Dallas - nagy dolgok történnek itt

Alig vártam, hogy végre eljussak Texasba! Cowboyok, lovak, ranch és a többi klisé volt a szemeim előtt. Azt gondoltam, hogy ez lesz az igazi redneck, bunkó Amerika, a hithű Trump szavazók bázisa, a hatalmas autók oázisa. Viszont mást tapasztaltam. Az USA talán legkedvesebb embereivel találkoztam, burjánzó kulturális és művészeti életet figyeltem meg. A következő blogsorozat erről az autós útról szól. o_canada_1.png

img_6727-photo-full.jpg

  

A texasi roadtripem első állomása Dallas. Ide repülővel érkeztem, majd egy napot "gyalogosan közlekedtem", aztán autót béreltem. Három éjszakát töltöttem Dallasban, ami elegendő volt. Múzeumokba tudtam volna még menni és talán lazábbra is lehetett volna a napokat tervezni, de nem bántam, hogy csak ennyit voltam itt.

img_6596-photo-full.jpg

Dallas egy óriási város, az egyik legnagyobb agglomerációs övezettel rendelkezik az USA-ban. Új Spanyolország része volt, majd Mexikóké lett, aztán a Texasi Köztársaságé, végül Texas csatlakozott az Egyesült Amerikai Államokhoz. A 19. században a vasútvonal megépülése után az olaj és a gyapott termelése hozta meg a nagy gazdasági lendületet. A fenti graffiti azt írja, hogy "mi vagyunk az egyetlen olyan nagyváros Amerikában, amit nem egy hajózható folyó vagy kikötő mentén alapítottak. Amihez másoknak segítséget adott az óceán, mi saját verejtékünkkel értük el."

AUTÓBÉRLÉS PRAKTIKUS INFÓK

Érdemes arra figyelni, hogy ha máshol adod le az autót, mint ahol felveszed, azért extrát számolnak fel. Érdemes variálni a felvevő és leadó helyek között, főleg ha egy városon belül több repülőtér is van, mert nagyobb összegeket is meg tudsz vele spórolni. Én a kisebb reptérről vettem fel az autót, ahol kb. 200 $-ral volt kedvezőbb így a bérlés. Viszont a reptéri transzferrel vagy az áttaxizással számolni kell!  

img_6749.JPG

A kompakt kategóriájú autó ára 7 napra: kb. 100.000 Ft + 200 USD (leadási díj más helyen + helyi adó, durrdefekt extra biztosítás, autópálya díj) + benzinköltség. Itthonról utazási irodán keresztül béreltem az autót. Nemzetközi jogsi Amerikába nem kötelező, csak ajánlott. Az autópálya díjakat utólag automatikus a bankkártyára terhelték. Busszal is lehet közlekedeni az államon belül fillérekért, de ezt nem tanácsolom, mert a buszállomásokra is el kell jutnod, ráadásul a menetrend sem rugalmas. 

 

Mit érdemes itt megnézni?

 

REUNION TOWER GEO-DECK

360 fokos panoráma 140 méteres magasságban, ahonnan egész Dallast belátod. Az egyik oldalon a felhőkarcolók, a másikon a történelmi negyed, kicsivel arrébb az autópálya rendszer és a külvárosok. Van belső és külső kilátó rész is, sőt a földszinten rólad készült fotókat ingyenes tudod hazaküldeni magadnak e-mailben. Érdemes naplemente előtt érkezni, mert akkor nappali fényben, naplementében és esti világításban is láthatod a felhőkarcolókat. Ismerős a panoráma? A Dallas TV sorozat főcímében is ezeket az épületeket láttad anno.

A torony mellett található Hyatt Regency Dallas szállodakomplexum is ismerős lehet. Engem a HOTEL társasjáték egyik szállodájára emlékeztetett.

img_6534-photo-full.jpg

SIXTH FLOOR MUSEUM

A hatodik emelet múzeum az amerikai történelem és az összeesküvés elméletek híveinek kötelező. A vöröstégla épületben egy tankönyv lerakat volt. Állítólag innen lőtték le John F. Kennedy amerikai elnököt miközben Dallas belvárosában vonult az autós konvojjal. Az eseményt több szempontból is végig követhetjük, megismerkedhetünk az amerikai hétköznapokkal a 60-as évekből és persze az elnök és Texas kapcsolatával. Lee Harvey Oswald, a gyilkos hátterére is fény derül, bár számomra sok tisztázatlan kérdés maradt, többek között Oswald indítéka. Nem lövöm le a poént (hmmm…) ha elárulom, hogy miközben Oswaldot átszállították a rendőrségről a börtönbe, egy Jack Ruby nevű fickó, aki nagy figura volt a helyi éjszakai életben, lelőtte JFK gyilkosát. Azt, hogy valami titka volt vagy valóban csak Jackie Kennedyt akarta megvédeni attól, hogy a férje gyilkosával farkasszemet keljen néznie a tárgyaláson, örök rejtély marad. A múzeumban ingyenes angol audio guide van, időjegyet érdemes venni. Aki nem beszél magyarul, előtte az internet bugyraiból meg tudja ismerni a hátteret.

 

DOWNTOWN

A belváros felhőkarcolói között sétálni nem olyan hatalmas élmény, de vannak helyes parkok és közel vannak a múzeumok. A nagy szem egy utcaművészeti remekmű, valamint érdemes megkeresni a B G óriás betűket is néhány fotóra. A turisztikai hivatal szlogenje, hogy Dallasban nagy dolgok történnek. Erre utal a B G, ahol a BIG-ből te lehetsz a fotókon az „i” betű.

A Pioneer Plazan a nagy dolgok előkerülnek. Itt van a világ legnagyobb bronz szoboregyüttese. 49 állat és 3 cowboy foglalja el a drámain kialakított teret a tóval, folyóval és dombbal. A 19. században itt vonultak keresztül a texasi hosszúszarvú marhák. Itt nyugodtan mászkálhatsz a bronzállatok között, amit a ranchon nem biztos, hogy meg mernél tenni. Ha megszomjaztál, akkor a szomszédban van az Aloft hotel, ahol egy frissítő helyi sörre beugorhatsz. Jól fog esni!

A belvárosi parkok közül a kedvencem a Klyde Warren Park volt. Nem ide indultam, csak árnyékos helyet kerestem a nagy melegben és végül itt kötöttem ki. A park nem hatalmas, nincsenek óriási látnivalók, viszont látszik, hogy az emberekért készült. A felhőkarcolók tövében nagy füves rész, szökőkutak, lehet futkorászni, ingyenes társasjáték bérlő van, napilapok vannak kihelyezve. Food truckok kínálják a friss falatokat. Szimplán tökéletes hely egy kicsit megpihenni a városnézés során.

 p1240673.JPG

A nagy látványosságokhoz tartozik még a dallasi állatkert, az arborétum és botanikus kert, valamint a George W. Bush elnöki könyvtár és múzeum. Itt a szeptember 11-i terrortámadás hátteréről van kiállítás és a Fehér Ház ovális irodáját is újraépítették. Ezeket én kihagytam, de érdemes felkeresni őket. A CityPass részét képezik. 

 img_6510-photo-full.jpg

 

Múzeumokból sincs hiány. A kulturális mezőnyben nagyon hódít a város. Művészeti és tudományos kiállítások vannak. Engem itt sokkal jobban érdekeltek a tipikusan helyi dolgok, ezért a nagy múzeumokat most kihagytam. De akit érdekel, a Dallas Museum of Art például ingyenesen látogatható. Az Old Red Museum-ban a város történelmét lehet megnézni. Az épület történelmi és ha a múzeumba nem is, de a turisztikai információs irodába érdemes benézni az ingyenes térképekért vagy venni egy CityPasst.

A CityPASS egy sok városban működő turisztikai bérlet, amivel kedvezményesen tudod felkeresni az attrakciókat. Nekem is ilyenem volt, és habár nem használtam ki elég jól, de 40%-kal olcsóbban kapod meg a belépőjegyeket, amiket 9 nap alatt fedezhetsz fel. A legtöbb helyen ráadásul előre mehetsz a sorban. A Sixth Floor múzeumnál viszont az időjegyért sorba kell állni, így ott érdemes előre foglalni a neten.

p1240722.JPG

DEEP ELLUM

Az egyik kedvenc részem Dallasban a Deep Ellum negyed volt. A belvárosból a villamos hozott ki erre a keleti részen található negyedbe 10 perc alatt. Hangulatos bárok, kávézók, éttermek, bohém boltok és rengeteg street art. Graffitik minden stílusban és formában. Én órákat tudok az ilyen helyeken eltölteni, mert valahogy a város helyi lüktetését, a vibe-ot jobban érzem. Ráadásul nem kell belépőt sem fizetni.  

Itt található a „Traveling Man”, az utazó fickó szobra. Egy cool fémpálcika figura, amely a rideg anyag ellenére nagyon barátságos. Pláne hogy cuki dundi kis madarakkal ábrázolták.  

img_6580-photo-full.jpg

SOUTH FORK RANCH

Ami kihagyhatatlan élmény mindenkinek, aki 10 évvel ezelőtt péntek esténként tévét nézett, az a South Fork Ranch. Negyven perc autókázás után bepillanthatsz a Ewing család birtokára. Igen, itt forgatták a híres Dallas sorozatot Jockey, Bobby, Samantha, Pamela, Ellie és Cliff Barnes főszereplésével. A farmon bejárhatod a luxusházat, sétálhatsz az istállók között és még egy apró múzeum is van. Ez egy saját cikket fog érni, amivel később jelentkezem.

img_6770-photo-full.jpg

FORT WORTH

Dallas mellett van Fort Worth. Habár ez egy különálló város, gyakran kezelik Dallas kisöccseként. Az igazi cowboy hangulatot kapod itt meg a Stockyardon.  Szarvasmarhák vonulnak, istállókból átalakított éttermek, western csizma bolt, szalonok, barbecue éttermek sorakoznak egymás mellett. A hagyományos texasi rész mellett pedig modern belváros van felhőkarcolókkal, közparkokkal és jó kis éttermekkel. Erről is írok majd egy külön cikket.

 img_6841-photo-full.jpg

A következő részekben felkeresem Fort Wortht, Austint, Wacot, San Antoniot, Budát és Houstont. A friss tartalomért csatlakozz a Facebookon, Youtubeon és az Instagramon!  

 the_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr812690101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.07.27. 11:03:54

Épp a legformásabb Dallas-szereplő, Lucy maradt ki a felsorolásból...:)

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) budapest (3) Budapest (11) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása