Instagrammerek álma a fagyimúzeum

Az idei év nagy Instagram szenzációja volt Miamiban a Museum of Ice Cream, a Fagyimúzeum. Ez egy pop up kiállítás volt, ahol minden fagyi színekben (értsd: rózsaszín) virított.img_8439-photo-full.jpg

A múzeumnak nem az volt a célja, hogy oktasson vagy bemutassa a fagylaltkészítés históriáját, esetleg felhívja a figyelmet a cukorbetegségre. Ezzel szemben szuper jópofa vagy inkább giccses enteriőröket rendeztek be, ahol ölre menő harc volt a legjobb szelfiért és új Instagram/Snapchat/Facebook profilképért.

Mi tagadás, én is azért jöttem ide, mert a közösségi oldalakon az influencerek innen posztoltak nagyon látványos fotóikat. Gondoltam nekem is jól jön majd néhány új kép!

A hype-ot nagyon jól csinálták, ugyanis limitált férőhelye van a múzeumnak, időjegyet kell venni, akár több hétre előre.

Vallomás: tudtam, hogy mikor kezdik meg a jegyek árusítását és mivel csak egy szabad délutánom volt Miamiban, tutira kellett mennem. Ahogy az online kassza megnyílt, már nyomtam is a foglalást, így az elsők között tudtam megvenni a jegyem fix dátumra és időpontra.

Ez egy pop up múzeum, nem állandó helyszínen van, mindenki attól tartott, hogy egyszer csak lehúzzák a rolót.  A jegy 38$ volt, amihez még az adó és kezelési költség is hozzájött. Ez barátok között kb. 11 000 Ft-ot jelent jegyenként. Ez Amerikában is soknak számít, pláne, hogy a nagy művészeti múzeumokban sem kell ennyit fizetni. Végülis, nem kötelező ezt megnézni, a pedagógusok nem fogják ide elrugdosni a diákokat ez nem lesz az egyetemes művészettörténet része. A szülők meg abban bízhatnak, hogy a kis gyerekeik nem fognak tudomást szerezni a múzeumról.  

A kiállításra az Instagram tinik mellett mégis leginkább gyerekes anyukák érkeztek. Volt, aki több szett ruhát is hozott, hogy az egyes enteriőrökben más outfitben pózoljon. Néha a csinos, full sminkes brazil anyukák izgatottabbak voltak a banánhintától, mint a kicsik, akiket leginkább a fagyik hoztak lázba. Nekik minden napjuk ilyen színes műanyag világban zajlik, ez nem tudott sokkal többet nyújtani. A felnőttek viszont ismét gyerekek lehettek.

Amerikai fagylalt történelem 

1843: Nancy Johnson feltalálja a mechanikus, kézzel hajtott fagyigépet.

1904: A St. Louis-i világkiállításon egy palacsintakészítő és egy fagylaltfőző közösen megalkotja a fagyitölcsért. Az USA-ban évente 2 milliárd tölcsér készül ma.

1926: Kereskedelmi forgalomba kerül  az első folyamatosan fagyasztó jégszekrény, ami a fagyigyártás nagybani kezdetét is jelentette.

1945: A II. világháború alatt a haditengerészet 1 millió dollárért egy betonuszályt lebegő fagylaltgyárrá alakít át.

1960: Minden év február 4. a "fagylaltot reggelire" nemzeti napja az USA-ban. (!)

1970: Obama elnök első munkahelye: fagyipultos Honoluluban. 

1980: Ronald Reagan elnök a július hónapot kinevezi a nemzeti fagyihónapnak. Július harmadik vasárnapja a Nemzeti Fagylaltnap lesz. (!) 

Tárlatvezetés

A berendezett termek nagyon aranyosak. Színes-szagos, cuki, fröccsöntött, olyan édeskés, olyan fagyis. Itt-ott kóstolókat kaptunk, szólt a zene, a „muzeológusok” vidáman üdvözöltek a termekben.

 img_8459-photo-full.jpg

Fagyiszórás medence

Hogy micsoda? Ez a múzeum legikonikusabb terme. Egy úszómedencét színes fagyiszórással töltöttek meg. Ezek azok az apró kis színes cukordarabok, amikért 100 Ft felárt kérnek a sarki fagyisnál. A medence ennek a műanyag verziójával volt megtöltve. Az időkeret, amit itt eltölthettél nagyon limitált volt. Talán másfél perc jutott arra, hogy lubickolhass és elkészítsd a legjobb fotót.

Ez persze nem olyan könnyű, ha mindenki beleugrik a képedbe. Pláne, ha nem a saját udvari fotósoddal érkeztél, aki azonnal kattintja rólad a like-vadász képeket. Itt eszméltem arra, hogy rólam nem lesznek szuper filterezhető képek, mert maximum egy szelfibottal tudok manőverezni.

Nem megfogandó tuti tipp: vigyél magaddal egy barátot vagy bérelj profi fotóst!

Nézz körbe ezen a 360 fokos fotón, amit a medencében csináltam! Ezen a linken eléred! Mozgasd a képet körbe-körbe!

Miamiban nagy problémát okozott a sok apró műanyag cukorka, ugyanis az a hajba, ruhába, zokniba beleragadt és így az utcára került, ahonnan a szél a szomszédos tengerbe sodorta. Környezetvédők tiltakoztak is, így a múzeumban nagyon odafigyeltek rá, hogy mindenki lesöpörje magáról a szórást, folyamatosan söpörték vissza a medencébe a kihullott darabokat. Ennek ellenére napokkal később is színes cukorkák hullottak belőlem.

 img_8660_2.jpg

Shake your Bunns!

Klasszikus amerikai étkezde, ahol minden pink. Itt egy futószalagon érkezett az első fagyi. Finom volt és látványos. A Hotel Budapest film hangulata ugrott be a szürrealitásával.

 

img_8490-photo-full.jpg

 

Elszállt a lufi

Az udvarban egy halom színes fröccsöntött lufi „lebegett”. Itt rámászol a pódiumra, felemeled a kezed és úgy teszel, mintha elszállt volna a lufi. Valahogy így:

 

 

Még jó, hogy a muzeológusok segítik a látogatókat fotózási praktikákkal és tippekkel, különben lenne nagy sírás otthon, amikor a képeket megnézik.

 Na, hol a lufi? Nézz körbe ezen a 360 fokos fotón a linken!

Az egész épületben a harsány kreativitás és zseniális amerikai kapitalista üzleti lelemény érződik. A MIMO (Miami Modern) stílusú épület keretei adottak voltak, azt ügyesen töltötték meg és egészítették ki a fagyigiccssel.

 

Fagyi ventillátorok

A következő teremben pink tölcséres McFreezek sorakoznak, amik keringetik a levegőt. A légkondi és egyéb csöveket is pinkre festették. Ez nagyon jópofa volt, ilyet akár a belvárosi irodaházakban is el tudnék képzelni.

 p1300696.JPG

Pink dzsungel

A rózsaszín pálmafás dzsungelben cseresznyén és banánon lehet hintázni. De ki kell várni a sort. Néha belóg egy táska, egy eldobott kabát, a gyerekek belemásznak a képbe. Ők nem tudják, hogy itt komoly profi munka zajlik. A várakozók azonban türelmesek. Itt is jár a fagyott csokis banán. Ez volt a legfinomabb.

 

360 fokban így nézett ki: link

 

Félkagylók

Ügyesen kihasználták a teremből nyíló aknát vagy apró szervízszobát, ahova csillogó ezüst kagylók kerültek. Ide tényleg csak a legelvetemültebbek jönnek be.

img_8548-photo-full.jpg

 

 

Olvadt fagyilé

Egy régiesnek tűnő fagyibolt következik, ahol dobozos olvadt fagyit kapunk. Nem megolvadt, hanem ezt így csomagolták. Hívjuk inkább shake-nek, mindenesetre ötletes.

 img_8584-photo-full.jpg

Rózsaszín homokozó

Hatalmas neon cukor kockákkal lehet játszani. Egy néni a felnőtt gyerekeivel nagyon élvezi ezt a termet. A színes cukorvilágban látszik rajta, hogy boldog.  Jöhet a kinetikus pink homokból a várépítés. Mi az a kinetikus homok? Nem tudom, de jópofa. 

p1300734.JPG

 

A wc-t nem magentázták be, viszont olyan volt, mintha egy unikornis hányta volna el magát. A földön a színes fagyiszórás darabok hevertek.

 img_8601-photo-full.jpg

Az eszméletlen pszichedelikus lépcsőház volt az egyik nagy kedvencem. Itt nem is volt tömeg, lehetett nyugodtan fotózni. A felső terasznál újabb fagyi és kilátás Miami midbeach részére. Ez a Faena negyed, aminek a neve a szomszédos szuper kortárs hotel miatt van. Kulturális tér, kiállítások, fesztiválok helyszíne ez a háztömb. Itt a korábban megismert nagymama hullahoppozni kezdett, zabálni való volt.

 

Jöhet még egy 360 fokos séta? A videót is tudod pörgetni körbe-körbe!

Vizes fagyi

Jégkrémek lógnak a magasból, jöhet az utolsó fotó. Irány a kijárat, ami persze a szuvenír bolton keresztül vezet. A strasszal kivert jégkrém dekoráció az abszolút favorit, végül üres kézzel de teli memóriakártyával távozom.

 

Végülis jópofa volt. Mehettem volna a strandra is vagy éppen a Lincoln roadra vásárolni. Új profilképem nem lett, de most már sejtem mit láthatnak azok, akik folyamatosan LSD-n élnek. 

A múzeum bezárta kapuit Miamiban és Los Angelesben, de San Francisoban tárt karokkal és új fagyi ízekkel várnak. 

 img_8655-photo-full.jpg

Ha Miamiban készülsz, nézd meg ezeket a korábbi bejegyzéseket is:

Ennyi puncit és farkat múzeumban még nem láttál

Miami kalandok – itt a blogvideó

Miami, ahova a sztárok nem csak nyaralni járnak

Celebspotting Miamiban 

Ne maradj le az utazásokról. Iratkozz fel a Facebookon, Instagramon és Youtube-on!

 the_1.png

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr6314017508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása