Miért van tele szaró figurákkal Katalónia?

img_7367-photo-full.jpg

A szilvesztert és az újév első napjait Katalóniában töltöttem. A karácsonyi ünneplés a katalánoknál csak most ért véget. Spanyolországban a karácsony átnyúlik az újévbe. Láttam, ahogyan a gyerekek megörülnek és megőrülnek a három királyoktól, na meg az ajándékoktól, amiket ők hoznak vízkeresztkor. 

Nekik nem a Mikulás vagy a Jézuska hozta a meglepetést, hanem Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Mindezt január 6-án. A három férfi és szolgálóik talpig díszben vonultak fel a városokban és dobálták a cukrokokat a gyerekeknek. 

img_7286-photo-full.jpgSitges egyik templománál hosszú sorokban várakoztak a gyerekek és szüleik, hogy a királyokkal találkozhassanak.

A spanyoloknál minden évben szokás Betlehemet állítani, ahol a jól ismert figurák mellett, megbújva megjelenik egy furcsa fazon is. Egy piros sapkás paraszt, akinek a nadrágja le van tolva, guggol és közben kakál. Igen, egy méretes farönköt tesz ki a jászol mellé.

Tehát, a kereszténység legfontosabb momentumánál, a kis Jézus mellett szarik egy fickó. Ezt nem tudom szépíteni.

img_7381-photo-full.jpg

A városokban és falvakban több helyen is láttam a dolgát végző ábrázolásokat.

Azokon a helyeken, ahol katalán kultúra van (Spanyolországban Barcelona környéke, Valencia, Andorra és Dél-Franciaország), a „caganer”, vagyis a kakáló figura fontos szerepet kapott. A letolt gatyás alakot már a 17-18. században használták. A magyarázat többféle: a kakáló székletével táplálta, termékenyítette a földet, így a helyén a következő évben is meg tudták rendezni a betlehemes jászolt. A szoborka így jó szerencsét és örömöt hozott.

Egy másik magyarázat szerint, a groteszk és vulgáris figura jelenlétével intenzívebbé teszi a szent család fontosságát, illetve bemutatja, hogy még a legszentebbeknek is van emberi oldala. Az isteni jelenlétet így egy kicsit közelebb tudja hozni a halandókhoz.   

A modern magyarázatok szerint a katalánok ezzel a letolt gatyás aktussal fejezik ki nemtetszésüket a hatalom ellen.

 img_7365-photo-full.jpg

A legtöbb jászolban a caganer el van rejtve, mégis sokszor a legtöbb figyelmet ő kapja és mindenki őt keresi. A katolikus egyház egyébként tolerálja a kakiló figura kihelyezését a katalán területeken. A Betlehemet készítők dönthetik el, hogy használják-e vagy sem.  

bcn_174.JPGGuiness rekordott állítottak fel 2011-ben a MareMagnum bevásárlóközpontban Barcelonában. A világ legnagyobb caganerjével lett valódi karácsonyi hangulat. 

Évekkel ezelőtt Barcelona fő terén nem állították ki a figurát, mert a város egy új törvényt fogadott el, amely szerint nyilvánosan vizelni és piszkítani tilos volt a városban. Így a figura sem lehetett jelen, mert rossz példát mutatott volna. Ebből óriási botrány lett. Bár a város vezetése azt nyilatkozta, hogy a művész döntése volt a szobor mellőzése, de egy évvel később mégis mindenki örömére megjelent a „kábelfektető”.

 bcn_181.JPG

A caganerekre egy teljes iparág épült. Létezik a Caganerek Baráti Társasága, akik egy újságot is szenteltek a témának. A hagyományos katalán figurák mellett pedig népszerű alakokat, karaktereket is árúsítanak.   elpomltraggjedon_970x.jpegFotó: CaganerShop

Vilanova i la Geltruban (Barcelonától egy órára délre a tengerparton) van egy apró múzeum, ahol több tucat betlehemi jelenet van kiállítva különböző korokból, stílusban. A caganereket itt nem fedeztem fel, viszont volt néhány érdekes makett. Az egyik egy bank ATM-jében ábrázolta az újszülött kisdedet. 

img_7372-photo-full.jpg

 

img_7375-photo-full.jpg

A katalánok másik szokatlan figurája a jászol környékén egy piros sapis mosolygós farönk. A Tio de Nadal egy üreges karácsonyi farönk, amibe apró ajándékokat tömnek. A hideg tél miatt egy piros kendővel a gyerekek jól betakarják és minden nap etetik karácsonyig.

img_7373-photo-full.jpg

Szenteste egy bottal elkezdik ütni a farönköt hogy az kikakálja az ajándékokat. A népi szokás szerint a verés előtt a gyerekeknek a szomszéd szobába kellett menni imádkozni a sok ajándékért. Ez alatt a szülők be tudták készíteni a meglepetéseket a piros kendő alá. A gyerekek hasmenésig ütötték a farönköt és közben ezt a dalt énekelték:

Szarj nugátot, mogyorót és mató sajtot!

Ne szarj szardíniát, mert az túl sós!

Szarjál turront, az finomabb!

Ha nem szarsz jól, egy bottal ütlek meg!

Szarjál te farönk! 

 

A letolt gatyás üritő figurával és a szaró farönkkel ezennel a 2017-2018-as karácsonyi szezont lezárom! Készülhetünk a nyárra!

 

Témába vágó korábbi blog bejegyzés: A világ legszürreálisabb WC-je Londonban van!

Spanyolországból:

Karibi hangulat az Európai Unióban - Formentera

Ibizai kirándulás praktikus ötletek 

Naplemente a nudista strandon 

 

Update: A blog után erről a témáról beszéltem az RTL Klub Reggeli műsorában. 

Ne maradj le a blogbejegyzésekről. Csatlakozz a Facebookon és a Youtube-on és az Instagramon! Ígérem, mindenhol más élményeket találsz majd!

the_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr713562297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.01.10. 08:50:33

Beszarás, hogy milyen fura hagyományok vannak :))))

sebi77 2018.01.10. 10:48:55

Mindenfelé vannak fura hagyományok, de abba nehéz beleélnem magam 2018-ban ki tud lelkesedni egy hatalmas kakiló törpéért a pláza közepén. Milyen lelki beállítottság kell ehhez.

élhetetlen 2018.01.14. 14:07:39

Mert nem is katalánok, hanem kakalánok! Na, ez még magyarul is szar vicc!
Booking.com

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása