Elveszve New Yorkban Kevinnel - 2016 edition

Magyarországon nincs karácsony a Reszkessetek betörők Kevinje nélkül ezt jól tudjuk. December 25-én este és másnap reggel a fotelben ülve elutazhatunk a film helyszínére New York Citybe. Ha legközelebb arra jársz, vedd fel Kevin városnéző cipőjét és ezeket a filmes helyszíneket ne hagyd ki!

home_alone_cover.png

La Guardia repülőtér

Kevin a La Guardia repülőtérre érkezik Chicagoból. Amikor megkérdezi az információnál, hogy melyik város van ott kint, akkor tudja meg, hogy NYC-ba érkezett és nem Floridában landolt. „Megint megcsináltam” – mondja, majd egy kis grimasszal az arcán már látja előre, hogy jól fogja eltölteni az idejét a világ legjobb városában, amíg a szülők Floridában nyaralnak. Látjuk a város sziluettjét az East River felöl és a Pepsi Cola táblát. Ezt a látványt a repülőtérrel azonban soha nem fogod megtapasztalni, mert ennél sokkal távolabb van a várostól, de még mindig ez talán a legközelebbi repülőtér Manhattanhez.   

kevin-skyline_1.jpg

Queensboro Bridge

Kevin sárga taxival megy be a városba, nem Überrel, mint ahogy azt ma tennék a reptérről. Az 59. utcai hídon halad át, majd beér Manhattanbe. Ezen a hídon érdemes a fényképezőgépet már kézben tartani, mert remek remegő panoráma képek készíthetőek. Ilyenkor előnyös a közlekedési dugó.

 home-alone-2-kevin_1.jpg

Radio City Music Hall

Egy kötelező látnivaló New Yorkban a Rockefeller központ mellett, amely kívülről csak egy színház nagy neon táblákkal, viszont decemberben itt mutatják be a nagy karácsonyi táncshowt. Be lehet lesni a kulisszák mögé is egy fizetett programon. Itt rendezték a Tony-díjátadást is, ahol a legjobb Broadway darabokat jutalmazzák.A bejárattal szemben sorakoznak a büféskocsik, amelyek közül a legjobb a Halal Guys food truck-ja. Kevin egy Polaroid kamerával kattintgat jó turista módjára. 

A szomszédos épület tövében található az arany Prométheusz szobor, ahova nemsokára Kevin is ellátogat. Ha arra jársz, ugorj be a Top of the Rock kilátóba. New York legjobb kilátóiról és, hogy melyik felhőkarcolóra menj fel, itt olvashatsz!

 homealone2_15.jpg

Empire Diner

Az amerikai étterem a mai napig üzemel. Ez Chelsea-ben van, ami egy kicsit azért odébb van a többi látnivalótól. Itt elfut Kevin és egy szórólapot kap egy gólyalábas Mikulástól. Ha tipikus amerikai étkezdébe szeretnél menni, akkor érdemes az Ellen's Stardust Diner-be elnézni, ahol színészek szolgálnak fel és két hamburger kivitele közben dalra is fakadnak. Isteni burgereket találsz még a Times Square mellett a FiveGuys és a ShakeShack gyorséttermekben (Nem, köze nincs a mekis hambihoz).  

homealone2_14.jpg

Quong Yuen Shing szatócsbolt

A kínai negyed legöregebb boltjában tűzjátékot vásárol a Mott street 32-ben. A Chinatown-ban ma is rengeteg szuvenírt lehet vásárolni és pár háztömbön keresztül úgy érzed magad, mintha Kínában lennél. Pekingi kacsák, gyógynövények, hamisítvány táskák és I❤NY pólók tuti beszerzési helye.

Szuveníreket a legolcsóbban a Flatiron negyedben tudsz beszerezni. A 6. sugárút és a 25. utcák környékén vannak a nagybani boltok, ahol negyedannyiért kapsz egy tucat kacatot, mint a pár utcányira lévő Times Square boltjaiban. Oké, mondjuk hűtőmágnesből is tizenkettőt kell venned legalább. 

 screenshot00044b.jpg

Battery Park

Kevin végig szemléli alsó Manhattanben a Hudson folyót és a Szabadság szobrot a távcsövekkel. Ez az egyik nagy kedvencem New Yorkban. Szuperül lehet kocogni, közel van a Ground Zero-hoz és új hangulatos éttermek nyíltak a környéken, mint például a Le District, ami bár, étterem és piac egyben. Ha helyi hangulatot akarsz, akkor itt érdemes lötyögni! 

 homealone2_11.jpg

Szabadság szobor

Persze, hogy a város ikonja is bekerült Kevin gyors városnézésébe. Télen a hidegben nem biztos, hogy a legkellemesebb a hajóút a szigetre, de akár ingyenesen is megnézhetjük a Szabadság szobrot egy kicsit távolabbról a Staten Island felé menő komppal. 

Ha időben foglasz helyet, akkor akár a szobor koronájába is fel tudsz menni. Nagyon limitált a helyek száma. 

 nyc_intenziv_2012apr_050_resize.JPG

World Trade Center

Akkora lehettem, mint Kevin, amikor egyszer én is fent voltam a Világkereskedelmi tornyok tetején. A kilátóból anno mindent lehetett látni, érdekes, hogy a filmben Kevin egyes egyedül van a torony tetején. A 2001-ben ledőlt tornyok helyén ma emlékpark van két hatalmas szőkőkúttal, egy emlékmúzeummal és az USA legmagasabb épületével a One World Trade Centerrel, ahol szintén van kilátó. A liftezés is hatalmas élmény a 102. emeletre.  

Fulton halpiac

Egy hátizsákkal sétál keresztül a halpiacon Kevin, ami ma már nem ott található. A South Street Seaport komplexumát pár éve a nagy vihar elvitte, de most újjá építik. Addig a macskaköves utcán kis butikok és street food büfék vannak. A szomszédos Pier 17-ről indul többek között a vízi taxi is.

snapshot00036.jpg

A legutóbbi nagy hurrikán lesöpörte a turisztikai kikötőt a térképről, ami jelenleg is még építkezés alatt van. Ahogy elkészül a South Street Seaport új épülete, biztos nagy kedvenc lesz.  

Central Park

Itt találkozik Kevin először a Galambos nénivel, akitől megijed és átfut a parkon. A Central park egyébként központi helyszíne a filmnek. Itt van a korcsolyás jelenet a Wollman Rink-nél, ahol a két gonosztevő eldönti, hogy egy játékboltot fognak kirabolni. A park tövében a Grand Army Plazanál pillantja meg Kevin a luxus szállodát. Itt megy át a zebrán és fut bele a két gonoszba, majd megérkezik a Plaza Hotelbe.

 

A Central Parkra egy egész napot szánj! Élvezd a jó időt, piknikezz a parkban, nézd az embereket. A görkoris diszkótól a modern istentiszteletig, a buborékfújóktól a gyerekkórusig mindent látni fogsz. A múltkor valaki a hárfáját cipelte le gyakorolni a parkba. A Strawberry Fields a John Lennon rajongók emlékhelye. Itt mindig találsz utca zenészeket, akik eléneklik az Imagine-t. 

Plaza Hotel

Kevin még Chicagoban látott egy reklámot, amiben a Plaza Hotelt a világ legizgalmasabb hotel élményeként mutatták be. A zsebében van az apja hitelkártyája, telefonon egy foglalást készít, majd bejelentkezik a hotelbe. A 411-es lakosztályban egy hatalmas ágy, fürdőszoba és minibár fogadja. Bombát ugrik a hotel medencéjébe, amit nem itt forgattak, hanem Chicagoban a Four Seasons-ben. A szálloda tulajdonosai között volt akkor Donald Trump is. A lobbit a forgatás előtt szőnyeg borította, de a film készítői megkérték Trumpot, hogy azt felszedhessék, mert az egyik jelenetnél Kevinnek be kellett csúsznia a liftbe. A forgatás után Trump utasítására nem tették vissza a szőnyeget, maradt az olasz márvány. 

A hotel ma a Fairmont csoporthoz tartozik és egy éjszaka idén karácsonykor egy alap szobában 180 000 Ft-ba (600 $) kerül. A legnagyobb lakosztály, amilyenben Kevin is lakott egy éjszakára egymillió forint (3500 $) 

2011-10-05_001_325_resize.JPG

Duncan Játékboltja

Egy sajtos pizzával Kevin limuzinba száll és az Ötödik sugárút egyik játékboltjába megy. A Duncan’s Toy Chest nem létezik valójában, az áruházi jelenetet Chicagoban vették fel. A Plaza hoteltől rövid sétára volt azonban FAO Schwarz játékbolt, amely az inspirációt adhatta. Az ikonikus 1870-ben alapított játékbolt 2015 nyarán bezárt, mert új helyre költözik.

Ha játékot keresel New Yorkban, akkor a Times Square-n található Toys’r’Us-t javasoltam volna, de jelenleg zárva van, pedig itt még egy óriáskerék is volt az üzletben. A Fifth avenue-n van egy macibolt (Build-a-Bear Workshop), ahol te rakod össze a kedvenc macidat. Lego bolt több helyen van. 

 duncans-toy-chest.jpg

Bethesda szökőkút

Ahogy Kevin a szállodából próbál kiszökni, mivel a személyzet üldözi, mert rájöttek, hogy lopott hitelkártyával foglalta a szobát belebotlik Harrybe és Marvba a hátsóbejáratnál. A gonoszoktól egy csellel megszökik és befut ismét a Central Parkba. A Bethesda szökőkútnál felugrik egy lovas hintóra, így megmenekül. (Ma ide nem jöhetnek be a lovas hintók, azokra a Plaza hotellel szemben lehet kibérelni.) A két gonosz ekkor mondja, hogy a gyerekek félnek a parkban és még a felnőtt férfiak sem jönnek ki onnan élve. Besötétedik és Kevin néhány furcsa new yorki fazonnal találkozik, köztük egy őrült fickóval, bűnözőkkel, prostikkal és egy sebhelyes arcú taxissal, majd befut a park mélyére, ahol a Galambos nénivel haverkodik össze. A film a 90-es években készült, amikor a Central Park azért még nem a legveszélytelenebb környék volt a városban. Ma már biztonságos.

 
homealone2_03.jpg

p1040119_resize.JPG
homealone2_02.jpg

p1440963_resize.JPG

Praktikus tanács: ennél a terasznál van egy nyilvános mosdó is, amit érdemes használnod ha az egész napot a parkban akarod tölteni. 

Carnegie Hall

Mivel Kevin fázik, a Galambos néni elviszi a világ egyik leghíresebb komolyzenei hangversenytermének a tetőterébe, ahol régi hangszerek között beszélgetnek.

 homealone2_41_1.jpg

Ha egy csodát szeretnél látni, akkor fizess be a THE RIDE interaktív városnéző buszra. Ez egy színházi busz, ahol lelátó szerűen vannak az ülések kialakítva. Az esti fényekben itt is elhalad a busz, ahol egy beépített színész az utcán opera áriákat kezd énekelni, amikor pont arra halad a busz. Varázslatos lesz! 

Times Square

A család New Yorkba utazik miután megtudják, hogy Kevin a városban van. A család a Plaza hotelben ajándékba kap egy hatalmas lakosztályt, mert a hotel ludasnak érzi magát, majd Kate az anyuka a Times Square-re megy, ahol égnek a tarka neon fénycsövek. Akkor HD vetítők még nem voltak, ma teljesen másképpen fest a tér. Egy rendőr segítségét kéri, aki azt mondja, hogy gondolja magát a gyereke helyébe, hogy hová mehetett. Anyukának beugrik, hogy a gyerek szereti a nagy karácsonyfákat, így a rendőrautóval átmennek a Rockefeller Centerhez.

 homealone2_53_1.jpg

homealone2_54_1.jpg

2011-09-24_001_141_resize.JPG

Nem a kedven helyem a városban, de azért mindig kikötök itt. Olcsóbban tudsz színház jegyeket venni a piros lépcsős szerkezet aljában. Itt egyébként ingyen wifi is van és hamarosan az egész tér átalakul egy gyalogos övezetté. 

Rockefeller Center

A nagy karácsonyfa előtt Kevin csak a családjára vágyik. Megjelenik anyuka a háttérben és kezdődik a Happy End. Visszamennek a hotelbe, ahol másnap felébredve rengeteg ajándék várja őket, amiket a játékboltos fickó küldött. A lakosztályt a chicagoi Hiltonban vették fel. Kevin visszafut még a Central Parkba, a Gapstow hídhoz, ahol a galambos barátnőjének ad egy barátság ajándékot, majd az apuka ordítása hallatszik a lakosztályból, hogy Kevin majdnem 1000 dollárt költött szobaszervízre.

home-alone-rock-center_1.jpg

nyc_396_resize.JPG

homealone2_01.jpg

 

 

A film egyik klasszikus mondatát küldöm az ünnepekre Neked, kedves olvasó!

A film angolul online itt streamingelhető! 

A film képeinek forrása. A new york-i képeket készítette: Gyémánt Balázs. 

 

Csatlakozz a Facebookon és Instagrammon és Youtube-on, hogy ne maradj le az élő bejelentkezésekről, fotókról, új videókról a világ körül!  

the_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr228194992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazás (10) utazas (48) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása