keljen sorban állni, akkor nem veszik el a bőröndöt. A végén (főleg USA) elfogynak a helyek a tárolókban.

Az USA-s overbooking-okat nagyon szívesen kihaszhnálnám, csak ott a helyszínen sosincs rá lehetőség... Pedig tényleg jó deal párszáz dollár és egy upgrade.

A csomag elvesztésnél én nem hisztizek a pultnál. Mindent megveszek amit kell és utána küldöm a számlát a légitársaságnak vagy biztosítónak. Nem szoktak cirkuszolni, hogy túlköltöttem magam. Az Aeroflot volt egyszer egy moszkvai útnál, aki megmondta, hogy nem volt két ingre szükségem, így csak egynek az árát adják vissza.

Annyi jó tanács jött össze a kommentekből, hogy lassan készül egy újabb cikk róla!

mojoking77 2017.02.23. 21:02:26

@gybala: British Airwaysnel lattam multkor, hogy meg a sorbaallas alatt jarkaltak a beszallitasert felelos emberkek, es vettek el a nagyobb borondoket kerdes nelkul, es pakoltak bele a csomagterbe.
Megjegyzem kimondottan morcos voltam, amikor levetettek velem a kezipoggyaszt (KLM).i
Az elszamolhatosagot azert irtam bele, mert kiderult, hogy meg sokat utazo kollegaim sem voltak tisztaban ezzel.

daisy42 2017.03.21. 19:35:11

Nagyon érdekes volt olvasni, hogy mindenkinek mennyire más szempont lehet fontos. :)
Én általában az út viszonylag békés túlélésére hajtok és minél kevesebb "felesleges" dolgot próbálok vinni, hogy ne kelljen - még azt is - cipelni. De az alapfelállás is más, mert mindig egy örökmozgó (most épp) 3 évessel utazom és általában 12+2 órát. Nekünk a felsoroltakból csak az indulás előtti zuhany, plusz ruha (a gyerek miatt), plusz zokni és a víz (vagy palack) szükséges, cserébe egy rakás más cuccot kell vinni. :) A fáradtan indulás valóságos öngól, ha a kiskorút az út jelentős részében szórakoztatni/követni kell. (Legutóbb egy szerencsétlenkedő utastárs felébresztette 1 óra alvás után... pedig 4-5 még ráfért volna.)
A Melatonint legközelebb kipróbálom a gyereken. Hátha tud kicsit pihenni. Mindenki. :)

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása