Az ízek orgiája - bőségszaru a szigeten

Az Indiai-óceán szigete nemcsak a szemnek csábító, de az ízlelő bimbóknak is. Az utcai árusoktól a haute cuisine-ig megtalálható itt sok minden. Érdemes a kettőt keverni és így elveszni a piaci forgatagban, majd egy elegáns gourmet étteremben vacsorázni.

2011-05-18 001 272 2011-05-19 001 110

A mauritiusi konyha attól különleges, hogy a különböző kultúrák keverednek benne. A sok sziget-hódító a lábnyomuk mellett, a receptkönyveiket és alapanyagaikat is mind itt hagyták a szigeten. Nyugati és keleti ízek találkoznak egy exotikus mixben. A francia konyhaművészet egy csipetnyi kínai és indai érzéssel találkozik.

Már a 17. században megkezdődött az ízek forradalma, amikor először a hollandok léptek a sziget akkor még lakatlan partjára. Az éhes tengerészek és halászok a szigeten található összes dodót levadászták és megették. Ez is hozzájárult a népszerű madár kihalásához. A hollandok Afrikából és a szomszédos Madagaszkárról hoztak rabszolgákat, akiket a cukornád ültetvényeken dolgoztattak. Java szigetéről, amely a Holland Birodalom része volt szarvasokat importáltak. Az indonéz fűszervilág így került a nagy mauritiusi gasztro élménybe.

A 18. század elején jöttek a franciák. Családok tucatjai telepedtek le ile Maurice-on. A háziasszonyok lassan alkalmazkodtak a helyi ízekhez, otthon franciásan készítették az étkeket. A vörösboros nyúl vagy csirke az alapanyagok hiányában megreformálódott és a helyi körülményekhez alkalmazkodott. A francia hatás nagyon erős még ma is a szigeten: a reggeli croissant-tól a francia borokig minden van.

Száz évvel később a franciákat a britek váltották fel, akik egy hatalmas erőszakos tengeri küzdelem során szerezték meg a hatalmat. A britek folytatták a cukornád businesst, aminek köszönhető, hogy a mai napig készítenek rumot a szigeten. 1835-ben a rabszolgákat felszabadították, helyettük indiai és kínai bérmunkások érkeztek, hogy a földeken dolgozzanak. Az ázsiai telepesek persze hozták a saját ízeiket, receptjeiket bedobták a közös edénybe és valami frenetikusan izgalmas ízorgia kezdődött el. Az indiai családok chilit, kardamont, babérlevelet, fahéjat és sáfrányt adtak a curryeikhez és pörköltjeikhez. Az indiai lapos kenyér ekkor vált népszerűvé. A kínai ételek szintén a bérmunka során lettek a sziget gasztronómiai kulturájának részesei. Ma az utcai kis bódékban és sarki éttermekben is lehet kínai tésztát és édes-savanyú csirkét kóstolni.

A Club Med Pointe a Cannoniers-ben annyi étel van, mintha dézsából öntenék. Esténként több étterem közül választhatok, hogy hol egyek. Van büféasztal, ahol roskadoznak az ételek és van a’la carte étterem is a tengerpart mellett. Én általában a menüset választom, mert akkor nem eszem mindent össze-vissza. Az all you can eat mélylélektanáról és a magyar büféasztal mellől hallható sztorikról itt olvashattok. Szerintem zseniálisan igaz!

Íme a képek a mauritiusi gasztro kalandról!

2011-05-19 001 106 2011-05-19 001 110

Dholl puri – palacsinta tészta csicseriborsó főzelékkel rougaille-val, ami egy kreol-stílusú frissen főzött paradicsom szósz. Fűszerezve gyömbérrel, fokhagymával, friss zöldfűszerekkel.…masszív ízek!

 2011-05-19 001 167

Édes gyümölcsök chilis sóba mártogatva – ízorgia a köbön!

2011-05-19 001 245

Finom mauritiusi tea a Bois Cheri tea gyárban, amely egyben látogatóközpont is.

2011-05-19 001 298

Rozy étterme GriGri-nél… A sziget legjobb pestos langusztája van itt… 

2011-05-17 001 016   Vanilliás-kókuszos csirke különleges rízzsel

Mauritius 083 Ananászágyban rákkoktél paradicsommal – Club Med uzsonna

2011-05-18 001 092 2011-05-18 001 094

Délutáni gyümölcsmix a fáradt vendégeknek

2011-05-18 001 155

Meleg kecskesajt pestos zöldség ágyon

2011-05-18 001 160

2011-05-18 001 166

Bólé az ebédhez

2011-05-18 001 272 

Rákos guacamale 

2011-05-19 001 411

Palmheart saláta – a milliomosok salátája tele tengeri herkentyűkkel, mellé egy pohár francia rosé.

2011-05-20 001 292

Kürtös gránátalma francia erdei gyümölcsös szuffléval

Készítettem egy videót a Club Med sous-cheffel is, akivel helyi ételeket készítettünk el a tengerparton.

 

 

 

 

 

 

Piaci forgatag a legjobb alapanyagokkal:

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr738102164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam

the_1.png

Balázs utazik

Gyémánt Balázs vagyok, hivatásos világutazó. Az életem az utazás. Idegenvezetek itthon és szerte a világban, de főleg az USA-ban, Ázsiában és a karibi térségben, blogolok és videókat készítek. Azt szeretném hogy az utazási élményeim Téged is ösztönözzenek, hogy felfedezd a világot.

Instagram

Legújabb videók

 

 

 

 

 

Címkék

Airport (3) Air China (2) Amerikai Egyesült Államok (14) Anglia (5) art (12) athen (2) Ázsia (4) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (3) beach (6) Berlin (10) Budapest (4) business lounge (3) caganer (2) club med (7) cool (6) costa (10) cruising (2) cseresznyefa virág (2) disneyland (3) Donald Trump (2) dubai (2) Ecuador (3) Egyenlito (2) elnökválasztás (2) Európa (2) filmajanlo (2) Finnország (3) Florida (4) földközi-tenger (2) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (10) görögország (8) hajó (11) Hillary Clinton (2) hotel (3) Ibiza (4) igluhotel (2) Interju (2) Japán (4) Kalifornia (4) karib szigetek (16) Kína (4) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (2) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (5) Motto (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (8) NEW YORK (5) New York (11) New York City (3) oasis of the seas (16) Olaszország (2) Olimpia (4) Origo (4) párizs (5) Peking (5) Press (21) provence (5) rádió (3) repülés (9) repülőtér (3) Rio de Janeiro (2) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (17) RTL KLUB (2) Sajtó (9) sajtozsemle (9) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Sanghaj (2) sketch (2) Spanyolország (6) st. john (3) st. martin (4) st. thomas (2) strand (4) Svajc (2) Szingapúr (2) sztárok nyomában (4) szuvenír (2) tenger (2) tengerihajó (2) Tokio (3) Tokyo (3) USA (29) US Virgin Islands (2) utazás (5) utazas (44) van gogh (2) video (47) Washington (3) Washington DC (3) where the hell is matt (3)