Felgyújtották a Marina Bay-t!

A Szingapúrban található modern felhőkarcolós öbölben felgyújtották a lámpákat. Márciusban fényfesztivált tartanak a városállam egyik legikonikusabb negyedében. Képes élménybeszámoló az i light marina bay-ről 

img_9550.JPG

Itt található a Merlion, a sellő testű oroszlán, ami a városállam/város/sziget szimbóluma. Itt van a Marina Bay Sand hotel is, a három épületen pihenő Skypark, ahol a világ egyik legexkluzívabb medencéjében a város fölött lehet pancsolni. A pénzügyi negyed felhőkarcolói, Ázsia legnagyobb óriáskereke, egy hipermodern botanikus kert mesterséges hegyi vízesésekkel és szuperfákkal, eszméletlen jó éttermek, egy büdös gyümölcsre emlékeztető koncertterem is helyet kapott.

img_9538.JPG

Nappal is izgalmas itt nézelődni, de az éjszaka kihagyhatatlan. Főleg most a fényfesztivál idején, amikor helyi és nemzetközi művészek felvillanyozó installációkat állítottak ki. A fények máskor is itt lesznek, nemcsak a fesztivál ideje alatt.

A látvány mellett van komoly üzenete is a fényfesztiválnak. Az öböl felhőkarcolóit, üzleteit, hoteljeit arra ösztönzik, hogy kapcsolják le a nem szükséges villanyokat és ne hűtsék olyan hidegre az épületeket a légkondival. Egy-két Celsius fok is sokban segítheti a klímaváltozás elleni harcban.

2014-ben a kampány 3 hete alatt 269ezer kWh energiát vagy 140 tonna széndioxidot spóroltak. Ezzel 1024 db négyhálószobás lakást tudtak elektromos árammal ellátni.

A Föld óráján március 25-én az összes fényt le fogják kapcsolni az öbölben.

A régi otthoni fényizzókat bárki idehozhatja, amit kicserélik modern LED izzókra ingyenesen és aki tömegközlekedéssel érkezik, az nyerhet havibérletet is a helyi metróra.

Ocean Pavilon

A Szingapúr menti folyókban és tengerekben található mikroszkopikus élőlények természetes alakja inspirálta ezt az ámulatba ejtő és meditatív építményt, amit 25.000 újra felhasznált Evian palackból készítettek 11 helyi iskola diákjai. Az Evian palotába be lehetett menni és amíg közelről nem nézted meg az építőanyagot, eszedbe nem jutott, hogy ezt a csodát pet palackokból építették fel. 

Ötlet: Luke Jerram

Home – Otthon

Fiatal művészek álmodták meg a gyerekes vonalrajzok fény változatát. Az urbánus felhőkarcolós térben sokkoló ennek az egyszerű építménynek az ereje.

img_9581.JPG

img_9585.JPGÖtlet: X Bella Skyway Festival, Anna Galas, Maciej Slominski, Aleksander Sawicki

 

Horizontal Interference – Vízszintes interferencia

Mintha lézercsíkok lennének, pedig „csak” egyszerű, színes kötelek vannak kifeszítve a fák közé. Éjszaka UV világítást kap az installáció és a szél mozgásával olyan érzésem volt, mintha egy magasfeszültségű mezőn sétáltam volna át. Bár olyanon még sosem mentem át...

img_9589.JPGÖtlet: Katarzyna Malejka & Joachim Slugocki

The Body of the Sea – A Tenger teste

A francia művész az éjszaki fényben felöltöztette a nappal fehérben virító jelképet. A sellő test és oroszlán fej a városállamot szimbolizálja. Az esti ruháján hullámok, korallok, halpikkelyek és tengeri élőlények jelennek meg a tenger lelkében.

 img_9568.JPGÖtlet: Danny Rose

 

(Ultra) Light Network – (Ultra) könnyű hálózat

Energia és információ áramlást látunk a fejünk felett, ahogy 150 organikus alakú 3D nyomtatóval készített csöveken futkorásznak a fények. Minél többen mennek közel az installációhoz, annál fényesebb lesz.

 img_9575.JPGÖtlet: Carlos Felix Raspall Galli, Carlos Bañón, Manuel Garrido Freire, Mohan Rajesh Elara

 

Urchin – Tengeri sün

Kalocsai hímzett terítőkre emlékeztetett engem a szőttest tengeri sün. A kemény épületek tövében izgalmasan hatnak ezek a puha anyagok, amelyek a széllel együtt lélegeznek.

img_9594.JPGÖtlet: Choi+Shine Architects

 

HYBYCOZO

Tudomány, technológia, geometria és a Galaxis útikalauz stopposoknak találkozik ebben az installációban. A művész az ősi iszlám csempéktől kezdve a részecskék mintáján át a természetes és mesterséges formákat ötvözte.

img_9553.JPGÖtlet: Yelena Filipchuk, Serge Beaulieu

 

Ne maradj le a többi élményről! Iratkozz fel és nézd meg a friss beszámolókat a Facebookon, Instagramon és Youtube-on. 

Lesz Szingapúrról is videó, de addig egy másik ázsiai csoda, Peking 48 órában:  


the_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr7612339729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) NEW YORK (6) New York (12) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása